mjakmalinka
07.12.10, 16:07
Dzieńdobry pani doktor ,kupiłam mrs derma roller 2mm na rozstepy na brzuchu.Po mój ciąży mam rozstępy wokół pepka dokładnie od pępka w różne strony ok.5cm dł. i na dodatek mój pępek od tych rozstępów też jest duży i wygląda jak bym miała dziurę.Dziś zaczełam stosować derma roler pierwszy raz ,pózniej wmasowałam kapsułkę wit.A+E Medana i krem bielendy kalogen+algi i na koniec oliwkę rumiankową i owinełam sie folią. Co pani sądzi o derma rolerze czy on bardziej pomaga czy szkodzi bo ,, genetyk prof. B.Pawłowski (może któraś go zna – wykłada na Uniwerku Wrocławskim). Temat konferencji oscylował wokół grzebania w DNA, komórek macierzystych i nowotworów. Podczas dyskusji jedna z dziewcząt zapytała prof. Pawłowskiego co sądzi o „narzędziach” typu dermaroller, on odpowiedział jedynie „nie polecam” i niestety wtedy minął czas przeznaczony na jego „występ”. Bardzo mnie to zaintrygowało– rolluję się od pół roku. Przyszłam więc na konsultację. Pan prof. był zdziwiony takim „niezwiązanym z wykładami” pytaniem, ale ucięliśmy sobie miłą i długą pogawędkę. Otóż w skrócie: potencjalnie i teoretycznie każda komórka może podzielić się nieskończenie wiele razy. Praktycznie nie wygląda to już tak dobrze – podczas każdego podziału skracają się telomery – takie specjalne „osłaniacze”, które chronią DNA komórki przed mutacjami. Szybkość skracania się telomerów – a więc i ilość podziałów do których zdolne są komórki zależy od tkanki, którą budują. Im więcej podziałów – tym większa szansa, że w materiale genetycznym zajdzie mutacja i powstanie nowa – wadliwa komórka, a co gorsza – każda mutacja oznacza ryzyko nowotworu. Prof. porównał „dziurkowanie” skóry do opalania się – po ekspozycji słonecznej skóra próbuje się zregenerować, tworzą się nowe komórki no i...starzejemy się... Zdecydowanie odradził mi tę metodę „odmładzania się”, uznał ją za zbyt ingerującą w naturalne mechanizmy – efekt jest, ale krótkotrwały, wynika raczej z lepszego ukrwienia, opuchlizny i czasowej „nadprodukcji” kolagenu, jednakże na dłuższą metę [/b]przyspieszamy wskazówki zegara o ładnych parę lat...,, Salony piękności usuwają laserem i derma rollerem i efekty naprawdę muszą działać skoro ludzie chodzą ale czy ten derma roller nie jest szkodliwy? co jeszcze można zastosować na skórę aby je spłycic?czy można zlikwidować rozstępy derma rollerem na zawsze?Bardzo proszę o odp. .pani Doktor i porady ,dziewczyny piszcie jak stosujecie i jak efekty macie.