Gość: grzegorz778 IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.11, 15:10 co ciekawego można zwiedzić , zobaczyć .Na jakie fakultety radzicie sie wybrac.Wylot 15 maja z Katowic..... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: grzegorz778 Re: Monastir IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.11, 08:26 z jakiego biura ? czy od rezydentów na miejscu ........podpowiedz proszę jak możesz bo wyjazd juz niedługo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Monastir IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.11, 08:34 Wycieczkę wykupisz u rezydenta w hotelu. A z jakim biurem lecisz...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz778 Re: Monastir IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.11, 08:44 Sun&Fun i nie wiem czy to dobry wybór Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Monastir IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.11, 08:58 My lecieliśmy z Oasisem, do samego wylotu też mieliśmy obawy, czy dobrze wybraliśmy (przez te wszystkie negatywne opinie przeczytane w internecie), ale wszystko było ok, żadnych problemów. Zapewne na stronie biura zapoznałeś się z opisem wszystkich wycieczek fakultatywnych...i cenami...? Ja mogę ewentualnie wkleić linki: www.sunfun.pl/pages?id=28&wycieczki=tunezja&user=klient www.oasistours.com.pl/UserIncludes/komunikaty/cennik_wycieczek_fakultatywnych_Tunezja_caribbean_14_05_2010.pdf www.oasistours.com.pl/index.php?mainmodule=Ucs/Informatory/untInformatorySzczeg.php&id=00000066E5I4K1522E0C00XHQ61M3G01#00000077206TF82765E6Y60O4IDC6KH5 www.sahelvoyages.com/wycieczki/sahara_exp.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: Monastir IP: *.204.38.171.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.04.11, 12:30 Witam, My byliśmy z Sun&Fun na początku kwietnia i wybraliśmy się na dwie fakultatywne wycieczki - na Saharę i na taki wieczór "folklorystyczny" (tylko nie wiem czy wy ten wieczór też będziecie miec w ofercie bo my byliśmy w Hammamecie. Sahara suuuper. Cudowne widoki, szczególnie drugi dzień był niezapomniany z jazdą jeepami po górach Atlas i pustyni (ekstremalna jazda po wydmach - żołądki mieliśmy w gardle:). Wizyta w oazie, w jaskini u Berberów. Nie wyobrażam sobie teraz żebyśmy tego wszystkiego nie widzieli. Szczerze polecam. Przewodnik - pan Mohamed świetnie opowiadał o wszystkim więc można się przy okazji wiele dowiedziec. Ogólnie cały wyjazd był super, więc bez obaw. Pozdrawiam, K. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz778 Re: Monastir IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.11, 14:15 dziękuję.......od razu człowiekowi raźniej. Odpowiedz Link Zgłoś
anetka_polka Re: Monastir 29.04.11, 21:07 Hej, Ja też byłam w pierwszym tygodniu kwietnia z Sun&Fun i wszystko było ok. Na Saharę niestety się nie wybrałam, ale wszyscy, którzy pojechali bardzo sobie chwalili, więc następnym razem na pewno sobie nie daruję:). Byłam za to na wycieczce Tunis/Kartagina (wycieczka raczej o charakterze historycznym - dla lubiących historię, etc.), ale w programie tej wycieczki było też miasteczko turystyczne, bardzo ładne Sidi Bou Said. Przyjemnie było pochodzić:) Pozdrawiam i zazdroszczę - sama pojechałabym jeszcze raz najchętniej w tym roku:) A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz778 Re: Monastir IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.11, 06:32 jeszcze jedno pytanie - lądowaliście w : Tunisie,Enfidii czy w Monastirze? jak sa zaopatrzone sklepy wolnocłowe na lotnisku - chodzi o zakupy w drodze powrotnej do Polski . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Monastir IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.11, 11:56 My lądowaliśmy w Monastirze, trzy godziny drogi do hotelu, nie wiem jak był zaopatrzony sklep wolnocłowy, bo parę dni przed końcem turnusu zmienili nam wylot na Tunis, z czego oczywiście byliśmy bardzo zadowoleni, bo z hotelu mieliśmy tylko 30min drogi na lotnisko. Sklep w Tunisie bardzo mały, kupisz w nim alkohol (my kupiliśmy likier daktylowy, miał być podobno taki pyszny - butelka stoi od października otwarta, praktycznie nie tknięta ;)) ), papierosy, słodycze i perfumy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Monastir IP: *.adsl.inetia.pl 30.04.11, 12:28 Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała, jeśli będziecie lecieć liniami TunisAir, to na pokładzie również można nabyć alkohole, papierosy i perfumy. Tak się akurat złożyło, że posiadam ich katalog z 2010 z cenami artykułów, jeżeli coś by Cię interesowało, to mogę poszukać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz778 Re: Monastir IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.11, 15:30 dzięki - my lecimy Enter air - polski czarter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Monastir IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.04.11, 20:57 Monastir...hmmm moje ulubione miejsce.. Byłam w Tunezji 3 razy (2xMonastir, 1xSousse) i zawsze wspomnieniami wracam do tego miasta. Byłam w hotelach w strefie turystycznej Skanes, skad jedzie się busem jakieś 20 min do centrum, ale bywało i tak, że w ciągu dnia byłam w mieście dwa razy - jakieś zakupy, a wieczorkiem po kolacji zwyczajnie powłoczyć się po mieście, zapalić shishę...:) W centrum stoi przepiękny Ribat, warto wejść do srodka i na wieżę - wspaniała panorama na całe miasto!, majestatyczne Mauzoleum Bourgiby, piękna Marina (port), promenada....Monastir nie ma tak wielkiej i hałaśliwej mediny jak Sousse, ale oczywiscie też można się potargować, a dla tych, którzy cenią sobie spokój - centra handlowe z ustalonymi z góry cenami:) Generalnie bardzo przyjazne, fajne miasteczko, zdecydowanie polecam! ps w jakim hotelu będziesz? w centrum czy w Skanes (sterfa turystyczna)? Warto dojechac do centrum louagami - busy, które same złapią Cię na ulicy, wystarczy, że zrobisz kilka kroków od hotelu:) A kilkunastominutowa przejażdżka z miejscowymi przy dźwiękach arabskiej muzyki płynącej z radia, naturalnej klimie (wszystkie okna otwarte na full) -bezcenne:) ps. tylko raz lądowaliśmy w Enfidzie (lotnisko jakby wymarłe, była TYLKO (!!) nasza grupa), poza tym zawsze w Monastirze. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Monastir IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.04.11, 21:12 PSS :) Wycieczki! oczywiscie polecam 2-dniową Saharę, niezapomniane przeżycia...wschód słonca nad jeziorem Chott El Jerid, wizyta w przepięknej oazie, jazda jeepami po wydmach, zachód słońca...gdzieś na pustyni :), malownicza Chebika, przejażdżka wielbładami, wizyta w świętym mieście muzułmańskim Kairouan i w dordze powrotnej oczywiście słynny El Jem:) Pierwszy mój pobyt w Tunezji trwał tylko tydzień, więc na saharę wybrałam się dopiero podczas drugiej wizyty... coś niepowtarzalnego! Byłam też na 1-dniowej wycieczce do Tunisu, Kartaginy i Sidi Bou Said (miasteczko-bajka!), ale jak dla mnie Tunis zbyt głośny, hałas, korki, trabienie i multum ludu.... Sidi urocze, Kartagina również ciekawa...ale ja byłam w pierwszych dniach wrzesnia, kiedy to upał był nie-do-wytrzymania, na zwiedzanie polecam zdecydowanie inne miesiące np koniec października, zdecydowanie niższa temp:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz778 Re: Monastir IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.11, 21:37 jedziemy do centrum Monastiru..........ale miejsce lądowania zmienia się jak w kalejdoskopie.W ogóle to miał być wylot z Krakowa 12 maja a wylatujemy 15 maja z Katowic.Automatem zmienia się czas pobytu.....Rozumiem ,że czartery - zmienia się wszystko ale zaczyna mi sie to wszystko już nie podobać ! Za chwile dowiem się ,że w drodze powrotnej wylądujemy najpierw w Szczecinie,potem może w Białymstoku a stamtąd może autobusem albo bryczką do domu.......Umowy są tak sporządzane,że Klient jest ważny tylko do momentu kiedy ta umowę podpisuje.Potem biuro może wszystko a Klient może ich polubić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Monastir IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.04.11, 22:07 hmmm..nie chcę martwic Cie na zapas, ale tak może byc :( Nam tez zmieniano godziny wylotu, na szczęście zazwyczaj korzystnie z wieczora na wczesne rano, więc zyskiwalismy cały dzień. To rozumiem. Natomiast ostatnim razem nie dość, że wylot z Katowic był opóźniony ponad godzinę, to dopiero w samolocie dowiedzieliśmy się od ludzi wracających z Monastiru, że mamy międzylądowanie w Szczecinie - a tam wysiadka z samolotu, bo tankowanie, sprzątanie itd, siedzieliśmy na lotnisku chyba z półtorej godziny, potem ponowny start i już docelowo Monastir, ale wszystko to spowodowało, że na miejscu zamiast późnym wieczorem, byliśmy w środku nocy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz778 Re: Monastir IP: *.dynamic.chello.pl 30.04.11, 23:20 no tak.........."nasz samolot " wylatuje z Warszawy - międzylądowanie w Katowicach i my tam wsiadamy .Droga powrotna : Enfidia - Katowice - Warszawa. Nie rozumiem dlaczego lecimy do Enfidii jak bliżej jest z Monastiru- lotniska do Monastiru.Pewnie przed wylotem dowiemy sie ,że lecimy do Tunisu a stamtąd z 3 godziny autobusem.Wierze ,że wszystko jest mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: Monastir IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.04.11, 23:39 Niestety nie zawsze ląduje się najbliżej miejsca pobytowego...ja akurat miałam to szczęście, że 2 na 3 razy lądowałam w Monastirze (raz w Enfidzie) i wylot również zawsze był z Monastiru, ale znajoma z Warszawy wylądowała w Tunisie i tłukła się potem nie wiem ile godzin do hotelu w Sousse... Tak to już niestety jest.. Takie zawirowania jeszcze jestem w stanie znieść, najgorzej jednak jak przesuwają godziny wylotu na wieczór a z powrotem jeszcze przed śniadaniem lub poprzedniego dnia w nocy, wtedy z 7-dniowego pobytu zostaje de facto 5 pełnych dni... Bądźmy zatem dobrej myśli, że chociaż w jedną stronę trafi się na korzyść Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz778 Re: Monastir IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.11, 09:06 my lecimy na 2 tygodnie - bo mamy w planie Saharę........ Odpowiedz Link Zgłoś
anetka_polka Re: Monastir 01.05.11, 10:26 Witam ponownie, Co do lotniska w Monastirze (tam przylecieliśmy i stamtąd odlatywaliśmy) - to był tam jeden duży sklep, w którym kupiliśmy wszelkie wina, oliwy, likiery, tunezyjską wódkę (nazywała się bodajże Bacha), etc. Można płacić euro, dolarami (sklep już po wymianie dinarów na inną walutę). Oliwa na przykład (polecano nam Ruspinę) była tańsza w sklepach w mieście, tam też kupowaliśmy jakieś dżemy z daktyli i słodkości (chałwę). Mam nadzieję, że z wylotami wszystko się ułoży, na szczęście jedziecie na 2 tygodnie więc wszystko zdążycie obejrzeć. Pozdrawiam, A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz778 Re: Monastir IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.11, 10:34 dzięki - od razu człowiekowi lepiej na duszy.......może jeszcze jakieś podpowiedzi...... Odpowiedz Link Zgłoś
renle Re: Monastir 01.05.11, 12:36 Dwudniówki na Saharę nie można sobie darować, bo nie będziesz mogła powiedzieć, że zwiedziłaś Tunezję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RYSZARD Re: Monastir IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.11, 14:01 KONKRETNIE.15-GO MAJA Z KATOWIC WYLATUJĘ DO TUNEZJI O GODZ.15.30 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz778 Re: Monastir IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.11, 14:16 nie szukam żadnego towarzystwa -lecę ze swoją Kobietą.Ale my wylatujemy o 13.50 z Katowic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa1900 Re: Monastir IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.11, 09:35 a może Ktoś podpowie jak się podróżuje koleją np.Monastir -Sousse - Tunis .........ceny biletów itp.dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
renle Re: Monastir 03.05.11, 20:37 Z Tunisu do Sousse za ok. 8 dinarów. Tu jest strona, niestety po francusku tylko (no i po arabsku): www.sncft.com.tn/fr/grande_ligne/horaire.php Z Tunisu do Monastiru - rozkład na tej samej stronie. Z Monastiru do Sousse (i na odwrót) lepiej metrem (electric line) - taniej i wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
renle Re: Monastir 03.05.11, 20:50 A tutaj masz link na Sahel (Souse-Monastir-Mahdia) www.sncft.com.tn/fr/banlieue_sahel/horaire.php Udanych wakacji! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegorz778 Re: Monastir IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.11, 19:36 dziękuję pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś