Dodaj do ulubionych

DKP a starania

14.05.13, 20:17
Młody ma obecnie 18 m-cy, okres po porodzie dostałam po pól roku. Miesiączkuję regularnie. I tu moje pytanie, czy DKP może utrudniać ponowne zajście? i Jak bardzo?

Tyle się mówi, że karmienie nie chroni przez zajściem, ale czy na pewno? Może jednak w jakimś stopniu karmienie działa atykoncepcyjnie?

Pytanie tylko jak jest w moim przypadkuuncertain Intensywnie staramy się od stycznia (intensywnie czyli że pilnujemy dni płodnych), choć i wcześniej się nie zabezpieczaliśmy.
Czy któraś z Was miała podobnie? Albo jak szybko zaszłyście mimo DKP??

Wiem, że niczego się nie da przyspieszyć i może to mój organizm nie jest jeszcze gotowy, ale nie chciałabym aby to DKP było problemem, bo zamierzam jeszcze trochę pokarmić smile)
Czekam na Wasze opinie.
Obserwuj wątek
    • fiamma75 Re: DKP a starania 14.05.13, 21:51
      a jak długą masz fazę lutealną - dużo od tego zależy
      Sama w kolejną ciążę zaszłam szybko mimo karmienia a o pierwszą staraliśmy się rok.
      Poza tym od stycznia do maja to bardzo krótko i nie ma czym się stresować.
      • mrs.t Re: DKP a starania 14.05.13, 22:10
        ja tam sie wcale nie staralam na przyklad
        ba, jeden jedyny raz , bez celowania , wystarczyl uncertain

chyba za bardzo chcecoe i sie staracie uncertain
    • kasiadl Re: DKP a starania 15.05.13, 09:39
      Miałam ten sam problem kilka miesięcy temu. Odkąd dziecko skończyło rok, staraliśmy się z mężem o drugiego dzidziusia. Pierwszą miesiączkę dostałam 10 miesięcy od porodu, każda kolejna była bardzo nieregularna. W pierwszą ciążę zaszłam w 2 cyklu starań. O tę drugą staraliśmy się 9 miesięcy. Nic nie wskazywało na to, że nam się tym razem uda, a jednak! smile
      Prawdopodobną przyczyną trudności z zajściem w ciążę była skrócona faza lutealna (robiłam wykresy temperatury), na którą wpływ miała laktacja.
      Mogę Cię pocieszyć słowami, które powiedział mi mój lekarz: nie martw się! Doświadczenia wielu kobiet starających się w trakcie laktacji wskazują, że prędzej czy później zachodzą w ciążę. Trzeba tylko trochę cierpliwości i ... starania. wink
    • aniaoam Re: DKP a starania 16.05.13, 13:42
      Karmię ponad 4 lata. Gdzieś od roku myśleliśmy o następnym dziecku, ale niekonsekwentnie tzn. czasami się zabezpieczaliśmy, czasami nie : ) Ale w końcu się zdecydowaliśmy na 100%, od stycznia naprawdę się wzięliśmy do roboty i w kwietniu zaszłam w ciążę : )
    • baczek200 Ja też chcę, a nie ma miesiączki :( 17.05.13, 14:34
      Heh, od jakiegoś czasu nosiłam sie z potrzebą założenia podobnego wątku, a dziś weszłam, aby to uczynić, ale widzę, że już jest.
      Mam trochę inną sytuację - Młody ma 11mcy, miesiączki niet, szczerze mówiąc obserwacji nie prowadzę. Staramy się od kilkuuuu miesięcy ( a może owu przed miesiączką się nam trafi) i nic. Uwielbiam karmić, nie chcę odstawiać Małego tylko dlatego, żeby zajść w drugą ciążę, ale nie wiem, co robić... Z tego co czytałam, to niektóre z Was i 30 miesięcy czekały, a mi się marzyła mała różnica wieku... Poza tym nie jestem pierwszej młodości i nie chcę czekać... czy któraś z Was może przechodziła podobny dylemat? Poza tym jakoś tak mi źle, że jak dziewczyny karmią butlą, to zachodzą w ciążę szybko, a jak chcę coś zrobić dobrze i długo karmić naturalnie, to jest jak jest...
      • aga_mama_zosi Re: Ja też chcę, a nie ma miesiączki :( 31.05.13, 07:44
        Baczek200, o pierwsze dziecko staraliśmy się z mężem 1 cykl. O drugie (nie karmiłam już córki piersią) około 9 miesięcy. W trzecią ciążę zaszłam, karmiąc piersią synka, gdy miał 1,5 roku. Teraz nie planujemy na razie kolejnego malucha, ale pierwszą miesiączkę dostałam, gdy synek najmłodszy miał rok i 9 miesięcy.
        Moja koleżanka karmiła piersią tylko 7 miesięcy i od razu po zakończeniu karmienia zaczęli starania. W ciążę zaszła gdy jej córeczka miała 2 lata.
        Kiedyś któraś z dziewczyn napisała, że troszczy się o to dziecko, które już jest na świecie, a to kolejne na pewno też się pojawi w odpowiednim czasie.
    • topozonka Re: DKP a starania 03.06.13, 10:19
      Mi przy karmieniu piersią udało się w pierwszym cyklu starań, więc można smile. Pozdrawiam serdecznie. Młodziszcze ma 3 miesiące, a starszak nadal podsysa smile
    • filemona_0 Re: DKP a starania 05.06.13, 18:36
      Współczuję, bo też chciałam szybko, ale się musiałam naczekać, więc domyślam się, że temat jest dla Ciebie niezbyt przyjemny. Zaczęłam miesiączkować 14 miesięcy po porodzie. Praktycznie od początku się nie zabezpieczaliśmy, a udało się dopiero po mniej więcej roku. Czyli od porodu po 28 miesiącach. Karmię nadal. Miałam trochę nerwów, obawiałam się, że coś mi się może uszkodziło po porodzie? albo hormony się totalnie rozchwiały, a lekarz nie chciał mnie zbadać pod kątem niepłodności właśnie dlatego, że karmię. Na szczęście w końcu się udało, czego i Tobie życzę jak najszybciej smile
      • filemona_0 Re: DKP a starania 05.06.13, 18:40
        i co śmieszne, postanowiłam monitorować cykl przy pomocy termometru ( wcześniej badałam tylko szyjkę i śluz ) - właśnie w tym cyklu ( kiedy dopiero się uczyłam jak to robić, mierzyłam o różnych godzinach, zapominałam zmierzyć, do tego mieliśmy możliwość współżycia tylko 1 raz! w trakcie cyklu, zupełnie spontanicznie, nie analizując wykresu ) udało się smile
        • mykejla Re: DKP a starania 06.06.13, 21:01
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pocieszam się, że skoro Wam się udało mimo DKP, to i nam się uda. kwestia czasu. Trzeba myśleć pozytywnie. No i nic na siłę smile)
          • norah Re: DKP a starania 06.06.13, 23:10
            Patrze na twoją stopke - Twoj Aleksander jest tak jak moja Julka z grudnia 2011 - i ja takze zaczynam sie powaznie starac o drugie, bo też nabrałam ochoty. no i mimo regularnych miesiączek (pierwsza po 6 m-cach od porodu), wyraźnego jajeczkowania (ból i śluz po kolana smile) tez mi sie na razie nie udaje. Ale mam nadzieje i czekam, moze jeszcze nie mój czas. Mam wprawe w czekaniu, bo na Julke czekałam prawie trzy lata.
            • mykejla Re: DKP a starania 07.06.13, 20:36
              No widzisz, a karmisz jeszcze córkę? Bo ja tak, i to kilka razy w nocy, a w ciągu dnia róznie - w weekendy więcej w tygodniu mniej smile Widać natura wie lepiej, co jest dla nas lepsze. My o synka staraliśmy się baaaardzo intensywnie przez 9 m-cy.
              Na razie się nie stresuję smile)

Powodzenia życzę w staraniach big_grin
              • norah Re: DKP a starania 07.06.13, 21:41
                Karmię, karmię... smile przez tydzień nawet próbowałam ja przestawić tylko na nocne karmienie, ale teraz znów wróciłam do karmienia w dzień - na przytulenie popołudniowe, na smutki, na szybkie zaspokojenie pragnienia i głodu smile
                No i czekam na dwie kreski smile Ale staram sie nie stresować, bo wiem, ze to nie pomaga. W ciaze z Julka zaszłam w najmniej oczekiwanym momencie - sześć tygodni po poważnej operacji smile - lekarze zalecali, żebym teraz przez pól roku nie zachodziła w ciaze dla regeneracji organizmu, ale ja trzy lata sie starałam, więc stwierdziłam, ze nie musze sie obawiać zajscia w ciąze i był luzik - i poczeła sie Jula smile
                • zaisa Re: DKP a starania 26.06.13, 04:46
                  Starszak mial 2l 4m, ssal na potęgę, objawów owulacji nie było (standardowało wiedzialam, kiedy jest) i poczęła się córka. Od jednorazowego strzału.
                  U koleżanki trafili w tę pierwszą owulację. Odczuwałam dziką radość na myśl, jak podaje termin miesiączki na wizytach ciążowychwink
    • aga.just Re: DKP a starania 26.06.13, 22:15
      dołączam do mam dkp i starających się o kolejnego malucha. Karmię już 22 miesiąc. Pierwszy nieudany cykl za nami.
    • matka_karmiaca Re: DKP a starania 28.06.13, 14:37
      Ja z zajściem nie miałam problemu, ale obie ciąże obumarły w 6 tygodniu. Na trzecią przed odstawieniem się nie zdecydowałam. Niby wszyscy mówią, że to nie powinno mieć wpływu, ale...
      • zaisa matka_karmiąca 08.07.13, 03:15
        Dzieci, które mam w domu są z 3 i 4 ciązy. Dlatego się odzywam - trochę w temacie poronień tkwiłam.
        Czy miałaś robione badania jakieś? Przeciwciała różne, z antyfosfolipidowymi na czele? Przy poronieniach w początku ciąży może zdarzyć, że
        a) uaktywniły/powstaly jakieś przeciwciała w pierwszej ciązy
        b) jest jakaś infekcja, która trzeba wyleczyć.
        No i hormony.

Jeśli to wiesz, to przepraszam. Na pewno trzymam kciuki za powodzenie i kondycję psychiczna. I przytulam.
    • prosumentka Re: DKP a starania 28.06.13, 21:15
      KP może działać antykoncepcyjnie, bo:
      a) masz podwyższoną prolaktynę
      b) a) może powodować wydłużenie fazy przedowulacyjnej
      c) a) może skracać fazę poowulacyjną i obniżać poziom progesteronu, co utrudnia zagnieżdżenie zarodka.
    • baczek200 Magiczna moc forum 08.07.13, 09:31
      Dziewczyny, miesiączka wróciła 4 dni po wpisie w tym wątku, ale...
      byłam u gina, powiedział, że dopóki karmię nie będziemy nic działać farmakologicznie, z krótkiego usg wynika, że ten cykl chyba bez owu. Pierwsza ciąża była po luteinie (krótka faza lutealna). Poczytałam, rzeczywiście nie ma co wchodzić z lekami, ale... czy możecie podpowiedzieć sposoby jak się naturalnie wspomóc, żeby organizm był gotowy na ciążę? Wiem, ze jestem bardzo zmęczona - czy wypoczęcie i polepszenie diety + wyprowadzka na wieś może wspomóc mnie na tyle, ze organizm poczuje się gotowy? Ma któraś z Was takie doświadczenie? Może coś jeszcze? Odstawiać nie chcę, bo to nie fair, ale marzy mi się więcej niż dwójka, a lata swoje mam...
      • aga.just Re: Magiczna moc forum 11.07.13, 21:58
        ajć sad właśnie naczytałam się o cyklach bez owu przy kp sad Dodatkowo codziennie testuje z testami owulacyjnymi i ciągle I krecha. Niby dziś 18 dc, cykle zawsze miałam nieregularne (nawet przed ciążą). Teraz najkrótszy 27, najdłuższy 39 po ciąży.
        Po prostu boję się, nakręcam sad Pewnie niepotrzebnie, ale przetłumacz babie big_grin
        • baczek200 Re: Magiczna moc forum 11.07.13, 23:02
          u mnie w cyklu po p[ierwszej miesiączce wyszedł test owu pozytywny właściwie (nawet przy zajściu nie była krecha grubsza, więc liczę, że pozytywny). Tylko, że fl miała raptem 7 dni. Teraz nei testowałam, bo ogólnie po tamtym zajściowym cyklu bez pozytywów obraziłam się na te testy, ale zamówiłam nowe, doszły, w przyszłym cyklu zobaczę. Tylko wiesz, to też nie jest podobno na 100%, w sensie to, że jest pik LH nie gwarantuje owu.
          • aga.just Re: Magiczna moc forum 12.07.13, 12:42
            baczek200 napisał(a):

> u mnie w cyklu po p[ierwszej miesiączce wyszedł test owu pozytywny właściwie (n
            > awet przy zajściu nie była krecha grubsza, więc liczę, że pozytywny).

A widzisz - u mnie wyglądają one tak samo, więc chyba owu nie było do tej pory
            A miałaś monitorowany cykl, że dokładnie potrafisz określić ile trwała u Ciebie fl? Jej ja się kompletnie nie orientuje co i jak sad
    • aga.just Co u Was? 18.07.13, 14:29
      Kochane Staraczki - co u Was?

Ja w tym mies cudowałam z testami owu, chyba żaden nie wyszedł taki konkretny pozytyw, więc nie wiem jak to u mnie z owu sad
      Zerknijcie same:
      http://imageshack.us/a/img594/2279/dub2.jpg
    • mykejla Re: DKP a starania 03.10.13, 23:10
      tak więc chciałam oficjalnie ogłosić, że DKP ciągnę dalej i obecnie jestem w 5 tc big_grinDDD
      testy owu w zeszłym miesiącu spełniły swoją rolę big_grin
      tak więc wracam na forum "ciąza i poród" tongue_outP
      A dopóki z ciążą wszystko ok, to nie przerywam DKP. Młody ma obecnie 21 m-cy.
    • laff.irynda Re: DKP a starania 09.10.13, 14:52
      Pierwsza ciąża ponad rok wyczekana. Gdy Starsza córka miała 6 miesięcy stwierdziliśmy że jak znów mamy rok się starać to trzeba brać się do pracy żeby różnica wieku nie była za duża. Udało sie w pierwszym podejściu. smile Wyszliśmy z założenia że jak będzie to będzie a jak nie to martwimy się za rok.

Okres miałam od 6 tygodnia po porodzie. Od 2 cyklu regularnie.

Wydaje mi się że po prostu jak nie będziecie mieli parcia że musi się udać to się uda.
    • bubka2012 Re: DKP a starania 17.10.13, 15:20
      Ja tam zaliczyłam piękną wpadkę jak córka miała jakieś 15 miesięcy. Miesiączki bardzo regularnej dostałam w 10 miesiącu po porodzie, choć karmiłam bardzo często. Zawsze twierdzę że rodzeństwo, Ala będzie zawdzięczać samej sobie, bo nie mogła się zdecydować czy się odstawia czy nie smile Jak zrezygnowała z jedzenia mleczka na kilka dni to ja dostałam podwójnej owulacji smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka