Dodaj do ulubionych

Enterprise 4 - wasze opinie

22.09.10, 13:07
Proszę o opinie nauczycieli, którzy korzystali podręcznika Enterprise 4 podczas lekcji prywatnych.
Na moje oko podręcznik jest ciekawy, jest wiele interesujących ćwiczeń, poziom też chyba ok jak dla zdolnych gimnazjalistów (ostatnia klasa) oraz wczesnych licealistów (1 klasa).
A jak wy oceniacie poziom tego podręcznika? Wg was to intermediate czy trochę wyżej?
Czy sądzicie, że pomiędzy tą książką, a książką do FCE potrzebna jest jeszcze jakaś "przejściówka'?
Z góry Dziękuję!
Obserwuj wątek
    • baba67 Re: Enterprise 4 - wasze opinie 22.09.10, 14:33
      To jest wyzej niz intermediate, blizej upper.
      Bardzo dobre listeningi, rewelacyjnie uczy pisania. Zastrzezenia mam do gramatyki takie, ze podrecznik zaklada ze to bedzie powtorzenie, zatem sie nie obcydala z wyjasnianiem regul-jest to bardzo skrotowo i po angielsku na koncu potraktowane.
      Dla uczniow ktorzy maja pewne braki potrzebne sa dodatkowe materialy i cwiczenia-najlepiej na poziomie prawdziwego intermediate.
    • dzieciol_25 Re: Enterprise 4 - wasze opinie 23.09.10, 11:25
      Wg mnie jest to naprawdę mocne, solidne intermediate albo nawet trochę wyżej. Jest dużo listeningów i masa ciekawego słownictwa, jedynym zastrzeżeniem jest to że pierwszy reading w każdym module to tapescript słuchania. Gramatyki jest trochę mało, ale można to ładnie uzupełnić Grammarwayem. Ogólnie na zajęcia indywidualne jest to fajny podręcznik, w przypadku moich uczniów sprawdził się doskonale. Myślę, że po Enterprise 4 można spokojnie i bez stresu rozpocząć kurs przygotowawczy do FCE.
      • homohominilupus Re: Enterprise 4 - wasze opinie 23.09.10, 13:05
        dla mnie to jakis masakryczny podrecznik, schematyczny, nudny, nie przemyslany. Przyklad: mnostwo slownictwa w Student's Book, ok, slowka ciekawe, co z tego jesli w Workbook sa cwiczenia na zupelnie inne slowa? No bez sensu. Gdy czytalismy serie czytanek o profesorze jakimstam co najpierw spotkal dinozaury, pozniej byl w starozytnym Egipcie czy na odwrot to uczniowie malo nie umarli ze smiechu. Moze Enterprise dobry byl 10 lat temu. Teraz to straszliwa ramota. Az nie moge uwierzyc ze jeszcze ktos go moze polecac.
        Porownajcie sobie z New English File.
        • baba67 ??????Nt 23.09.10, 13:41

• homohominilupus Re: ??????Nt 23.09.10, 13:50
            nie moglam powstrzymac sie czytajac Wasze peany na czesc tej ramoty.
            Wyrazilam swoja opinie. Na otwartym forum dyskusyjnym chyba wolno?
            • baba67 Re: ??????Nt 23.09.10, 17:59
              Alez wolno, tylko mozna wiedziec na ktorych to stronach sa owe czytanki o szalonym naukowcu (tj ta seria czytanek?) Wydawalo mi sie znam te ksiazke, ale teraz zaczynam miec watpliwosci...
              Kazde zdanie jest tu mile widziane. Ostatecznie i tak decyzje podejmujemy my i nasi uczniowie.
    • testman Re: Enterprise 4 - wasze opinie 23.09.10, 19:27
      wypowiadalem sie juz kilka razy na temat wiekszosci podrecznikow Express Publishing, ale nie zaszkodzi powtorzyc :)

kiedys bylem wielkim fanem: wydawalo mi sie, ze duzo materialu i dla ambitnych uczniow. ale potem zrozumialem, ze wiekszosc ich ksiazek jest zwyczajnie nieskuteczna. Enterprise ma jeszcze wiecej "wad", bo to jedna z pierwszych serii (okolo roku 2000 chyba).

Wszystko jest robione zawsze tak samo. A juz najgorsze jest slownictwo - napchane na stronie mnostwo slow, phrasal verbs, prepositions, ktore pojawia sie raz i znikaja na zawsze. czyli zero porzadnego 'recyclingu'...

choc przyznaje, ze zawsze mieli dobre sekcje na Writing. Porzadny modelowy tekst, troche cwiczen wokol niego i dopiero zadanie egzaminacyjne.

co do poziomu, to Enterprise 4 podchodzi bardziej pod upperintermediate / pre-FCE.

dla zdolnych gimnazjalistow obejrzyj sobie Activate B1+ lub Activate B2 (longman) - ma duzo wymagajacego materialu, ale jakos lepiej poukladanego + wiecej cwiczen na vocab/grammar.
      • baba67 Re: Enterprise 4 - wasze opinie 23.09.10, 19:46
        Testman, moze Ty widziales tam tego profesora? Bo czuje ze schizy dostaje:-)
        • homohominilupus Re: Enterprise 4 - wasze opinie 23.09.10, 21:46
          no przeciez profesor Kearns!!!

z tym, ze w 4 czesci to on juz chyba powrocil do rzeczywistosci. A wczesniej: Egipt, gdzie zjadly go krokodyle, dinozaury, pozar Londynu i gdzies w przyszlosc tez go wyrzucilo ;-) Nie pamietam numerow stron ale moge to sprawdzic.
          • baba67 Re: Enterprise 4 - wasze opinie 24.09.10, 08:18
            Alez ja nie widzialam zadnego profesora Kernsa w Enterprise 4.!!!!!Czlowieku, wpedzasz mnie w obled! Czy moglbys mi podac NUMER STRON gdzie on w Enterprise wystepuje?Bo ua mam caly czas niejasne wrazenie ze rozmawiamy o innych podrecznikach.
            Ponadto rozmawiamy o CZWARTEJ czesci i naprawde nie do konca nas interesuje co bylo w poprzednich. Zdarza sie tak i to wcale nierzadko, ze w jednej serii czesc czesci nierowna, np kiedys zakochalam sie w Snapshot Preintermediate (to jest dopiero ramotka) a juz Intermediate nie podobala mi sie .
            • testman Re: Enterprise 4 - wasze opinie 24.09.10, 12:04
              Chyba wreszcie zrozumialem problem!

Na poczatku Enterprise mial 4 poziomy. a potem zaczeli przy nim manipulowac i zrobili poziom "pre-intermediate plus". ktory rzekomo jest inna wydaniem Enterprise 3. Wiec jest lekkie zamieszanie jesli chodzi o numerowanie poziomow.

Anyway, ja mam w domu 'pierwsze' wydanie Enterpise. Profesor Kerns pojawia sie w poziomie 3 (= preintermediate). Cala historia z profesorem pojawia sie dosc niespodziewanie - szczegolnie w ksiazce dla (mlodych) doroslych.

Choc to raczej nie zmienia mojej opinii ksiazce...

ps. wlasnie znalazlem tekst o Daryl Hannah! ciekawe ilu uczniow jeszcza ja pamieta?!?
              • baba67 Re: Enterprise 4 - wasze opinie 24.09.10, 14:45
                Dzieki:-))) No to znaczy ze nie ma rzeczywiscie profesora na poziomie 4, malo tego poziom czwarty moze sie znacznie roznic od wczesniejszych poziomow(a szczegolnie wydan) in plus.
                Ja tego jako ramotki nie odbieram, bo testy sa raczej z tych stale aktualnych, a uklad dosc klasyczny.
                • chinwag Re: Enterprise 4 - wasze opinie 26.09.10, 10:12
                  Każdy podręcznik ma swoich zwolenników, jak i krytyków.

Ale czasem czytając tych drugich mam wrażenie, że zapominają, iż książka jest tylko narzędziem z ręku nauczyciela i to na jego głowie jest zaplanowanie i przeprowadzenie kursu, czy poszczególnych lekcji tak, by efekt był optymalny.

...chyba, że dla nich nauczanie oznacza przerabianie podręcznika..czego im uczniom nie życzę ;)

Enterprise, czy w ogóle publikacje Express Publishing są "napakowane". Mogą lepiej sprawdzać w grupach ambitniejszych, wymagają zapewne innej taktyki ... no i inwencji twórczej i wyobraźni nauczyciela. Inaczej mając w ręku podręcznik, a nieraz jeszcze ćwiczeniówkę zajęcia można sprowadzić do wypełnienia tych 20 ćwiczeń podczas zajęć i kolejnych 20 w domu.
                  Jeśli możliwym jest, by się na to zdobyć, to Enterprise 4 będzie bardzo ciekawym, stymulującym materiałem.
                  I zgadzam się, że wydawnictwo EP ma lekko "zaniżoną" skalę poziomów. Porównałbym to z NEF Upper.
                  Po E4 z powodzeniem kilkakrotnie przechodziłem na poziom fce.

Korzystam z wielu podręczników, również z NEF, który tu jeden z krytyków wspomniał i zgadzam się z nim, że to dobry podręcznik.

Ja bym na Twoim miejscu się nie zastanawiał. Bierz, wypróbuj, myślę, że się nie zawiedziesz.

Natomiast, czy będzie on dla Ciebie i Twojej grupy idealny? Pewnie nie, bo idealnych podręczników nie ma.

• testman Re: Enterprise 4 - wasze opinie 26.09.10, 23:10
                    w większości kwestii dt. nauczycieli i podręczników zdzagam się z Twoimi opiniami.

niemniej, muszę dodać, że skoro już wydajemy X zlotych na podrecznik i Y zlotych na cwiczeniowke, to mozemy czegos wymagac. W przypadku wielu ksiazke EP ja glownie narzekam na dobr i uczenie slownictwa.

Slownictwo w wielu wypadkach jest przypadkowe - szczegolnie czasowniki zlozone i wszelkiego rodzaju preposition. Jesli ksiazka na 12 unitow, to zwykle jest tam 12 roznych zestawow phrasal verbs - bez ladu i skladu i - co wiecej - ktore juz nigdy nie pojawia sie ponownie w ksiazce...

(no i brak materialow dodatkowych do Enterprise - TB jest w gruncie rzeczy kluczem odpowiedzi do materialu w ksiazce ucznia)
                    • baba67 Re: Enterprise 4 - wasze opinie 27.09.10, 07:15
                      E4 jakos mi sluzy bo jest tylko podstawa, ale oczywiscie bede chciala zmienic, bo ile mozna to samo...
                      Gdybym chciala wybrac bardzo solidne intermediate z dobrze opracowanym slownictwem, to jak rozumiem doradzasz NEF?
                      • chinwag Do testmana 27.09.10, 18:16
                        Opinia o przypadkowości doboru słownictwa, czy gramatyki dotyczy E4, czy wszystkich podręczników EP?

Ja bym powiedział, że się to zdarza - ale Ty jako nauczyciel masz możliwość takiego zaplanowania pracy, by - jeśli już w danym unicie zdarzy się jakiś "kwiatek" - nie było to problemem...łącznie z ominięcie nieprzydatnego, czy niewygodnego fragmentu.

Phrasal verbs są najczęściej wprowadzane na zasadzie przypadku lub "łapania okazji" w postaci pojawienia się jednego z nich w jakimś ćwiczeniu/tekście.
                        Czy lepiej poprzestać na tym jednym, dodać jedynie 2 synonimy, czy już zaserwować ok. 8 na bazie tego samego czasownika?

Dobór słownictwa. Nie widzę jakiejś ogólnej przypadkowości w doborze tematyki, poszczególne słowa, czy zwroty użyte w danym module, a szczególnie te "akcentowane" mogą budzić wątpliwości, ale tu znów wracam do podstawowej zasady: to nie podręcznik uczy, tylko nauczyciel.

Brak "zazębiania się" pewnych wprowadzanych elementów, powtórnego ich użycia dla utrwalenia może być pewna niedogodnością, wszak czy bez gotowego, wydrukowanego ćwiczenia nie potrafimy zrealizować powtórki, czy ćwiczeń utrwalających?

Brak materiałów dodatkowych...no cóż fajnie jest mieć coś pod ręką na rozgrzewkę, czy wygaszacz, dodatkowe gotowe ćwiczenia do kopiowania są przydatne. I w tej materii pewnie się poprawi...coś tam się na stronie Egisu pojawia ;)

• testman Re: Do testmana 28.09.10, 10:49
                          kilka odpowiedzi ponizej. i wiekszosc z glowy, bo nie mam ksiazek pod reka (ani czasu robic 'porzadnego' risearchu).

chinwag napisał:

> Opinia o przypadkowości doboru słownictwa, czy gramatyki dotyczy E4, czy wszyst
                          > kich podręczników EP?

Gramatyki nie czepiam sie za bardzo. Zwykle w ksiazkach EP robiona jest w okreslony sposob, w miare konsekwentnie. Mniej wiecej zawsze tak samo :( Ale to juz kwestia lubienia lub nie.

Dla mnie wiekszym problemem jest slownictwo. Zarowno w serii Enterprise jak i prawdopodobnie w innych seriach. Na pewno w Click On. W nowszych seriach chyba troche lepiej - ale wtedy juz sie "odzwyczailem" od Expressu.

Np. w Enterprise Pre-Inter (lub 3) w unicie 2 po readingu sa nastepujace cwiczenia na slownictwo:
                          - wyjasnij wyroznione slowa w tekscie wlasnymi slowami - ponad 15 sztuk (btw, wszystko nowe wiec najpierw trzeba uczniowi pewnie wyjasnic)
                          - polacz ze soba synonimy (6 par)
                          - uzupełnij wyrazenia (np. kolokacje) podanymi slowami - 8 sztukk
                          - uzupelnij wyrazenia podanymi przyimkami - 6 sztuk
                          - uzupelnij zdania podanymi phrasal verbs z look - 4 sztuki
                          - plus cwiczenie na "words often confused" (dwie pary wyrazen)

Czyli mamy jakies 40 slow/wyrazen na jednej stronie? Ile z nich zapamieta uczen?

A w calej ksiazce sa tylko 4 (!) powtorzenia.

> Ja bym powiedział, że się to zdarza - ale Ty jako nauczyciel masz możliwość tak
                          > iego zaplanowania pracy, by - jeśli już w danym unicie zdarzy się jakiś "kwiate
                          > k" - nie było to problemem...łącznie z ominięcie nieprzydatnego, czy niewygodne
                          > go fragmentu.

zgadzam sie. ale jesli kwiatkow jest duzo, to nauczyciel musi sie duzo narobic. a nikt nie lubi pracowac za duzo.

> Phrasal verbs są najczęściej wprowadzane na zasadzie przypadku lub "łapania oka
                          > zji" w postaci pojawienia się jednego z nich w jakimś ćwiczeniu/tekście.
                          > Czy lepiej poprzestać na tym jednym, dodać jedynie 2 synonimy, czy już zaserwow
                          > ać ok. 8 na bazie tego samego czasownika?

Osobiscie uwazam, ze wprowadzanie czasownikow wg form czasownika lub wedlug form partykuly, to pojscie na latwizne przez autora podrecznika. Bo w ten sposob duzo latwiej zaplanowac, zeby phrasal verbs sie pojawialy regularnie.
                          Wydaje mi sie, ze lepiej uczyc wedlug 'znaczenia'.

Dodam jeszcze, ze wg mnie uczenie dwoch bardzo podobnych slow w tym samym czasie (np. lose / loose, duzo wyrazen z make/do) to blad. Uczen zapamieta, ze nauczyl sie dwoch "trudnych" slow, ale znaczenie/uzycie bedzie sie mu mylilo. Lepiej wprowadzic jedno z parach slow, dobrze je przecwiczyc i zautomatyzowac. Potem dodac drugie.
                          Zwykle w podrecznikach (wlasciwie wszystkich) tak sie nie dzieje :(

> Dobór słownictwa. Nie widzę jakiejś ogólnej przypadkowości w doborze tematyki,
                          > poszczególne słowa, czy zwroty użyte w danym module, a szczególnie te "akcentow
                          > ane" mogą budzić wątpliwości, ale tu znów wracam do podstawowej zasady: to nie
                          > podręcznik uczy, tylko nauczyciel.

Tematyka w ksiazkach nie jest przypadkowa. Odpowiada tematyce egzaminow - glownie FCE i tematyce matury w przypadku polski edycji. Ale juz sam dobor slownictwa to kwestia autora/redaktora podrecznika. W Enterprise i Upstreamie (szczegolnie na wyzszych poziomach) pojawia sie wiele slow "trudnych", czyli rzadko uzywanych.

Znow dodam od siebie, ze uwazam, ze na poziomie advanced uczen powinien nauczyc sie nowych znaczen i uzyc kilkudziesieciu podstawowych i najczesciej uzywanych slow. (Scott Thornbury napisal ksiazeczke Natural Grammar, gdzie pojawia sie wiele ciekawostek czasami z pogranicza gramatyki i leksyki) - np. w kolokacjach. Ale zwykle podreczniki advanced w znacznym stopniu wprowadzaja tematy i slownictwo, ktorych uczen nigdy nie bedzie potrzebowal. Byle zeby bylo trudno :)

> Brak "zazębiania się" pewnych wprowadzanych elementów, powtórnego ich użycia dl
                          > a utrwalenia może być pewna niedogodnością, wszak czy bez gotowego, wydrukowane
                          > go ćwiczenia nie potrafimy zrealizować powtórki, czy ćwiczeń utrwalających?

umiemy zrobic rozne rzeczy. umiemy przeprowadzic ustnie powtorzenie. umiemy napisac sami cwiczenie. umiemy zachecic uczniow, by sami przygotowali "pytania powtorkowe" dla swoich kolegow.
                          ale czasami porzebujemy jeszcze wiecej materialu dla slabszych uczniow, na kolejna powtorke powtorki, na ostatnie 5 minut lekcji. the more the merrier.
                          nie pamietam, ile razy (srednio) musimy zobaczyc slowo, zeby je zapamietac, ale z researchu wychodzilo dosc duzo.

> Brak materiałów dodatkowych...no cóż fajnie jest mieć coś pod ręką na rozgrzewk
                          > ę, czy wygaszacz, dodatkowe gotowe ćwiczenia do kopiowania są przydatne. I w te
                          > j materii pewnie się poprawi...coś tam się na stronie Egisu pojawia ;)

dodatkowe materialy zawsze nam sie podobaja :) choc po pewnym czasie gubimy sie w kserowkach i dobrze zrobic sobie tydzien wolnego od xero.
                          w jednym miejscu, gdzie pracowalem wresz musialem w dokumencji wpisywac, jakich materialow dodatkowych do kopiowania uzylem.
                          • baba67 Re: Do testmana 28.09.10, 13:55
                            Testman , zaluje ze nie jestem juz mloda i piekna, bobym Cie usciskala za Twe rady z obustronna jak mniemam przyjemnoscia:-)
                            A tak to moge Ci tylko podziekowac...
    • maika1maika11 Re: Enterprise 4 - wasze opinie 05.10.17, 10:39
      poziom pre-FCE
    • maika1maika11 Re: Enterprise 4 - wasze opinie 05.10.17, 10:40
      pre-FCE, matura rozszerzona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka