zielonykot8
02.07.13, 20:07
Dzień dobry, jestem nowa.
Moi drodzy, jak radzicie sobie z organizacją materiałów, którymi jak wiadomo obrastamy latami? Sporo to miejsca zajmuje i choć próbuję nad tym jakoś zapanować, widzę, że nadal daleko mi do jakiegoś ładu organizacyjnego.
W zeszłym roku wymyśliłam teczki z przegródkami. Nie zdało to sprawdzianu. Jedna mi się zepsuła i szlag mnie trafia, jak tylko mam czegoś tam poszukać. Z drugą też lepiej nie było, praktyka pokazała, że jeśli coś z niej brałam, to nie chciało mi się jej brać (ciężka), szukać odpowiedniej przegródki, wkładać coś na miejsce (bo każde ksero miało numerek). Odkładałam wszystko na parapet, teraz czeka mnie porządkowanie tej sterty. Do tego niewykorzystane ksera z kursów (a zapewne będę tych materiałów potrzebować w nowym roku - będę miała ten sam podręcznik) trafiały do szuflady, byle zniknęły mi z oczu... Jakieś gry robione na bieżące walają się a to na parapecie, a to w szufladzie, a to w innej szafce. Po prostu sajgon!
Do tego jak dzielić materiały? Mam teczkę gry i słownictwo oraz jedną z samą gramatyką. Obie podzielone są na poziomy. Niby pięknie, ale było to tak czasochłonne (szukanie, wkładanie), że myślę o czymś innym. Może segregatory? Może wszystko skanować i robić bazy danych?
Marzy mi się takie przechowywanie materiałów, które będzie oszczędzało mój czas i zachęcało do odkładania rzeczy na miejsce. Coś, co będzie pod ręką i szybko da mi ogląda na to, co mam w danym miejscu (praktyka pokazała, że bawienie się w teczki zajmuje mi mnóstwo czasu, do tego są ciężkie).
Z dość ogólnych internetowych artykułów wzięłam dla siebie jedną radę: wyrzucę wszystko, czego nie użyłam w ciągu roku, a trzymam "bo może się jeszcze przyda".
Proszę, podzielcie się swoimi sposobami. Podczytuję Was od dawna i robicie na mnie wrażenie bardzo zorganizowanych, a na pewno jesteście bardziej doświadczeni ode mnie.