Dodaj do ulubionych

Jadę pierwszy raz

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.10, 19:36
Witam serdecznie:)
Na następny rok wybieram się do Tunezji.Moglibyście mi powiedzieć coś o Tym kraju?Co wolno czego nie wolno.Czy trzeba się jakoś specjalnie ubierać żeby zakryć nogi czy coś.A i pierwszy raz bede lecieć samolotem,jak wygląda ta cała odprawa itp. czy na lotnisku dostane bilety od biura podróży?
Piszcie co wiecie.
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Jadę pierwszy raz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.10, 11:16
      Jesli chodzi o tunezje i co wolno a czego nie to najwiecej dowiesz sie z netu.Oczywiscie ze lepiej sie lekko przykryc niz chodzic pol nago-nie dotyczy to plazy basenu.Tunezja mimo ze jest krajem muzulmanskim to jest bardzo liberalna szczegolnie do turystow.
      Jezeli natomiast chodzi o lot samolotem to na hali odpraw sa stanowiska poszczegolnych biur podrozy i tam dostaniesz bilet oraz voucher pobytu w wybranym przez ciebie hotelu.Oczywiscie odbierajac na lotnisku dokumenty dowiesz sie przy ktorym stanowisku jest odprawa dla twojego lotu a pozniej to juz idz za tlumem.Nie przejmuj sie niczym na lotnisku jest latwiej niz na dworcu kolejowym-wszedzie infoprmacje i turysci ktorych zawsze jest full.Ja lecac 1-szy raz takze sie stresowalam ale wystarczy obserwowac innych i po problemie
      Pozdrawiam serdecznie i zycze udanych wakacji.
      • Gość: Haszczak Re: Jadę pierwszy raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.10, 18:36
        A jeśli chodzi o bagaż to czy musi być taki na kółkach czy może być taka torba na 2 ramiona.
        dzięki za odpowiedz:)
        • nehti Re: Jadę pierwszy raz 01.12.10, 14:23
          Nie musi być walizka na kólkach. Każdy bierze sobie taką torbę jaką mu jest najwygodniej nieść czy ciągnąć. Najważniejsze jest żebyś zmieściła się w limicie kilogramowym. No i pamiętaj o tym że nikt nie będzie się "pieścił" z Twoim bagażem, więc po odebraniu z taśmy może się okazać, że brakuje jednego ucha albo coś się rozdarło czy zniszczyło. Dobra rada to taka żebyś na torbie zawiesiła sobie jakiś duzy widoczny breloczek lub nakleiła naklejkę żeby Twoja torba odróżniała się od innych, bo może się okażać, że ktoś ma identyczną i łatwo o pomyłkę.
          • Gość: Haszczak Re: Jadę pierwszy raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.10, 16:59
            A czy w Tunezji można płacić dolarami czy muszą być dinary tunezyjskie?
            • Gość: gosc Re: Jadę pierwszy raz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.10, 07:54
              Na bazarku mozna placic dolarami lub euro ale oni stosuja wtedy sobie tylko znany przelicznik i badz pewien ze slabo na tym wyjdziesz.Lepiej np w recep[cji hotelowej wymianiac niewielkie kwoty obcej waluty na ichnie dinary-kurs w calej tunezji jest jednakowy-wtedy bedziesz pewien ze nikt cie nie oszuka na przelicznikach.Jesli ci zabraknie dinarow to ponownie wymienisz sobie w recepcji-ja stosuje ta metode poniewaz w razie gdy zostaja mi dinary nie ma co z nimi zrobic i trzeba wydawac na sile bo ponowna wymiana na twarda walute jest malo oplacalna a czasami wrecz niemozliwa.
              Pozdrawiam
              • Gość: bajbars Re: Jadę pierwszy raz IP: *.ardo.com.pl / 192.168.150.* 02.12.10, 12:15
                tak jest... wymieniaj sobie walute na ichniejsze dinary na bieząco w hotelu! tylko licz uważnie, bo coś może i się "pomylić" ;)
                w TunisAir jest limit 15kg, ale na Okęciu jakoś nikt nie strzelał, a i w MOnastyrze tak samo jak miałem 3-4 kg więcej!
                Jesli będziesz ze swoją panna to niech lepiej chodzi w spodniach, bo ci miejscowi ją zeżrą wzrokiem, a i Ty będizesz wściekły, chyba że chcesz się swojąlaską chwalić, ąz im ślina bedize ciekła :))))
                Tunezja to fajny kraj, ale sprzedawcy są namolni cholernie tam gdzie turyści... na pocżątku mnie to drażniło, po tygodniu przywykłem :)
                Powodzenia!
                • nehti Re: Jadę pierwszy raz 02.12.10, 13:36
                  Z tą namolnością nie jest tak źle, w Egipcie bywało gorzej. Wstarczy być stanowczym i nie wdawać się w dyskusje.
    • piootr3 Re: Jadę pierwszy raz 30.11.10, 11:50
      poczytaj sobie: www.plecakowcy.pl/wiat/11

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka