Dodaj do ulubionych

Komunia swieta

01.10.08, 20:32
Witam serdecznie wszystkich forumowiczow!
A teraz moj problem.
Jestem wierzaca-niepraktykujaca.
Maz jest agnostykiem.
Nie mamy slubu koscielnego-do kociola nie chodzimy.
Dzieci ochrzcilismy.
Teraz starszy ma isc do komuni.
I teraz zaczyna sie sedno-dlaczego z tego robia taka szopke?
Ksiadz na zebraniu podjal 3 sprawy.
1- dziecko MUSI chodzic na msze w niedziele i 2x w tygodniu na rozaniec (beda zbierac podpisy) MUSI chodzic na spiew z siostra (j.w) MUSI byc na kazdej katechezie (zwalnia tylko l4) itd... tych MUSI bylo jeszcze troche.
2. Zaczal robic za reklamodawce. Tu reklama pana co robi zdjecia (tylko jedna osoba moze robic foto przy oltarzu), tu pana od kamery, tu ulotka zeby zamowic chleby z posypanym makiem w ksztalcie krzyza, tu zamawiamy biblie (jak sie uda poprosic proboszcza to sie podpisze), tu obrazki, tu medaliki... itd.
3. KASA!! Skladka na-sprzatanie kosciola, swieze kwiaty, przystrojenie kosciola, dla organisty, siostry zakonnej, !!CEGIELKA!! na kosciol (a myslalam, ze sakramenty sa darmo... a oni a misjonarzami... no przeciez dostanie dole za odprawienie mszy!) Oczywiscie on podliczy te koszty i poda koncowa cene do podzialy na ilosc dzieci.
Potem stwierdzil-ze ladnie by bylo zamowic piekne zaproszenia i zaprosic na komunie grono pedagogiczne (a co oni maja do komuni mego dziecka?!?) i-uwazajcie najlepsze-dla proboszcza! A co on nie wie, ze ma komunie w parafi? Ma 50m do kosciola! Moze limuzyne mamy podstawic?
Na koncu stwierdzil, ze te osoby, ktore nie maja uregulowanych spraw z kosciolem MUSZA (to chyba jego ulubiony zwrot) to zalatwic do grudnia inaczej dziecko poniesie konsekwencje. czyli co- MUSZE wziasc koscielny? wink
Jak wyszedl-baby podniosly larum, ze trzeba sie zlozyc na prezent dla niego, proboszcza, pani wychowawczyni?!?... ( czy mnie ktos (poza szefem) daje extra premie za wykonywanie zwyklych obowiazkow? A zreszta-to komunia ich czy dzieci, zeby im prezenty dawac?)Dalej baby szemraly- moze zamowic skrzypka do kosciola? Moze jak juz to grono przyjdzie to moze im obiad gdzies postawic-no przeciez inaczej nie wypada!!! uncertain
Mialam serdecznie dosc.
Kobitki za mna naradzaly sie, czy puscic corki do solarium, zeby ladniej w bieli wygladaly uncertain
Wyszlam... i nie mam ochoty w tym uczestniczyc...
Dlaczego Jezus chrzcil doroslych?-bo mieli swiadomosc podejmowanej decyzji. A co wiedza 8 latki? Wierzcie mi-niewiele.
Ja pracuje rano. Maz wieczorami. Nie dam rady w tygodniu dymac z wozkiem na 6 do kosciola na nogach i wracac po ciemku.
Nie mam ochoty na te wszystkie chore wydatki-wole dolozyc dziecku do skarbonki-od 4 lat zbiera na disneyland.
To jakas cholerna szopka!
Jedyne co mnie powstrzymuje-to fakt, ze jak nie pojdzie- to bedzie jedyny w klasie.
Napiszcie prosze co o tym myslicie...
Pozdrawiam cieplutko, If
Obserwuj wątek
    • alana_chan Re: Komunia swieta 01.10.08, 20:55
      A probowalas zapytac dzieciaka co woli - czy komunie czy disneyland o kilka
      miesiecy wczesniej? Przedstaw mu obie alternatywy - jakie sa dla niego koszta
      komuni [te wszystkie rozance i inne bzdoory] a jakie disneylandu. Niby 8 lat ale
      moze czas zeby twoj mlody/mloda zaczal sie uczyc podejmowac decyzje i liczyc sie
      z konsekwencjami.
      • nebet Re: Komunia swieta 01.10.08, 21:31
        alana_chan napisała:
        > A probowalas zapytac dzieciaka co woli - czy komunie czy disneyland o kilka
        > miesiecy wczesniej? Przedstaw mu obie alternatywy - jakie sa dla niego koszta
        > komuni [te wszystkie rozance i inne bzdoory] a jakie disneylandu.
        Nie postawilam mu wprost - wiadomo co by wybral wink
        Rozmawialam z nim starajac sie bezstronowo przedstawic sytuacje... powiedzial, ze nie chce isc do komuni.
        Natomiast wiem, ze nie chce mu sie do kociola chodzic. Protestuje za kazdym razem.
        Natomiast religie lubi- spiewaja z ksiedzem i nie ma zadan wink (narazie- juz ma liste ok.30 pytan do zaliczenia przed komunia)

> Niby 8 lat ale
        > moze czas zeby twoj mlody/mloda zaczal sie uczyc podejmowac decyzje i liczyc sie z konsekwencjami.
        Dokladnie tak.
        On decyzje podjal... teraz ruch nalezy do nas.
        Tylko- czy jednak nie bedzie mu przykro, ze on jeden nie bedzie bral udzialu w tej calej szopce?

80% rodzicow nie chodzi do kosciola i zaraz po bialym tygodniu przestanie- to tez mnie powstrzymuje. Nienawidze zaklamania.
        If
        • wanda43 Re: Komunia swieta 01.10.08, 21:56
          Skoro nienawidzisz zaklamania, to po jakie licho posylasz dzieciaka na religie i
          do komunii?
          • 0golone_jajka Re: Komunia swieta 01.10.08, 22:05
            Dzieciak chce chodzić na religię, to trudno mu zabraniać. A do komunii, jak zrozumiałem, nie posyła tylko pyta o zdanie.

A swoją drogą to ciekawe jak u mnie będzie. Ja bym strasznie chciał żeby taki ksiądx u mnie był. Polewałbym na maksa. U nas 20% nie chodzi na religię, więc biedak (mój syn) sam nie będzie. Zresztą on by miał niezłą trudność bo najpierw MUSIałby się ochrzcić, a ja MUSIałbym ponownie wstąpić na łono Kościoła kat., z którego ze 2 lata temu wystąpiłem wink
            • nebet Re: Komunia swieta 01.10.08, 22:20
              0golone_jajka napisał:
              > A swoją drogą to ciekawe jak u mnie będzie. Ja bym strasznie chciał żeby taki k
              > siądx u mnie był. Polewałbym na maksa.
              Wiesz co... ja na razie mysle jak cisnienie obnizyc uncertain Jakos nie jest mi do smiechu...

> U nas 20% nie chodzi na religię, więc bi
              > edak (mój syn) sam nie będzie.
              No to jak nie pojdzie- to sie nie posmiejesz wink
              A swoja drogoa-niezly % nie chodzi. Skad klikasz?
              Na slasku nadal tlumnie sie chodzi do kosciola... ale wiadomo-w roznych zakatklach kraju jest roznie.

Zresztą on by miał niezłą trudność bo najpierw M
              > USIałby się ochrzcić, a ja MUSIałbym ponownie wstąpić na łono Kościoła kat., z
              > którego ze 2 lata temu wystąpiłem wink
              O ja. Tak... oficjalnie?
              I jak Ci teraz?
              • 0golone_jajka Re: Komunia swieta 13.10.08, 20:30
                Klikam z Warszawy, ale odsetek niereligijnych zmalał, bo na religii jest fajnie, rysuje się i śpiewa, więc mój syn też zaczął chodzić. Muszę mu książkę teraz kupić. Ciekawe co w niej będzie?

No oficjalnie wystąpiłem - dokonałem apostazji. Jak mi? Tak samo tylko jakoś lżej że nie figuruję w fałszywych statystykach.
          • nebet Re: Komunia swieta 01.10.08, 22:12
            wanda43 napisała:
            > Skoro nienawidzisz zaklamania, to po jakie licho posylasz dzieciaka na religie
            > i
            > do komunii?
            Posylam go na religie- bo jest obowiazkowa (chyba ze sie myle?)
            A do komuni-zastanawiam sie wlasnie.

• baba_z_magla Re: Komunia swieta 02.10.08, 01:00
              A jeśli Dineyland - to ten w USA a nie pod Paryżem. I taniej i fajniej... olej
              księdza, Twój syn powiedział że nie chce, szanuj to
              • nebet Re: Komunia swieta 02.10.08, 07:58
                baba_z_magla napisała:
                > A jeśli Dineyland - to ten w USA a nie pod Paryżem. I taniej i fajniej...
                Wiz nie mamy Kochana...

olej
                > księdza, Twój syn powiedział że nie chce, szanuj to
                Szanuje-ale czy wie co mowi?
            • wanda43 Re: Komunia swieta 02.10.08, 05:55
              W Polsce nie jest obowiązkowa. To rodzic decyduje, czy chce posyłać, czy nie.
              • nebet Re: Komunia swieta 02.10.08, 07:58
                wanda43 napisała:
                > W Polsce nie jest obowiązkowa. To rodzic decyduje, czy chce posyłać, czy nie.
                A to nie wiedzialam. To cenne info-dziekuje.
                • kwiatek_97 Re: Komunia swieta 06.10.08, 11:18
                  Bo widzisz, to jest tak.
                  Baby są cwane, jestem przekonana, że gdzieś tak w tzw. głębi myślą
                  podobnie jak Ty, ale presja z zewnątrz jest tak wielka, że nie
                  można się przciwstawić i wychylić, bo w sumie odbiłoby się to na
                  dzieciakach. Oczywiście, kilka nawiedzonych wchodzących w d***
                  zawsze się znajdzie, i te osoby robią to przez całe życie. Dziś
                  księdzu, jutro nauczycielowi, itd.
                  A reszta dla świętego spokoju ustapi.
                  Mało Cię to pocieszy, ale na szczęscie nie wszędzie tak jest.
                  Często te "dyrektywy", to własne pomysły stukniętego proboszcza,
                  ale ludzie sądzą, że tak ma być, a ceremonią kierują jakieś odgórne
                  przepisy.
                  • nebet Re: Komunia swieta 06.10.08, 11:47
                    kwiatek_97- super napisalas. Wszystko to prawda.
                    Jutro ide na rozmowe do ksiedza.
                    Powiem, ze nie bedziemy 3x w tygodniu biegac do kosciola.
                    Nie dam na "cegielke"
                    Nie dam ma chlebki, biblie i inne glupoty.
                    Jak sie nie zgodzi-trudno.
                    Nie bedziemy plakac.
                    • grgkh Re: Komunia swieta 06.10.08, 14:57
                      Ciekawe, jak duże jest to Twoje miasto. Najłatwiej w miastach większych, bo tam ludzie siebie tak nie kontrolują pod względem poglądów i życia prywatnego, i nie ma większej, wynikającej z tego presji psychicznej.

Ludzie boją się wychylać przeciwko "tradycji", choćby była ona dla nich przykra. A kościół to tradycja, którą ten kościół od tysięcy lat, dla siebie zresztą wyłącznie, tworzy. Zgodnie z nią, kto nie stosuje reguł kościoła, ten jest zły. A przecież to nieprawda.

Być może będziesz zaczątkiem rewolucji w swoim środowisku, ale - jeśli tylko nie spotka Cię jakiś dotkliwy odwet - to raczej powód do satysfakcji. Życzę Ci powodzenia i wytrwania.
    • podroznik-2 Re: Komunia swieta 13.10.08, 20:03
      Witam.Moj syn w tym roku tez idzie do komuni.Przynosi mi karteczki
      do podpisu w kosciele,dla niego wytrwanie godziny w kosciele i
      sluchanie tego co ksiadz mowi graniczy z cudem.nie rozumie niczego
      co ksiadz mowi nie mowa o nauczeniu sie tych bzdurnych pytan.Nauka
      odmawiania jakiej koronki kolejna paranoja.nasze dzieci maja 8lat,a
      juz probuja z nich zrobic dewotki,ale na tym chyba cala ta religia
      polega otumanic juz za mlodu.pozdrawiam
      • kociak40 Re: Komunia swieta 13.10.08, 21:15
        ""...Nauka odmawiania jakiej koronki kolejna paranoja.nasze dzieci
        maja 8lat,a juz probuja z nich zrobic dewotki,ale na tym chyba cala
        ta religia polega otumanic juz za mlodu.pozdrawiam "" -podroznik-2

I przynosi to efekty. Właśnie w dniu dzisiejszym w TVN24 były
        wypowiedzi mieszkańców tej miejscowości, w której ksiądz strajkuje
        bo nie wszyscy chcą się opodatkować na kościół (a jeżdzi Audi 4).
        Były wypowiedzi kilkunastu starszych dam (czyli dewotek) i wszystkie
        są za, za opodatkowaniem ("ksiądz musi z czegoś żyć" w domyśle
        utrzymywać te Audi 4). Płaczą, że mają takie małe emerytury ale
        ksiądz ma u nich pierwszeństwo, dają ile chce. Jedna nawet
        pochwaliła się, że od 15 lat "kupuje niebo dla zmarłego męża" i non
        stop msze wykupuje w jego intencji. Na lekarstwa nie ma, ale
        zmarłego męża chce wydobyć z czysca, bo biedaczek siedzi tam cały we
        łzach i straszne męki znosi, bo za życia do koscioła nie zawsze
        chodził w niedzielę (to już mój komentarz). Paranoja, ale księdz
        bierze.
        • oryginal23 Re: Komunia swieta 13.10.08, 22:32
          Posyłanie dziecka do komunii tylko dlatego,że inne dzieci są tam
          posyłane zadziwia mnie.Ludzie sami wprowadzają pewne obyczaje a potem
          narzekają.Wytłumacz dziecku,że to gusła i niech dalej zbiera na
          Dysneyland.Sama decydujesz jak chcesz wychować dziecko.
          Nie narzekaj tylko działaj.
          23.
          • gazdzinka1 Re: Komunia swieta 15.10.08, 18:40
            Moje dziecko nie jest ochrzczone ani nie pójdzie do komunii. Nie jesteśmy
            katolikami ale jesteśmy wierzącymi. Mieszkam na wsi i naprawdę nie przejmuję się
            tym , ze ona jako jedyna nie pójdzie do komunii. Ostatnio dzieci z jej klasy i
            nie tylko chodzą co dzień do kościoła i wiecie co mi powiedziała córka jak
            przyszła ze szkoły, że cieszy się , że nie chodzi na religię bo by musiała
            chodzić do kościoła. Na religię też nie chodzi, ale ma zapewniona opiekę w tym
            czasie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka