Dodaj do ulubionych

organizacja materiałów

02.07.13, 20:07
Dzień dobry, jestem nowa.

Moi drodzy, jak radzicie sobie z organizacją materiałów, którymi jak wiadomo obrastamy latami? Sporo to miejsca zajmuje i choć próbuję nad tym jakoś zapanować, widzę, że nadal daleko mi do jakiegoś ładu organizacyjnego.
W zeszłym roku wymyśliłam teczki z przegródkami. Nie zdało to sprawdzianu. Jedna mi się zepsuła i szlag mnie trafia, jak tylko mam czegoś tam poszukać. Z drugą też lepiej nie było, praktyka pokazała, że jeśli coś z niej brałam, to nie chciało mi się jej brać (ciężka), szukać odpowiedniej przegródki, wkładać coś na miejsce (bo każde ksero miało numerek). Odkładałam wszystko na parapet, teraz czeka mnie porządkowanie tej sterty. Do tego niewykorzystane ksera z kursów (a zapewne będę tych materiałów potrzebować w nowym roku - będę miała ten sam podręcznik) trafiały do szuflady, byle zniknęły mi z oczu... Jakieś gry robione na bieżące walają się a to na parapecie, a to w szufladzie, a to w innej szafce. Po prostu sajgon!

Do tego jak dzielić materiały? Mam teczkę gry i słownictwo oraz jedną z samą gramatyką. Obie podzielone są na poziomy. Niby pięknie, ale było to tak czasochłonne (szukanie, wkładanie), że myślę o czymś innym. Może segregatory? Może wszystko skanować i robić bazy danych?
Marzy mi się takie przechowywanie materiałów, które będzie oszczędzało mój czas i zachęcało do odkładania rzeczy na miejsce. Coś, co będzie pod ręką i szybko da mi ogląda na to, co mam w danym miejscu (praktyka pokazała, że bawienie się w teczki zajmuje mi mnóstwo czasu, do tego są ciężkie).
Z dość ogólnych internetowych artykułów wzięłam dla siebie jedną radę: wyrzucę wszystko, czego nie użyłam w ciągu roku, a trzymam "bo może się jeszcze przyda".
Proszę, podzielcie się swoimi sposobami. Podczytuję Was od dawna i robicie na mnie wrażenie bardzo zorganizowanych, a na pewno jesteście bardziej doświadczeni ode mnie.
Obserwuj wątek
    • joalma Re: organizacja materiałów 02.07.13, 21:07
      przyznaję się bez bicia, nie radzę sobie zupełnie ;) u mnie materiały dzieli się na sterty, stale rosnące wieże i kartony, to co na strychu i to co poupychane gdzie się da. mniej więcej wiem gdzie co mam, szczególnie jeśli kupki są w miarę świeże ;) dwa razy w roku robię porządki i mniej więcej 30% idzie na makulaturę a reszta do ponownego wykorzystania. dla stałych uczniów mam wiszące foldery i tam trzymam przygotowane kserówki i wydruki, które są "przydzielone" dla każdego na jakiś tam etap. to mi bardzo ułatwia życie. reszta papierów żyje własnym życiem, te stosy są u mnie bardzo dynamiczne, tasują się średnio 2-3 razy w tygodniu ;)
    • anna335 Re: organizacja materiałów 03.07.13, 17:25
      mam ten sam problem, ale poki co radze sobie w taki sposob, ze zakupilam mase kolorowych teczek otwieranych od gory z wkladka, ktora wystaje. Wszystkie materialy podzielilam na mature, gimnazjum, songs czy bloki tematyczne typu christmas lub easter oraz na cwiczenia do poszczegolnych podrecznikow. Opisy we wkladce widac z gory wiec nie ma problemu z odszukaniem potrzebnego materialu. Teczki trzymam w plastikowych pudelkach, które posiadaja uszy wiec teczki sa zawieszone i latwe w obsludze:)
      Materialy zalegajace biurko segreguje co najmniej raz na pol roku, troche dla porządku a trochę dla przypomnienia co gdzie mam :)
      • anna335 Re: organizacja materiałów 03.07.13, 17:27
        tak wygladaja teczki :
        www.azbiuro.pl/pl/katalog/az_teczka_zawieszka
    • anna335 Re: organizacja materiałów 03.07.13, 17:29
      a tak wygladaja pudelka:
      www.azbiuro.pl/pl/katalog/az_pojemnik_arch1/az00932
      przyklad wykorzystania wkladek widac na ostatnim zdjeciu pudelka z teczkami, u mnie dodatkowo kazdy temat lub poziom ma inny kolor teczki:-)
      • zielonykot8 Re: organizacja materiałów 04.07.13, 19:54
        Dziękuję za zdjęcia i odpowiedź.
        Wygląda to dobrze, obawiam się jednak, że przy dużej ilości materiału w teczce nadal zajmuje to czas, aby je przekartkować i wybrać coś pasującego. Ja mam tego chyba zwyczajnie za dużo :(
        • bigbelladonna Re: organizacja materiałów 04.07.13, 20:28
          U mnie segregatory, teczki, kupki, kartony itd. nie zdają egzaminu. Prędzej czy później robi się jeden wielki bałagan.
          Staram się utrzymywać porządek w plikach zapisanych na dysku - po prostu drukuję na bieżąco to co akurat będzie przerabiane na zajęciach z daną osobą.
          Oczywiście część materiałów i tak gdzieś się poniewiera...
        • anna335 Re: organizacja materiałów 04.07.13, 22:43
          wyślij do mnie :) zaopiekuję się :)
          • anglofil Re: organizacja materiałów 05.07.13, 15:41
            U mnie jest to kupa kserówek ktore są upchnięte na półce, w fazie szukania porozwalane na łózku w fazie depresyjnej porozwalane pod łóżkiem. Miałam plan, żeby poukładać w teczkach wg. poziomu i tego się trzymać ale ciężko było w nich szukać. Nie wiem jakie wy macie te materiały ale ja mam kserówki z vocabu, czy jakieś czytanki, gry z teachersów podrukowane, raczej wszystko mam na kompie i tak . Ostatnio naszła mnie refleksja , że chyba lepiej druknąć niż tracić czas na wyszukiwanie tych, często pojedynczych kartek. Najgorzej z wycinankami, te są przeważnie jednorazowego użytku choc już je poukładałam w koperty. Jest jeszcze inna opcja, którą rozważam - pozakładać teczki dla stałych uczniów i w te teczki poupychać co przyda się akurat im na potem. Jeszcze jedna opcja - segregator, żeby łatwo było kartki przewracać. Tzn, trzeba zaopatrzyć się w dziurkacz i do segregatora wg poziomów (poziomy poprzekładane kolorowym plastikiem). O, chyba skorzystam z tej swojej rady sama :)
            • chocoladette Re: organizacja materiałów 05.07.13, 18:16
              Ja dla stałych uczniów mam zwykłe teczki, w których mam materiały na kilka najbliższych zajęć, dodatkowo robię tam listy rzeczy już przerobionych, inaczej zginęłabym marnie po 2 tygodniach. Wszystkie rzeczy niewykorzystane żyją niestety własnym życiem w kartonie, w szufladzie, na parapecie ...
              --

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka