grgkh 24.02.07, 12:00 wiadomosci.onet.pl/1,15,11,27960166,77037494,3461362,0,forum.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beretelwi Re: Boga nie ma 26.02.07, 17:17 sam nie potrafisz pare slow sklecic na dowod nieistnienia Boga? Powolujesz sie na jakies debilne wypowiedzi z Onetu - żenada!!! Odpowiedz Link
grgkh Re: Boga nie ma 26.02.07, 18:01 beretelwi napisał: > sam nie potrafisz pare slow sklecic na dowod nieistnienia Boga? > Powolujesz sie na jakies debilne wypowiedzi z Onetu - żenada!!! Dla mnie nie żenada. To tylko cytat. Wskazanie, gdzie i w jaki sposób ludzie o tym rozmawiają. A może okazja, by ktoś z uczestników tego forum tam się mógł odezwać (jeśli mu się zechce). A tutaj już ten temat tak obgadaliśmy, że niektórzy muszą sobie odpocząć. A przecież dzieje się, jednym ludziom już ten Bóg bokiem wychodzi. A inni ocipieli i chcą Go wepchnąć wszędzie, obowiązkowo dla wszyskich - do urzędów, do konstytuacji (polskiej i europejskiej), do kuchni, do salonu i do łóżka. I budują kościoły. Niedługo na statystycznego Polaka będzie ich więcej niż jeden. A jak chcesz moje "sklecenia" poczytać to zajrzyj do archiwum tego forum. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Boga nie ma 01.03.07, 14:38 Zastanowcie sie przez chwile. W bibli sa opisane dwie drogi gdzie czlowiek sie uda po smierci pieklo albo niebo, prawda? Jesli pojdziemy do nieba bedziemy wiecznie szczesliwi bez grzechu itp. Jesli pojdziemy do piekla bedziemy prosic by ktos namoczyl palec i dal nam krople bo jest tam tak zle, wielkie cierpienie, bol ciemnosc - nie bylem ale nie polecam opisuje to fajnie to kazanie: www.freecdtracts.com/cd_1d.htm <- Odpowiedz Link
jotkajot49 Re: Boga nie ma 01.03.07, 15:31 Czy Ty jesteś taki dziecinny, czy nas masz za dzieci? > Jesli pojdziemy do nieba bedziemy wiecznie szczesliwi bez grzechu itp. Czy się kiedykolwiek zastanawiałeś, co to jest "wieczność",? Zawsze, ciągle bez żadnej szansy na zmianę, trwasz w swoim "szczęsciu", galaktyki już się porozpadały, a Ty gapisz się w Jego Niebiańskość i to Cię napełnia euforią! Trzeba nie mieć za grosz wyobraźni, by łaszczyć się na takie szczęście. > Jesli pojdziemy do piekla bedziemy prosic by ktos namoczyl palec i dal nam > krople bo jest tam tak zle, wielkie cierpienie, bol ciemnosc Jak rozumiem - też na wieczność , bez apelacji i szansy na amnestię? Za tych parę lat "grzesznego" życia, życia, które właśnie w takiej grzesznej postaci zafundował człowiekowi ów "Trzech w jednym" - odpowiednia kara - wieki wieków w smole. Cóż, trudno,"twarde prawo, ale prawo" jak mawia nasz premier(on to mówi po łacinie - kształcony facet), mam tylko taką uwagę, - w swoich następnych postach nie wspominaj nic o miłosierdziu owej Trójcy, bo ciężko Cię będzie traktować poważnie. miłosierdziu Twojej bozi Odpowiedz Link
jotkajot49 Re: Boga nie ma 01.03.07, 15:38 > miłosierdziu Twojej bozi < - ten zwrot w poście powyżej znalazł się przez niedopatrzenie. Odpowiedz Link
lolek94 Re: Boga nie ma 01.03.07, 15:51 Dlaczego tak sceptycznie do tego podchodzisz? Przeczytaj sobie co bylo za czasow Noego, myslisz ze oni wiedzieli o potopie jaki nastapil? Nie, zenili sie, jedli obiady zyli wlasnym zyciem... Wiecznosc mozna porownac do pary, wyobraz sobie ze para ktora rozplywa sie przed naszymi oczami to nasze zycie, a nasze zycie to wiecznosc... Przeczytaj sobie procz tego Ew. Jana o Łazarzu i bogaczu, a chwile pozniej przyrownaj bogacza do siebie... czy nie widzisz podobienstwa? Tam znajdziesz odpowiedz na Twoją amnestie, i na te pare lat grzesznego zycia, pozniej daj znac co o tym sadzisz Chyba ze nie masz nigdzie bibli to daj znac owej, czyli Dorn i dwa razy blizniaki? czy mowimy nadal o bibli Pozdrowki <>< Odpowiedz Link
jotkajot49 Re: Boga nie ma 01.03.07, 17:09 Odrzucenie nieudokumentowanej i dodatkowo niespójnej logiczne historii Ty nazywasz sceptycyzmem? Nie, to tylko realizm. Nie rozumiem, co ma do rzeczy rodzina Noego? I niby gdzie, poza Biblią, miałbym o niej poczytać. Czyżbyś mnie odsyłał do Eposu o Gilgameszu i Ut-napisztimie? >Wiecznosc mozna porownac do pary, wyobraz sobie ze para ktora rozplywa sie >przed naszymi oczami to nasze zycie, a nasze zycie to wiecznosc... Wieczność, przyjacielu, to coś co nie ma końca - a takie dziwolągi w przyrodzie nie występują. >Przeczytaj sobie procz tego...< To nie jest argumentacja. Mnie lektura Biblii napełniła zdumnieniem, że ludzie niby to logicznie myślący, mogą ją traktować poważnie, Ty uważasz ją za księgę ksiąg. Wysyłanie mnie do niej, jako do źródła prawd, jest bez sensu. >czyli Dorn i dwa razy blizniaki? Nie - jeden w trzech osobach, - i to waszym zdaniem nie jest wielobóstwo. Również życzę zdrowia. Odpowiedz Link
beretelwi Re: Boga nie ma 01.03.07, 15:43 > A tutaj już ten temat tak obgadaliśmy, że niektórz > y muszą sobie odpocząć no skoro tak to odpoczywaj, znaczy rozumiem, ze wszystko tu juz obgadano i wszystko juz wiesz. No to gratuluje! Tylko po co to forum? Pozdrawiam Odpowiedz Link
grgkh Re: Boga nie ma 01.03.07, 15:54 beretelwi napisał: > > A tutaj już ten temat tak obgadaliśmy, > > że niektórzy muszą sobie odpocząć > no skoro tak to odpoczywaj, znaczy rozumiem, ze wszystko tu juz obgadano i > wszystko juz wiesz. No to gratuluje! Tylko po co to forum? > Pozdrawiam Ble, ble, ble... Czy Ty naprawde nie potrafisz ocenić wypowiedzi, którą czytasz w całości, tylko wyławiasz jakieś pojedyńcze zdania, obcinasz do połowy i przypisujesz mi jako wydumane przez Ciebie stanowisko? Już odpocząłem, bo to o mnie chodziło. A nie o forum. I w ramach aktywności zadam Ci pytania licząc na to, że nie jesteś zmęczony: Czy umiesz rozsądnie uzasadanić: 1) dlaczego Biblia ma być tą "właściwą" księgą, a nie Kalewala, Wedy lub jakieś egipskie papirusy? 2) Dlaczego Biblia wymagała UZUPEŁNIENIA przez Ewangelistów? Bóg zapomniał, że powinna być w niej w całości ta niesłychana mądrość, której ludziom początkowo pożałował? A przy okazji ich pokarał za niedostatek wiedzy przez niego spowodowany. 3) Dlaczego niby ma być piekło i niebo, a nie reinkarnacja? 4) Czy Bóg stworzył piekło od razu i jest to udokumentowane w założeniach stworzenia świata? A jeśli o mnie chodzi to rzeczywiście wszystko już wiem. Możesz to jakoś podważyć? Oczywiście daruj sobie przepytywanie mnie ze znajomości SWOJEJ księgi, którą znam pobieżnie i czuję obrzydzenie na samą myśl, że musiałbym ją przeczytać dokładnie. Aha, a czy Ty czytałeś święte księgi innych religii? Odpowiedz Link
beretelwi Re: Boga nie ma 01.03.07, 15:59 Ty widze z gory zalozyles, ze jestem katolikiem. Skad ta pewnosc? Czy ja gdzies o tym pisalem? jesli tak to prosze o link to takiej wypowiedzi. Jak podasz takowy to odpowiem na Twoje pytania. Na jedno zreszta od razu odpowiem: nie uznaje czegos takiego jak reinkarnacja. Nie chcialbym kiedys stac sie przyneta wedkarska..... Pozdrawiam Odpowiedz Link
grgkh Re: Boga nie ma 01.03.07, 16:36 Byłem za bardzo wypoczęty i chyba pomyliłem adresy. Nie chce mi się już tego prostować, bo się znów zmęczę. Jeśli zainteresowany jest ambitny, to sobie to sam znajdzie i odpowie. Ale nie zależy mi na tym jakoś szczególnie. Odpowiedz Link
lolek94 Re: :) 01.03.07, 17:09 1) dlaczego Biblia ma być tą "właściwą" księgą, a nie Kalewala, Wedy lub jakieś > egipskie papirusy? Chyba jednym z najmocniejszych argumentow przemawiajajacych na korzysc Pisma Swietego jest geneza jej powstawania: - okres czasu to ok. 1500 lat (60 generacji) - dla porownania, Koran powstawal przez niecale 40 lat. - mniej wiecej 45 autorow: - przywodca narodu (Mojzesz) - glownodowodzacy wojskami (Jozue) - podczaszy (Nehemiasz) - krol (Dawid) - pasterz (Amos) - rybak (Piotr) - celnik (Mateusz) - lekarz (Lukasz) - b. faryzeusz (Pawel) - i wielu innych... - pisana podczas podrozy, w zamku, w wiezieniu... - w Afryce, Azji i Europie. Nie wiem jak wy, ale ja nie za bardzo wyobrazam sobie by polaczyc prace napisane przez sredniowiecznego rycerza walczacego we Francji, renesansowego duchownego, XX wiecznego prezydenta, biznesmena grajacego w latach 20 na Wall Street, gorala z Zakopanego i powiedzmy informatyka pracujacego w Comarchu. Oczywiscie to takie przykladowe polaczenie. I to co napisza przez te kilkanascie wiekow nalezaloby zlozyc w jedna calosc, ktorej poszczegolne czesci by sobie nie zaprzeczaly i w dodatku tworzyly solidna zestawienie mowiace o setkach roznych dziedzin zycia. A tak jest w przypadku Biblii. > 2) Dlaczego Biblia wymagała UZUPEŁNIENIA przez Ewangelistów? Bóg zapomniał, że > powinna być w niej w całości ta niesłychana mądrość, której ludziom początkowo > pożałował? A przy okazji ich pokarał za niedostatek wiedzy przez niego spowodow any. Nie pokaral, gdzie tak bylo, tylko powiedzial ze są mali w wierze, wiesz co to spowodowalo? ze mogli doprowadzic chrzescijanstwo do obecnej formy Dlaczego ewangelista? chcialbys by wszystkie ksiegi byly pisane w formie jak pisal Izaak czy Daniel? Prorocze? Po Jezusie jest nowy testamet wiec sa ewangelie > 3) Dlaczego niby ma być piekło i niebo, a nie reinkarnacja? Po co Ci reinkarnacja jesli nie w swoim ciele i bez swiadomosci bo inaczej juz by bylo o tym glosno a nie przez jakis medytujacych ludzi ktorym nie powiem kto kaze tak mowic.. To tylko zludzenie.... > 4) Czy Bóg stworzył piekło od razu i jest to udokumentowane w założeniach stwor > zenia świata? Tak jest to udokumentowane Szatan byl aniolem ktory sie zbuntowal, reszte chyba znasz A jesli Ci chodzi o fakty Historyczne to by bylo zbyt smieszne bo obecnie rowniez ich nie znajdziesz poza biblia " A jeśli o mnie chodzi to rzeczywiście wszystko już wiem. " Probowalem bez wersetow bys nie narzekal, skoro wszystko wiesz, zaczni czytac ale nie jak kryminal bo tez mialem ten problem i bylo to bolesne dla mnie Z Bogiem <>< Pozdrawiam Odpowiedz Link
beretelwi Re: :) 01.03.07, 17:18 zycze wiecej spokoju i opanowania..... toz to nie tu miales pisac..... Odpowiadasz koledze grgkh na jego odpowiedz na moj post! cos chyba nie tak? eeeech ta indolencja......... Odpowiedz Link
jotkajot49 Re: :) 01.03.07, 18:00 Czyżbym coś przeoczył? Były jakieś zmiany w regulaminie? Już nie wolno włączyć się do wymiany poglądów, podeprzeć jednego dyskutanta, dociąć drugiemu? No chyba, że kolega po linii // wyłamał się z wcześniejszych uzgodnień... > eeeech ta indolencja......... Odpowiedz Link
beretelwi Re: :) 01.03.07, 18:05 dokladnie przeczytaj co pisalem ja a co kolega grgkh i gdzie sie wciął kolega kole94. a jak przeczytasz a przede wszystkim zrozumiesz to sam zobaczysz o co mi chodzilo. rowniez nie pozdrawiam Odpowiedz Link
grgkh Re: :) 01.03.07, 18:27 lolek94 napisał: > > 1) dlaczego Biblia ma być tą "właściwą" księgą, > > a nie Kalewala, Wedy lub jakieś egipskie papirusy? > Chyba jednym z najmocniejszych argumentow przemawiajajacych > na korzysc Pisma Swietego jest geneza jej powstawania: Czy wiesz coś o tamtych źródłach? Widzę, że nie wiesz. A poza tym zachowujesz się jak domokrążca zachwalajacy SWÓJ towar. Nie odpowiedziałeś na pytanie. Ludzie, którzy wierzyli w innego boga, lub ich wielość zachowywali się dokładnie tak jak Ty. Oni też wybrali i byli przekonani, że to oni właśnie zrobili najlepiej jak to możliwe. W hinduizm zaangażowanych jest ogromna ilość ludzi. Dlaczego odmawiasz im prawa do słusznego wyboru i uznawania za JEDYNE SWIĘTE ich świętych ksiąg? > > 2) Dlaczego Biblia wymagała UZUPEŁNIENIA przez Ewangelistów? > > Bóg zapomniał, że powinna być w niej w całości ta niesłychana mądrość, > > której ludziom początkowo pożałował? > > A przy okazji ich pokarał za niedostatek wiedzy przez niego spowodowany. > > Nie pokaral, gdzie tak bylo, tylko powiedzial ze są mali w wierze, > wiesz co to spowodowalo? > ze mogli doprowadzic chrzescijanstwo do obecnej formy Nie odpowiedziałeś na pytanie. Dlaczego Bóg, podobno chcąc dobra ludzi, OSZUKAŁ ich dając im niepełną wiedzę, a potem kazał zamordować w okrutny sposób jakiegoś swojego wysłannika, by tę wiedzę uzupełnić? Jest głupi, czy okrutny? Czy w ogóle go nie ma? Na to pytanie nie ma żadnej rozsądnej odpowiedzi. > > 3) Dlaczego niby ma być piekło i niebo, a nie reinkarnacja? > > Po co Ci reinkarnacja jesli nie w swoim ciele i bez swiadomosci > bo inaczej juz by bylo o tym glosno a nie przez jakis medytujacych > ludzi ktorym nie powiem kto kaze tak mowic.. To tylko zludzenie.... A po co Tobie spowiedź, rozgrzeszenie, wybaczenie, pokuta i czyściec? Czyż nie po to samo, by móc ponieść odpowiedzialność za swoje czyny lub być nagrodzonym? To system. Tak samo absurdalny jak ten uznawany przez Ciebie. Wymyślony. MNIE nie jest ani to, ani wierzenia hinduistyczne do niczego potrzebne. To Ty albo inni ludzie "potrzebujecie" ładnej bajki i tworzycie sobie taką, jak Wam się podoba. Obie są bez sensu, ale Wam to nie przeszkadza. Na to pytanie też mi nie odpowiedziałeś. > > 4) Czy Bóg stworzył piekło od razu i jest to > > udokumentowane w założeniach stworzenia świata? > Tak jest to udokumentowane > Szatan byl aniolem ktory sie zbuntowal, reszte chyba znasz I co z tego? Znam też mnóstwo bajek o krasnalach. Czy Bóg wie wszystko? Czy trwa od początku do końca? Wydaje mi się, że tak mówicie. A więc "bunt" nie jest możliwy, bo to przewidywana przyszłość. No, chyba że Bóg sobie to tak zaplanował, ale wtedy też nie jest to bunt, lecz teatrzyk kukiełkowy. I zadziwia mnie, że Bóg zezwolił Szatanowi na samowolę, której skutkiem są cierpienia jego ulubionych (bo na wzór) ludzików. Widzę, że sobie jednak nie pogadamy. Amen... Odpowiedz Link
lolek94 Re: :) 02.03.07, 08:10 Na temat wiedzy w inne wyznania, poza koranem i buddyzmem oraz kultem faraonow sie nie wglebialem za bardzo, powod, mam za malo czasu. Ale wez koran, tak jak pisalem 40 ksiag z tego kilka rzeczy ma odstepstwa i to znaczne... Buddyzm nikt tego nie udowodni i po co sie urodzic robakiem, bez swiadomosci Nie da sie tego sprawdzic. Egipt, lubie ten kraj, ludzie brali za Bogow ludzi ktorzy podobnie jak pozniej krolowie u nas obejmowali stanowiska, a i zaden z nich nie zmartwychwstal (Jezusa widzieli ludzi okolo 500set ich ) A tu inne dowody,jak mogl ktos kto pisze Biblie(ksiegi z bibli, biblia zlozona w calosci pozniej ) mogl to przewidziec? - Izajasz w 44:28 i 45:1,13 (ksiega:werset) przepowiada ze Cyrus, wladca Persji odbuduje Jerozolime i swiatynie. Istotnym faktem jest to ze Jerozolima w momencie, gdy Izajasz glosil te slowa, byla w sile "wieku". Pare lat pozniej zostala zdobyta i zburzona przez Babilonczykow, a dopiero 70 lat potem zostala odbudowana wlasnie przez Cyrusa (przypadek ?) - proroctwo Ezechiela przeciwko Tyrowi w 26 rozdziale (i dalszych) swojej ksiegi. 12 lat po zburzeniu Jerozolimy (572 pne) Tyr (mieszczacy sie na 2 wyspach) zostal zajety, ale dopiero Aleksander Wielki miasto zburzyl. I tak jak powiedzial Ezechiel miasta nigdy nie odbudowano. - W ksiedze Mateusza 24:2 Jezus zapowiedzial zburzenie swiatyni w Jerozolimie (znow?) co tez stalo sie kilkadziesiat lat pozniej (70 ne). Dokonal tego cezar Tytus. - A teraz moze maly skrot tych mowiacych o Jezusie: * ksiega Micheasza 5:1 mowi ze zbawiciel bedzie pochodzil z Betlejem (kilkaset lat przez narodzeniem Jezusa) * 2 mojzeszowa 12:46 - rytulal pokazujacy ze zadna kosc Jezusa nie zostanie zlamana. Nie zostala, choc taki byl "zwyczaj" by upewnic sie ze czlowiek na krzyzu rzeczywiscie nie zyje. Za to dostal wlocznia w bok, o czym informuje nas Zachariasz 12:10. Pierwsze ponad tysiac lat wczesniej, drugie kilkaset. * Zachariasz 9:9 przepowiada zwycieski wjazd Jezusa na osle. To tylko pare przykladow. Czytales biblie? Stad wynika ta niewiedza i chec zadawania 200 pytan ktore i tak Ci nic nie dadza bo je wezmiesz potraktujesz jak powietrze... Najlpierw ludzie zyli za zakonu pamietasz, z grzechem za ktory skladali ofiary, I moze w Boga planie wlasnie to bylo zeby pozniej pokazac swoja milosc dla ludzkosci i zlozyc ostatnia ofiare... Skad Bog mial wiedziec jak my sie zachowamy - dobra pewnie wiedzial ale jak by dal odrazu nowy to by tego ludzie nie zrozumieli, nie sadzisz? Napisal tez jesli Narod Izraela czy Dawida (to samo ) wyzna ze Jezus jest Bogiem nastapi koniec swiata, a nastapi to wtedy kiedy jeszcze nie wymrze ostatnie pokolenie Izraela, (tez wspominal o tym ze powroca na łono Dawidowe, czyli odzyskaja ziemie swoja) wiesz ze to sie stalo 1948 roku Ale to tylko teoria, pomysl co masz do stracenia? A co masz do zyskania, Bożą milosc, przebaczenie , lepsze zycie... W kazdym z nas jest maly egoista dlatego tak Ci pisze Powinnismy tak naprawde dazyc Boga miloscia agapo czyli poprostu kochasz nie za cos, tylko KOCHASZ " po co Tobie spowiedź, rozgrzeszenie, wybaczenie, pokuta i czyściec? Czyż nie > po to samo, by móc ponieść odpowiedzialność za swoje czyny lub być nagrodzonym? > To system. Tak samo absurdalny jak ten uznawany przez Ciebie. Wymyślony." Spowiedz uznaje tylko przed Bogiem, Pokuta to z hebrajskiego upamietanie sie, odwrocenie od grzechu wiec nie mowmy tak by ktos przez to slowo zrozumial modlitwe jako kare bo to tez jest dla mnie chore Dobra skonczmy, bo jesli nie wierzysz w to ze byl Potop a ludzie nie przejmowali sie tym zyli sobie normalnie, nie wierzysz ze istnieje Bog to po co to wszystko? lezec w piachu i dusic sie.... Jesli Cie w zaden sposob nie utwierdza 60 pokolen w ktorych pisano biblie jej 45 autorow , jeden jezyk (nie wiem czy zaowazyles - po hebrajsku tez jest jeden, a sproboj teraz o tylko 400 lat sie cofnac i poczytac Polska literature...) I wiele naprawde wiele innych to mi przykro, zrobilem co moglem by Cie poinformowac o Milosci Boga i jesli sam zdecydujesz sie na kroki by zmienic swoje zycie to wiesz co robic Adam i Ewa no tak A wiec to bylo tak ze zyli bez grzechu, szczesliwi i bardzo dlugo (za Noego zyli kolo 800 lat tam jeszcze dluzej) Bog im powiedzial by nie zrywali tego owocu nie dlatego od se, bo mu sie upodobalo, lecz dlatego ze wtedy poznaja co to zło i stali sie grzeszni, Bog im pewnie wybaczyl, musial po modlitwach, ale oni zobaczyli ze są nadzy, zobaczyli swoje slabosci choroby czy Bog chcial dac nam przez to drzewo cos zlego? nie Bog dal nam wolna wolę przez to i czlowiek wybral oddalenie sie od niego. A jest napisane ze Bog nie moze rozmawiac z grzesznikami bo jest bez grzechu Dał nam wybór ! Nie pozwolil! By tacy ludzie ktorzy sceptycznie podchodza do tego by mogli robic ze soba co chca, a pozniej zaplata... Przeczytaj to: J 20:24-29 Bw „A Tomasz, jeden z dwunastu, zwany Bliźniakiem, nie był z nimi, gdy przyszedł Jezus.(25) Powiedzieli mu tedy inni uczniowie: Widzieliśmy Pana. On zaś im rzekł: Jeśli nie ujrzę na rękach jego znaku gwoździ i nie włożę palca mego w miejsce gwoździ, i nie włożę ręki mojej w bok jego, nie uwierzę.(26) A po ośmiu dniach znowu byli w domu uczniowie jego i Tomasz z nimi. I przyszedł Jezus, gdy drzwi były zamknięte, i stanął pośród nich, i rzekł: Pokój wam!(27) Potem rzekł do Tomasza: Daj tu palec swój i oglądaj ręce moje, i daj tu rękę swoją, i włóż w bok mój, a nie bądź bez wiary, lecz wierz.(28) Odpowiedział Tomasz i rzekł mu: Pan mój i Bóg mój.(29) Rzekł mu Jezus: Że mnie ujrzałeś, uwierzyłeś; błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli.” I powiedz czy Ty tez podchodzisz do tego tak? jotkajot49 • beretelwi Nie klucmy sie temat ten mozna pod to podciagnac, mozna tez nowy watek, lecz dla sceptycznych ludzi nie ma sensu. Z Bogiem <>< Odpowiedz Link