visell 09.05.09, 13:51 Rozważam udzielanie korepetycji ze zgłoszona działalnością. Ile wtedy liczyć za lekcje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
midds Re: Korepetycje a działalność 09.09.15, 10:49 A ja mam inne pytanie - czy sądzicie, że opłaca się zakładać działalność tylko na dwa lata? Marzy mi się założenie firmy, i o ile zniżkowy ZUS będzie do przełknięcia w miesiącach nie - wakacyjnych, to ponad tysiąca zł ZUSu nie udźwignę z pewnością. Dwa lata na pewno szybko zlecą, ale co potem...? Jest jakiś mały procent szansy że działalność zacznie dobrze prosperować i będzie mnie stać by utrzymać firmę takze później, ale przy stawkach jakie są w moim mieście to mało realne... Odpowiedz Link
missmiriam1 Re: Korepetycje a działalność 09.09.15, 15:11 A rozważasz jednoczesne pracowanie gdzieś na etacie? Bo wtedy i po tych dwóch latach na przykład na KP płaciłabyś tylko zdrowotny ZUS i podatki - z których część i tak mogłabyś odliczyć. Stawki to jedno, ale jeżeli byłabyś lepsza, niż inni uczący to nie musiałabyś się na nie specjalnie oglądać a i tak chętnych byś miała. Odpowiedz Link
missmiriam1 Re: Korepetycje a działalność 09.09.15, 15:07 Musiałabyś policzyć, ile chcesz zarobić na czysto, dodać koszty stałe - ZUSY, podatki, koszty działalności typu materiały, ewentualnie księgowa, pododawać wszystko i podzielić przez ilość zajęć w miesiącu. Zależy też, ilu będziesz miała chętnych na lekcje. Odpowiedz Link
missmiriam1 Re: Korepetycje a działalność 09.09.15, 15:08 Hm, nie spojrzałam na datę pytania :D Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 09.09.15, 16:52 Raczej nie mam chwilowo widoków na "normalną" pracę i korepetycji chciałabym udzielać, że tak powiem, pełnoetatowo :) Tylko boję się czy po podwyżce ZUSu, zostanie mi na życie, z tego co wiem to problem wszystkich mikro firm w naszym kraju, Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 09:00 Wiem jednak, że część osób piszących tutaj ma własne firmy. Jak one to robią? To chyba muszą brać za te lekcje angielskiego jak za naukę walki mieczem świetlnym :P Odpowiedz Link
baba67 Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 11:32 Niekoniecznie.Jeśli specjalizujesz się w młodzieży szkolnej a mieszkasz na osiedlu gdzie młodych jest sporo , nie bierzesz dużo (za to nie dojeżdzasz) masz dobrze zorganizowany warsztat pracy to wyżyjesz. Niemniej początki są trudne, dlatego ten niski ZUS. No i wielkich kokosów nie ma. Po prostu robię co lubię ,pracuję z osobami (głownie bardzo młodymi) które lubię i w domu co ma dobry wpływ na moje samopoczucie.Ponieważ mogę sie też troche porozwijac przy dorosłych niczego(no prawie) mi do szczęscia nie brakuje nie muszę sobie rekompensować niczego za pomocą wydawania dużej kasy. Najgorszy minus to nieprzewidywalność dochodów jak nie kręcił nie przewidzisz. Odpowiedz Link
missmiriam1 Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 20:08 Aż tyle nie biorę. Jestem znana z dobrego przygotowywania do matur i egzaminów, indywidualnego podejścia i ciekawego prowadzenia zajęć. Jak ktoś trafi do mnie w podstawówce to na bank będzie chodził do końca szkoły średniej :) Lubię uczyć, nie lubię szkoły, dlatego przestawiłam się z etatu na działalność. Odstukać, daję sobie radę i o suchym chlebie nie żyję :D Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 13:08 "po prostu robię co lubię ,pracuję z osobami (głownie bardzo młodymi) które lubię i w domu co ma dobry wpływ na moje samopoczucie" - mam dokładnie takie same odczucia w stosunku do korepetycji. Niedawno skończyłam studia i miałam epizody pracy etatowej, ale jako że jestem indywidualistą nie bardzo mi w smak takie rozwiązanie, nigdy w tego typu pracy nie czułam się dobrze. A nauczanie to moje hobby i co najważniejsze - sama jestem sobie szefem. Wymagań finansowych też nie mam wielkich, gdyby po opłaceniu wszystkich zobowiązań wobec Państwa zostało mi w kieszeni 1700 - 1800 zł, byłabym zadowolona. Lekcji udzielałabym u siebie w domu, stawka między 35 - 40 zł... czy utrzymanie działalności byłoby realne? Odpowiedz Link
englove Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 14:19 Moim zdaniem jeśli nie masz zamiaru rozwijać działalności a Twoim celem są zarobki niewiele większe niż pensja minimalna to nie ma sensu nawet otwierać działalności. Ulgowy ZUS to teraz ok. 500 złotych, piechotą nie chodzi. Odpowiedz Link
baba67 Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 14:45 Ona nie widzi sie w innym miejscu pracy. Moze nie potrzebuje ddo szczęscia wiekszych zarobków. Zreszta kiedys można zacząć tłumaczyć on line wybrac sobie jakiś język specjalistyczny. i w sumie zarabiac sporo więcej. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 14:46 Tyle że widzę przed sobą mniej więcej taką perspektywę: pracuję na pełen etat, mam nad sobą wrednego szefa, robię coś czego nie lubię i zarabiam 1800. Albo otwieram działalność, robię to co lubię, pracuję w domu w dogodnych godzinach, sama jestem sobie szefem i też zarabiam 1800. Pytaniem jest, czy po opłacenie ZUSów, podatków, chociaż te 1800 mi zostanie... Odpowiedz Link
englove Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 14:52 Działalność to przede wszystkim stres, czy zarobisz na opłaty czy nie.Oddawanie lwiej części zarobionych pieniędzy jest frustrujące. Jeśli do tej pory funkcjonujesz bez działalności, to moim zdaniem nie ma sensu niczego zmieniać bez planu rozwoju. Odpowiedz Link
baba67 Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 16:22 Widzę w Tobie bratnią duszę:-)Gdybym była bardziej zmotywowana finansowo niz jestem na pewno zdobyłabym sie na wysiłek opanwoania jakiegoś specjalistycznego języka do tłumaczeń-to niezły dodatek może byc tak samo opłacalny szczególnie w okresach posuchy a takie są nieuniknione w tej działalności. Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 20:57 Również mam działalność, niewygórowane stawki, choć nieco wyższe niż standard w mojej okolicy. Uczę przede wszystkim dzieciaki podstawówkowe i gimnazjalne, licealistów i kilku dorosłych. Jestem zadowolona i wyciągam znacznie więcej na czysto niż te 1800. Radziłabym Ci założyć działalność, bo jest możliwość reklamowania się , dawania zaświadczeń, prowadzenia kursów, założenia strony int i fanpejdża na fb, nie musisz się kryć z korepetycjami i np. wywiesić baner co skutkuje zwiększeniem liczby klientów. U mnie tak było. Ja mieszkam w naprawdę niedużym mieście, gdzie jednak anglistów jest sporo, a jednak daję radę. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 15:08 A co, jeśli jakiś "życzliwy" na mnie doniesie? Wydaje mi się że takie sprawy są marginalne, bo osobiście nie znam nikogo kto miałby problemy z tytułu udzielania korków. Jednak jakaś tam niepewność jest... Na co dzień staram się o tym nie myśleć, bo bym chyba osiwiała ;) Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 16:06 Dodam, że obracam się w środowisku filologów, gdzie wiele osób zarabia/dorabia korepetycjami, ale nikt się nie sili na ich legalizowanie ani tym nawet nie przejmuje. Nie wiem, czy to oni są lekkomyślni, czy ja jakaś lękliwa? Odpowiedz Link
baba67 Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 16:30 Jeśli dorabia a gdzie indziej mają placone na ubezpieczenie i emeryturę to legalizowanie nie ma sensu. Jeśli sie z tego zyje to trudno całe życie funkcjonować jako osoba samotna oficjalnie niezatrudniona. Oczywiście możesz wyjśc za mąż i mieć ubezpieczenie na męża i sobie na boku dorabiać . Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 16:33 No tak, chyba łatwiej jednak męża znaleźć niż działalność utrzymać w tym kraju ;) Odpowiedz Link
missmiriam1 Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 20:10 Jeśli przyjmują tylko z polecenia, to niewiele ryzykują. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 22:07 A czy jeśli się prowadzi działalność, każdemu uczniowi trzeba bezwzględnie wystawiać fakturę/rachunek? Nawet dzieciakom z podstawówki które tego nie potrzebują i wywalą do pierwszego kosza pod moim domem? Czy tylko jak klient wyraźnie sobie tego życzy? Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 16:43 A co do tego fiskusa - myślicie że ryzyko jest duże, że ktoś się do tego przyczepi? Ja takie historie czytałam tylko w sieci. Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Korepetycje a działalność 10.09.15, 22:29 nie trzeba każdmeu wystawiac faktury, prowadzisz taki uroczy zeszycik dochodow nieewidencjonownaych i na jego podstawie sie roliczasz. Ja też lubię, co robię, na swoich warunkach itp itd, ale bez przesady-tzn jeżeli moje dochody spadna do tkaich porynywalnych z etatem, to rozwaz zmianę zatrudnienia. Warto pamietac o takich przypadkach zdrowotnych, kotre komplikuja. Przykladowo, ja już mam zaplanowane dwie operacje-zamiast się skupic na leczeniu stresuje sie na maxa, co zrobie z klientami, jak się wywiąże z zobowiazan, jak znajde czas na rehabilitację itp it. Moj kursant rok temu w swojej firmie dostał zwolnienie 2 miechy, pensja wpływala, a gosciu 100 % czasu mółg przeznaczyć na dochdozenie do zdrowia. Z DG takiej szansy nie masz. Chorujesz=>tracisz kasę->a leczenie kosztuje. Warto o tym pamietac szczegolnie, gdy się chce zarabiac niewiele z założenia....dla mnie istotne jest zarabaic jednak więcej, zebym mogla wlasnie miec min zabepieczenie na wypadek nieprzewidzianych "atrakcji". Odpowiedz Link
alina460 Re: Korepetycje a działalność 11.09.15, 14:53 Chorujesz i nie dostajesz z ZUS-u? Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Korepetycje a działalność 11.09.15, 17:31 tak, dostaję. Ile to było....30 zł dziennie? Serio. To nie to samo, co 80% pensji i (przeważnie) czekajacy pracodawca. Klienci odchodzą, nei rozczulają się, jęlsi nie domagasz dłzuszy czas;( Odpowiedz Link
mewa-01 Re: Korepetycje a działalność 11.09.15, 20:52 Warszawa: lekcja minimum 70zł za 60min za General English, za specjalistyczny język, przygotowanie do egzaminów dolicz 20zł. Za dojazd również doliczaj minimum dodatkowe 10zł. Szkoły językowe płacą nędznie oraz z dużym opóźnieniem, więc lepiej działaj solo. Zrób sobie wizytówkę internetową - są często bezpłatne, wykup domenę i adres internetowy. końcówka waw.pl jest bardzo tania w porównaniu z .pl, czy .eu. Określ swoją grupę docelową - czyli kogo chcesz uczyć? Jeśli naprawdę jesteś na poziomie C2 (a wielu lektorów nie jest) to masz prawo cenić się wysoko. Uderz w klientów korporacyjnych, oni bez mrugnięcia okiem zapłacą takie kwoty. Coraz więcej firm rezygnuje z firmowego angielskiego, więc ich pracownicy chcą kontynuować naukę prywatnie. Czasem dostają refundację z firmy, więc wtedy wystawisz im fakturę. Jeśli będziesz miał / miała 5-6 lekcji dziennie, a jest to możliwe, to spokojnie zarobisz i wyjdziesz na swoje, nawet przy pełnym ZUS'ie, pod warunkiem, że masz własne i spłacone mieszkanie i nie więcej niż jedną osobę na utrzymaniu. W koszty prowadzenia działalności możesz sporo wrzucić, np. eksploatację i ubezpieczenie samochodu, do 30% czynszu i rachunków za gaz i prąd jeśli prowadzisz DG z domu, książki do prowadzenia zajęć, rachunek za komórkę, sprzęt od czasu do czasu (audio, nowy telefon), prenumeraty branżowe, opłaty bankowe, prowizje za uzasadnione przelewy z konta biznesowego, koszty obsługi księgowej ...Najlepiej to idź do dobrej księgowej i ona poradzi .... to czysta matematyka. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 12.09.15, 08:42 Dziękuję za tak wyczerpujące przedstawienie tematu :) Niestety nie mieszkam w Warszawie, a w mieście na południu kraju, 170 tys mieszkańców. Stawka 40 zł wydaje mi się więc znacznie bardziej realna, 50 zł to już u nas biorą native speakerzy. Nie mam zamiaru pracować dla żadnej ze szkół językowych. Mój główny target to młodzież szkolna, bardzo chętnie maturzyści, oraz osoby dorosłe na konwersacje. Klienci korporacyjni to też chyba nie dla mnie, bo zupełnie się nie nadaję do uczenia języka biznesowego. Mieszkanie mam własnościowe i póki co, zadnych dzieci na utrzymaniu ;) Chodzi mi po głowie wzięcie dofinansowania - wtedy, nawet gdybym musiała zwijać manele po dwóch latach, miałabym z tego jakiś profit, bo kupiłabym sobie sprzęt... Odpowiedz Link
baba67 Re: Korepetycje a działalność 12.09.15, 08:54 Nie myśl sobie ze w Warszawie wszyscy lektorzy tak maja. Mewa to najwyższa polka, dwujęzyczna, po studiach ekonomicznych w UK. Ma najwyższe stawki bo za taką jakośc trzeba płacić.Jest lepsza niź native bo wie o co chodzi w obu językach po nativach często kuleje grama. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 12.09.15, 10:30 Co do kosztów związanych z księgowością - moja mama jest księgową i chętnie mi pomoze, więc ten wydatek odpada. A powiedzcie, co z działalnością w wakacje? Zawieszacie? Jeśli tak, z czego wtedy żyjecie? Oszczędności, szukacie innej pracy na lato, jesteście na utrzymaniu partnera? Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 11:36 Ja nie zawieszałam w te wakacje. Od dwóch lat uczę też latem, uczniów jest mniej, ale są. Nawet uczniowie szkolni. Właśnie na wakacje zdobyła kilkoro nowych dzieciaków, którzy chcieli nadgonić materiał lub robić coś niestandardowo szkolnego. Są poprawkowicze, dwóch zostało mi po wakacjach na stałe. A w drugiej połowie sierpnia powoli schodzą się stali uczniowie. Przychodzą już w sierpniu, bo boją się, że nie zmieszczą mi się w grafik, co nie omieszkam im przed wakacjami nadmienić :) Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 11:37 Zapomniałam dodać, że ja w ciągu roku szkolnego odkładam na wakacje, bo jednak uczniów jest mniej Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 12:37 A jeśli mogę zapytać - jesteś jeszcze na zniżkowym ZUSie, czy już normalnym? Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 13:29 Już wysoki haracz płacę :( Dlatego w roku szk. muszę oszczędzać na wakacje Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 13:38 Ja też w ciągu roku muszę oszczędzać ale po prostu na życie, bo przez lato praktycznie nie zarabiam. :C Naprawdę nie wiem, jak można udźwignąć 1000 zł ZUSu w wakacje... Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 14.09.15, 15:26 Własnie dostałam wiadomość od duetu moich uczennic, że ze względów finansowych nie będą już mogły uczęszczać na zajęcia. Tym samym miesięcznie jestem finansowo w plecy. To jeden z powodów dla których boję się otwierać GD - zarobki tutaj są nieregularne i całkowicie nieprzewidywalne. :( Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Korepetycje a działalność 14.09.15, 21:22 tak samo nieprzewidywalnie za tydzien, dwa dostaniesz dwa duety;) serio. Zglosza sie, teraz jest okres zapisow. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 14.09.15, 22:20 Mam taką nadzieję, aczkolwiek duety zdarzają mi się raczej rzadko. Ludzie z reguły wybierają korepetycje zamiast szkół językowych, żeby uczyć się indywidualnie, a nie w grupach. Ale faktycznie, we wrześniu zainteresowanie jest spore. Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Korepetycje a działalność 14.09.15, 23:11 wszystko zalezy od tego, jak podejdziesz do tematu i jak sprzedaz swoj pomysl-potwierdzam swoim doswiadczeniem. Tez kiedys myslalam, ze duety sa niemozliwe. Teraz celuje w grupy 4 osob. Nie zawsze 4 si eudaja, ale juz 2-3 spoko. Indywidualne sa na tyle drogie u mnie, ze duet bardziej, duzo bardziej sie opalca Kursantowi. Takze, rekrutujac musisz ustalic, co chcesz, jak chcesz i kogo-i pod tym katem dzialac i prezentowac oferte (wskazuj krozysci finansowe i edukacyjne plynace z duetow), a znajda sie chetni:) Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 11:48 Rodzice dostrzegają korzyści z duetów. Ja mam kilka. Tylko, że ja bardzo starannie dobieram do duetu osoby w podobnym wieku i na podobnym poziomie. Dlatego mam ich mało, chciałabym więcej i zrobiłabym, ale jakość nauczania jest dla mnie najważniejsza i rodzice też to widzą. Zalety nauki w parach łatwo rodzicom wykazać, trudniej byłoby namówić na grupki 3, 4 osobowe. U nnie w parach płacą 30% mniej niż na indywidualnych, korzyść dla mnie, bo mam za godzinę więcej i korzyść dla nich bo wychodz iim taniej. Nie mam na razie większych problemów z frekwencją w parach i nie wiem jak to rozwiążę, kiedy będzie mogła przyjść tylko jedna osoba. Chyba ustalę z rodzicem, czy chce płacić jak za indywidualną, czy woli skrócić lekcję do 45minut. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 00:10 A mnie samą zastanawia - jakież to korzyści wypływają z nauki w grupach? Może to, że konwersacje bardziej przypominają naturalne sytuacje w których można się znaleźć i uczniowie mogą swobodnie rozmawiać między sobą, a nauczyciel pełni funkcję moderatora tej rozmowy. Możliwe też, że osoba o ciut wyższym poziomie "podciąga" te słabsze. Czy coś jeszcze? Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 11:51 Nie potrafiłabym przekonać rodziców do nauki w grupach, bo większych zalet nie widzę. Jeśli chcę namówić na duet, to wykazuję, ile zalet płynie z możliwości rozmowy, komunikacji pomiędzy dwiema osobami i że jeden drugiego motywuje Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 11:36 I te duety czy grupki które przychodzą do Ciebie, to np. uczniowie z tej samej klasy albo rodzeństwo, czy też sama je "komponujesz"? Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 11:55 Sama proponuję duet, jeśli mam kandydatów w tym samym wieku i na tym samym poziomie i jeszcze mających podobny cel. Nie ustawię w duecie gimnazjalistki, która przygotowuje się do konkursu z gimnazjalistką, która chce nauczyć się mówić Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 13:15 To akurat i dla mnie oczywiste, że do pary należy dobierać osoby o zbliżonym poziomie i profilu zajęć. Dziękuję za rady, rozważę tę opcję i poeksperymentuję, bo to rzeczywiście byłoby bardziej opłacalne. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 13:23 Ale mam wrażenie że dość karkołomne to przedsięwzięcie, jeśli chodzi o grafik. Cieżko będzie znaleźć termin dogodny dla np. 3 osób naraz. Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 13:48 nieprawda. Szkoly jezykowe maja grupy po 16 osob na te sama godizne, wiec jak mozna 3 nie znalezc. Mozna. co do zalet nauki w ilosci wiekszej niz 1, to ja zapytam inaczej-a jaka plynie przeolbrzymia korzysc z uczenia 1:1 w porownaniu z 1:2? Dla meni zadna. Jedynie terminowa-jak ktos nie ma staleych godizn rpacy to godze sie na indywidualne albo jak ma nietypowy cel-prezesi robiacy rezentacje. W kazdym innym przypadku raczej odmawiam indywidualnych. Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 15:19 Ja uczę w większości dzieciaki, nastolatków, maturzystów; dorosłych mało. Uczę przede wszystkim indywidualnie, bo indywidualnie muszę dostosowywać materiał, czasami mogę stworzyc pary, ale też rzadko. Po prostu ludzie przychodzą z tak różnymi potrzebami. Jeden chce komunikacji, drugi ma problem ze słuchaniem, ktoś inny uczy się do konkursu, ktoś chce umieć więcej niż w szkole, a inny znów nadrabia materiał. Co człowiek, to inny typ zajęć. Nie mogę porobić grup. Zresztą rodzice oczekują właśnie takiego indywidualnego podejścia. Ja przygotuję zajęcia, a często okazuje się już na lekcji, że trzeba przerobić coś innego np. do szkoły Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 15:46 no to trzeba ustalac na wstepie, czy mowa o kursie jezykowym, czy korepetycjach. Ja to zawsze ustalam z rodzicami i informuje, ze korepetycji nie prowadze (nienaiwdze:). A przy dwoch osobach naprawdę jest indywidualen podejscie. Jesli jeden chce sluchac, a drugi mowic, to sie swietni eskalda, bo nie ma mowienia bez sluchania. Nie da sie budowac plynnej i poprawnej wypowiedzi nie sluchajac duzo, duzo, duzo, duzo duzo. A homeworki mozna dac zroznicowane, zaden problem. Juz bym nie demonizowala, ze w uczeniu dwojek nie ma indywidualnego podejscia. Grupa 3-4 osob jest tez tak mala, ze kazda potrzebe da sie zaspokoic. Moi kursanci maja takie nardzeie na platformie o nazwie "twoej sugestie" i pisza do mnie, czego chca (w trakci ekursu). Takze realizujac 120 godz 45 min naprawde nie wiem, jak mozna zaniedbac indywidualne potrzeby tak malenkiej grupy. Uczenie z podrecnzikow to co innego, no ale to juz tym się nie param, wiec problem odpada. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 17:19 Do mnie dziwnie w tym semestrze jakoś prawie sami dorośli się zgłaszają, ale jak przybędzie więcej maturzystów, to zaproponuję im stworzenie mini grupek czy duetów i zobaczę, co z tego wyjdzie. Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 23:03 Nie zawsze da się na początku ustalić, czy uczeń potrzebuje korepetycji typowych, nietypowych, czy czego tam, dostaję ucznia i mam zadbać, żeby wszystko było pod niego skrojone na miarę, to ja mam wiedzieć, czego on potrzebuje, rodzice czasami nie wiedzą. Jaki kształt przybiorą lekcje, to wychodzi z czasem. Często muszę zweryfikować wszystko, co sobie na początku założyłam. Często przygotowuję coś na lekcję i okazuje się, że wystąpił problem i trzeba się czymś innym zająć. Nierzadko muszę sypać gotowymi lekcjami z rękawa. Na taką elastyczność mogę pozwolić sobie na zajęciach indywidualnych. W parach lubię uczyć małe dzieci, bo muszą dużo mówić, łatwiej wtedy o jakieś zabawy słowne. W większych grupach zdecydowałabym się uczyć chyba tylko z nakierowaniem na maturę i dorosłych początkujących Odpowiedz Link
baba67 Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 12:25 Duety sa bardzo dobrym pomysłem jeśli 2 osoby razem pracują a ja do nich dojeżdzam , kiedy mają wspólne żródło finansowania (siostry bliżniaczki, para mieszana ) oraz sytuacje krótkoterminowe -studenci przed egzaminem. Z wyjątkiem studentów którzy praktycznie nie odwołują i muszę sporo drukować i sprawdzac cena za 1 osobe jest taka sama jak za dwie. Jeśli jedna osoba nie przychodzi mam zajęcia z drugą. Mam tak że wolę uczyć pary-o wiele mniej się męcze zatem dlaczego miałabym brać więcej? No i w wypadku par -kasa z góry. Problemów z frekwencją nie mam żadnych. Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 15:06 Babo, ja właśnie obawiam się przyjmować pary dorosłe typu dwie koleżanki, narzeczeństwo, bo obawiam się, że to się rozsypie. A nie zależy mi na uczeniu krótkoterminowym. Wolę dzieciaki szkolne w parach lub maturzystów, ale przyjmowanie uczniów w klasie maturalnej też średnio mi na rękę, bo to krótkoterminówka. Lubię uczyć licealistów, ale od 1 klasy. W tym roku ryzykowałam mocno, bo nie przyjęłam dwóch par dorosłych, nie chcąc blokować godzin, na które mogą przyjść dzieciaki. Ale u nie zainteresowanie nauką angielskiego rośnie, więc może tak nie ryzykuję Odpowiedz Link
baba67 Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 18:54 Koleżanki z pracy (wczesnym rankiem)mam już trzeci rok, ale rzeczywiście trzeba mieć szczęscie . Para mieszana -to róznie może być fakt, Niemniej ja ak bardzo lubię uczyć pary że nawet kilka miesięcy systematycznego uczenia (bo kiedy chodzą to chodzą) mnie uszczęśliwia. Rzadko mi sie trafiają pary -żałuję. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 19:00 Ja w swojej "karierze" miałam tylko trzy pary - dwie koleżanki z klasy, dwie siostry oraz mamę z córką. Też żałuję że trafiają się tak rzadko, bo nie dość że opłacalne, to przyjemnie uczy się pary. Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 20:26 Tak, przyjemnie się uczy. Tylko, że ja mam szczęście do par dorosłych, które na zapytanie o cel nauki, odpowiadają: ,,No wie pani, tak dla siebie chcę się uczyć". Mnie się wtedy zapala lampka, że to słomiany zapał. Jednej się znudzi, to i druga zrezygnuje. Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Korepetycje a działalność 17.09.15, 22:09 masa dorosłych osób uczy się bez bata. Zadaniem obrotnego elktora jest wzbudzić ich zainteresowanie, zaangażować tak, aby sami chcieli kontynuować. Ja tam bardziej nie lubię "konktretnych", bo praca kończy się szybko, zaraz po osigniecu celu (egzamin, prezentacja, job interview, cokolwiek). Odpowiedz Link
kocica27 Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 16:47 Ja biorę duety tylko wówczas, gdy to jest małżeństwo lub inna para (w życiu). Miałam zawsze duży problem z frekwencją, jeśli były to osoby od siebie niezależne (koleżanki, koledzy). Ciągłe odwoływanie i przekładanie, bo jeden chory, drugi ma wyjazd, potem wesele, pogrzeb i inne sprawy. Jeśli to para, to na pogrzeby i wesela jeżdżą razem i nie ma tak, że spotykamy się raz na miesiąc. Obcy sparowani w duecie - u mnie się rozłazi strasznie, bo sami oczywiście nie przyjdą. Jeśli chodzi o cenę, to ja mam 50% rabatu dla drugiej osoby, czyli 60zł to indywidualne, a 90zł duet. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 16:56 Zauważyłam, że wiele z Was ma stawki rzędu 50 - 60 zł. Czy przy takich cenach nie brakuje Wam chętnych na lekcje? Dla mnie to jakiś kosmos. W moim mieście stawki kształtują się na poziomie 35 - 40 zł i to u dyplomowanych nauczycieli z doświadczeniem. Przecież przeciętnego Kowalskiego nie stać by płacić 6 dych za godzinę, nawet jakby lektor na tych zajęciach śpiewał, tańczył i recytował. Ja kiedy podniosłam jakiś czas temu stawki z 30 zł na 35, już odczułam pewne tąpnięcie i spadek liczby chętnych. Odpowiedz Link
englove Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 17:04 Są tacy, których stać na 60 złotych i sekret polega na tym, żeby do takich klientów dotrzeć. Jak już masz takiego klienta, to poleca Cię dalej ludziom, których też stać na taką stawkę. Oczywiście musisz oferować więcej niż konkurencja i klient musi to widzieć. Nie ma sensu koncentrowac się na tych, którzy kierują się niską ceną. Tacy klienci często odwołują i znikają bez powodu, choćbyś na zajęciach tańczyła i śpiewała. Szkoda, że tak dużo czasu zajęło mi uświadomienie sobie tego faktu. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 19:14 "musisz oferować więcej niż konkurencja i klient musi to widzieć" - chodzi bardziej o ogólną atrakcyjność czy skuteczność zajęć? Jeśli oferuję lekcje głownie dla młodzieży szkolnej i maturzystów, to szczerze mówiąc nie wiem, czym bym mogła jakoś widocznie wyprzedzić konkurencję. Odpowiedz Link
englove Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 19:49 Ta grupa wiekowa mnie nie interesuje, więc nie śledzę co robi konkurencja. Młodzież uczę tylko czasami z polecenia, najczęściej są to dzieci moich uczniów. Z feedbacku wiem, że doceniają że moje zajęcia są prowadzona wyłącznie po angielsku. Podobno to rzadkość Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 17.09.15, 10:00 Co do prowadzenia zajęć tylko po angielsku, w przypadku słabszych uczniów może to być problem, bo po prostu nie zrozumieją wszystkiego, chyba ze będę się posiłkować przy okazji szeroką gestykulacją ;) Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 17.09.15, 16:07 Ja też nie dałabym rady wytłumaczyć zagadnień gramatycznych tylko po angielsku, bo zasób słownictwa dzieciaków nie obejmuje takich słów. Np. non-continuous verbs musiałam ostatnio wytłumaczyć 6-klasistom przy okazji ćwiczeń na czasy teraźniejsze. Chociaż, gdyby nie zwracać uwagi na wprowadzanie zagadnień gramatycznych, tylko komunikację, to jestem sobie w stanie wyobrazić zajęcia tylko po angielsku Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 20:38 Midds, oczywiście, że możesz wyprzedzić konkurencję lekcjami dla dzieci i młodzieży. Rodzice też widzą, jak ty uczysz. Wiesz, jak słabe są czasami lekcje nawet u nauczycieli z doświadczeniem? Robienie ćwiczeń jedno po drugim i przerabianie tylko materiału szkolnego, to norma. Musisz zaoferować coś więcej, a przyślą do ciebie, nie do konkurencji. Wiem, bo mam takie osoby, rozczarowane wcześniejszą nauką. U mnie też 35zł to standard. Ja biorę więcej i mam chętnych. Ale najpierw musisz wyrobić sobie tzw. markę Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 20:48 Staram się urozmaicać zajecia jak mogę. Przede wszystkim uzywam wielu materiałów audiowizualnych (nawet na tym forum dzieliłam się kiedyś swoimi prezentacjami). Zamiast klasycznych listeningów często puszczam krótkie filmiki, czasem korzystam nawet z rekwizytów, wplatam w zajęcia idiomy i ciekawostki. Kiedy przy dziale o jedzeniu opowiadam o kuchni krajów anglojęzycznych, daję uczniom skosztować syropu klonowego i pasty marmite ;) Tego ostatniego mało kto ma odwagę skosztować. ;) Pomyslę, co jeszcze mogę zrobić by uatrakcyjnić zajęcia. Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 20:15 mam klientów za 60 zł, ba, niektorych nawet za 70 zł. I wcale nie chce miec wiecej takich. Indywdiualne, neiwazne jak dobrze platne, to nadal zajecia, ktory sa odwolywane co chwile. NIe. Wolę rpzykładowo 140 zł za grupę 4 osoó, niż 60 zł za godzinę 1:1 :) więc nie ma żadnego sekretu, ani super korzyści z ceny (w dalszej perspektywe). Szybciej odejdzie uczen solo, niż zrezygnuje cała grupa. Z calej grupy zawsze ktos chce kontynuowac i mozna do niego odbrac kolejen osoby. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 21:44 Sądzicie, że biorąc 40 zł za godzinę będę w stanie utrzymać GD, czy to mało realne? Póki co, na wyższe stawki nie liczę. Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 21:46 Dasz radę, jeśli będziesz miała dużo godzin Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 21:57 Wydaje mi się, że 20 w miarę stałych uczniów to w tym przypadku minimum. Jeśli odliczyć święta, ferie, wakacje, sezony grypowe i słomiane zapały... może jakoś to będzie. :) Odpowiedz Link
kocica27 Re: Korepetycje a działalność 17.09.15, 19:51 "Nie ma sensu koncentrowac się na tych, którzy kierują się niską ceną. Tacy klienci często odwołują i znikają bez powodu, choćbyś na zajęciach tańczyła i śpiewała." - święte słowa. Też wolę koncentrować się na ludziach, których stać na moją usługę. Odkąd podwyższyłam ceny, mam więcej poważnych ludzi. Moim celem nie jest narobić się na maksa i mieć 60godzin po niskiej stawce, ale 30-40 po wysokiej. Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Korepetycje a działalność 17.09.15, 21:59 no jesli masz klientów, którzy słabo zarabiają to ich nie stać. Zmień target. Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Korepetycje a działalność 17.09.15, 22:02 dlatwego-umowa-ktoś nie moze przyjsc, jego strata. Druga osoba ma normalnei zajecia, dlaczego ma tracic? Traci ta, ktora nie przychodzi. Mogla przyjsc, nikt nei broni. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 15.09.15, 19:26 A jeśli za godzinę zajęć indywidualnych biorę 35 zł, to czy za lekcję w parach odpowiednia byłaby stawka 25 zł od osoby? Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 11:55 imho słaby pomysł, bo zerowa motywacja dla duetów. Ja mam 60 zł vs 35 zł-od razu widać róznicę finansową, która jest argumentem. Oczywiście nie chodzi o to, abyś miała takie same stawki, ale wiele osob dojdzie do wniosku, ze dyszka to mala roznica i woli solo (a ty wolsiz duo). Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 12:15 W takim razie ewentualnie mogłoby być 40 solo, 25 w duecie, ale 40 zł za godzinę indywidualnych to już w moim mieście sporo. Poeksperymentuję ze stawkami, ale to jak znajdę już bazowy komplet uczniów, bo mogę się potem obudzić z ręką w nocniku ;) Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 11:58 A tak w ogóle, odczuwam w tym semestrze pewne tąpnięcie, jeśli chodzi o liczbę chętnych, a konkurencja jest wściekła. Jeśli tendencja się utrzyma, to korepetytorzy w moim mieście wkrótce będą dosłownie wyrywać sobie uczniów. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 16.09.15, 16:15 Widzę, że zdania co do duetów są podzielone. Myślę że to jednak dobry sposób by wykorzystać najpopularniejsze godziny popołudniowe, gdzie obłożenie jest spore. Odpowiedz Link
sunnysmile Re: Korepetycje a działalność 17.09.15, 20:46 To wspomniane wcześniej tąpnięcie jest widoczne także i u mnie. Nastawiałam się na swoją działalność, reklamowałam się (ulotki, banery, wizytówki, wici wśród znajomych) i mały odzew. Ludzie pytają o lekcje indywidualne a nie grupowe. Nie chcą grupowych, nawet duetów. Ja właśnie w grupowych widziałam szanse na dobry zarobek przy tym wymiarze czasu, który mogę poświęcić. Niestety, coś za coś. Albo poświęcę swoje dzieci i będę je widywać tylko przez maksymalnie 3 h dziennie albo jeszcze jakiś czas będę działała w szarej strefie i miała tylko kilkoro uczniów :( Jestem, szczerze mówiąc, załamana :( Moje dzieci zaczęły szkołę i przedszkole teraz. Uczą się w takim systemie godzinnym, że dużo czasu tracę odwożąc i dowożąc je. Mąż pracuje też na zmiany. Teściowie zajmują się i tak dziećmi kiedy trzeba a mają dużo swoich spraw na głowie. Na nianię nie możemy sobie pozwolić. Chciałam się rozwinąć, robić to samo tylko w grupach. Miałam atrakcyjne ceny zaoferowane. Wszyscy się zachwycali jak to fajnie bo tanio w końcu, bo na miejscu będzie, bo nie trzeba będzie dowozić 10-15 km do miasta na korepetycje. A tu lipa... Odezwało się kilka osób... o jakieś 30-40 za mało :( Mam doła. Nie mam ochoty opłacać dalej reklamy i banerów. Mam ochotę ... napić się piwa i posłuchać muzyki... Może to poprawi mi humor? Musiałam się pożalić. Chciałam przy okazji podzielić się swoją historią... Ktoś mówi, poczekaj, ludzie muszą cię poznać, za kilka miesięcy będziesz miała uczniów. Tak, ale te kilka miesięcy to dla mnie finansowa męka. Żyć trzeba, rachunki płacić. Zresztą, co wam będę mówić, wiecie jak jest... :( Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Korepetycje a działalność 17.09.15, 21:58 "bo tanio w końcu" przemyśl to. Może zaoferowałaś tak niską cenę, zę stałąś się lektorem "osttaneigo wyboru"? Odpowiedz Link
sunnysmile Re: Korepetycje a działalność 17.09.15, 22:40 Nie mogę w mojej miejscowości, a raczej gminie mieć cen wyższych niż w mieście 10 km dalej. Tam stawki są 20-50 zł wyższe za miesiąc, przy czym najdroższa szkoła językowa w promieniu 20 km chce 275 zł za miesiąc nauki. Najtańsza chce 99 zł. Obie funkcjonują już od kilku lat w dużym, ponad 100 tysięcznym mieście (obie w tym samym). Dałam cenę dostosowaną do realiów mojej gminy, mieszczącej się 18 km od tego dużego miasta. Rozmawiając z rodzicami na korytarzach szkół i przedszkoli, kiedy to nie wiedzieli oni jeszcze czym się zajmuję, poznałam ceny jakie płacą za godzinę lekcji angielskiego indywidualnie i w parach. Niestety, u mnie królują ceny typu: 20 zł za godzinę, maks 25 zł. A 35 zł to już dużo za dużo! Ludzie nie chcą płacić dużo. Przynajmniej u mnie. Ja chciałam założyć działalność właśnie w mojej miejscowości i okolicznej. Dać ludziom wybór: macie na miejscu coś fajnego, dla waszych dzieci, za niewielkie pieniądze, nie musicie ich wozić daleko. No nic, przeliczyłam się. Może trzeba było olać wioski i celować w duże miasta? Gdzie mogłabym żądać po 200 albo i więcej za miesiąc nauki? Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 17.09.15, 23:40 Mi uzbieranie klientów zabrało nie miesiące, ale lata, zanim mogłam powiedzieć, że jestem w miarę zadowolona. A przecież od początku porządnie uczyłam. Znam trochę mentalność wiejskich gmin. Tam typowa szkoła językowa może nie przejść. Mieszkam w małym mieście. U mnie też niewielkie jest zainteresowanie nauką w grupach. Mam w tym roku trochę par, które w wiekszości stworzyłam sama z moich wcześniejszych uczniów indywidualnych. Co do cen u ciebie, to są naprawdę niskie. U mnie, w raczej biednej części Polski, zaczynają się od 30zł u nauczycieli bez większego doświadczenia lub bez formalnych kwalifikacji Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 18.09.15, 11:58 A według Was, jakie metody ogłaszania się są najskuteczniejsze? Poczta pantoflowa? Ogłoszenia w internecie? Ogłoszenia na słupach i tablicach? Wizytówki? Do mnie 90% zainteresowanych trafia z sieci. Odpowiedz Link
baba67 Re: Korepetycje a działalność 18.09.15, 13:24 w moim przypadku (dzieci młodzież) osiedlowa gazetka na początku roku ew wznowic na koniec półrocza.Za darmo, dzieciaki w pobliżu, same plusy.Zgłaszają się też dorośli licząc na to że cena nie będzie ajwaj. Gumtree wciąz też ale trzeba pamiętać o niemal codziennym wznawianiu czego nie robię bo zgłaszająsie głownie dorośli a nie chcę mieć tej grupy za dużo-rzadko są perspektywiczni choć w tym roku wprowadziłam zasadę płatne z góry i max 15% odwołań zatem zawracania gitary nie będzie. I nie wiem co się dzieje ale ludzie się na to godzą! Tyle lat to próbowałam wprowadzić a teraz kiedy mi na nich nie zależy już trzecia osoba w tym miesiącu się zgodziła. Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Korepetycje a działalność 18.09.15, 13:45 oprocz ogloszne online, to FACEBOOK (no tez online, ale inaczej) +rekomendacje. A najlepsze strzały w ty roku mam z...TEGO FORUM, które ludzie czytają :D jesteśmy obserwowani. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 18.09.15, 13:52 Kurczę, wszędzie ta inwigilacja ;) Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 19.09.15, 11:53 wpisz w google ,,angielski nauka + twoje miasto''. Co ci się pierwsze otwiera? U mnie portal e-korepetycje i faktycznie stamtąd miewam klientów, no i oczywiście facebook. Jednak 75% klientów mam z polecenia lub dlatego, że ktoś słyszał (np. na zebraniu rodziców), że o mnie dobrze mówiono. Mam jeszcze szyld, ale nie wiem, czy on coś daje, może tylko tyle, że ludzie nie gubią się, żeby do mnie trafić pierwszy raz :) Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 18.09.15, 00:01 Sądzę, że dobrze Cię rozumiem i mogę wirtualnie poklepać po pleckach. Ja sama z powodu długiej przerwy straciłam ciągłość nauczania przez wakacje, wiele osób z poprzedniego semestru już do mnie nie wróciło i od września zaczynałam niemal od zera. Trochę czasu to zajmie nim znów uzbieram komplet uczniów. Działalność marzy mi się od jakiegoś czasu, ale mieszkam w średnim mieście ale z ogromną konkurencją (mamy tu uniwerek z anglistyką) i klientów trzeba sobie niemal wyrywać. Boję się że po opłaceniu ZUSów, składek, nie będę miała czym napełnić lodówki. Jeśli mogę zapytać - czy nie boisz się tak szeroko ogłaszać i reklamować nie mając zarejestrowanej GD? A co jeśli te ogłoszenia wpadną w niepowołane ręce jakiegoś "życzliwego"? Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 18.09.15, 16:32 A u mnie dalej cisza i posucha... A przecież jest wrzesień, miesiąc zapisów, rok temu o tej porze miałam telefony niemal codziennie. Pobawiłam się nawet ostatnio trochę z ogłoszeniami i je ciut zmodyfikowałam, żeby były bardziej atrakcyjne. Póki co, efektów nie widzę. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 18.09.15, 19:52 Jeszcze wybuliłam prawie 50 zł na wyróżnienie ogłoszenia, bo konkurencja zepchnęła mnie z pierwszej strony. Póki co, nie widać by się to miało zwrócić. Ech... Odpowiedz Link
pinezka.777 Re: Korepetycje a działalność 18.09.15, 19:56 oprócz podejmowania działań trzeba też czekać. Ja również się dziwię trochę - nowe osoby zgłaszały się do mnie w sierpniu, gdy nei było mnie w kraju i cięzko było mi umawiac się. I żal było urlou na zalatwianie adminsitracji, ale jak mus to mus. Treaz mmay wrzesień , mój grafik narazie satysfakcjonuje mnie finansowo, ale mam jeszcze luzki do zapełnienia. I cisza. Myslę, że drugi rzut bedzie w padzierniku, gdy wroca z wakacji podroznicy wrzesniowych last-minute. ;) Odpowiedz Link
sunnysmile Re: Korepetycje a działalność 18.09.15, 20:08 Z tym ogłaszaniem się na słupach i banerach nie mając zgłoszonej DG to trochę ślisko jest. Dzwoniłam nawet do kilku urzędów skarbowych, do księgowej, a nawet rozmawiałam o tym z Gminnym Związkiem Komunalnym, który u nas zajmuje się rozwieszaniem tych ogłoszeń (oczywiście po uprzednim opłaceniu ich "wisienia" ;) ) Nikt problemów nie robił. Nawet US! Powiedziano mi, że nie ma przepisu, który pozwala na ściganie za reklamę. Mam tylko mieć faktury na siebie prywatnie, nie na firmę. I póki nie udokumentuję faktycznego przychodu z tej działalności, to jestem czysta. Oczywiście jest ryzyko, że ktoś na mnie doniesie czy sprawdzi, ale tu się zawsze zabezpieczałam zdaniami "nowo powstająca szkoła...." a nie "nowo otwarta szkoła...". Wszędzie zaznaczałam że dopiero co powstajemy i przyjmujemy zapisy. (btw, może to własnie było/jest powodem małego odzewu, bo może jakbym mówiła że już działamy, to by było więcej chętnych?). Ryzyko jest zawsze, nawet prowadząc korki w szarej strefie. Nie znam żadnego nauczyciela, któremu by się US dobrał do papierów i zarobków. A powszechnie wiadomo, że duża ilość z nas dodatkowo zarabia. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 18.09.15, 20:13 Też nie znam nikogo kto z tytułu udzielania korepetycji miałby problemy, ale tutaj na forum chyba były wspominane takie sytuacje. Mimo wszystko to chyba jednak przypadki marginalne. Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 18.09.15, 20:47 A wy też tak macie, że czasem jest tydzień ciszy, ani jednego telefonu, a potem jednego dnia zgłasza się nagle kilku chętnych? Jakby się zmówili? :> Odpowiedz Link
sunnysmile Re: Korepetycje a działalność 18.09.15, 21:05 Tak, u mnie też tak zwykle bywało. W sumie nawet przedwczoraj tak było. 3 osoby zadzwoniły i wszystkie chętne. I na razie cisza... Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 18.09.15, 21:11 A jaki jest Twój główny target? Dzieciaki, młodzież, maturzyści? Do mnie ostatnio jak na złosć piszą sami dorośli, a najbardziej lubię współpracować z młodzieżą. Odpowiedz Link
engteacherka Re: Korepetycje a działalność 19.09.15, 11:59 Ja również zauważam, że koniec sierpnia i pierwsze dni września, to pierwszy rzut klientów, potem cisza w połowie września, potem telefon rozdzwania się na początku października, potem na początku drugiego semestru. Cisza teraz jest naturalna :) nie martwcie się :) Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 18.09.15, 21:05 No ja niestety mam raptem połowę tego, co uważam za komplet. Nie wiem czemu w tym roku wygląda to tak słabo, chyba po prostu jakiś impas. Trzeba to przeczekać, tylko za co w tym czasie żyć? Odpowiedz Link
midds Re: Korepetycje a działalność 19.09.15, 10:16 A czy ktoś z Was udziela może lekcji przez skajpa? W tym bym ewentualnie widziała zwiększenie zarobków, bo nie musiałabym się ograniczać do swojego miasta. Mimo wszystko mam przed tym jakieś opory, sama nie wiem czemu. Odpowiedz Link
ponurra_kurra Re: Korepetycje a działalność 23.09.15, 19:19 Uczę przez Skype'a od kilku lat, do zeszłego roku miałam całkiem sporo zajęć w tej formie. Osobiście bardzo lubię tę formę nauki, ale nadaje się ona tylko dla dorosłych, ewentualnie starszej młodzieży. Idealne rozwiązanie do konwersacji, ale i gramatyki da się uczyć. Mi swojego czasu Skype bardzo pasował, ponieważ gwarantował zajęcia poranne, a ja - matka szkolnym dzieciom - zawsze chętnie poranki brałam, żeby mniej pracować po południu. Odpowiedz Link
baba67 Re: Korepetycje a działalność 24.09.15, 10:37 A jak wygłąda stawka za skypa? Nie zrobie Ci konkurencji na pewno bo nigdy się na to nie zdecyduję ale kilkakrotnie miałam odpowiedzi na moje ogłoszenia proponujące połowe podanej w tychże sumy (niezawrotnej) z uzasadninie ze przez skypa. No orzeszku czy to oznacza ze ucząc przez skypa można nie wiem sprzątać gotowac ogladać jedny okiem M jak miłość itp Czy są to zajęcia mniej wymagające od lektora że sie za nie proponuje jakiś psi grosz? No bo skądś to się wzięło chyba. Odpowiedz Link
ponurra_kurra Re: Korepetycje a działalność 24.09.15, 19:49 Co do stawki - biorę tyle, co za 'normalne' lekcje, nie rozumiem, czemu miałoby być inaczej. Zajęcia takoż wymagające, również sprzętowo. Chociaż, hmmm, zdarzyło mi się ze 2x na konwersacjach paznokcie pomalować... Uczę raczej przy wyłączonej kamerce;) Odpowiedz Link