24.05.18, 12:05
Czy możecie polecić jakieś ciekawe BLOGI związane z nauczaniem, metodyką języka angielskiego? Np. z gotowymi konspektami na lekcje, pomysłami jak urozmaicać zajęcia, itp. A może któraś z Was prowadzi takiego bloga? Chętnie poczytam, proszę o linki! :)
Obserwuj wątek
    • midds Re: Blogi! 27.05.18, 12:53
      Nikt...? Nic...? Szczerze mówiąc, sama zastanawiam się czy nie zacząć prowadzić takiego bloga, mam trochę fajnych pomysłów, ale obawiam się że w tym temacie wszystko już zostało powiedziane i ciężko będzie zdobyć czytelników. Ale możę chociaż moi uczniowie by trochę skorzystali :)
      • cytryna76 Re: Blogi! 27.05.18, 17:12
        Myślę, że to dobry pomysł. Mogę Cię pocieszyć, że znawcy materii powiadają, że to wcale nic nie szkodzi, że ktoś już o czymś napisał - jest wręcz odwrotnie. Po pierwsze dlatego, że każdy z nas podchodzi do tego samego nieco inaczej, patrzy na sprawę z osobistej perspektywy, ma inny styl pisania itp., a po drugie skoro ktoś o tym pisze, to na ogół znaczy, że jest to "temat" i że ludzie pewnie chcą o tym czytać ;). Podobno wbrew pozorom ludzie uwielbiają czytać o tym samym, zwłaszcza jeśli jakieś zagadnienie żywo ich interesuje ;) Oczywiście nie chodzi o to, by klepać w kółko to samo i tak samo, ale z drugiej strony koła to już raczej nie wynaleziemy ;)
        Zastanowiło mnie coś innego - co masz na myśli, pisząc, że Twoi uczniowie by na tym skorzystali? Miałby to być blog adresowany do nauczycieli, czy do uczniów, bo to dwie zupełnie rożne grupy docelowe? ;)
        • bogusia1231 Re: Blogi! 27.05.18, 19:34
          Moje dwa ulubione:
          blog.beatatopolska.pl/
          www.english-nook.pl/
          • midds Re: Blogi! 27.05.18, 22:42
            Beatę Topolską śledzę od dawna, ale drugiego bloga nie znałam, dziękuję :)
        • midds Re: Blogi! 27.05.18, 20:59
          W sumie i jedno i drugie. Planuję zrobić zakładki "strefa ucznia" i "strefa lektora", choć ta druga byłaby pewnie bardziej rozbudowana, bo w trakcie kariery korepetytora sporo pomysłów mi się nazbierało :)
          • uhuhana Re: Blogi! 29.05.18, 10:28
            droga midds, ja znalazlam ostatnio tego pana angielskaherbata.pl/, uwazam, ze blog fajny a chlopak ma ciekawa osobowosc. Jestem pod wrazeniem bo uczy general english, legal, medical, business, skonczyl filologie (ok) ale jeszcze potem psychologie. Brawo.
            • midds Re: Blogi! 29.05.18, 12:58
              Znam tego Pana :D Nawet kiedyś w konkursie książkę u niego wygrałam :) U Beaty Topolskiej zresztą też :D
              • uhuhana Re: Blogi! 29.05.18, 12:59
                to chyba znasz wiekszosc wartosciowych blogow, wiec co marudzisz ;p by the way, czytajac o osiagnieciach niektorych lektorow czlowiek czuje sie so small ;>
                • midds Re: Blogi! 29.05.18, 13:33
                  No właśnie to miałam na myśli zakładając ten temat, tyle już wartościowych rzeczy zostało napisanych, nie wiem czy jest sens dorzucać swoje pięć groszy :)
                  • uhuhana Re: Blogi! 29.05.18, 15:09
                    Uwazam, ze sens jest zawsze. Sama chcialam cos stworzyc ale w sumie mam podobne myslenie jak ty - i kiedy wyraza je ktos inny widze, ze jest bledne ;) By the way midds, jestes freelancerka tak? Masz swoje dg? Nie myslalas nigdy nad praca dla szkoly jezykowej?
    • midds Re: Blogi! 05.06.18, 16:47
      Chętnie też poczytam sugestie co Wy, jako lektorzy, chętnie poczytalibyście na takim blogu :) Póki co planowałabym umieszczać gotowe konspekty lekcji, wskazówki co robić by zajęcia były skuteczniejsze i bardziej interesujące, materiały dla nauczycieli do pobrania. Dla uczniów porady jak uczyć się efektywniej, ciekawe strony do nauki na podstawie materiałów autentycznych i różne wyzwania językowe, tak modne teraz.
      • midds Re: Blogi! 25.06.18, 10:35
        Podnoszę temat. Słyszeliście o "Acta2"? Niedługo ponoć linki mają być opodatkowane. Bardzo źle to rokuje dla mojego bloga (zaczełam już tworzyć pierwsze materiały). Mam nadzieję, że ta ustawa jednak nie przejdzie!
    • midds Re: Blogi! 25.06.18, 16:38
      Okej, aktualizacja. Okazało się że ta ustawa, nawet jeśli ją przeforsują, nie będzie dotyczyć stron niekomercyjnych, uff :)
    • poradnikowocom Re: Blogi! 17.08.18, 08:58
      Chcesz uczyć siebie czy nauczać innych i potrzebujesz alternatywnych metod?
      Tutaj napisałem o e.j. hoge, który w ciekawy sposób uczy angielskiego, ale raczej dla preinter...
      www.poradnikowo.com/abc-finansow-domowych/
    • kocica27 Re: Blogi! 28.10.18, 13:39
      I jak - założyłaś bloga? Ja, póki co, założyłam fanpage na fb....
    • kocica27 Re: Blogi! 08.11.18, 16:29
      Midds i jak z tym blogiem? Ja założyłam przedwczoraj. prolinguaenglish.blogspot.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka