Dodaj do ulubionych

Po złotówce od głowy

30.08.04, 16:58
Proponuję zebrać w każdym kościele rzymsko-katolickim po 1 ( słownie jednej )
złotówce od każdego czynnego katolika na budowę świątyni o.b.
Nie przypuszczałem ,że można być aż tak zakłamanym aby najpierw głośno mówić
o finansowaniu tylko i wyłącznie przez kościół tej inwestycji a później
rządać od Państwa partycypowania w kosztach i to wcale nie małych . Chociaż
po doświadczeniach z wprowadzaniem i finansowaniem religii w szkołach można
było się i czegoś podobnego spodziewać .
I tu pytanie do wyznawców kościoła rzymsko-katolickiego : dlaczego wyznawcy
innych religii oraz niewierzący mają finansować prywatny pomnik pana Glempa (
podatki płacą przecież wszyscy - no może wszyscy bez względu na wyznanie lub
jego brak )?
Obserwuj wątek
    • mr_pope Re: Po złotówce od głowy 30.08.04, 18:04
      > Nie przypuszczałem ,że można być aż tak zakłamanym aby najpierw głośno mówić
      > o finansowaniu tylko i wyłącznie przez kościół tej inwestycji a później
      > rządać od Państwa partycypowania w kosztach i to wcale nie małych

Antyklerykalne zaślepienie znów Cię oszołomiło. Rozumiem oburzenie na praktykę
      Kościoła żadającego pomocy państwowej, ale gdzie tu zakłamanie? To po prostu
      przeliczenie się z możliwościami. Oczekiwano sponsorów, a tu nikt nie wpłacił
      więcej niż 100 złotych.

Natomiast w 100% popieram aby inwestycję finansowano dobrowolnie z kieszeni
      dobrowolnych sponsorów bez względu na wyznanie, rasę, płeć czy obywatelstwo, nie
      tylko katolicy.
      • sliwka1977 Re: Po złotówce od głowy 31.08.04, 07:17
        Po cholerę takie budowle opływajace w bogactwo? Czy to pomaga w modlitwie? Nie,
        to jest piękna pokazówa i nakręcanie biznesu, zaraz otworzą pełno sklepów,
        kawiarni itd. (vide Licheń). Patrzę na to z obrzydzeniem. Robią targowisko z
        rzekomej świątyni. Przydałby się ktoś taki jak Jezus, który by im to wszystko
        powywracał. Obłudnicy!!!!!!!
        • mr_pope Re: Po złotówce od głowy 31.08.04, 14:41
          Niech otwierają, z domu Ojca nie mogą robić targowiska a nie z terenów
          przykościelnych;P
          • chyba_normalny Re: Do mr_pope 31.08.04, 17:30
            Kolego sympatyczny ja Ciebie nie obrażam dlatego też nie życzę sobie abyś Ty
            obrażał mnie tylko dlatego , że nie popieram pazerności i zadufania w sobie
            pewnej części kleru.
            Ponieważ taka postawa jak Twoja cechuje część katolików oraz dużą część kleru
            nie dziw się , że Ci którym to nie odpowiada wyrażają głośno swoje oburzenie .
            Widząc również , że spokojna wymiana poglądów z Tobą nie może mieć miejsca nie
            mam zamiaru odpowiadać na inne Twoje inwektywy zawarte w postach .
            Bóg Ci zapłać
            • mr_pope Re: Do mr_pope 31.08.04, 18:36
              Przepraszam, że Ciebie obrażam.

Nie moja wina, że szafujesz słowami, których najwyraźniej nie rozumiesz lub zbyt
              emocjonalnie podchodzisz do sprawy, więc niewłaściwie ich używasz.

Nie moja tez wina, że ze względu na Twoje słownictwo katolicy i duża część kleru
              się oburza na takich jak Ty.

chciałbym jednak skromnie zauważyć (na swoją obronę), że po raz pierwszy widzę w
              Twoim poście cos co się odnosi do 'części kleru'. Do tej pory wszystko co Twoje
              czytałem chociaż dotyczyło części, to odnosiłeś do wszystkich. Widząc, że jesteś
              jednak swój chłop i przyznajesz, że część kleru się Tobie nie podoba, zaniecham
              obrażania Ciebie.

Gdybyś jednak czuł się obrażony mimo wszystko, podaj mnie do sądu.
    • chyba_normalny Re: Po złotówce od głowy 31.08.04, 13:53
      Dlaczego zaślepienie mnie oszołomiło jeżeli Ty sam szanowny mr_pope jesteś
      zbulwersowany tą sprawą ?
      Czyżbyś Ty mógł a ja nie ?
      Dla mnie te "głupie "20 mln to oddłużenie jednego lub dwóch szpitali -wymierne
      korzyści chyba mówią same za siebie . A co do prywatnego finansowanie to każdy
      swoje pieniądze może wydawać tak jak mu wygodnie .
      • mr_pope Re: Po złotówce od głowy 31.08.04, 14:40
        Dlatego oszołomie, że Ty przeliczenie się z możliwościami nazywasz zakłamaniem.
        Ciekaw jestem czy jeśli Ty przeliczysz się ze swoimi zdolnościami tez mówisz, że
        jesteś zakłamany?
        • ogolone_jajka Re: Po złotówce od głowy 03.09.04, 12:37
          To nie było przeliczenie się z możliwościami, tylko przeliczenie się z wiarą narodu. Czyli twierdzenia dotyczące rzekomej ogromnej wiary narodu polskiego były zakłamane.
          • mr_pope Re: Po złotówce od głowy 03.09.04, 15:47
            No cóż, dla mnie zakłamanie wygląda inaczej. Na przykład wielu księży jest
            zakłamanych potępiając zbytki parafian hodując osobiście czarne mercedesy. Tutaj
            jest jedynie naiwność i zbytnia pewność siebie, a z hipokryzją to niewiele ma
            wspólnego.
    • mydickisbig Re: Po złotówce od głowy 03.09.04, 17:21
      chyba_normalny napisał:

> rządać
      kup se slownik ortograficzny

> od Państwa partycypowania w kosztach i to wcale nie małych .
      czy 20 mln na 38milionowy narod to duzo??? przeciez to nawet po zlotowce na ryj
      nie wychodzi

dlaczego wyznawcy
      > innych religii oraz niewierzący mają finansować
      bo to jest wotum narodu polskiego a w/w tez do tego narodu naleza

prywatny pomnik pana Glempa (
      fuuuj, sformulowanie jak z >>nie<< urbana

> podatki płacą przecież wszyscy - no może wszyscy bez względu na wyznanie lub
      > jego brak )?
      a co do tego maja podatki???

-----------------------------------------------------------
      moim zdaniem jak rzeczywiscie brakuje 20mln co jak mowie na 38milionowy narod
      jest niewiele to w zupelnosci wystarczyloby uchwalic ze wszyscy pracodawcy,
      urzedy pracy, zus itd w danym miesiacu od kazdej pensji pracownika/ zasiłku
      bezroboytnego/ emerytury/renty potraca 1 zlotowke na budowe i juz mamy
      kilkanascie mln, od uczniow w szkole moznaby pobrac po zlotowce przeciez i tak
      sie pobiera oplaty na ubezpieczenie, komitet rodzicieslki itp a poza tym gdyby
      jeszcze cos brakowalo (dzieci nie uczace sie i bezrobotni bez zasilku nie
      zaplaciliby chyba zeby dobrowolnie chcieli) to prz3eciez mozna powiedzmy przez
      tydzien wprowadzic do kazdego listu doplate 5 gr na budowe i juz zebrane - wiec
      nie robcie problemu tam gdzie gp nie ma
      • chyba_normalny Re: Po złotówce od głowy-mydickibig 03.09.04, 17:52
        Jeżeli już to sobie a nie SE
      • ogolone_jajka Re: Po złotówce od głowy 03.09.04, 23:09
        Proponuję wprowadzić opłaty od wypowiedzi na forum. Do mojej kieszeni. Wybuduję sobie mauzoleum. Nie róbcie problemu. 10 groszy od każdej wypowiedzi. To tak wiele? A mnnie się przyda.
        • mydickisbig Re: Po złotówce od głowy 04.09.04, 00:25
          no coz, tak kretynskiej odpowiedzi mimo wszystko sie nie spodziewalem, widac ze
          kubus zniza lot...
    • mr_pope Re: Po złotówce od głowy 04.09.04, 05:03
      Mybigisdick to prowokator, nieźle się bawi, a Wy się cieszycie, że jakiś katol
      do jechania się pojawiłsmile Albo też ja jestem naiwny i nie widzę Waszych giereksmile
      • ogolone_jajka Re: Po złotówce od głowy 04.09.04, 10:07
        Dużyhuj faktycznie reprezentuje wszystkie przymioty "typowego" polskiego wojującego katolika. Szkoda tylko,że jego wiedza o religii jest mała. No, ale to właśnie jest typowe.
    • as5 Re: Po złotówce od głowy 12.09.04, 18:16
      Ciekawi mnie, czy Faraonowie też zbierali daniny od swich wiernych na budowę
      prywatnych piramid?
      • mr_pope Re: Po złotówce od głowy 12.09.04, 20:08
        A wierni są poddanymi Kościoła czy tworzą Kościół? Nie powiesz chyba, że faraon
        składał się z instytucji, hierarchii i poddanych?
      • ogolone_jajka Re: Po złotówce od głowy 12.09.04, 20:43
        Chyba nie sądzisz, że faraon wygrał kasę w totolotka albo zarobił na giełdzie??? Ktoś musiał za te piramidy zapłacić i byli to jego poddani.
        • mr_pope Re: Po złotówce od głowy 12.09.04, 22:51
          Sorry, ale chłopi nie płacili podatków w Starożytnym Egipcie.
          • kubus_2004g Re: Po złotówce od głowy 12.09.04, 23:22
            Szczerze mówiąc nieznany jest mi starożytnoegipski aparat fiskalny. Wiem tylko tyle, że cały naród musiał pracowac na to, by zbudować faraonowi piramidę.
            • mr_pope Re: Po złotówce od głowy 13.09.04, 13:57
              No cóż, nie cały naród, tutaj ktoś Cię oszukał. Robotnicy (pomijając wersję
              Danikena i zwolenników, twierdzących, że kosmici budowali piramidy) byli
              zatrudniani a nie przymuszani do budowy. Podobnie pisarze i inni urzędnicy oraz
              kapłani nie musieli pracować.
              • ogolone_jajka Re: Po złotówce od głowy 14.09.04, 00:09
                Zgadzam się. Pracowali za wynagrodzenie. Ale ja analizuję to głębiej. Skąd faraon miał kasę? Sam nie zarobił. Kasę miał z podatków, czyli od całego narodu (no, pewnie z wyłączeniem kapłanów, jak zwykle, ale to detal, zresztą pewny nie jestem). Tak więc nadaltwierdzę, że to naród wybudował piramidy faraonowi.
                • mr_pope Re: Po złotówce od głowy 14.09.04, 13:45
                  > Zgadzam się. Pracowali za wynagrodzenie. Ale ja analizuję to głębiej. Skąd fara
                  > on miał kasę? Sam nie zarobił. Kasę miał z podatków, czyli od całego narodu (no
                  > , pewnie z wyłączeniem kapłanów, jak zwykle, ale to detal, zresztą pewny nie je
                  > stem). Tak więc nadaltwierdzę, że to naród wybudował piramidy faraonowi.

Nie naród budowa tylko zatrudnieni na ochotnika chłopi. Starożytny Egipt był
                  własnością faraona (z punktu widzenia ówczesnego prawa a nie prawa naturalnego)
                  w związku z czym faraon nic nie odbierał poza swoją własnością.

Niemniej zgadzam się, że faraon okradał swoich poddanych, bo podatki to
                  kradzież, a państwo jest organizacją przestępczą. I podobnie jak Ty też
                  chciałbym zlikwidować obecną sferę budżetową.
                  • kubus_2004g Re: Po złotówce od głowy 14.09.04, 21:08
                    I podobnie jak Ty też
                    > chciałbym zlikwidować obecną sferę budżetową.

O przepraszam!! I ja i moja żona i rodzice i teściowa (teść nie) pracujemy w sferze budżetowej, więc raczej nie chciałbym jej likwidować smile)
                    • mr_pope Re: Po złotówce od głowy 16.09.04, 10:26
                      Zatem ja bym chciał ją zlikwidować. Nie podoba mi się dokładanie do pensji
                      komuś o takich poglądach jak Ty. Wolę płacić księżom.

P.S gdybyś nie zrozumiał to poza pierwszym zdaniem reszta jest gorzkim żartem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka