Dodaj do ulubionych

Polak Katolik?

02.11.06, 21:55
Słyszę ostatnio dość często to swoiste połączenie dwóch słów - Polak Katolik,
i zastanawiam się co ono znaczy.
Zakładam, że ma coś wspólnego z greckim zaporzyczeniem Katolicki, co ma
oznaczać mniej więcej tyle, że jakiś tam kościół jest powszechny. Ponad
narodowy.
Dlaczego zatem nie mówi się o Polaku prawdziwym - beznarodowiec. Polak, nie
Polak. Polak, nie Rusek, nie Niemiec, nie obywatel San Marino. Polak ponad
narodowy? Polak Ziemianinwink

Macie jakiś pomysł na wyjaśnienie tego osobliwego związku frazeologicznego?
Bo ja się czuję raczej Polakiem nie Niemcem, a nie ni to, ni tamtowink

pozdrwink
Obserwuj wątek
    • adam81w Re: Polak Katolik? 02.11.06, 22:27
      ja jestem Polakiem-Humanista-Ateista
      • xxara Re: Polak Katolik? 02.11.06, 23:51
        Polak-Katolik-Alkoholik
    • kas.ia Re: Polak Katolik? 03.11.06, 00:23
      to jest stereotyp jeszcze z czasów zaborów, a nawet wczesniej z XVII wieku. Ale
      podczas zaborów sie ukonstytuował i utrwalił. Miał oznaczac tyle, że Polacy
      wyróżniają sie katolicyzme, bo państwa nie mieli, od prawosławnej Rosji i
      protestanckich Prus. Z Habsburgami żyło sie Polakom dobrze, to sie odróżniac od
      nich nie musieliwink. Wczesniej taka sama rola tego stereotypu była podczas
      potopów i wojen XVII wiecznych. A już mega się utrwalił w czasie PRLu, bo
      katolicyzm konstytuował chcąc nie chcąc tożsamosc Polaków w czasie powojennym
      dosc mocno.
      to, rzecz jasna uproszczenie,ale to m/w tak.
      • kirkegor Re: Polak Katolik? 03.11.06, 23:24
        stereotypy fałszują rzeczywistość.
        mają nas podzielić. nas najbardziej tolerancyjny naród na świecie... do czasu
        aż ktoś postanowił, że będziemy katoliccy. Bardzo proszę o prześledzenie pod
        tym kontem historii.
        pozdrawiam,
        oczekując na odpowiedz co oznacza wata jezykowa 'polak katolik'.smile

p.s.
        dla ułatwienia dodam, że to najwieksze 'nadużycie saemantyczne' znanej nam
        historii.
        • xxara Re: Polak Katolik? 04.11.06, 01:11
          Kościół wyciął korzenie Słowianom. Niestety, tak skutecznie, że obecnie nie ma
          do czego wracać.
          Śmieszne jest tylko to, że katolicy celebrują dawne zwyczaje, czcząc pogańskie
          drzewka, strojąc je, kładąc sianko pod obrus, kupując jemiołę, malując jajka,
          myśląc że świętują narodzenie Pana, który akurat wtedy się nie narodził, uczą
          się zafałszowanej kato-historii.
        • kas.ia Re: Polak Katolik? 04.11.06, 01:16
          stereotpem jest niestety również przekonanie iż "najbardziej tolerancyjny naród
          na świecie... " to Polacy. Skąd to przekonanie? że nie było stosów? Ale
          przeciez byłysmile. Mysle, ze kilku Czechów w historii było bardziej
          tolerancyjnych od Polaków kilku. Ja znów bym nie uogólniała, ze Polacy jako
          naród są jacys. Takie uogólnianie jest własnie typowe kosciołowi i jest
          wynikiem wpływu teologii narodu z okresu romantyzmu na swiadomosc społeczną...

>oczekując na odpowiedz co oznacza wata jezykowa 'polak katolik'.smile

stereotyp jest stereotypem. Jest trwały, stabilny, odpowiada wyobrazeniom, nie
          rzeczywistosci. I tyle. Jego tresc jest modyfikowana, ale ma zawsze stałą
          strukturę.
    • fnoll Polak Powszechny... 04.11.06, 13:05
      ...to Polak wszechpolski wink

klucz w brzmieniu
    • watanabe.miharu Re: Polak Katolik? 04.11.06, 17:52
      kas.ia napisała:

> Ja znów bym nie uogólniała, ze Polacy jako
      > naród są jacys

W pewnym sensie masz rację.. chyba.. nie powinno się uogólniać, równać jakiejś
      grupy pod określony wizerunek.. z drugiej strony sama nie wiem.. Polacy jako
      grupa są na tyle liczni, że jakieś tam podobieństwa można wychwycić.. No nie
      mów, że nie masz czasem ochoty przyznac, że Polacy są religijnie powierzchowni,
      leniwi, łatwo ulegajacy obcym wpływom, konserwatywni, czy co tam jeszcze. To
      wcale nie znaczy, że wszyscy Polacy tacy są, a tylko, że bardzo duży procent
      danej grupy ma tendencje do zachowywania się w określony sposób/ bycia takimi a
      nie innymi... i to niezależnie od tego, ze zdajemy sobie sprawę, iż w Polsce
      sporo osób jest niewierzących/mocno wierzących, wielu Polaków jest pracowitych,
      liberalnych itp.
      Sama do końca nie wiem, czy powinno się uogólniać.. tak się więc zastanawiam.. z
      jednej strony prowadzi to do prostackich nadużyć, z drugiej - no przecież chocby
      statystyka bezczelnie żeruje na uogólnieniachwink

Co do tematu "Polak-katolik", nie czuję się upoważniona do językowej analizy, a
      w potocznym rozumieniu jest to pewnie logiczne uzupełnienie sloganu "Bóg Honor
      Ojczyzna" - nierozerwalne powiązanie przynależności narodowej z religią i
      patriotyzmem. Dla mnie oznacza to prymitywne pozostałości z czasów, gdy religia
      stanowiła o identyfikacji narodowej (w czasach, gdy nasz kraj nie istniał) i
      takie hasła miały wówczas rację bytu. Teraz mamy (podobno) wolnośc i demokrację,
      hasła jednak pozostały. Jakiemu celowi służą teraz - nie mam pojęcia. Wrogów
      czyhających na nas żadnych nie mamy, ale co ukute przed wiekiem, zostało i
      straszy nadal.
      Mnie osobiście ciągłe używanie hasła Polak-katolik razi. Jest mi przykro, bo co,
      jeśli jestem ateistką, to mam się czuć w jakiś sposób gorszą Polką czy jak?
      Niepełnowartościową, bo nie katoliczką? Oczywiście nie jestem przewrażliwiona na
      punkcie własnej przynależności narodowej (i tak chyba w pierwszej kolejności
      liczy się dla mnie moje miasto, regionwink, ale że tyle razy słyszę to hasło, to
      trochę mnie to razi, takie głupie to hasło jest.
    • 999s Re: Polak Katolik? 08.11.06, 01:50
      Ten związek frazeologiczny jest nieco analogiczny do przekonania że Polak to
      złodziej- ergo jest przesadzony wink

Osobiście czuję pewien dyskomfort jak ktoś nieopatrznie nazwie mnie katolikiem
      (podobny do tego jakby ktoś by mnie utytułował pedofilem czy czymś podobnym). W
      ogóle kwestia wyznania podobnie jak kwestia przebytych (lub będących w trakcie)
      chorób wenerycznych raczej nie powinna być przedmiotem szerszej dyskusji.
    • bloodysunday99 Re: Polak Katolik? 08.11.06, 11:16
      kirkegor napisał:

> Macie jakiś pomysł na wyjaśnienie tego osobliwego związku frazeologicznego?
      > Bo ja się czuję raczej Polakiem nie Niemcem, a nie ni to, ni tamtowink

Eh, Polak-bokser-dzieci? 8/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka