Dodaj do ulubionych

Inside Out, Reward czy Cutting Edge?

21.07.05, 12:59
Czesc,
Stoję przed wyborem podręcznika dla dorosłych, poziomy elementary oraz pre-
intermediate. Uczę w firmie, ludzie są ambitni. Z lektury watku pt. wasz
ulubiony podręcznik wysnulam, że największym powodzeniem cieszą się Inside
Out i Reward, a w ksiegarni dla ambitnych pani polecila mi Cutting Edge. MOge
prosic Was o doradzenie, ktory podręcznik wybrac? będę wdzięczna za wasze
rady.
Obserwuj wątek
    • hopik Re: Inside Out, Reward czy Cutting Edge? 01.08.05, 10:56
      ooooo... zadnej podpowiedzi??
    • i.nes Re: Inside Out, Reward czy Cutting Edge? 01.08.05, 14:13
      Inside Out oraz Reward znam tylko z materiałów dodatkowych.

Cutting Edge znam - uczyłam ze Startera oraz Upper-Intermediate. Tutaj jest
      osobny wątek - może Ci pomoże? :)

Osobiście bym polecała English File.
      Akurat pojawiły się dwa nowe podręczniki - Ele i Pre-Int. Moim zdaniem jest to
      seria właśnie dla ambitnych. Dowcipna, dobrze dobrana tematycznie, solidna
      gramatycznie, ma świetny teacher's book i materiały dodatkowe. Duży nacisk
      kładzie na komunikację i pracę w parach/grupach. Ele można kupić już cały
      komplet. Pre-Int jest na tyle świeże, że jeszcze 3 tygodnie temu nie było
      teachersa - sama poluję na niego, bo mam podręcznik.

Na kursach uczę również z Wavelength (od Ele po INT). Nawet ją lubię, ale ma
      swoje minusy (np. czasem zbyt łatwo prześlizguje się po trudnych dla Polaków
      zagadnieniach gramatycznych) i ZAWSZE dobieram materiały dodatkowe - zazwyczaj
      z English File ;)

Obawiam się, że musisz trochę poeksperymentować ;) Zanim wprowadzisz
      podręcznik, przetestuj na grupue parę książek. Zobaczysz, która idzie najlepiej.
      • cytryna76 Re: Inside Out, Reward czy Cutting Edge? 01.08.05, 20:59
        Odradzam "Reward" - to moim zdaniem najnduniejsza ksiażka świata, uczyłam co
        prawda z upperintermediate, męka dla mnie i dla uczniów, dość ciekawe są tylko
        materiały dodatkowe do kserowania wydane w osobnej książce.
        "Cutting Edge" - niezła książka, ma duzo zalet, aczkolwiek według mnie brakuje
        jej "tego czegoś".
        "Inside out" - nigdy z nią nie pracowałam, aczkolwiek słyszałam bardzo
        pochlebne opinie, to podobno oryginalna i dośc nowatorska pozycja.
        • hopik do i.nes 02.08.05, 12:33
          przed chwilą dzwoniłam do księgarni językowej i pani zdecydowanie odradza
          English File do nauczania w firmach, bo jest to pododobno książka nastwiona na
          licea i to się czuje. prawda ci to?
          ja mam uczyc w firmie, ludzie ambitni.
          • i.nes EF 02.08.05, 15:26
            Z tyłu książki pre-int napisano: EF is multi-level course for adults and young
            adults" i ja się z tym zgadzam. Kurs wymaga wysiłku intelektualnego, ale nie do
            końca jest na poważnie. Tak naprawdę wiek ludzi się tu tak bardzo nie liczy.
            Ważne, czy mają poczucie humoru. Jeśli są bardzo poważni, to może potrzebują
            poważnego kursu? Taki jest Cutting Edge - trochę bezpłciowy, szczerze mówiąc,
            ale bardzo taki układny; innymi słowy poprawny, ale bez polotu, bez
            tego "czegoś".

Zanim wybierzesz książki, może wypróbuj kilka? Zobacz jak będą reagować. Ja bym
            zrobiła tak, że podobny temat zrobiłabym w 3 lekcje z różnych książek (np. past
            simple - was/were, regular verbs, irregular verbs). Potem bym oceniła sama
            grupę pod względem dynamiki i wiedzy (kartkówka?), ale również bym zapytała
            grupę, które materiały (nie sama lekcja, a tylko materiały) najbardziej im się
            podobały: sposób prezentacji, polecenia, rysunki, słuchanki, etc.
    • amused.to.death Re: Inside Out, Reward czy Cutting Edge? 04.08.05, 23:55
      a skoro uczysz w firmie, to może jakiś biznesowy podręcznik?

ja najbardziej lubię English File - uczę z niego również studentów.
      Fakt, jest tam trochę tekstów, które skierowane są do młodzieży, ale mimo to jest to wg mnie najciekawszy i najbardziej dowcipny podręcznik.

Cutting Edge jest trochę nudny, ale teksty są poważniejsze niż w EF.
      • natalia.brzeska Re: Inside Out, Reward czy Cutting Edge? 07.08.05, 11:35
        Dla doroslych zdecydowanie polecam Inside Out. English File oraz Cutting Edge
        bardzo nudne i raczej dla mlodziezy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka