Dodaj do ulubionych

Statystyka?

02.07.13, 10:40
Czy któraś z Was ma może dane statystyczne dotyczące długości karmienia piersią w Polsce? Jestem ciekawa ile dzieci jest karmionych piersią po 6 miesiącu i po roku? Jakie są przyczyny odstawiania dziecka od piersi na różnych etapach?
Obserwuj wątek
    • naturalna.nie.eko Re: Statystyka? 02.07.13, 15:52
      Wiadomo mi tylko o badaniach w Toruniu
      kobiety.med.pl/cnol/images/cnol/Publikacje/Karmienie%20bez%20barier_aktualnie_Bernatowicz.pdf
      kobiety.med.pl/cnol/images/cnol/Publikacje/Karmienie%20bez%20barier_aktualnie_Bernatowicz.pdf
      • naturalna.nie.eko Re: Statystyka? 02.07.13, 15:55
        skoro po 6 miesiącu tylko 14% procent (tu w kujawsko-pomorskim) to ciekawe ile po roku.
        • agus7 Re: Statystyka? 03.07.13, 11:12
          az trudno uwierzyc ze tylko taki znikomy procent dzieci jest karmiony piersia. i od razu nasuwa sie pytanie: DLACZEGO?
          • kropkowo_11 Re: Statystyka? 03.07.13, 14:25
            Jestem w szoku, wiedziałam że jest marnie ale nie że aż tak... Moim zdaniem winę nr 1 ponoszą lekarze i położne juz w szpitalu po porodzie, nacisk na szybko przyrost wagi (bo nie wypiszemy dziecka ze szpitala) jest tak stresujący, że mamy się łamią i zaczynają przygodę z butelką.
            Później wielu pediatrów również doradza dokarmiania bo przyrosty za małe (na szczęście nasza pediatra jest miłym wyjątkiem ale to eko-mama smile )
            Do tego dochodzi opinia otoczenia, że kp jest sensowne tylko do pół roku, rok max. a potem to bez sensu, woda etc. i jeśli młoda mama nie ma wsparcia w rodzinie to już w ogóle jest mega ciężko.

Z moich obserwacji wynika, że większość mam karmi do pół roku, jak już któraś przekroczy tą magiczne barierę półroczną to często karmi i ponad rok.
            • naturalna.nie.eko Re: Statystyka? 03.07.13, 18:06
              Wydaje mi się, że karmią 2-3 miesiące albo do ok 7-9 miesięcy, bo jak wracają do pracy do trzeba przecież podać mm wink przecież tak mówią w reklamie, mm oczywistym wyborem a jak dziecko zasmakuje w butelce, mama w wygodnictwie itd. Później widzę że koło 12-14 miesięcy z poślizgiem, bo po roku to tylko woda, dziecko je inne wartościowe posiłki, karmienie piersią chodzącego dziecka jest obrzydliwe, mama zboczona. Widzę że niektóre mamy celowo karmią do 1,5 roku nie bacząc, że to znowu czas lęku separacyjnego.
    • momago Re: Statystyka? 05.07.13, 20:11
      Statystyk nie znam - nie wiem czy ktoś robił w Polsce takie badania (może zapytam eksperta od żywienia na forum rozszerzanie diety smile)
      Co do przyczyn - wśród moich koleżanek i znajomych pierwszym pretekstem jest tajemniczy zanik/niedobór mleka ok. czwartego miesiąca, drugim - powrót do pracy. O tym, że można karmić piersią pracując nawet lekarza musiałam uświadamiać wink
      Problemem jest też niewiedza i przekonanie, że w drugim półroczu mleko traci na wartości, a po roku jest już zupełnie bezwartościowe.
      • dzieciaczki-3 Re: Statystyka? 08.07.13, 22:30
        A ja znam jeszcze jeden powód krótkiego karmienia: Słaby pokarm!! Aż mi trudno uwierzyć, ale naprawdę spotkałam się wiele razy z taką opinią. Ostatnio karmie mojego 18 miesięczniaka smile, a zanjoma, która jest babcią mówi: Tobie to dobrze, masz dobry pokarm. Moja synowa w 2 miesiącu musiała przestać, bo miała taki słaby... ona taka chuda, to i pokarm chudy... sad Uśmiechnęłam się i tyle... dla tej małej kruszynki i tak już za późno, na mm jedzie.
        Aha, wiele moich koleżanek przestawało karmić po 3-4 miesiącach dla wygody - to ich słowa. uważają, że szykowanie mleka, mycie butelek jest lepsze, szybsze niż wystawienie cyca smile Sorki, ale chyba zboczyłam z tematu. Lubie tu sobie Was poczytać, dobrze wiedzieć, że jest więcej takich mam, które myślą podobnie smile Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka