eliza332 21.04.07, 17:17 chcialabym dowiedziec sie cos wiecej o tej diecie ,czy moze ktos z was ja stosowal i czy jest skuteczna ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jewriejka Re: dieta bialkowa 21.04.07, 19:53 przyznam sie ze o niej nie slyszlam...ale dobra dieta to duzo bialka w postaci chudego miesa, chudego nabialu i warzyw straczkowych weglowodany zlozone najlepiej rano i ewentualnie przed treningiem duzo warzyw i bialko a po treningu samo bialko np 2 jajka na twardo na kolacje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agni31 Re: dieta bialkowa 22.04.07, 02:50 Hehe... kulturystyczna dieta "na masę" też jest "białkowa", i to zapewne o wiele bardziej niż dieta, o której myśli autorka posta (do 2,2 g białka na kg masy ciała). A tak na serio: chcę powiedzieć, że nazwa diety nic nie oznacza, każda dieta zawiera białko. A to, czy będzie ona odchudzająca zależy od ilości i proporcji białka, węgli i tłuszczy. A te najlepiej jest dobierać indywidualnie w zależności od wagi, ilości tkanki tłuszczowej, aktywności. Poczytaj i spróbuj sama ułożyć sobie "dietę białkową", ewentualnie porównaj dietę, o której myślisz z zaleceniami: www.sfd.pl/Zbilansowana_dieta_redukcyjna_%2D_nowe_spojrzenie%2E%2E%2E-t231127.html www.sfd.pl/Dieta_%2D_u%C5%82%C3%B3%C5%BC_sam_a_-t315296.html Odpowiedz Link Zgłoś
eliza332 Re: dieta bialkowa 22.04.07, 11:17 bardzo wam dziekuje za pomoc teraz mniej wiecej wiem o co w tym wszystkim chodzi i wiem jak ulozyc sobie jadlospis ,czytalam jeszcze ze ta dieta wyniszcza organizm i mozna ja stosowac tylko tydzien moze napisze jeszcze ktos kto ja stosowal chetnie jeszcze cos dowiem sie na jej temat . Odpowiedz Link Zgłoś
pendecha Re: dieta bialkowa 24.04.07, 03:39 bialko spala tluszcz, ja stosowalam ta diete 2 miesiace , a znam osoby ktore cale zycie Odpowiedz Link Zgłoś
agni31 Re: dieta bialkowa 24.04.07, 05:31 Nie, białko niczego nie spala. Białko w odpowiedniej proporcji do pozostałych składników pomaga przyspieszyć metabolizm. Natomiast jeśli jedząc kilogramy białka nie dostosujesz do tego spożycia węgli, tłuszczy i zapomnisz o ćwiczeniach to nie masz co marzyć o straceniu sadełka. Przeczytaj to co napisałam wcześniej: dieta "na masę" jest dietą wybitnie wysokobiałkową. A mimo tego stosujący ją kulturyści nie budują na niej czystej masy mięśniowej, łapią też - czasem sporo - tłuszczu. Bo do tego jedzą też dużo węgli. Więc spytam jeszcze raz: czym jest ta "dieta białkowa", którą macie na myśli? Jakiś przykładowy jadłospis podajcie :) ------------ Lepszy cellulitis w garści niż silikon w telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
eliza332 Re: dieta bialkowa 24.04.07, 08:52 agni moj przykladowy jadlospis ; 1 sniadanie;2 kromki razowca z serem lub wedlina drobiowa +1 szklanka mleka 2% 2 śniadanie; serek wiejski+1 jablko obiad;1 pierś gotowana[100 gram],surówka z kapusty kolacja;jajecznica z 2 jaj ,surowka z papryki i ogórka świeżego oprócz tego piję kawę i herbatę z cukrem 1 łyżeczka jesli możesz to napisz mi co o tym sądzisz bo z tego co oni piszą w tych linkach to ja specjalnie nic nie rozumię dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
agni31 Re: dieta bialkowa 24.04.07, 16:09 Elizo, podaj mi jeszcze Twoją wagę, wiek, wzrost i aktywność fizyczną (rodzaj wykonywanej pracy, ćwiczenia) - możesz na maila gazetowego. Wieczorem na to zerknę :) Odpowiedz Link Zgłoś
eliza332 Re: dieta bialkowa 25.04.07, 14:37 wiek;33 lata waga; 65.70 wzrost; 164 cwicze 2 razy dziennie po 40 minut na rowerze stacjonarnym nie pracuje wiec mam malo aktywnosci Odpowiedz Link Zgłoś
agni31 Re: dieta bialkowa 26.04.07, 17:58 Witam i z góry przepraszam że tyle "wysmarowałam" ;) Twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne to około 1800 kcal. Podczas treningu spalasz – zależnie od jego intensywności – ok. 400-500 kcal, co już Ci daje spory deficyt kaloryczny. Ale pamiętajmy, że organizm zaczyna czerpać energię z zasobów tłuszczu dopiero po ok. 20 minutach od rozpoczęcia treningu, więc radziłabym Ci – o ile to możliwe oczywiście – wykonywać jedną, ale dłuższą sesję (proponuję 1 h). Dobrze by było, gdybyś mogła kontrolować tętno podczas ćwiczeń. Pozostałe 20 minut możesz poświęcić np. na ćwiczenia rozciągające. Przydałaby się też jakaś odmiana treningowa, bo mięśnie się przyzwyczajają do wysiłku (biegi, rolki, dobre by były ćwiczenia siłowe). Zrób też czasem dzień przerwy :) Podana prze Ciebie dieta jest dość okrojona, ma ok. 1200 kcal (trudno policzyć dokładnie nie znając gramatury i sposobu doprawienia sałatek). Natomiast Ty, ćwicząc codziennie, powinnaś ich spożywać więcej, proponuję więc dodać jeden pełny posiłek + coś białkowego przed snem. Moja propozycja wyglądałaby tak – to dieta ok. 1600 kcal: Posiłek 1 Płatki owsiane 50g Mleko 1,5 % - szklanka Ser twarogowy chudy 50g Posiłek 2 Jajecznica (2 jajka) kromka pełnego chleba (50g) Sałatka z papryki 100g Jabłko TRENING Posiłek 3 Mintaj gotowany/pieczony 100g Ryż brązowy 50g Brokuły 150g Posiłek 4 Pierś z kurczaka 50 g Surówka – warzywa mieszane 200g Posiłek 3 Tuńczyk w wodzie 80g Sałatka z pomidora i ogórka 150g Przed snem Twaróg 50g Do tego ok. 30 g tłoczonych na zimno olejów dziennie (oliwa, olej rzepakowy, lniany, z pestek winogron, orzechowy), dodawane do sałatek albo smażenia. Łyżkę oleju można zastąpić garstką orzechów, pestek dyni albo słonecznika (jemy je w 2-3 pierwszych posiłkach), albo kilkoma kapsułkami z tranem. Oczywiście, możesz zmieniać składniki: -warzywa są wymienne praktycznie dowolnie (unikaj jedynie gotowanych buraczków, marchewki gotowanej i zielonego groszku), możesz używać sezonowych, możesz mieszanek warzywnych -wymieniaj dowolnie źródła białka (ryby, chude mięso, serca, soczewica, fasola, czasem wątróbka...) -ryż zastępuj kaszą gryczaną czy jęczmienną, makaronem (najlepiej razowym) -mleko: jogurty, kefiry, plasterek sera żółtego etc... Biały ser z „przed snem” (powiedzmy godzinę przed) możesz zastąpić np. tuńczykiem albo piersią kurzęcą (ma być czyste białko, ewentualnie z łyżeczką oliwy). I odstaw cukier lub zastąp go słodzikiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eliza332 Re: dieta bialkowa 26.04.07, 19:46 ale tego duzo ,dzieki angi ze tak sie poswiecilas dla mnie naprawde sie napisalas jutro sobie to odpisze i sprobuje a wiesz moze jak dlugo moge stosowac te dietke bo ja czytalam ze ryz ,makaron itd. dopiero po dwoch tygodniach mam wprowadzic a juz tydzien stosuje ta dietke. Odpowiedz Link Zgłoś
eliza332 Re: dieta bialkowa 26.04.07, 19:48 a jeszcze chcialam sie zapytac czy moge jesc wiecej jablek bo one ponoc maja duzo cukru w sobie czy lepiej zastapic je warzywami?a bez cukru do kawy nie potrafie musi byc choc 1 lyzeczka Odpowiedz Link Zgłoś
agni31 Re: dieta bialkowa 26.04.07, 20:28 Możesz stosować do skutku, tzn. do osiągnięcia pożądanej wagi :) Ten cukier... jak naprawdę musi być to trudno, ale staraj się jak najmniej. Ilości jabłek (czy owoców w ogóle) lepiej na codzień nie zwiększać (trzymaj się ilości jednego 100 g owoca dziennie, truskawek moze być więcej, ok. 180g), bo zawierają węglowodany proste, niewskazane w diecie odchudzającej (i w diecie w ogóle) i są dość kaloryczne. No i musiałabyś je jeść kosztem czegoś, by utrzymać odpowiedni bilans składników i kalorii. Podrzucę Ci jutro na maila "samoliczącą" tabelkę, która pomoże kontrolować dietę :) Odpowiedz Link Zgłoś
krolowa_poludnia Re: dieta bialkowa 26.04.07, 23:57 Na początek przeczytaj: cafeteria.pl/index.php/category/zdrowie/zdrowe-odzywianie/page/6/ Do lata jeszcze trochę czasu, jeśli się do nich zastosujesz i będziesz przestrzegać nie będzie Ci potrzebna żadna dieta już nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
agni31 ;) 27.04.07, 02:36 Na początek pomyślmy logicznie: „Produkty mleczne lub ich przetwory powinny stanowić 1/3 naszej dziennej diety.” „Warzywa i owoce to produkty niskoenergetyczne [...]Powinny stanowić 1/3 naszej codziennej diety.” To nam daje już 66% zapotrzebowania (będę liczyć od 1600 kcal). „Zaleca się obniżenie spożycia tłuszczów ogółem poniżej 30% dziennego zapotrzebowania na energię.” Przyjmijmy przyzwoite minimum: 20% (czyli w naszej diecie 1600 kcal da to 320 kcal = ok. 35g), z czego ów nabiał (chude mleko, chudy ser, jogurt 250 g 2% tłuszczu i plasterek żółtego sera) oraz opisana poniżej ryba dostarczą nam ok. 14 g. Pozostaje 7,5% na np oliwę z oliwek. Dodajemy: 66 + 7,5 = 73,5% 100 – 73,5 = 26,5% 26,5%...Tyle zostaje nam na produkty zbożowe mające być głównym źródłem energii oraz na „ryby i rośliny strączkowe zamiast mięsa” No to zjedzmy kawałek chudej ryby, niedużą porcję 100 g (mintaja, morszczuka, szczupaka). Taka porcja będzie miała ok. 90 kcal = 5,5% zapotrzebowania (liczymy wciąż od bazy 1600 kcal). 26,5 – 5,5 = 20% 20% = 320 kcal, tyle nam zostaje na "główne źródło energii". A 320 kcal to np. 50g brązowego ryżu + 70g razowego chleba żytniego. Cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
eliza332 Re: ;) 27.04.07, 15:48 dziekuje za dobre rady ,postaram sie je wykorzystac Odpowiedz Link Zgłoś
pendecha Re: dieta bialkowa 27.04.07, 05:34 nabial zawiera bialko nieprzyswajalne , wiec radze ci zrezygnowac z mleka itp. a zastapic tunczykiem, bialkiem kurzym i piersia z kurczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
agni31 Re: dieta bialkowa 27.04.07, 18:48 Podaje się, że przyswajalność białka z mleka wynosi 85% i jest o 5-7 % większa niż przyswajalność protein z mięsa (nie mówiąc o bardo słabo przyswajalnych proteinach roślinnych). Choć faktycznie, białek jaj nic nie pobije :) Zresztą, ja już nawet w to nie wnikałam, skoncentrowałam się na oczywistych absurdach artykułu, który z jednej strony każe podpierać się piramidą żywieniową o podstawie zbożowej, a z drugiej sam tę piramidę stawia do góry nogami, radząc czerpać 2/3 energii z nabiału i zieleniny. Dziewczyna miała na pewno dobre chęci, ale wiedzy i logiki zabrakło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
eliza332 Re: dieta bialkowa 30.04.07, 11:00 agni dziekuje za tabelke ale nie umiem jej zainstalowac nie znam sie na tym jak to zrobic a nie chce tu czegos popsuc bo korzystam z kompa rodzicow Odpowiedz Link Zgłoś
edgar21 do agni31 13.09.07, 11:44 czy moglabys powiedziec w czym tkwi moj problem to bylabym bardzo wdzieczna. Bardzo prosze o rade i chwilke uwagi :) z gory dziekuje ! wiek : 22 lata wzrost: 151 cm waga : 68 kg jestem jak narazie osoba niepracujaca. Chodzilam na aerobik no ale musialam przerwac jakies 2 misiace temu. Moj przykladowy jadlospis : sniadanie: bułka z jakąś wędliną, w miedzy czasem kawa obiad : makaron + sos + surówka między obiadem a kolacją jak mnie mocno głód męczy kanapka kolacja : kanapka lub dwie Staram sie nie jesc w duzych ilosciach a niestety nie moge schudnac, nawet wręcz przeciwnie za kazdym razem stajac na wadze waze wiecej... dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś