Dodaj do ulubionych

Tak powinno być

28.03.15, 20:30
"Państwo ma być świeckie i państwo nie może łożyć na Kościoły, państwo nie może też finansować lekcji religii. Lekcje religii będą wycofane ze szkół jak będę prezydentem Rzeczypospolitej. Polska nie będzie za to płacić – powiedział Palikot na konwencji w Lublinie."
Obserwuj wątek
    • pocoo Re: Tak powinno być 31.03.15, 09:41
      Prędzej ci "transwestyci" w czarnych sukienkach podburzą swoich niewolników do zabicia kandydata,niż oddadzą kurę znoszącą złote jaja.
      • kociak40 Re: Tak powinno być 31.03.15, 10:43
        pocoo napisała:

> Prędzej ci "transwestyci" w czarnych sukienkach podburzą swoich niewolników do
        > zabicia kandydata,niż oddadzą kurę znoszącą złote jaja.

To inna para kaloszy. Jest okazja na poparcie tej idei, a nie tylko narzekać na forum.
    • sclavus Re: Tak powinno być 31.03.15, 13:33
      Tak powinno być... ale Palikot nie będzie prezydentem więc, kto sprawi, że tak będzie??
      Komorowski - na pewno nie...
      Duda, zasłuchany w głos ePiSkopatu - tym bardziej nie...
      Ogórek - też nie...
      ... inni, nie tyle nie mają szans, ile w ogóle się nie liczą!!
      • kociak40 Re: Tak powinno być 31.03.15, 13:52
        "Tak powinno być... ale Palikot nie będzie prezydentem więc, kto sprawi, że tak będzie??" - sclavus

Nikt inny tego nie zrobi. A czy będzie prezydentem zależy tylko od głosów obywateli.
        Jeżeli większość wyborców chce być okradana przez KK, to nie ma na to rady.
    • luna67 Re: Tak powinno być 31.03.15, 21:25
      Kociak, tak teraz dla mojej wiedzy, bez obrazania sie nawzajem., czy moglbys mnie uswiadomic; jak sa w Polsce koscioly finansowane? Sorry nie mam czasu szmerac po internecie...., albo ochoty......

U mnie jest tak, ze jak ktos jest "zameldowany" jako np. ewangelista lub katolik (z wlasnej woli, obojetnie czy wierzacy czy nie) placi prozentualne podatki zalzne od dochodu owego delikwenta.

U mnie nie panstwo lozy na koscioly, lecz dobrowolnie pracujacy czlonkowie kosciola, a panstwo robiac przysluge wierzacym pobiera bezoplatnie przy wyplacie podatek od wiernych i przelewa kosciolowi......
      • kociak40 Re: Tak powinno być 31.03.15, 23:44
        "czy moglbys mnie uswiadomic; jak sa w Polsce koscioly finansowane?" - luna67

W Polsce państwo z budżetu w dużej części finansuje KK. Księża pobierają pieniądze za swe usługi od wiernych, nie płacą podatków, państwo finansuje emerytury duchownych, z budżetu finansowana jest religia w szkołach (np. ksiądz uczący religii więcej zarabia niż nauczyciel matematyki, więcej jest godzin nauki religii niż fizyki itd.). Państwo finansuje też kapelanów szpitalnych, wojskowych, więziennych itd. Kapelan wojskowy dostaje stopień kapitana i to dożywotnio, nie zaliczając żadnej szkoły wojskowej. Np. arcybiskup Głódź otrzymał stopień generalski i odpowiednie uposażenie finansowe za stopień. Ogólnie - kler katolicki kosztuje budżet, czyli wszystkich obywateli ~ 2,8 - 3 miliardów zł rocznie. Jest to okradanie społeczeństwa i to okradanie wyrachowane, stale więcej i więcej.
        • luna67 Re: Tak powinno być 31.03.15, 23:59
          Dziekuje tobie kotku, ......wlosy mi sie zajezyly na calym ciele czytajac twoja wypowiedz (pomimo razurywink. O zgrozo, to znaczy, ze w Polsce wszyscy, obojetnie czy chodza do kosciola czy nie, czy sa wierzacy czy nie, na kosciol laduja przez durny rzad..... Chore to jest
          • kociak40 Re: Tak powinno być 01.04.15, 00:23
            " na kosciol laduja przez durny rzad..... Chore to jest" - luna67

Głupi naród zasługuje tylko na głupi rząd. Mądrość i logika w Polsce, to towar deficytowy.
        • sclavus Re: Tak powinno być 01.04.15, 00:00
          Zapomniałeś o darowiznach i upustach (99%!) na zakupy działek...
          • luna67 Re: Tak powinno być 01.04.15, 00:21
            sclave,, o jakobej darawiznie ziemi koscielnej na potczet panstwa, w roku o ile sie nie myle ok. 1920 placi moj kraj 480 milionen na podczet kosciola, a z podatku wiernych 10 miliarden euro rocznie (katolicy i ewangelicy). Moze Polska takze miala jakies umowy z rzadem? Nie wiem, musialabym troche poczytac
            • luna67 Re: Tak powinno być 01.04.15, 00:24
              sorry: a moze kosciol mial takze umowy z rzadem..... ja chyba przestane pisacsad
            • sclavus Re: Tak powinno być 01.04.15, 00:38
              ... nie jakieś "sclave", tylko "sclavus" - jest to bowiem słowo z konkretnym przywiązaniem...
              ... możesz sobie poszukać!
              Wujek Google wie dużo, quand même - zawrzyj z nim znajomość... big_grin
              • luna67 Re: Tak powinno być 01.04.15, 00:51
                o przepraszam, Luna tez jest idiotyczne, ale nie wiedzialam, ze ty przywiazujesz do twojego Nicku tyle emocji. Pisz do mnie Lun, Lunatyk, nie obrarze siewink

Milej Nocki zycze tobie Sclavus
                • luna67 Re: Tak powinno być 01.04.15, 00:52
                  sorry, obraze siewink
                  • kociak40 Re: Tak powinno być 01.04.15, 18:26
                    luna67 napisała:

> sorry, obraze sie

Idąc na skróty nie zawsze dotrzemy do własnego rozumu.
        • luna67 Re: Tak powinno być 01.04.15, 00:06
          i jeszcze cos, moj maz widzac koscioly w polsce (podroz w ramach odwiedzin znajomych) powiedzial mi z niewinna mina: "w polsce musza wierni placic wiecej podadku koscielnego....", widzac wypychy ......
    • kociak40 Re: Kociaku 03.04.15, 01:45
      "Więc proszę nie pieprzyć." - taniarada

Właśnie, taki jest "głos" kościoła, pieprzenie dla naiwnych. Czekam obecnie na to, aby księża mieli kasy fiskalne, tak jak wszyscy inni którzy prowadzą działalność zarobkową, odprowadzali składkę emerytalną jak wszyscy obywatele, nie otrzymywali stopni oficerskich "za friko", nie otrzymywali tz. funduszu kościelnego od państwa. Religia nie jest nauką i nie powinna być opłacana przez państwo. Cały kler nie wytwarza dochodu narodowego i wszystkie działalności charytatywne są finansowane przez wiernych i powinny być pod kontrolą skarbową. Może napiszesz skąd biskupi mają pieniądze na utrzymywanie swoich pałaców, służby, ochrony, kucharzy, ogrodników, kierowców. Mieszkają ja dawni magnaci. Dla przykładu (o ile mieszkasz w Warszawie) możesz zobaczyć w Burakowie (niedaleko szosy na Gdańsk) taką nową wybudowaną siedzibę dla biskupa. Czyżby z datków na tacę? takich biskupów i ich siedzib mamy około 200. Rydzyk płaci CIT, PIT, VAT? Dochody ma liczone w milionach.
      • mama_lidia Re: Kociaku 03.04.15, 13:18
        Są parafie, które mają prąd podłączany do miejskiego źródła i wszyscy płacą za ich zużycie. Jakby policzyć to koszty są ogromne tej instytucji, molochy w Licheniu, coraz większe opływające w złota i marmury wszystko dla boga, ale płacą ludzie, których nikt nie pyta o zgodę. Na tych terenach mogłyby powstać miejsca rozrywki dla rodzin, domy mieszkalne itd. W szkole mojego dziecka od lat nauczyciele prowadzili loterię na święta, zbierały różne fanty i potem było losowanie. Od kilku lat nie mogą gdyż są opłaty za prowadzenie takich akcji, które przewyższają dochód z tego celu. Z tych pieniędzy kupowane były paczki świąteczne dla mniej zamożnych, książki itd. Natomiast jeśli jest taka loteria na cele religijne i prowadzona przez osoby kościelne to nie ma żadnych przeszkód i opłat!!!!!
        Takich sytuacji można wyliczać, takie mamy państwo.
        • pocoo Re: Problem... 04.04.15, 16:21
          "To ja się z takiego państwa wypisuję".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka