Dodaj do ulubionych

prośba o poradę

10.11.13, 13:25
Witam wszystkich, chciałabym zwrócić się do was z prośbą o porady/wskazówki w związku z nową sytuacją korepetycyjną, że tak to ujmę.
Jestem po pierwszych zajęciach z 12-letnim chłopcem (szósta klasa). Rozmawiałam też długo z jego rodzicami.
Sytuacja jest taka, że chłopiec od 5. do 12. roku życia mieszkał w Chinach i chodził do szkoły chińsko-angielskiej (łącznie 7 lat). Jego angielski jest bardzo dobry, jak na ten wiek, w szkole chłopiec się nudzi i rodzice chcą by kontynuował naukę na wyższym poziomie, z naciskiem na mówienie. Mama sprawia wrażenie wymagającej, kilka razy podkreślała, by "trzymać poziom", dużo chłopcu zadawać, "nie odpuszczać" itd.
Chłopiec płynnie używa języka, zna konstrukcje, które w szkole będą dopiero za kilka lat, czasy, okresy warunkowe, stronę bierną, phrasal verbs etc. Nie rozronia natomiast różnych konstrukcji po nazwach, typu present simple, okres warunkowy itd.
Zastanawiam się nad wyborem podręcznika, tak by poziom był zachowany, by były ciekawe tematy, ale tematyka dla dziecka w tym wieku.
Co byście polecili? I może macie jakieś dodatkowe wskazówki jeśli chodzi o pracę z takim uczniem?
Dzięki :-)
Obserwuj wątek
    • baba67 Re: prośba o poradę 10.11.13, 15:12
      Cos Virginii. Upstream intermediate? Tematy spoko,nie za dorosle , gramatyka jak to u Virginii hardcore (konieczne cwiczenia), na slownictwie tez sie nie bedzie nudzil bo to jest B2.
      Smash 4 chyba za latwy bedzie.
      • she-catt Re: prośba o poradę 17.11.13, 19:30
        Dzięki, Babo za poradę, podoba mi się ten podręcznik, tylko zastanawiam się, czy nie jest jednak ciut za dorosły? Może ktoś, kto korzysta(ł) się wypowie? Będę bardzo wdzięczna, bo chciałabym już podjąć decyzję.
        • baba67 Re: prośba o poradę 17.11.13, 19:45
          Tematy to sprawa indywidualna.Robie z gimnazjalista 2 klasa, uwaza ze tematy ciekawe. Zreszta nawet troche powazniejszy temat mozna nieco przy kroic i uproscic skupiajac sie na zagadnieniach ktore nastolatkowi sa blizsze.
    • there.there Re: prośba o poradę 18.11.13, 19:22
      Z opisu wynika, że dzieciak angielskiego się do tej pory nie uczył, a raczej go przyswajał. Może w takim razie lepiej będzie uczyć go angielskiego tak jak my uczylismy się w szkole polskiego? Czyli głównie czytanie, oglądanie, dyskusje, projekty, rozwój słownictwa etc. Na tipsach można znaleźć podręczniki do angielskiego dla natives, kilka razy przypadkiem na takie trafiałem. Typowy, klasyczny kurs ESL ze spora dawką grammy może mu nie spasować, może mu się to wydać egzotyczne. Oczywiście to tylko moja opinia na podstawie opisu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka