marghot Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 17.09.09, 12:55 Małgosia, mama Ady urodzonej 06.09.2008 będąc w ciązy chciałam karmić pół roku, ale bezpośrednio po porodzie wiedziałam, że minimum to będzie 6 m-cy a krótko po tym, dałam nam wolną rękę, jedyne co planuję to wsłuchiwać się w córke w tym względzie cieszę się, że znalazłam to forum Odpowiedz Link
meliana Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 24.10.09, 20:27 Witajcie Jestem matką 13mies. ssaka. Planowałam karmienie do roku, teraz jakoś samo leci, choć próby (nieudane) wyspania się są motywujące do zakończenia karmienia. Ale ze względu na nadal niewielką motywację i brak koncepcji dot. odstawiania - karmię Odpowiedz Link
joaska26 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 19.09.09, 21:41 Witajcie! Mam na imię Joanna. Mam 31 lat. Karmię mojego synka Błażeja od roku. (8.09 skończył roczek). Planowałam zakończyć karmienie na wakacjach ale jakoś tak się przyzwyczaiłam.... Karmię nadal i nie sprawia mi to problemu. Synek je pierś na noc, raz w nocy i rano. Nie jestem uwiązana w ciągu dnia. I dlatego że karmienie sprawia mi więcej przyjemności niż kłopotu to nie zamierzam go przerywać. Myślę że mały sam mi powie dość Odpowiedz Link
dask77 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 20.09.09, 00:43 Hej, już dawno chciałam sie tutaj wpisać. mam na imie Dominika i jestem mama prawie 18-sto miesiecznego Adasia. moj maly ssak je rano, w ciagu dnia, przed snem no i w nocy. musze przyznac iz wielka fanka dlugiego karmienia piersia zostalam w trakcie karmienia, bo jeszcze bedac w ciazy nie wierzylam ze mi sie uda i nie widzialam sensu karmic dluzej niz te 6 m-cy. nie jest lekko bo synek jest alergikiem i jestesmy na dosc ostrej diecie, ale prawie perfekcyjna skora mojego synka i obopolna radosc z karmienia daje mi sily aby dalej karmic mimo tej diety, no i nocnego wstawania. wierze ze uda mi sie wytrwac do samodzielnego odstawienia. wciaz spotykam sie roznymi opiniami, gdyz nie ukrywam tego ze wciaz karmie. niestety nawet argument ze dla mojego synka jest to jedyne mleko jakie moze i chce pic , nie dla wszystkich jest przekonywujacy. pozdrawiam wszystkie karmiace mamy. Odpowiedz Link
aagnie.szkaa Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 21.09.09, 20:41 Mam na imie Agnieszka, od 4 lat mieszkam w UK, pochodze z Warszawy. Karmie piersia niemal 11 miesiecy, planuje dluuugo, min. 2 lata, zobaczymy kiedy mala bedzie gotowa na samodzielne odstawienie. Corke wychowuje w duchu Attachment Parenting. Pozdrawiam wszystkie mamy. Odpowiedz Link
fajny-basik Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 25.09.09, 16:15 Mam na imie Basia, mam 29 lat i karmie ssaka - Kostka od 13 miesiecy. A oprocz tego jestm w 6 tc Witam Odpowiedz Link
rzemik Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 28.09.09, 21:04 Witajcie Dziewczyny, mam na imię Asia, jetem mamą prawie 13 miesięcznego Adasia. Myslałam że dłużej jak 6 miesięcy karmić nie będę. A to już ponad rok Dobrze mi z tym i wiem że synkowi też. Dziękuję że jesteście pozdr Odpowiedz Link
asiu-sia Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 02.10.09, 20:51 Witam Panie i Szanownych Mlekopijców Mam 29 lat, a mój cycoholik Teo 22 miesiące. Mieszkamy sobie pod Krakowem. Jak na razie moja mała pijawka nie zamierza porzucić nałogu A ja nie mam nic przeciwko Odpowiedz Link
papryczka.chili Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 30.11.09, 08:57 moja córa Gabrysia ma obecnie 15 miesięcy i dalej cyca .. czasem mam dośc ale jak widzę ją taką szczęśliwa z sutem w buzi .. pozwalam jej na wszystko Odpowiedz Link
annasi23 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 05.10.09, 14:21 Mam 29 lat, dwoje dzieci. Starszą córkę karmiłam 15 miesięcy (teraz ma 3 lata), młodszą obecnie 16-ty miesiąc. Wygląda na to, że szybko nie skończę. Odpowiedz Link
rooms Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 13.10.09, 12:58 Ania, mama rocznej Kaliny. Mam 30 lat, mieszkam w Warszawie. Planuję karmić przynajmniej rok - na pewno do następnej ciąży Odpowiedz Link
edie70 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 03.12.09, 12:40 Witam , Mam 39lat ,karmię córeczkę 14-sty miesiąc ( od 7-8go miesiąca tylko lewą piersią i tylko na leżąco ).Mam nadzieję,że ta przygoda jeszcze długo potrwa Edyta, mama Amadeusza i Poli (22.10.2008) Odpowiedz Link
paolcia79 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 26.10.09, 19:23 Witam Karmiące w listopadzie mój Synek skończy rok i nadal karmię piersią. Chcę karmić jak najdłużej. Wygodnie mi z tym i na samą myśl że mogłabym już przestać jakoś tak smutno mi się robi. To moje pierwsze dziecie i uwielbiam jak Młody zasysa się, patrzy na mnie tym swoim jednym oczkiem i wdzięczy się ile może To przepiękne i cudowne uczucie Będzie mi niezmiernie miło gościć i brać udział w dyskusjach w Waszym gronie. Odpowiedz Link
gyokuro Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 06.11.09, 19:43 To teraz ja - Kasia - ze starszakiem karmionym 1,5 roku (wtedy sam zrezygnował) oraz młodszą córą, która ssie dopiero niespełna 6 miesięcy, ale mam nadzieję, że wiele jeszcze przed nią Odpowiedz Link
karim1974 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 09.11.09, 11:04 mam na imię Karina (35 lat) i córcię karmię 14 miesiąc, idzie nam b. dobrze, przy starszej, teraz 7 letniej, popełniłam standartowe błędy: smoczek, zalecenie dokarmiania butlą i karmiłam tylko 4 miesiące, forum KP wiele mi dało i poukładało w głowie (również mężowi) w temacie karmienia. Oba fora: KP i KPpowyżej roku są bardzo potrzebne, ale nie byłoby forum gdyby nie wspaniałe kobiety!!! Witam wszystkich i dziękuję, że jesteście. Odpowiedz Link
misanka Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 10.11.09, 21:54 Mam na imię Ania. Karmię córeczkę Magdalenkę (z września 2008), więc niedługo będzie to już 14 miesięcy karmienia. Zanim córeczka się urodziła myślałam, że karmienie dłużej niż rok jest jakieś dziwne, chore... Ale jak widać dzieci wiele nas uczą Teraz wiem, że to jedna z najlepszych rzeczy jakie można maluchowi ofiarować na tym etapie jego życia. Bardzo cieszę się z tego forum. Zaglądam tu już od ładnych paru miesięcy i lektura tego forum wciąga mnie coraz bardziej. Pozdrawiam wszystkie forumowiczki/forumowiczów. Odpowiedz Link
karolach77 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 13.11.09, 23:02 Mam na imię Karolina, karmię od 2 lat z hakiem, a kolejny ssak w brzuszku rośnie. Jak wszystko pójdzie po mojej myśli to jeszcze przez jakiś czas będę karmić dwa ssaki Odstawią się kiedy same zechcą... Odpowiedz Link
kamilcia23 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 20.11.09, 15:04 Witam mam na imię Kamila mam 26 lat jestem dumną mamą 3,5 letniego Maciusia(niestety butelkowego ze względu na "dobre rady") oraz Bartusia 15 miesięcznego cycocholika ,który za mleczko oddałby chyba życie .Mieszkamy sobie z 2 kotami psem i mężem na pięknych mazurach.Pozdrawiam wszystkie karmiące Odpowiedz Link
kasiaizuzia1 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 23.11.09, 10:42 Witam Mam na imię Kasia. Miałam ochotę założyć oddzielny wątek, aby się oficjalnie przywitać, ale pomyślałam, że wystarczy że się wpisze tutaj. Podczytuję forum od dawna, ale dopiero od 21 listopada już oficjalnie należę do mam karmiących ponad rok. Mam córeczkę Zuzię i ot właśnie ona jest tym ssakiem, poza tym jest teraz moim największym skarbem Zatem witam i cieszę się niezmiernie że należę już do Waszego grona Pozdrawaim Odpowiedz Link
andalu Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 28.11.09, 12:02 Witam, ja jeszcze nie karmie ponad rok, ale mam zamiar karmic tak dlugo jak bedzie trzeba, i jak sie po drodze pojawi rodzenstwo, to ewentualnie karmic dwojke. Poki co moja corka ma 11 miesiecy i pare dni i moje mleko jest wlasciwie jej jedynym pozywieniem. Z innych rzeczy lubi poprobowac wlasciwie wszystko, ale na probowaniu sie konczy. Lubi ziemniaki, makaron i chleb, ale tez tylko skubie. Niemniej ja sie nie martwie, wiem, ze moje mleko daje jej wszystko co potrzebne do rozwoju I ze przyjdzie taki moment ze zacznie jesc "dorosle" jedzenie. No i moze jeszcze nic nie je, ale za to chodzi sama odkad skonczyla 10 miesiecy (przypuszczalnie zasluga noszenia w chuscie). Aha, tak poza tym jest uczulona na bialko krowie tak ze ja jestem na diecie antykrowiej Na szczescie tu gdzie mieszkam (poza Polska) jest duzy wybor nabialu owczego i koziego tak ze jakos sobie radzimy. Uff, no to wiecie juz o nas prawie wszystko, hehe Dziekuje Wam za to forum i za Wasze wpisy, bardzo duzo Was podczytywalam, zwlaszcza w pierwszych miesiacach karmienia, kiedy wszystko jeszcze bylo nowe. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
mama_kaspra Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 02.12.09, 16:37 Karmie dopiero trzy miesiace moje pierwsze dziecko - ale nie zamierzam go odstawiac jak dlugo bedzie zaintersowany (no, moze jak zacznie przyprowadzac kolegow na podwieczorek zmienie zdanie). Wrocilam czesciowo do pracy kiedy Kasper mial 6 tygodni - przez dwa dni w tygodniu tata podaje moje mleko butelka - mamy nadzieje utrzymac ten system przez rok, potem synek zacznie przedszkole, jak to jest w zwyczaju w Norwegii, gdzie mieszkamy. Oczywiscie, nie zamierzam wtedy przestac karmic piersia! Odpowiedz Link
elfnet Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 03.12.09, 21:32 Witam wszystkich! Jestem bardzo zadowolona, że jest takie forum i że wreszcie znajduję u kogoś potwierdzenie wszystkich moich intuicji co do wychowywania młodego człowieka i karmienia oczywiście Jestem mamą Leona i karmię go już 14 miesiąc. Leo śpi z nami w łózku większość nocy, bo tak nam przyjemniej i wygodniej, najbardziej lubi być noszony w chuście, nie ma smoczka no i nigdy nie pił z butelki mimo zaleceń lekarzy (bo siedzi równo między 3 a 10 centylem). Bardzo sie cieszę, że mimo rad otoczenia, lekarzy i nawet zdania mojej własnej mamy jesteśmy z Leonem i mężem szczęśliwi z takiego stanu rzeczy i że potrwa to jeszcze długo Mieszkam w Warszawie pracuję od 8 miesiąca życia Leonka i karmię oczywiście i w dzień i w nocy Pozdrawiam wszystkie mamy karmiące Odpowiedz Link
carolinecat dżem dobry :) 10.12.09, 18:50 ponieważ Zośka moja skończyła w niedzielę roczek, oficjalnie stałam się mamą karmiącą powyżej roku. dlatego właśnie zajrzałam dziś po raz pierwszy na to forum. mieszkam w Warszawie, obecnie jestem na wychowawczym, ale wieczorami robię tłumaczenia. wspomniana Zofia to moje pierwsze, i na pewno nie ostatnie, jak Bóg da, dziecko, chowane w bliskości (choć dawno temu, pod wpływem rodziny, były próby uczenia samodzielnego zasypiania - tu przydałaby się emotka z papierową torbą na głowie), również w bliskości z dwoma kotami , noszone w chuście, tulone ile wlezie, samoistnie antysmoczkowe i absolutnie bezbutelkowe. na starcie zakładałam, że będę karmić rok. potem, że półtora. a teraz im dalej w las, tym mniejszą mam ochotę kończyć Odpowiedz Link
mamamagic Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 13.12.09, 18:16 czesc,mam 22 miesieczną córeczke i cały czas ją karmię. wierze ze to pomaga bo córcia jest zdrowa jak ryba ma azs ale skóra jest w super stanie. jesten oczywiscie na diecie od 2 lat , ale jakoś daje radę Odpowiedz Link
margo_kozak Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 13.12.09, 22:14 oto i ja dolanczam mama dwóch rumburaków - Jasia prawie 3 latka i Macka roczniaka. Maciek cycoholik straszny, smieję się na widok piersi, potrafi rozerwać bluzkę od szarpania. w ogóle to jest dziecko anty wózkowe i anty podłogowe. chusta i rączki są najlepsze, oczywiscie poza piersiami Odpowiedz Link
kitri79 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 13.12.09, 23:35 Witam W końcu dojrzałam do tego by przestać anonimowo to forum podczytywać Mam 30 lat i na koncie dwójkę urwisów płci brzydkiej. Starszy, obecnie 5,5-latek, karmiony prawie 3 lata. Młodszy 15-miesięczniak, wciąż bardzo mocno piersiowy, bo przez różne problemy zdrowotne i bardzo ciężkie ząbkowanie, często odmawia innych jedzonek. Karmić zamierzam dopóki będzie chciał, no chyba że wymięknę, ale jak na razie na to się nie zanosi, bo dzieć numer dwa jest wyjątkowo (jak na piersiowca) dla mnie łaskawy nocami (śpi całą noc i budzi się dopiero koło 5-6 na jedzenie, tfu tfu, żeby nie zapeszyć ). Z pewnością jako jedna z nielicznych (a może i jedyna) mama na tym forum mam rodzinną tradycję długiego karmienia. Moja mama karmiła piersią wszystkie swoje dzieci, najmłodszego aż 3,5 roku, więc dla mnie to rzecz najnormalniejsza w świecie Odpowiedz Link
ppaula2 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 15.12.09, 09:35 Witam Mam na imię Paula, mam 27 lat i na koncie 3 urwisów. Daniela karmiłam 3 miesiące, Kingę 7,5 miesiąca, a Rafałek jest cycoholikiem i jak narazie karmię go prawie 16 miesięcy. Idę zakładać wątek bo mam trochę pytań Odpowiedz Link
kasia-1971 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 07.01.10, 19:25 Cyba należało zacząć od tego wątku. Mam dwoje dzieci. Syna karmiłam 25 miesięcy i 4 dni, córka ma 33 miesiące i nadal cycusiowa. Nie jestem najmłodszą mamą (prawie 39 lat). Pozdrawiam. Odpowiedz Link
hubiczka Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 08.01.10, 12:48 Mam na imie Marta, 27 lat. Synek, Yonatan, 18. kwietnia skonczy 2 latka. To forum i Wy, dziewczyny = ogromne wsparcie w chwilach zalamania, niecierpliwosci, zmeczenia i za to ogromne dzieki. Pozdrawiamy wszystkich z Londynu! Odpowiedz Link
niewomeli5 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 12.01.10, 21:43 Cześć,mam na imię Eliza i mam 32lata.Córcię karmiłam tylko 7miesięcy, (Nikola,10lat),natomiast syna 4 lata(Leon,6,5roku).Wszyscy mnie pouczali ale ja trwałam przy swoim.Karmienie wspominam jako jedne z najpiękniejszych chwil w moim życiu,chwil których niesposób przyrównać do czegokolwiek innego.Pozdrawiam wszystkie karmiące,te które karmiły i te które będą. Odpowiedz Link
zosielec Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 12.01.10, 22:23 Dopiszę się również- najstarsza (teraz 7,5l) karmiona 18mcy do 6mca drugiej ciąży średnia (obecnie 5,5 l) karmiona 2lata i 8 mcy, najmłodszy na razie 10,5 mca, bo tyle ma Pozdrawiam wytrwałe karmicielki, chustomaniaczki, śpiące z dziećmi w jednym łóżku póki ssaki chcą. Najmłodszy niestety ssie smoka- się tak zadziało, ale mimo tego i mimo mojej pracowej nieobecności cyca lubi baaardzo zośka spod łodzi, 37l Odpowiedz Link
mum_of_two_boys Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 12.01.10, 23:11 Witam, jestem mama dwoch chlopakow. Alex byl karmiony 16 miesiecy, Kai ma 17 miesiecy i zamierzam karmic jak dlugo sie da. Ukonczylam kurs na doradce mam karmiacych przy La Leche League. Mam nadzieje, ze sie na cos przydam Odpowiedz Link
romanoa Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 27.07.10, 21:06 Cześć Na forum bywam od kilku miesięcy, więc chyba najwyższy czas się przedstawić. Wczoraj miałam imieniny, nietrudno zgadnąć, jak mam na imię.Mój ssak Mareczek ma ponad 20 miesięcy i na razie nie zanosi się na to, byśmy mieli skończyć karmienie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aphoper1 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 28.09.10, 21:04 Szukałam wątku "przedstawialnego", ale nie zauważałam, bo był przyszpilony Przepraszam, taka ze mnie gapa. Jestem mamą Ani, cycoholiczki, że hej. Dzięki forum "karmienie piersią" przygotowałam się na różne okołokarmieniowe batalie i szczęśliwie karmię już ponad rok. Odpowiedz Link
ola4-0 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 29.09.10, 15:02 witam się i ja, podczytuję was już od jakiegoś czasu a teraz mogę oficjalnie dołączyć do forum mam na imię Kamila, 27 lat i jestem mamą rocznej Oli. Od początku wiedziałam, że chcę ją karmić piersią i udaje się to już ponad rok. Córa moje mleko je chętnie i nałogowo więc nie zanosi się na szybkie odstawienie z czym zresztą mi się nie spieszy bo czy może być coś lepszego niż mleko matki, poza tym to niesamowita wygoda i nieporównywalne z niczym chwile bliskości. Pozdrawiam karmiące mamy Odpowiedz Link
czarna_kota Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 24.01.10, 14:00 Witam Jestem Ania, mam 31 lat jestem mama dwoch cycoholikow Corke karmilam prawie 3 lata, synek ma 15 m-cy i konca karmienia nie widac. I dobrze nam z tym choc nocki sa ciezkie! Pozdrawiam wszytskie mamusie Odpowiedz Link
juisy Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 01.01.11, 17:35 Cześć! Najwyższy czas dołączyć do Waszego klubu Jestem mamą pracującą i karmiącą piersią - co się wielu osobom w głowie nie mieści. Im więcej czytam "mlecznej" literatury, tym bardziej jestem przekonana, że dobrze robię. Najważniejsze jest to, że moją dzienną nieobecność przy dziecku rekompensuję bliskością, a nie kolejnymi zabawkami. Odpowiedz Link
zosialusz Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 28.01.10, 21:22 witam mam na imię Zosia mam synka który skończył roczek i córkę 6 lat synka nadal karmię czasem sie już wściekam a czasem mysle jak to dobrze bo zawsze ciepłe i wygodnie szczególnie w nocy córkę karmiłam tylko 5 mies i w tematach piersiowych jestem troszke zielona pozdrawiam Odpowiedz Link
merolik Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 31.01.10, 20:59 Hej!! Karmię piersią córeczkę, 16 stycznia minął rok. Chciałabym karmić jeszcze przynajmniej rok, a jeśli Mariola będzie potrzebowała, to dłużej. Cieszę się, że znalazłam to forum Odpowiedz Link
reennee Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 31.01.10, 22:01 Witam i ja! Mam na imię Renata, karmię moją córeczkę już 16 m-cy Pozdrawiam! Odpowiedz Link
mrrraaau Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 04.02.10, 17:30 Witam, mam na imię Magda, karmię dopiero 10ty miesiąc, ale zamierzam dwa lata. Młody jest alergikiem na białko mleka krowiego, ale już będąc w ciąży postanowiłam dlugo karmić, az do następnje ciąży .\ Odpowiedz Link
zbroska Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 04.02.10, 23:55 Witam, Tutaj mama 14.5 miesięcznego ssaka, podczytywałam już to forum od jakiegoś czasu, ale dopiero teraz ujawniam się. Dziękuję bardzo, że jesteście, znalazłam tu wiele ciepłych słów, pocieszenia. Zajrzałam tutaj, ponieważ od jakiegoś czasu zaczynam czuć się piętnowana przez ogólnie rozumiane "społeczeństwo" za to, że jeszcze karmię.. Dzięki lekturze tego forum zrozumiałam, że większość mam długokarmiących (chociaż ja wcale nie uważam, aby 14.5 miesiąca to było bardzo długo ) boryka się z podobnymi problemami. Myślę, że to bardzo dobrze, że możemy się wpierać i wymieniać doświadczenia! Pozdrawiam Was bardzo serdecznie! Odpowiedz Link
sentja Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 12.02.10, 09:43 Czesc Dziewczyny! Karmie mojego synka Antka juz ponad 11 miesiecy i zamierzam jeszcze troche . Milo mi tu zawitac Odpowiedz Link
ata99 Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 14.02.10, 22:25 Witam, nadrabiam zaległości.5 marca miną trzy lata karmienia mojego jedynego synka Łukasza.Jestem późną mamą. Odpowiedz Link
aannagr Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 16.02.10, 11:13 To i ja mówię CZEŚĆ Jestem Ania. Karmię córkę 16 miesięcy - właśnie dziś minęło Od początku udzielałam się na forum KP a tu od jakiegoś czasu też zaglądam - żeby podtrzymać się na duchu gdy bywa ciężko i upewnić się w tym naszym karmieniu Dobrze, że ktoś wpadł na pomysł takiego forum Pozdrawiam. Odpowiedz Link
mavetka Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 18.02.10, 14:05 Witam)Jestem mamą 20 miesięcznej Weroniki)Czesto tutaj zaglądam więc postanowiłam się w końcu przedstawić)super,że jest takie forum, bo czasami bywa mi ciężko, gdy otoczenie ze zdziwieniem patrzy jak karmię i czasami też mama sama momenty zwątpienia. Dzięki,że jesteście Odpowiedz Link
aannagr Re: PRZEDSTAWMY SIĘ 01.03.13, 12:32 Chyba wypada się jeszcze raz przywitać, bo choć udzielam się mało, wciąż korzystam z forum jak coś potrzebuję Karmię już drugą córkę (od 15 miesięcy). Pierwszą karmiłam nie wiem jak długo Młodsza urodziła się jak starsza miała 3 lata i 1 miesiąc i była mi pomocnikiem przy nawałach Potem jakoś tak sama zrezygnowała na rzecz młodszej. Choć bywają chwile, że i teraz się doprasza Ulegam tylko jak ma infekcję... Odpowiedz Link