Dodaj do ulubionych

jak się uczyć word formation?

19.10.10, 10:35
Nauczyciele angielskiego pomóżcie!
Uczę się do CAE i mam ogromny problem ze słowotwórstwem
Umiem zrobić zadania z word formation tylko wtedy gdy na 100% znam dane słowo i jego odmiany.
Ale widziałam, że niektórzy uczą się końcówek, przedrostków etc i czasem nawet jak nie znają słowa to coś sensownego wymyślą... Czy taka metoda ma sens?
Jak z Waszego doświadczenia najlepiej przygotować się do takiego zadania?
Dodam, że sporo czytam i zapamiętuję po prostu słowa no ale obawiam się, że ta metoda jest bardzo żmudna i nieefektywna jesli idzie o tempo nauki....

Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • yoka1 Re: jak się uczyć word formation? 19.10.10, 10:52
      > Ale widziałam, że niektórzy uczą się końcówek, przedrostków etc i czasem nawet
      > jak nie znają słowa to coś sensownego wymyślą... Czy taka metoda ma sens?

Moim zdaniem ma sens. Jeśli wiesz, jakie są możliwe przedrostki i możliwe końcówki np. zreczowników, to zawsze można pokombinować, pododawać i "zobaczyć" jak słowo wygląda. Czasami wtedy dopiero coś się kojarzy, że już to gdzieś widziałam.
    • testman Re: jak się uczyć word formation? 19.10.10, 13:01
      jeśli umiesz określić jakie części mowy brakuje w zdaniu, to juz polowa sukcesu. (zwracaja uwage, czy aby nie brakuje formy w liczbie mnogiej lub formy negatywnej).

prefixes i suffixes moga pomoc - nie ma ich znow tak wiele. ale jesli nigdy nie widzialas "docelowej" formy, to pewnie nie zgadniesz slowa, jego poprawnej pisowni itp.

polecilbym robic testy, robic testy i jeszcze raz robic testy.

dodam jeszcze, ze niektore ksiazki do "use of English" lub gramatyki na poziomie zaawansowanym maja tabelki ze spisem najczesciej testowanych form. upewnij sie, ze je znasz i potrafisz poprawnie zapisac.
    • gyongyhaju_lany Re: jak się uczyć word formation? 28.10.10, 22:34
      Lubię czytać słowniki, więc sprawdzam różne wariacje danego słowa, jak rzeczownik zmienia się w przymiotnik itd.
      Mam zainstalowany na komputerze słownik Cambridge, w którym przy większości słów są ich word formation, które sobie dość często sprawdzam.
      • ewikowa Re: jak się uczyć word formation? 01.11.10, 19:56
        ta metoda ma sens dlatego, ze w wielu wypadkach mozesz nie znac slowa ale jesli, jak mowisz, duzo czytasz itp, to jeden z wariantow bedzie 'lepiej wygladal' od innych i jest szansa ze masz racje. Najwazniejsze jest to, zeby wiedziec jaka forma jest ci potrzebna i czy tam nie musi byc 'negative'. Patrz tez czy slowo jest na poczatku zdania, bo jesli tam ma byc z duzej litery a ty nie napiszesz z duzej litery to tez masz zle. Sugeruje pisac wszystko z duzej litery. Robiac sam word formation task, to wpisz sobie slowo w takiej formie jak ci pasuje w luki a potem przeczytaj jeszcze raz calosc zeby sprawdzic czy caly tekst jakos lezy. potem dopiero wpisz na answer sheet.

• izysia Re: jak się uczyć word formation? 10.01.11, 22:58
      powiem z doswiadczenia (egzamin zdany w zeszlym roku) - po pierwsze slownik Cambridge na CD chyba jedyny wyodrebnia w przystepny sposob word formation i mozna je zawsze sobie sprawdzic/wyuczyc sie; po drugie - czytac, czytac, czytac , czytac - zeby sie 'opatrzec' ze slowami
      • chinwag Re: jak się uczyć word formation? 11.01.11, 08:34
        Wkuwanie przedrostków i przyrostków nie ma sensu. To mechaniczna praca. Mózg potrzebuje kontekstu, potrzebuje bodźców.

Widziałbym raczej ściągawkę w użyciu, podczas trzaskania testów - praktycznie jeden za drugim - pełno tego w internecie, można też wiele rzeczy kupić.
        Testy nie tylko ze słowotwórstwa, również parafrazy wymagają nieraz takich przekształceń.
        Jak ktoś napisał wcześniej ważną umiejętnością jest określenie części mowy, jaka uzupełnia lukę, potem musi to działać na zasadzie skojarzeń.
        Inaczej mówiąc, gdy już wiemy, że potrzebujemy słowa nieodpowiedzialny lepiej jeśli osobnik skojarzy podświadomie irre... zamiast główkowania definicji o tym, że do większości przymiotników i innych części mowy zaczynających się od R dodajemy IR tworząc...
        No i jak wspomniałem łatwiej zapamiętać "irresponsible boy", który wsadził ogon kota do tostera niż pojedynczy wyraz.
        Czytanie słowników jako hobby? Niektórzy tak mają, ci, których to nudzi niechaj chociaż maja zwyczaj, by przy okazji sprawdzania potrzebnego słowa popatrzyli na jakieś pochodne wyrazy.
    • fish_flesh_fowl Re: jak się uczyć word formation? 12.01.11, 18:18
      Polecam ćwiczenia z Vince'a (Advanced Language Practice, 1994) i Graver'a (Advanced English Practice).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka