Dodaj do ulubionych

dieta bialkowa

21.04.07, 17:17
chcialabym dowiedziec sie cos wiecej o tej diecie ,czy moze ktos z was ja
stosowal i czy jest skuteczna ?
Obserwuj wątek
    • jewriejka Re: dieta bialkowa 21.04.07, 19:53
      przyznam sie ze o niej nie slyszlam...ale
      dobra dieta to duzo bialka w postaci chudego miesa, chudego nabialu i warzyw
      straczkowych
      weglowodany zlozone najlepiej rano i ewentualnie przed treningiem
      duzo warzyw i bialko a po treningu samo bialko np 2 jajka na twardo na kolacje
      pozdrawiam
      • agni31 Re: dieta bialkowa 22.04.07, 02:50
        Hehe... kulturystyczna dieta "na masę" też jest "białkowa", i to zapewne o wiele
        bardziej niż dieta, o której myśli autorka posta (do 2,2 g białka na kg masy ciała).

A tak na serio: chcę powiedzieć, że nazwa diety nic nie oznacza, każda dieta
        zawiera białko. A to, czy będzie ona odchudzająca zależy od ilości i proporcji
        białka, węgli i tłuszczy. A te najlepiej jest dobierać indywidualnie w
        zależności od wagi, ilości tkanki tłuszczowej, aktywności.

Poczytaj i spróbuj sama ułożyć sobie "dietę białkową", ewentualnie porównaj
        dietę, o której myślisz z zaleceniami:
        www.sfd.pl/Zbilansowana_dieta_redukcyjna_%2D_nowe_spojrzenie%2E%2E%2E-t231127.html
        www.sfd.pl/Dieta_%2D_u%C5%82%C3%B3%C5%BC_sam_a_-t315296.html
    • eliza332 Re: dieta bialkowa 22.04.07, 11:17
      bardzo wam dziekuje za pomoc teraz mniej wiecej wiem o co w tym wszystkim
      chodzi i wiem jak ulozyc sobie jadlospis ,czytalam jeszcze ze ta dieta
      wyniszcza organizm i mozna ja stosowac tylko tydzien moze napisze jeszcze ktos
      kto ja stosowal chetnie jeszcze cos dowiem sie na jej temat .
    • pendecha Re: dieta bialkowa 24.04.07, 03:39
      bialko spala tluszcz, ja stosowalam ta diete 2 miesiace , a znam osoby ktore
      cale zycie
      • agni31 Re: dieta bialkowa 24.04.07, 05:31
        Nie, białko niczego nie spala.
        Białko w odpowiedniej proporcji do pozostałych składników pomaga przyspieszyć
        metabolizm. Natomiast jeśli jedząc kilogramy białka nie dostosujesz do tego
        spożycia węgli, tłuszczy i zapomnisz o ćwiczeniach to nie masz co marzyć o
        straceniu sadełka. Przeczytaj to co napisałam wcześniej: dieta "na masę" jest
        dietą wybitnie wysokobiałkową. A mimo tego stosujący ją kulturyści nie budują na
        niej czystej masy mięśniowej, łapią też - czasem sporo - tłuszczu. Bo do tego
        jedzą też dużo węgli.
        Więc spytam jeszcze raz: czym jest ta "dieta białkowa", którą macie na myśli?
        Jakiś przykładowy jadłospis podajcie :)

------------
        Lepszy cellulitis w garści niż silikon w telewizji.
    • eliza332 Re: dieta bialkowa 24.04.07, 08:52
      agni moj przykladowy jadlospis ;
      1 sniadanie;2 kromki razowca z serem lub wedlina drobiowa +1 szklanka mleka 2%
      2 śniadanie; serek wiejski+1 jablko
      obiad;1 pierś gotowana[100 gram],surówka z kapusty
      kolacja;jajecznica z 2 jaj ,surowka z papryki i ogórka świeżego
      oprócz tego piję kawę i herbatę z cukrem 1 łyżeczka
      jesli możesz to napisz mi co o tym sądzisz bo z tego co oni piszą w tych
      linkach to ja specjalnie nic nie rozumię dziękuję
      • agni31 Re: dieta bialkowa 24.04.07, 16:09
        Elizo, podaj mi jeszcze Twoją wagę, wiek, wzrost i aktywność fizyczną (rodzaj
        wykonywanej pracy, ćwiczenia) - możesz na maila gazetowego. Wieczorem na to
        zerknę :)
    • eliza332 Re: dieta bialkowa 25.04.07, 14:37
      wiek;33 lata
      waga; 65.70
      wzrost; 164
      cwicze 2 razy dziennie po 40 minut na rowerze stacjonarnym
      nie pracuje wiec mam malo aktywnosci
      • agni31 Re: dieta bialkowa 26.04.07, 17:58
        Witam i z góry przepraszam że tyle "wysmarowałam" ;)

Twoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne to około 1800 kcal.
        Podczas treningu spalasz – zależnie od jego intensywności – ok. 400-500 kcal, co
        już Ci daje spory deficyt kaloryczny. Ale pamiętajmy, że organizm zaczyna
        czerpać energię z zasobów tłuszczu dopiero po ok. 20 minutach od rozpoczęcia
        treningu, więc radziłabym Ci – o ile to możliwe oczywiście – wykonywać jedną,
        ale dłuższą sesję (proponuję 1 h). Dobrze by było, gdybyś mogła kontrolować
        tętno podczas ćwiczeń. Pozostałe 20 minut możesz poświęcić np. na ćwiczenia
        rozciągające.

Przydałaby się też jakaś odmiana treningowa, bo mięśnie się przyzwyczajają do
        wysiłku (biegi, rolki, dobre by były ćwiczenia siłowe). Zrób też czasem dzień
        przerwy :)

Podana prze Ciebie dieta jest dość okrojona, ma ok. 1200 kcal (trudno policzyć
        dokładnie nie znając gramatury i sposobu doprawienia sałatek). Natomiast Ty,
        ćwicząc codziennie, powinnaś ich spożywać więcej, proponuję więc dodać jeden
        pełny posiłek + coś białkowego przed snem. Moja propozycja wyglądałaby tak – to
        dieta ok. 1600 kcal:

Posiłek 1
        Płatki owsiane 50g
        Mleko 1,5 % - szklanka
        Ser twarogowy chudy 50g

Posiłek 2
        Jajecznica (2 jajka)
        kromka pełnego chleba (50g)
        Sałatka z papryki 100g
        Jabłko

TRENING

Posiłek 3
        Mintaj gotowany/pieczony 100g
        Ryż brązowy 50g
        Brokuły 150g

Posiłek 4
        Pierś z kurczaka 50 g
        Surówka – warzywa mieszane 200g

Posiłek 3
        Tuńczyk w wodzie 80g
        Sałatka z pomidora i ogórka 150g

Przed snem
        Twaróg 50g

Do tego ok. 30 g tłoczonych na zimno olejów dziennie (oliwa, olej rzepakowy,
        lniany, z pestek winogron, orzechowy), dodawane do sałatek albo smażenia. Łyżkę
        oleju można zastąpić garstką orzechów, pestek dyni albo słonecznika (jemy je w
        2-3 pierwszych posiłkach), albo kilkoma kapsułkami z tranem.

Oczywiście, możesz zmieniać składniki:
        -warzywa są wymienne praktycznie dowolnie (unikaj jedynie gotowanych buraczków,
        marchewki gotowanej i zielonego groszku), możesz używać sezonowych, możesz
        mieszanek warzywnych
        -wymieniaj dowolnie źródła białka (ryby, chude mięso, serca, soczewica, fasola,
        czasem wątróbka...)
        -ryż zastępuj kaszą gryczaną czy jęczmienną, makaronem (najlepiej razowym)
        -mleko: jogurty, kefiry, plasterek sera żółtego

etc...

Biały ser z „przed snem” (powiedzmy godzinę przed) możesz zastąpić np.
        tuńczykiem albo piersią kurzęcą (ma być czyste białko, ewentualnie z łyżeczką
        oliwy).

I odstaw cukier lub zastąp go słodzikiem ;)
        • eliza332 Re: dieta bialkowa 26.04.07, 19:46
          ale tego duzo ,dzieki angi ze tak sie poswiecilas dla mnie naprawde sie
          napisalas jutro sobie to odpisze i sprobuje a wiesz moze jak dlugo moge
          stosowac te dietke bo ja czytalam ze ryz ,makaron itd. dopiero po dwoch
          tygodniach mam wprowadzic a juz tydzien stosuje ta dietke.
        • eliza332 Re: dieta bialkowa 26.04.07, 19:48
          a jeszcze chcialam sie zapytac czy moge jesc wiecej jablek bo one ponoc maja
          duzo cukru w sobie czy lepiej zastapic je warzywami?a bez cukru do kawy nie
          potrafie musi byc choc 1 lyzeczka
          • agni31 Re: dieta bialkowa 26.04.07, 20:28
            Możesz stosować do skutku, tzn. do osiągnięcia pożądanej wagi :) Ten cukier...
            jak naprawdę musi być to trudno, ale staraj się jak najmniej. Ilości jabłek (czy
            owoców w ogóle) lepiej na codzień nie zwiększać (trzymaj się ilości jednego 100
            g owoca dziennie, truskawek moze być więcej, ok. 180g), bo zawierają węglowodany
            proste, niewskazane w diecie odchudzającej (i w diecie w ogóle) i są dość
            kaloryczne. No i musiałabyś je jeść kosztem czegoś, by utrzymać odpowiedni
            bilans składników i kalorii.

Podrzucę Ci jutro na maila "samoliczącą" tabelkę, która pomoże kontrolować dietę :)

• krolowa_poludnia Re: dieta bialkowa 26.04.07, 23:57
      Na początek przeczytaj:
      cafeteria.pl/index.php/category/zdrowie/zdrowe-odzywianie/page/6/
      Do lata jeszcze trochę czasu, jeśli się do nich zastosujesz i będziesz
      przestrzegać nie będzie Ci potrzebna żadna dieta już nigdy.
      • agni31 ;) 27.04.07, 02:36
        Na początek pomyślmy logicznie:

„Produkty mleczne lub ich przetwory powinny stanowić 1/3 naszej dziennej diety.”
        „Warzywa i owoce to produkty niskoenergetyczne [...]Powinny stanowić 1/3 naszej
        codziennej diety.”

To nam daje już 66% zapotrzebowania (będę liczyć od 1600 kcal).

„Zaleca się obniżenie spożycia tłuszczów ogółem poniżej 30% dziennego
        zapotrzebowania na energię.”

Przyjmijmy przyzwoite minimum: 20% (czyli w naszej diecie 1600 kcal da to 320
        kcal = ok. 35g), z czego ów nabiał (chude mleko, chudy ser, jogurt 250 g 2%
        tłuszczu i plasterek żółtego sera) oraz opisana poniżej ryba dostarczą nam ok.
        14 g. Pozostaje 7,5% na np oliwę z oliwek.

Dodajemy: 66 + 7,5 = 73,5%
        100 – 73,5 = 26,5%

26,5%...Tyle zostaje nam na produkty zbożowe mające być głównym źródłem energii
        oraz na „ryby i rośliny strączkowe zamiast mięsa”

No to zjedzmy kawałek chudej ryby, niedużą porcję 100 g (mintaja, morszczuka,
        szczupaka). Taka porcja będzie miała ok. 90 kcal = 5,5% zapotrzebowania (liczymy
        wciąż od bazy 1600 kcal).

26,5 – 5,5 = 20%
        20% = 320 kcal, tyle nam zostaje na "główne źródło energii". A 320 kcal to np.
        50g brązowego ryżu + 70g razowego chleba żytniego.

Cóż...
        • eliza332 Re: ;) 27.04.07, 15:48
          dziekuje za dobre rady ,postaram sie je wykorzystac
    • pendecha Re: dieta bialkowa 27.04.07, 05:34
      nabial zawiera bialko nieprzyswajalne , wiec radze ci zrezygnowac z mleka itp.
      a zastapic tunczykiem, bialkiem kurzym i piersia z kurczaka.
      • agni31 Re: dieta bialkowa 27.04.07, 18:48
        Podaje się, że przyswajalność białka z mleka wynosi 85% i jest o 5-7 % większa
        niż przyswajalność protein z mięsa (nie mówiąc o bardo słabo przyswajalnych
        proteinach roślinnych). Choć faktycznie, białek jaj nic nie pobije :)

Zresztą, ja już nawet w to nie wnikałam, skoncentrowałam się na oczywistych
        absurdach artykułu, który z jednej strony każe podpierać się piramidą żywieniową
        o podstawie zbożowej, a z drugiej sam tę piramidę stawia do góry nogami, radząc
        czerpać 2/3 energii z nabiału i zieleniny. Dziewczyna miała na pewno dobre
        chęci, ale wiedzy i logiki zabrakło ;)
        • eliza332 Re: dieta bialkowa 30.04.07, 11:00
          agni dziekuje za tabelke ale nie umiem jej zainstalowac nie znam sie na tym jak
          to zrobic a nie chce tu czegos popsuc bo korzystam z kompa rodzicow
    • edgar21 do agni31 13.09.07, 11:44
      czy moglabys powiedziec w czym tkwi moj problem to bylabym bardzo wdzieczna.
      Bardzo prosze o rade i chwilke uwagi :) z gory dziekuje !
      wzrost: 151 cm
      waga : 68 kg
      jestem jak narazie osoba niepracujaca. Chodzilam na aerobik no ale musialam
      przerwac jakies 2 misiace temu. Moj przykladowy jadlospis : sniadanie: bułka z
      jakąś wędliną, w miedzy czasem kawa
      obiad : makaron + sos + surówka
      między obiadem a kolacją jak mnie mocno głód męczy kanapka
      kolacja : kanapka lub dwie
      Staram sie nie jesc w duzych ilosciach a niestety nie moge schudnac, nawet wręcz
      przeciwnie za kazdym razem stajac na wadze waze wiecej...
      dziekuje za pomoc
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka