radames1 05.05.08, 01:23 91th edition Giro Italia w Eurosport leci taka właśnie reklama. Domniemuję, że to jakiś włoski anglista zaszalał. ??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamilica Re: oneth ? 12.05.08, 16:21 Parę lat temu na zaproszeniu na konferencję dla anglistów widziałam: 23th April....Każdemu zdarza się machnąć błąd. Bardziej wkurza mnie wymowa w reklamach wyrazu "orencz" i to z takim wyraźnym e, że nóż sie w kieszeni otwiera. Sprawdzenie w słowniku transkrypcji to zbyt bojowe zadanie, bo po co? Odpowiedz Link
avvg Re: oneth ? 12.05.08, 16:48 przepraszam Cię bardzo, ale jak kupujesz w sklepie Muesli, to silisz się na um-laut? Odpowiedz Link
very.martini Re: oneth ? 15.05.08, 20:21 Hmmm, a ja jak kupuję sobie fantę, to jest to fanta, a nie +- / fenta/ :) 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link
honeybb Re: oneth ? 16.05.08, 19:14 Fanta jak Coca Cola czy też Szekspir lub Waszyngton poddały się wymowie języka polskiego. Orange to dla mnie, jak dla 'kamilica' słowo obce a ja przypadkowo wiem jak trzeba je wymawiać i stosuję się do zasad wymowy tegoż języka. Jeśli ktoś nie wie to ok ale jeśli pacanom z agencji reklamowych nie przychodzi refleksja by wysilić się na użycie dobrej wymowy to nasza irytacja jest chyba zrozumiała. Tak samo jeśli widzę na menu strawberry smoothie to wymawiam to zgodnie z zasadami mimo, że na twarzy kelnerki maluje się lekkie zaskoczenie - trzeba było napisać truskawkowy koktajl (koktaj - kolejne zapożyczenie ;-)))) albo się nauczyć. A na BP tez kupujesz olej 'altymejt'?? :-) Odpowiedz Link