Dodaj do ulubionych

Co po English File upper?

18.09.05, 17:55
Mam do wyboru First Certificate Star, Progress To first Certificate, albo
Upstream upper, bo grupa jest tak na prawdę jeszcze niegotowa na FCe.
Upstream na pierwszy rzut oka wydaje mi sie przeładowany, Progress mi sie
podoba, ale słyszałem opinie, że jest nudny i mało ambitny, Star tylko
widziałem okładkę w katalogu. Proszę o pomoc. Książkę muszę wybrać do końca
tego tygodnia. grupa składa się z samych nastolatek tuz przed maturą
rozszerzoną.
Obserwuj wątek
    • szwedowska Re: Co po English File upper? 18.09.05, 19:53
      Jest nowa książka "Making Progress" Leo Jones'a, właśnie dla osób, które nie są
      gotowe do zdawania egzaminu. Nie uczyłam z niej jeszcze, byłam na prezentacji
      prowadzonej przez samego Leo Jones'a i książka wydaje się rozsądna. Ja bardzo
      lubię wszystkie jego książki ale wiem, że niektórzy ich nie cierpią, więc
      musisz zerknąć sam.
      • natalia.brzeska Re: Co po English File upper? 18.09.05, 21:09
        A ja polecam Upstream. Uwielbiam te serie. Jest wlasciwie wszystko, duzo
        slownictwa, a takze "prompts" do mowienia. Listeningi sa troche latwe, ale
        skoro nie zdaja FCE, to wydaje mi sie, ze moga wystarczyc. Slownictwo
        w "Reading" jest dosyc ambitne. Malo jest jednak cwiczen gramatycznych, wiec
        zamiast Workbook polecilabym Grammarway 4.
        • grzegorz772 Re: Co po English File upper? 18.09.05, 21:16
          a jak reagowały grupy na te książki? A jak sobie metodycznie radziłąś z
          upstreamem. Tam na jednej stronie są np. dwie różne konstrukcje gramatyczne +
          dużo słownictwa. Czy uczniowie nie mają mentliku po takiej dawce?
          • natalia.brzeska Re: Co po English File upper? 18.09.05, 23:21
            Uczniom ksiazka bardzo sie podobala. Jest bardzo "na czasie" - nadaje sie dla
            grup pre-FCE oraz uczniow przed matura.
            Ja nie robie strona po stronie, tylko wybieram - zaczynam zawsze od pierwszej
            strony (speaking) potem reading, plus slownictwo - zawsze synonimy tych
            wytluszczonym drukiem, dozucam tez inne slownictwo, ktore uwazam, ze jest warte
            zapamietania. Do czytanki sa zazwyczaj jakies cwiczenia, multiple choice czy
            T/F. Potem jedna konstrukcja gramatyczna, plus cwiczenia z Grammarway. Potem
            phrasal verbs, fixed phrases, idioms. Potem speaking/listening. Potem znowu
            jakies vocab ex - multiple choice, cloze test. Potem writing, na koniec kolejna
            konstrukcja gramatyczna, cwiczenia, reszta unitu, koncze unit "culture clip"
            albo literature (to co jest na koncu unit'u). Czyli "skacze" po unicie. Uczniom
            to odpowiadia, mi rowniez.
            Korzystalam z intermediate (cala ksiazka), robilam troche unitow z upper-
            intermediate. W tym roku bede pracowala z Advanced. Musisz jednak przejrzec
            zarowno interm jak i upper. Moja klasa napisala placement test na poziomie
            upper interm i sporo osob bylo przed FCE, jednak ta seria slynie z tego, ze
            nazwy poziomow sa zanizone, czyli intermediate jest raczej na poziomie upper-
            interm. Uczniowie na poczatku sie burzyli, ze oni "robili" podreczniki na
            poziomie upper-int a teraz nagle robia interm., jednak potem sami zauwazyli ze
            ten intermediate jest na dosyc wysokim poziomie, szczegolnie slownictwo.

raz jedna konstrukcja, potem cwiczenia z Grammarway

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka