Dodaj do ulubionych

ludzie Raju

18.12.05, 13:34
Czy pierwsi ludzie w Raju mogli jeść owoce drzewa poznania dobra i zła nie
przekraczając bożego zakazu?
Obserwuj wątek
    • 0golone_jajka Re: ludzie Raju 18.12.05, 13:44
      Może jestem niedoinformowany,ale wydaje mi się, że pierwszymi ludźmi w raju, według mitologii chrześcijańskiej, byli Adam z małżowiną swą Ewą i że właśnie nie mogli jeść owoców z tego drzewa.
      • stek22 Re: ludzie Raju 18.12.05, 14:17
        Napisałem "ludzie" mając oczywiście na myśli Adama i Ewę.
        Kwestia dotyczy się tego - czy mogli jeść owoce drzewa dobra i zła nie łamiąc
        zakazu Boga? Proponuję taką rozluźniającą zabawę quiz, w której wykazujemy się
        własną twórczą interpretacją pokazując iż możliwa jest inne myślenie bez
        narzuconego przez powszechnie traktowanego?

• 0golone_jajka Re: ludzie Raju 18.12.05, 14:27
          Wybacz ale zupełnie nie rozumiem. Jeśli przyjąć, że poruszamy się w ramach mitologii chrześcijańskiej, to Adam i Ewa NIE MOGLI żreć tych jabłek, bo im JHWH zabronił. Jeśli odejdziemy od jedynie słusznej mitologii, to pierwsi ludzie mogli jeść co sobie chcieli, najwyżej dostaliby niestrawności. Inna sprawa, że historyjkę o drzewie można i chyba trzeba traktować jako przenośnię?
          • chelseaa Re: ludzie Raju 18.12.05, 16:05
            „ W Raju było extra.
            Adam był cool,
            Ewa był cool ,
            Drzewo było cool.
            A na Ziemi wcale nie było extra.
            Tylko uniwerek w Lublinie był KUL.
            Więc ludzie nie chcieli iść na Ziemię.
            Ale ludzie poznali grzechy.
            A grzechów było siedem.
            I tak ludzie , z Lenistwa Zazdrościli
            Drzewu jabłka.
            I byli Gniewni i Pożądliwi i Chciwi.
            I w dodatku z Obżarstwa zjedli węża.
            W dodatku wąż był Pycha ."
          • stek22 Re: ludzie Raju 18.12.05, 16:16
            Ależ masz rację. Chodzi mi o wykoncypowanie jak w ramach mitologii
            chrześcijańskiej, a raczej w ramach tego co jest napisane w ks. Rodzaju, mogli
            jeść te owoce nie przekraczając Boga zakazu.
            Pewnie, że to jest mit, który powinien być traktowany jako przenośnia. Ale mi
            chodzi o taką próbę zabawy wydobycia innych treści z samego zapisu będącego w
            Ks. Rodzaju.
            Pomijam fakt, że nie jest nic napisane o jakie owoce chodzi. Skąd jabłka?
            Skąd wówczas JHWH? W oryginalnych hebrajskich tekstach aż do ustanowienia
            przykazań na góze Synaj i dania ich Mojżeszowi w tekstach nie występował JHWH.
            Jeśli przyjmniemy że już wtedy był JHWH to skąd Bóg (on - JWHW) mówi do siebie
            w licznie mnogiej /Exodus (8,26 - uczyńmy) albo (3,22 - oto człowiek stał się
            taki jak my/.
            Pozorna sprzeczność, którą się błędnie tłumaczy iż mówi do siebie będąc w
            trzech osobach /On,Jezus, Duch św,/. To jest błędne tłumaczenie.
            Gdy sięgnie się do tekstów oryginalnych to stoim tam El-ohim jako określenie
            Boga/Bogów, a słowo El-ohim jest liczby mnogiej. Żydzi wówczas wierzyli w wielu
            Bogów, a ichni JHWH to późniejsza nazwa własna.
            • kociak40 Re: ludzie Raju 19.12.05, 02:48
              Pytanie padło o Adama i Ewę, pierwszych rodziców, ale nie wiemy których.
              Było kilkanaście odmiennych gatunków ludzi, oni też musieli mieć swoich
              "Adamów i Ew". Był dla przykładu Pitekantropus, obecnie go nie ma, ale był.
              Był Neandertalczyk, może to jego pierwsi rodzice popełnili ten grzech
              pierworodny? Oni byli wcześniej od Cro-Magnon. Może dlatego właśnie zginęli
              bo popelnili ten grzech zjedzenia tego jabłka? Cro-Magnon się rozwinął, bo
              grzechu tego nie popełnił, kto to wie?
              • grgkh Re: ludzie Raju 19.12.05, 04:14
                Mam jeszcze jedną wątpliwość. Nasz gatunek powstał w Afryce, a Raj jest
                lokalizowany na terenie Mezopotamii. Co jest prawdziwszą prawdą? smile
                • stek22 Re: ludzie Raju 19.12.05, 21:45
                  Boże nie wnikajmy w to co jest trzeciorzędne. Czy Adam i Ewa opisani w biblii
                  tą są pierwsi ludzie tych a nie tamtych. Rany! Chodziło o zwolnienie z takich
                  akademickich rozważań na rzecz odpowiedniej iterpretacji tego co zostało opisae
                  w Biblii. Nie wnikam w to gdzie był Raj a gdzie powinien, bo wszyscy by się
                  zdziwli
                  Widzę, że mój pomysł był nietrafiony.Chodziło mi ot o taką twórczą zabawę. Więc
                  jak ja zarzuciłem hasło to ja przedstawiam są koncepcję jak mogli jeść owoce
                  drzewa dobra i zła nie przekraczając zakazu Boga.
                  W Biblii stoi tak: "I dał Pan Bóg człowiekowi taki rozkaz:Z każdego drzewa
                  tego ogrodu możesz jeść, Ale z drzewa poznania dobra i zła nie wolno ci jeść,
                  bo gdy tylko zjesz z niego, na pewno umrzesz"
                  Bóg powiedział "Z drzewa". Krótko mówiąc ludzie mogli jeść owoce zrywane z
                  drzew (z drzewa). Rozkaz służył rozgraniczeniu, spośród owoców "z drzew" tylko
                  z jednego "drzewa" nie można było zrywać!. Za co właśnie Bóg ukarał. Ale mogli
                  jeść i te owoce! Lecz nie z drzewa, nie mogli ich dotykać "z drzewa". Rozkaz
                  nie zabraniał podniesienia owocu jakiegokolwiek drzewa, z ziemii na którą spadł
                  ów owoc. Nawet drzewa poznania dobra i zła.
                  Ot taki niuans
                  • kociak40 Re: ludzie Raju 19.12.05, 22:49
                    No tak. Racja, ale te które spadną są na ogół robaczywe i wydają się mniej
                    smaczne, widać to przeważyło, że jednak zerwali z drzewa chcąc oszukać, że niby
                    to był "spad", że podnieśli z ziemi. Nie udało się to, ktoś ich przykapował,
                    pewno ten wąż, bo którz inny? Anioł nie kapuje, nie donosi, on póżniej tylko
                    wygonił ich z Raju strasząc ognistym mieczem. Czyli szatan i anioł działali
                    razem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka