Dodaj do ulubionych

Modlitwa Pańska

04.05.15, 23:48
Jakoś nigdy się nad tym nie zastanawiałem, bo raczej modlitwy odmawia się mechanicznie.
Oglądając dziennik TV i uroczystości z pogrzebem Bartoszewskiego, zwróciłem uwagę na modlitwę odmawianą na głos przez biskupa. Jest to najsłynniejsza tz. Modlitwa Pańska - "Ojcze nasz".
Tą modlitwę podyktował sam Jezus z poleceniem jej odmawiania.
Jest w tej modlitwie zdanie - "I nie wódź nas na pokuszenie, ale zbaw od złego".
Wynika z tego, że sam Bóg zsyła na nas pokuszenia do złego czyli spełnia rolę diabła kuszącego. Wcześniej kusi do złego, a później karze. Jest jednocześnie prowokatorem do złego i sędzią. Wynika z tego, że podając nas próbie nie jest wszechwiedzący, nie może przewidzieć zachowań ludzkich. Coś w tym wszystkim "nie gra" i nie tylko w tym. Jak to rozumieć?
Obserwuj wątek
    • sclavus Re: Modlitwa Pańska 05.05.15, 00:16
      ... nie wierzysz chyba, że to jedyny alogizm, tej religii... wink
    • marina0321 Re: Modlitwa Pańska 05.05.15, 00:38
      kociak40 napisał:

> Tą modlitwę podyktował sam Jezus z poleceniem jej odmawiania.
      > Jest w tej modlitwie zdanie - "I nie wódź nas na pokuszenie, ale zbaw od złego"

Też się wiele lat nad tym zastanawiałam. W końcu znalazłam. W Biblii ekumenicznej jest nieco inaczej - ....."i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie." Ewangelia Łukasza 11,2-4

....."i nie dopuść, abyśmy ulegli pokusie, ale nas zachowaj od złego!" Ewangelia Mateusza 6,8b-15

pl.wikipedia.org/wiki/Ojcze_nasz

Katolickie "święte" pisma są najbardziej zmanipulowane. Całkowicie też nie mogli biblii przerobić ze względu na inne wyznania , więc napisali sobie sami katolicki katechizm.
      • pocoo Re: Modlitwa Pańska 05.05.15, 10:02
        Wiesz na czym polega zabawa w "głuchy telefon"? Jezus powiedział,nie zapisał inni pokręcili.Ludzkie.
        Mnie ciekawi ,gdzie i do kogo trafiały modły narodu wybranego zanim Jezus nauczył ich modlić się? Tysiące lat modłów "psu na budę". Każdy wierzący powinien znać odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka