Dodaj do ulubionych

Trzeba odstawić!

14.02.14, 13:34
Dzis na wizycie u alergologa. Kolejny raz pani doktor była zdziwiona, że jeszcze karmię. I PRZEPOWIADAŁA STRASZNE PROBLEMY dla mnie na teraz, że się rozsypię, i dla Franka na przyszłość, że będzie miał problemy z relacjami międzyludzkimi. No lekko mnie wkurzyła, wygadywaniem tych bredni. Na mnie to nie działa, ale pewnie inne matki pod jej wpływem kończą karmieniesad. Nie będę jej nawracać, bo to pokolenie moich teściów i rodziców, którzy też patrzą zdziwieni, że jeszcze karmię takie duże dziecko. Zmienić lekarza też nie zmienię, z lenistwa, bo tu jest mi mimo wszystko wygodnie, z pewnych względów. Ale kiedy wreszcie lekarze dokształcą się w temacie dkp?
Dzięki za to forum, bo inaczej bym skrzywdziła moje dziecko i podała jakieś g.. mlekozastępcze.
Obserwuj wątek
    • k_linka Re: Trzeba odstawić! 14.02.14, 15:19
      A te problemy z relacjami miedzyludzkimi to jakie mu groza??
      Ja tak dla draki mowie, ze jeszcze karmie na kazdej wizycie u lekarza (a z okazji zapalenia oskrzeli jest ich troche) ale nikt sie nie wypuszczal ostatnio z watpliwymi teoriami i nie mialam okazji do nawracania...
      • agrypina6 Re: Trzeba odstawić! 14.02.14, 17:57
        k_linka napisała:

> A te problemy z relacjami międzyludzkimi to jakie mu groza??
        Konkretnie nie mówiła, tylko powoływała się na jakieś? bliżej nieokreślone badania psychologiczne. Trafiłam do niej rok temu i też pierwsze co, to trzeba odstawić i dać prosobee czy coś podobnego. A dziecko jest już mądre i mnie wykorzystuje, he he.
        • oldzinka Re: Trzeba odstawić! 14.02.14, 20:43
          Ale może dobrze by było polecić tej Pani zajrzenie do najnowszych wytycznych nt kp, chociaż jej zasugerować, że może nie mieć racji, bo ona takie kity wciska pewnie wszystkim karmiącym kobietom, które do niej trafiają... Lekarze mają obowiązek podążać za najnowszą wiedzą, a nie szerzyć zabobony.
          • agrypina6 Re: Trzeba odstawić! 14.02.14, 21:15
            No właśnie ta pani twierdziła, że czytała jakieś badania psychologiczne. TO lekarz o ustalonej marce, duży autorytet w swojej dziedzinie. I wiem, że poglądów nie zmieni, co by nie powiedzieć. I nie, absolutnie nam niczego nie narzuca, ale zobaczymy, jakie będą w przyszłości konsekwencje. No a synek dał popis swojego charakteru w gabinecie i przed, więc jak stwierdziła, już się zaczęło. Fakt, lubi postawić na swoim. I to wszystko przez kp! Nigdy bym na coś takiego nie wpadła.
            Szukała bym lekarza, który jest zwolennikiem kp, ale jak już pisałam, z pewnych względów jest mi tu wygodnie. No i z alergią już lepiej, więc może wizyty będą rzadkie.
            I niestety, świadomość kp w środowisku medycznym jest żadna. Tylko jedna pediatra, do której trafiliśmy prywatnie, swoją czwórkę dzieci karmiła po trzy lata.
            • aguar Re: Trzeba odstawić! 15.02.14, 08:58
              Lekarz alergolog nie jest psychologiem, nie jest ekspertem od wychowania ani od relacji międzyludzkich, może sobie coś przeczytać, jak każdy...
    • ju.lja Re: Trzeba odstawić! 15.02.14, 21:41
      Hehe..
      Mi ciotka lekarka (!) pol roku temu mowila,ze "musze juz skonczyc karmic piersią rocznego wówczas synka,bo on już jest stanowczo za duży,już nie potrzebuje mleka,co wiecej moj pokarm juz jest bezwartosciowy,dziecko mnie zjada (cokolwiek by to mialo znaczycsmile),no a przede wszystkim to syn oddziela mnie od męża i karmienie piersią na pewno zle wplywa na nasze pozycie malzenskie". smile) Pomijając fakt,że nie pytałam jej o zdanie i nie mialam zamiaru dyskuowac,to dosyc przerazajacy jest fakt,ze takie bzdury opowiada lekarz. Nie wiem,naprawde nie wiem skad to sie bierze i nie rozumiem tej niecheci i braki zrozumienia dla karmienia piersią.
      • agrypina6 Re: Trzeba odstawić! 15.02.14, 22:35
        No właśnie. Nie pytałam o rady, a tu cały stek bzdur. No a dziecko prawie dwa lata, więc pewnie będę karmić do osiemnastki. Już widzę minę pani doktor, kiedy zobaczy, jak karmię trzylatka (bo mam zamiar jeszcze karmić, jak dłuo będzie chciał). No zgroza i patologia.
        • az-82 Re: Trzeba odstawić! 17.02.14, 07:42
          Agrypina, na serio, zaczynam podejrzewać że to ta sama alergolog, u której byłam z moim dzieckiem. Sprawdzona i znana, wielki autorytet i to samo gada. No tylko mi powiedz, że w Sopocie u niej byłaś, to będę pewna, że to ta.
          • agrypina6 Re: Trzeba odstawić! 17.02.14, 10:08
            Nasza z Poznania. Ale widzę,że świadomość lekarzy dotycząca kp wszędzie jest żadna.
            • az-82 Re: Trzeba odstawić! 17.02.14, 11:05
              Albo te rewelacje szerzą na jakichś swoich alergologowskich zjazdach/sympozjach
              • q_fla Re: Trzeba odstawić! 18.02.14, 10:37
                Odpowiedź jest prosta: konkurencja. Przecież kp chroni przed alergią. wink
    • kropkaa Re: Trzeba odstawić! 16.02.14, 22:08
      Zapytaj następnym razem, czy już nieaktualne te "badania", że szczególne chłopcy dkp w przyszłości zostaną gejami? big_grin
      Tak mi to podeszło pod te relacje międzyludzkie...
    • mimoooza Re: Trzeba odstawić! 23.02.14, 22:23
      A jaką AKTUALNĄ wiedzę naukową ta pani posiada?

O ile się orientuję, zalecenia dla dzieci alergicznych są takie, by karmić piersią najlepiej do 3 r.ż.!!!

Sama leczyłam córkę u alergologa, gdy Mała miała 1,5 roku - 2 lata i ani słowa złego nie powiedział o karmieniu piersią.

To, co opowiada Twoja pani dr, to są takie same bzdury, jak to, że małym dzieciom nie robi się testów alergologicznych, a co głosi wielu alergologów z tytułami. A dzięki takim testom właśnie, które w naszej poradni robi się maluchom niemal od urodzenia (płatkowym), udało się nam znaleźć alergeny u córki i po 2 tygodniach od początku stosowania diety eliminacyjnej nie było śladu po silnym AZS-ie, który córcia miała.
      • kedro-dasos Re: Trzeba odstawić! 25.02.14, 22:22
        Ginekolog po usłyszeniu ode mnie,że rok karmię kazał mi natychmiast przerwać karmienie przepisując bromergon. Nie słuchał moich argumentów i zapewnień,że nie jestem jeszcze na to gotowa.Powiedział,że czas się mężem zajać, a mąż moimi piersiami- od tego czasu już ginekologa nie odwiedziłam.
        Endokrynolog też kazał mi natychmiast przestać karmienie twierdząc,że za chwilę sie rozsypię-tutaj troszeczkę zaczyna się sprawdzaćsad
        Obaj lekarze światowi, ogrom pacjentów, a poglądy jak za średniowiecza.
        • jewka27 Re: Trzeba odstawić! 26.02.14, 18:26
          Matko na jakich lekarzy Wy trafiacie.Powiem Wam ze ja zawsze słyszę zachwyty jak to super ze tak sie długo karmimy.Moze u mnie w mieście Ci lekarze jakos bardziej doksztalaceni (choc to małe miasto)A moje trzy znajome lekarki same swoje dzieci karmiły po2,3latasmile
    • aleksandra1357 Re: Trzeba odstawić! 27.02.14, 00:02
      To mnie ostatnio ciotka poraziła swoją historią odstawiania. Karmiła ponad 3 lata i w końcu przy okazji wyjazdu służbowego postanowiła odstawić. Lekarz kazał jej ciasno zabandażować piersi i wziąć bromergon (czy jak mu tam). Co za masakra! A było to zaledwie 10 lat temu.
      A mówią, kurde, po pierwsze nie szkodzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka