Dodaj do ulubionych

Gramatyka zaawansowana baaardzo praktycznie - jak?

16.10.06, 13:55
Mam w tym roku na lekcjach prywatnych uczennice liceum planujaca zdawac
mature rozszerzona. Ma niestety problemy z gramatyka, szczegolnie jesli
chodzi o trudniejsze zagadnienia (korzystamy z V.Evans FCE Use of English i
Grammarway 4). Tlumaczenie na lekcji i zadawanie duzo cwiczen do domu
przynosi srednie efekty. Wciaz robi bledy a za jakis czas nie pamieta juz o
co chodzilo. Robi tez bledy w mowieniu i pytaniu. Mysle o zmianie charakteru
zajec - na "gramatyczny speaking" - moze to bardziej zapadnie jej w pamieci.
I tu mam pytanie - czy sa jakies ksiazki na tym poziomie z bardzo duza
iloscia cwiczen na mowienie? A moze macie jakies sprawdzone sposoby na
skuteczne nauczanie gramatyki?
Obserwuj wątek
    • asia23bb w kwestii formalnej 16.10.06, 22:20
      na maturze rozszerz. sa 2 zadania z gramatyki, bodajze za 5 pkt
      na czesci ustnej liczy sie przede wszystkim informacja, poprawnosc jest oceniana
      za kilka pkt
      jaki jest sens uczyc stricte gramatyki?

moze wymyslaj dialogi, gdzie uzycie pewnych struktur jest naturalne - np daily
      routine- Pr Simple, opowiad. o ostatnich wakacjach - past simple itp, itd Wzoruj
      sie na przykladowych maturach i tych z zeszlego roku
      • monika26kr Re: w kwestii formalnej 16.10.06, 23:14
        Mysle jednak, ze bez dobrej znajomosci garmatyki nie mozna dobrze zdac matury
        rozszerzonej - przeciez potrzebna jest i do pisania i do mowienia. Zreszta, to
        nie tylko matura ale testy w ciagu roku - moja uczennica nie spisuje sie
        najlepiej, brak jej pewnosci siebie nawet w uzyciu czasow. Proste dialogi sa
        dobre, szukam jakiejs ksiazki z grami, krotkimi tekstami itp.
        • jablonex Re: w kwestii formalnej 16.10.06, 23:54
          IMO gry i krótkie teksty są dobre dla ucznia podstawówki, a nie maturzysty.
          Proponowałbym sięgnąć do któregoś z repetytoriów maturalnych (np. Macmillana -
          z niego korzystałem na korkach) i za jego pomocą powtórzyć cały matariał,
          zarówno leksykalny, jak i gramatyczny. Następnie trenowałbym umiejętnośc
          egzaminacyjne - robił do upadłego zadania w formie tricte maturalnej. Męczenie
          FCE Use of English uważam za zbyteczne. Znajomość gramatyki jest ważna, ale nie
          traktowałbym jej priorytetowo.
        • asia23bb sprobuj.. 17.10.06, 20:21
          Pamietaj, ze czesto co innego zadania (czasem robione mechanicznie wrecz) a co
          innego poprawnie gramatyczne wyrazanie sie. Moze faktycznie uzyj Murphy'ego i
          repetytorium, a przede wszystkim - cwiczenia maturalne!

Rozumiem, ze to jej nauczycielka wymaga glownie gramatyki - sama znam taka
          sytuacje, gdzie kobieta na poczatku 2 klasy 'jedzie z' modalnymi w stronie
          biernej i tysiacami parafraz!! Przerazajace...
    • monika26kr Re: Gramatyka zaawansowana baaardzo praktycznie - 17.10.06, 08:29
      Dziewczyna jest w 2 klasie wiec mysle ze z repetytorium bedziemy pracowac w
      przyszlym roku. Na lekcjach w tym roku chce robic gramatyke. Ma 5 lekcji
      angielskiego w tygodniu w bardzo dobrej szkole wiec nie czuje sie winna
      zaniedbywania innych sfer. Po prostu przez ta gramatyke ma kiepskie notowania
      wiec szukam jakiegos skutecznego sposobu aby jej pomoc.
      • pandora_ Re: Gramatyka zaawansowana baaardzo praktycznie - 17.10.06, 08:35
        W tym roku mozesz zrobic jedno repetytorium, a w drugim - nastepne. A gramatyke
        rob, jak Ci poradzono - funkcjonalnie. Mozesz tez korzystac z Grammar Express
        (Oxford chyba) - wiem, ze mlodziez je lubi, bo nie jest przeladowane, a ciekawe
        przyklady przykuwaja uwage. To ksiazka chyba nawet nie dwuletnia, w miare nowa
        i ciekawie napisana.
        • monika26kr Re: Gramatyka zaawansowana baaardzo praktycznie - 17.10.06, 08:40
          Przy jednej godzinnej lekcji tygodniowo nie ma szans na jedno i drugie plus
          speaking (na ktory tez poswiecam czesc zajec). Grammar Express jak i
          repetytorium Macmillana pojde sobie obejrzec. Ciekawe na ile roznia sie od
          Grammarway i repetytorium Oxfordu ktorych uzywam...
          • natalia.brzeska Re: Gramatyka zaawansowana baaardzo praktycznie - 17.10.06, 10:30
            monika26kr napisała:

> Przy jednej godzinnej lekcji tygodniowo nie ma szans na jedno i drugie plus
            > speaking (na ktory tez poswiecam czesc zajec).

W takim razie daj sobie spokoj z ta gramatyka!

Asia juz Ci wyzej napisala, co jest najwazniejsze na maturze.
            Czy Ty w ogole kiedykolwiek bylas na maturze? Czy jestes egzaminatorem? Z
            Twoich wpisow dochodze do wniosku ze nie masz o maturze pojecia. Nawet w
            wypracowaniu bardzo malo punktow traci sie za gramatyke, z tego co pamietam
            traci sie JEDEN punkt jesli jest ponad 20% bledow. A to bardzo duzo bledow i
            trzeba byc kompletnym matolem, aby tyle zrobic.

PS. To wlasnie w Polsce wszyscy nauczyciele maja bzika na punkcie gramy, potem
            jedzie sobie taki uczen no do Anglii i nawet o bilet powrotny nie potrafi w
            kasie poprosic...
            • monika26kr Re: Gramatyka zaawansowana baaardzo praktycznie - 17.10.06, 12:50
              Nie moge sobie dac spokoju z gramatyka - po to chodzi na te lekcje zeby sie
              podciagnac wlasnie w tym temacie - jak pisalam zawala testy w szkole, gdzie
              duzy nacisk kladzie sie na gramatyke wlasnie i to na poziomie FCE. Albo ja
              slabo sobie radze z przekazaniem o co mi chodzi albo Wy nie staracie sie mnie
              zrozumiec. Tak czy inaczej chyba czas zamknac watek. Dzieki za propozycje.
              • honeybb Re: Gramatyka zaawansowana baaardzo praktycznie - 17.10.06, 17:00
                To moze ja jeszcze zdaze wcisnac swoje 3 grosze...
                Moze by tak zastanowic sie na Murphym?? zamiast Virgini E.
                a z gierek klasyczna seria, np ten poziom: www.eflbooks.co.uk/book.php?isbn=0582429641, tylko, ze to troche droga impreza (z 2 strony kupujesz raz a masz na lata ;-)))
                za to polowe tansze sa podobne ksiazki Mary Glasgow Magazines, Scholastic.. tutaj znalazlam przykladowy www.interbook.com.pl/index.php?action=info-towar&id_book=34960.. od razu mowie, ze nie wiem na jakim ten jest poziomie, chodzi mi tylko o zwrocenie uwagi na ksiazki tego wydawnictwa... mam 4 ksiazeczki z serii English Practice + Progress i wszyscy je bardzo lubia (i dzieci i dorosli) :-)
                • honeybb Re: Gramatyka zaawansowana baaardzo praktycznie - 17.10.06, 20:19
                  troszke przekombinowalam - wkleilam link a teraz widze, ze on po kilku godzinach nie dziala..
                  chodzilo mi o serie Grammar Games Jill Hadfield Longmana.. moze ten link z ich strony zadziala: eltcatalogue.pearson.com/Product.asp?CallingPage=Catalogue&ISBN=9780582429642&SearchTerm=
                  PS. Widac do czego prowadzi nowa matura...
            • pandora_ Re: Gramatyka zaawansowana baaardzo praktycznie - 17.10.06, 19:09
              Natalio, ale monika pewnie patrzy bardziej praktycznie - dziewczyna ma dwa lata
              nauki, a w szkole na testach tej gramatyki wymagaja niestety. I wbrew pozorom,
              warto ja znac chocby po to, zeby spokojnie spac przed testami. Poza tym
              wiadomo - gramatyke trzeba dobrze poznac, zeby poem moc o niej zapomniec...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka