Dodaj do ulubionych

mam pare pytan :)

04.03.06, 19:22
hej
narazie moj synek ma 2 ms karmie go piersia chociaz pare razy musialam dac mu
humane chyba w "kryzysie 6 tyg" ale mam pytanie odnosnie diety raczej unikam
mleka chociaz niby po 6 tyg mozna troche jogurty raz kiedys ale zastanawiam
sie nad owocami bo slyszalam ze jak sie karmi to nie mozna truskawek
mandarynek itp ale jak dlugo ?? i moj synek nie "toleruje warzyw" po
gotowanej marchewce nie robil kupki przez 2 dni,po burakach tez sie meczyl i
boje sie cokolwiek prubowac ale karmienie piersia bardzooo mi sie podoba
takie wygodne i w ogole smile chociaz tesciowa mowi zeby w 6 ms zycia synka
dawac mu juz normalne jedzenie ja mimo wszystko chcem jak najdluzej karmic
tylko prosze napiszcie mi jak to jest z jedzeniem pozniej (bo juz mam ochote
na cos niezdrowego jakis chamburger czy cos tongue_out)... pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • jakw Re: mam pare pytan :) 04.03.06, 20:54
      Sprawa diety przy karmieniu piersią jest dyskusyjna i głównie zależy od tego,
      jak dziecko znosi to co mama je. Moja młodsza dość długo reagowała bólem
      brzuszka na zjedzone przeze mnie buraczki. Jak miała 6.5 m-ca sama zaczęła
      buraczki jadać. Cytrusy mogłam spokojnie jadać, ale raz ją trochę wysypało jak
      wypiłam większe ilości soku pomarańczowego. Starsza z kolei reagowała negatywnie
      na kukurydzę (brzuszek) i brzoskwinie (wysypka). Obie bólem brzuszka reagowały
      na specjały typu kilka łyków coca-coli. A mleko piłam od samego początku i
      żadnej specjalnej diety nie stosowałam. Więc chyba nie masz innego wyjścia jak
      próbować.
    • tijgertje Re: mam pare pytan :) 05.03.06, 00:11
      Moj syn, 25 miesiecy, nadal karmiony piersia jest alergikiem, m.in na mleko, marchew, jablko, soje... Odkrylismy to dopiero jak mial 19 miesiecy, bo nigdy nie reagowal na to, co ja zjadlam. Potrafilam nastepnego dnia po porodzie zjesc 400gr-opakowanie sliwek, w ciagu tygodnia objadalam sie bigosem i fasola po bretonsku i nic mu nie bylo. Teraz on jest na scislej diecie, ja jem wszystko.Jest to bardzo indywidualne, jedno dziecko nie bedzie reagowac wcale, inne bedzie miec kolki niezaleznie od twojej diety, jeszcze inne zareaguje tylko na niektore produkty. W zasadzie przy karmieniu piersia zdrowego dziecka mozna jesc wszystko, w granicach rozsadku oczywiscie. Cos co tobie zaszkodzi moze zaszkodzic tez dziecku. Im dieta bardziej urozmaicona, tym lepiej, dlatego na twoim miejscu zaczelabym stopniowo wprowadzac nowe produkty i obserwowac dziecko, wtedy bedziesz wiedziec, czy czegos powinnas unikac. Oby niesmile
      • dagmama Re: mam pare pytan :) 05.03.06, 11:19
        Niestety musisz metodą prób i błędów dojść do tego, co możesz jeść. Tej
        marchewki chyba nie będzie Ci szkodawink
        Ja po miesiącu mogłam już jeść wszystko. Mój synek kompletnie na nic nie reagował.
        Hamburgerów nie lubię, ale dość wcześnie zaczęłam z bigosem, fasolką po
        bretońsku i tak dalej.
        Zaczęłam mu podawać kleik ryżowy, tarte jabłko i deserki ze słoiczków jak
        skończył 5 miesięcy.
        • dagmama Re: mam pare pytan :) 05.03.06, 11:23
          A propos jeszcze tego zaparcia.
          Ponoć u dziecka karmionego piersią normalne są zarówno kilkudniowe zaparcia jak
          i pięć kupek dziennie.
          Chyba nawet nie zwracałam na to uwagi.
    • przyszla_mama1 Re: mam pare pytan :) 05.03.06, 11:55
      sorki za te "chamburgery" mialo byc samo h big_grin to juz rozumiem no wlasnie moj
      synek tez nie zabardzo toleruje buraki ostatnio zjadlam kawalek czekolady i
      widzialam ze mial krosteczki na policzku tylko czy alergia jest w jednym
      miejscu ? albo to bylo po soku z kiwi najtrudniejsze jest to ze ja jem nowosci
      a pozniej nie wiem od czego moze go brzuszek bolec i znowu odstawiam wszystko
      itd... ale teraz zaczne prubowac pomalu a mniej wiecej po ilu dniach moze
      wystapic np bol brzuszka czy wysypka? bo nie wiem jak np dzis sie napije mleka
      to czy jak nic synkowi nie bedzie czy mam tez pic jutro itd. czy wypic dzis i
      poczekac pare dni ? z gory dziekuje za pomoc pozdrawiam smile
      • jagandra Re: mam pare pytan :) 05.03.06, 13:13
        Jeśli nic synkowi nie będzie po np. mleku, pij je przez kilka kolejnych dni,
        ale nie wprowadzaj w tym czasie nic nowego. Niektóre dzieci reagują dopiero po
        kilku dniach podawania alergenu. Co do krosteczek na policzku - tak się może
        objawiać alergia, więc wprowadzaj ostrożnie. Akurat i mlko, i czekolada, i kiwi
        często uczulają. Bezpieczniejsze są jogurty, kefiry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka