Dodaj do ulubionych

Wystawianie faktur

26.10.14, 22:56
Mam pytanie do lektorów prowadzących działalność gospodarczą i udzielającą lekcji prywatnych.
Jak robicie - czy wystawiacie faktury zawsze za każde zajęcia czy tylko na życzenie klienta?
Chodzi o to, że np spotkałam się z tym, że ludzie często wolą taniej ale bez faktury, no bo wiadomo za koszty prowadzenia działalności kosztują więc do kosztu usługi trzeba doliczyć nawet weźmy te 15 PLN za 1h, a dla wielu osób jest to sporo. Jak podchodzicie do czegoś takiego?
Obserwuj wątek
    • aga.p.p Re: Wystawianie faktur 28.10.14, 14:46
      Wystawiam zawsze, opcja taniej, ale bez faktury, dla mnie nie istnieje. Nie po to zakładałam DG żeby teraz robić na lewo. A ZUS i tak trzeba płacić w całości. Poza tym kara za niezgłoszenie dochodu to 75% tegoż dochodu, więc gdybym miała robić na lewo, to stawka musiałaby być 300% wyższa - nigdy nie wiadomo na kogo się trafi, więc nie widzę powodu żeby brać na siebie niepotrzebne ryzyko.
    • midds Re: Wystawianie faktur 23.01.16, 21:59
      A ja się spotkałam z opinią, że faktury wystawia się tylko na życzenie zainteresowanego, a jeśli dany uczeń faktury nie potrzebuje to nie trzeba wciskać mu na siłę, a jedynie wpisuje się to do księgi przychodów i rozchodów. Czy to prawda?
    • midds Re: Wystawianie faktur 24.01.16, 12:33
      Halo, halo, czy ktoś coś o tym wie? Może mogłyby się wypowiedzieć osoby prowadzące swoje firmy? :)
      • there.there Re: Wystawianie faktur 24.01.16, 18:59
        Ja wystawiam raz w miesiącu. Nie wręczam, gdy nikt o to nie prosi, gdyż z tego co wiem nie mamy takiego obowiązku. Kopie natomiast przekazuję księgowej w raz z kosztami.
      • r.emik Re: Wystawianie faktur 19.02.16, 12:20
        Nie musisz wypisywać faktury po każdej lekcji. Faktury powinno się wystawiać do 15 dnia następnego miesiąca. Możesz na tej fakturze wpisać "zbiorczo" wszystkie lekcje z poprzedniego miesiąca.
    • claratrueba Re: Wystawianie faktur 25.01.16, 08:55
      Tylko na życzenie.
      Resztę dochodów z lekcji wpisuje do książeczki np. ewidencja sprzedaży gdzie jak byk jest napisane "przychód nieudokumentowany fakturami rachunkami" do biura rachunkowego idzie kopia wpisów z tejże ewidencji + faktury wystawiane na życzenie.
      Żadnego "taniej bez faktury" nie ma.
    • fakturaxl.pl Re: Wystawianie faktur 28.09.16, 13:55
      Jeśli poszukujecie taniego lub bezpłatnego (do 10 faktur/mc) programu do faktur online to polecamy nasze rozwiązania: www.fakturaxl.pl

Program jest bardzo intuicyjny, przez to wystawianie faktur jest szybkie i nie powinno stanowić problemów. Można również np tworzyć fakturę zaliczkową przy pierwszej lekcji, a na koniec miesiąca wystawić fakturę końcową (która automatycznie jest pomniejszana o kwotę zaliczki).

Działalność jest wtedy prowadzona bez zarzutu, a samo wystawianie faktury nie pochłania czasu.
    • chocoladette Re: Wystawianie faktur 02.10.16, 21:22
      Akurat w przypadku lekcji "taniej bez faktury" de facto nie istnieje, bo nie ma przecież VATu. A koszty działalności są takie same, nie ważne czy ma się jakiś przychód czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka