Dodaj do ulubionych

intermediate/FCE level - podręcznik pomostowy

23.09.06, 00:18
Zastanawiam się nad wyborem nowego podręcznika dla swojej uczennicy (I kl.
liceum). Kończę z nią teraz Headway'a intermediate i chciałbym obrać coś
ukierunkowującego na FCE. Na typowy kurs egzaminacyjny jest chyba za
wcześnie, szukam więc książki będącej pomostem między poziomami. Może
moglibyście polecić jakąś pozycję, sprawdzającą się na lekcjach one-to-one?
Myślałem o Mission (część 1, 2?), wiele dobrych opinii słyszałem. Co Wy na
to? Jakieś inne sugestie?

Z góry dziękuję, pzdr
Obserwuj wątek
    • hayden Re: intermediate/FCE level - podręcznik pomostowy 23.09.06, 07:33
      Witam,

A myślałeś o Matrix Upper-Intermediate (także lub nawet przede wszystkim stare wydanie - 2003, nie dla maturzystów)? Powinien się nadawać, zawiera trochę zadań w stylu FCE, ale nie będzie za trudny językowo i nie jest nastawiony tylko na egzamin. Pozdrawiam.
    • pandora_ Re: intermediate/FCE level - podręcznik pomostowy 23.09.06, 08:34
      Ja korzystałam z Mission i bardzo sobie chwaliłam. Bardzo. Używam go też na
      zajęciach z maturzystami, bo oni kompletnie nie mają pojęcia o technikach
      czytania, pisania itp., a Mission bardzo przystępnie wszystko wyjaśnia. Bardzo
      fajny jest też Star. Mission ma rewelacyjne jak dla mnie, łopatologiczne
      podejście do tematu. Używałam go i z grupą i indywidualnie.
      • jablonex Re: intermediate/FCE level - podręcznik pomostowy 23.09.06, 11:15
        A która część byłaby najwłaściwsza? Bazując na opisie wydawnictwa, 1 to poziom
        intermediate, a 2 - upper-indermediate. Wynikałoby z tego, że należy zabrać się
        za drugą część. Czy nie będzie ona za trudna (ona chyba jest przystosowana do
        kursu egzaminacyjnego właśnie)? Dzięki za odpowiedź.
        • pandora_ Re: intermediate/FCE level - podręcznik pomostowy 23.09.06, 11:16
          Wybralabym 1, moi uczniowie po skonczeniu intermediate uznali M1 za odpowiednio
          challenging :)
          • smitte Re: intermediate/FCE level - podręcznik pomostowy 23.09.06, 14:53
            Wszystko, tylko nie Matrix Upper Int, jeżeli dziewczyna na razie nie zdaje
            matury, Matrix i FCE nie mają ze sobą nic wspólnego. Czemu nie English File
            Upper Int np plus trochę materiałów egzaminacyjnych? Albo Countdown, jeżli już
            koniecznie chcesz pod FCE na tym poziomie?
    • jablonex Re: intermediate/FCE level - podręcznik pomostowy 23.09.06, 18:59
      Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Jeszcze się zastanawiam, ale chyba wybiore
      Mission 1. POzdrawiam.
    • honeybb Re: intermediate/FCE level - podręcznik pomostowy 23.09.06, 19:12
      a moze Making Progress to FC Leo Jonesa? Jest w nim minimum cwiczen typowo egzaminacyjnych - powiedzialabym, ze raczej delikatnie zaczyna oswajac ucznia z technikami egzaminacyjnymi :--)
    • testman Re: intermediate/FCE level - podręcznik pomostowy 23.09.06, 19:45
      raczej nie Mission - za dużo czytania i słownictwa, które nijak się ma do FCE.

ostatnio używałem Going for Gold Intermediate+ (poziom na świecie wydany jako
      Upper-Intermediate). W każdym Unicie bardzo krótkie sekcje na wszystkie
      umiejętności i części egzaminu. Do tego ćwiczenia (Lg maximiser), które
      powtarzają materiał z książki i ROZSZERZAJĄ słownictwo. Duży plus to Teacher's
      Book - testy po każdym unicie i dużo photocopiables.
      • lilian_ka Re: intermediate/FCE level - podręcznik pomostowy 13.10.06, 21:07
        TEz polecalabym Going for gold intermediate plus, jesli uważasz że FCE Gold jest
        za trudny. Wszystko jest bardzo dobrze przemyslane, ciekawe teksty, i te
        photocopiable activities - po 2 do kazdego unitu - bardzo fajne urozmaicenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka