Dodaj do ulubionych

Metronidazol tabletki. Używał ktos na trądzik?

05.04.06, 15:51
Słyszałam ze super pomaga, zmniejsza łojotok i leczy trądzik zaskórnikowy
(moze nie tylko taki)? Czy to prawda? Stosował ktoś?? Jak długo mozna to
stosowac?
3miesiące? Dłużej?
Obserwuj wątek
    • Gość: awa Re: Metronidazol tabletki. Używał ktos na trądzik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 17:28
      www.leki.med.pl/lek.phtml?id=238&idnlek=797&menu=3
      O ten lek chodzi?? Tu nic a nic o trądziku nie ma..
      • jagip Re: Metronidazol tabletki. Używał ktos na trądzik 05.04.06, 18:55
        Tak o ten lek chodzi. Ten lek przepisała dermatolog wiec wie co robi:). Czytałam
        na innych stronach o nim i był wymieniany trądzik , łojotok, trądzik różowaty.
        • Gość: kasia Re: Metronidazol tabletki. Używał ktos na trądzik IP: *.zab.nat.hnet.pl 05.04.06, 20:48
          metronodazol to jest cos jak antybiotyk-dziala na bakterie beztlenowe!wiec
          raczej do leczenia tradziku nie bardzo.dodatkowo nie powinno sie go dluzej brac
          niz 7 dni-jesli nie ma takiej potrzeby-wyleczenia zakazenia beztlenowcami-bo
          moze wywolac rewelacje zoladkowe i inne nieporzadane dzialania.Mysle ze tradzik
          leczy sie dluzej niz 7 dni-moze sprobuj innego antybiotyku-ale miejscowo a nie
          w tabletkach-dalacine t(chyba t,nie jestem pewna),ma on szersze spektrum
          dzialania-czyli wybije wiecej rodzaji bakterii,do tego dieta(nic
          ostrego,slodkiego,tlustego...)
    • Gość: justy Re: Metronidazol tabletki. Używał ktos na trądzik IP: 213.241.34.* 05.04.06, 22:56
      nie-antybiotyk, przeciwbakteryjny i dodatkowo przeciwzapalny- cenna zaleta. ale
      trzeba mieć do niegu "strusi żołądek".
      • jagip Re: Metronidazol tabletki. Używał ktos na trądzik 05.04.06, 23:13
        Dzieki :)
    • Gość: beata Re: Metronidazol tabletki. Używał ktos na trądzik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.06, 23:18
      ja brałam i nie pomogł
    • swinka_morska Re: Metronidazol tabletki. Używał ktos na trądzik 05.04.06, 23:22
      ja bralam przez miesiac... roznica jest spora w tym jak bylo przed i jak jest
      teraz, a jest o niebo lepiej :) dodatkowo z zoladkiem nic sie nie dzialo i
      wszystko inne tez jest ok...

aha - bralam wowczas rownoczenie witaminy body-max oslonowo :)
    • elleves Re: Metronidazol tabletki. Używał ktos na trądzik 05.04.06, 23:35
      Używałam, pomogł, ale po 4 miesiacach od momentu zakonczenia terapii - tradzik
      powrocil:(
      jesli chcesz sie pozbyc tego paskudztwa - zdecyduj sie lepiej na tetracykline -
      nie biore juz 1,5 roku i mam cere ladna:)
      Polecam
      Pozdrawiam.
    • nessie-jp Re: Metronidazol tabletki. Używał ktos na trądzik 05.04.06, 23:35
      ZTCW, to metronidazol stosuje się w kremie na trądzik różowaty. Nie sądzę, żeby
      pomagał na zaskórniki i łojotok, to jest po prostu lek zwalczający stany zapalne
      i ropne.
    • Gość: NN do kasi i elleves IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.04.06, 23:49
      dziewczyny nie zalamujcie mnie... co to znaczy sproboj innego antybiotyku albo
      sproboj tetracykliny? bierzecie na siebie odpowiedzialnosc, jezeli jej to
      zaszkodzi? macie dyplomy akademii medycznych? bardzo watpie... jedynie mozecie
      miec tylko dyplom gotowania na gazie (w kwestii dermatologicznej, nie
      kosmetycznej), pozatym tak przez internet widzicie, jakie dziewczyna ma
      problemy ze skora?
      owszem, na grype to sie je antybiotyk przez 7 dni, ale na to metronidazolu nie
      dadza!!! opanujcie sie!!!
      czasami leczenie zewnetrzne (wspomniany dalacinT, ktory jest zreszta na
      recepte) nie z kazdym problemem na twarzy da sobie rade, a tetracyklina kjest
      to dla lekarza najlatwiejsze wyjscie z sytuacji, chociaz w 99% przypadkow
      niekonieczne i nie ostateczne!!! w dodatku metronmidazol jest o wiele
      lagodniejszy i daje duzo, duzo mniej skutkow ubocznych, jakie sa przy
      tetracyklinie i jej pochodnych w stylu roaccutane

PS: przepraszam jezeli przekrecilam nick
      • Gość: em Re: do NN i innych IP: *.kp.pl 06.04.06, 09:11
        NN pisze "daje duzo, duzo mniej skutkow ubocznych, jakie sa przy
        tetracyklinie i jej pochodnych w stylu roaccutane"

Jeśli wg Ciebie roaccutane to pochodna teteracycliny to Twoja wiedza jest
        żadna, nie pisz bzdur bo to niebezpieczne, wszystko co piszesz staje się po
        zaprezentowaniu takiej znajomości rzeczy niewiarygodne - nawet jeśli częściowo
        masz rację
        • Gość: NN do em IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.04.06, 10:07
          och dporawdy??? byc moze zle sie wyrazilam, ale czy nie jest prawda, ze lekarze
          nawet na kilka krostek zapisuja teracykline lub roaccutane? zwlaszcze w
          prywatnych gabinetach? jezeli nie wierzysz to bardzo chetnie moge ci wymienic
          kilka nazwisk, podobnoz bardzo znanych lekarzy... pozatym dla osoby
          niestudiujacej medycyny ani farmacji pomylka tetracykliny i jej porownanie do
          izotretoiny jest bardzo mozliwe, ale mniej rzucajace sie w oczy jak
          wszechobecne ja tym forum zaskorniaki i dekolDy... a jezeli jeszcze nie
          wierzysz to wez jakakolwiek ksiazke (profesjonalna) ze spisem lekow i zobacz
          ile jest przeciwskazan i srodkow ostroznosci przy metronidazolu a jaka litania
          jest przy roa czy tetracyklinie
          • Gość: em Re: IP: *.kp.pl 06.04.06, 13:28
            no właśnie - zupełnie się źle wyraziłaś, to inne preparaty i inne substancje
            czynne - zasadniczy błąd rzeczowy, a co do reszty to chyba nie do mnie, nie
            zajmowałam stanowiska jeśli chodzi o kompetencje lekarzy ani skutki uboczne
            leków
    • jagip Re: Metronidazol tabletki. Używał ktos na trądzik 06.04.06, 12:05
      Dzieki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi:)
      Mojej koleżance dermatolog przepisała te tabletki własnie na trądzik. Wiadomo
      przyczyny są baardzo różne, ile osób tyle trądzików, a ten lek zwalcza
      beztlenowe bakterie i.in., czasem ktoś ma poprostu jakąs bakterie w organizmie i
      efekty widac na skórze....
      W każdym razie koleżanka bierze to juz 4 miesiące i widać ogromną poprawę skóry.
      A co do tetracykliny to brałam i nie pomogła nic a nic.Mam dość antybiotyków i
      hormonów, a ten lek wydaje mi sie na teraz sensowny.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka