Gość: daga IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.05, 21:39 mam pytanie do forumowiczów którzy powrócili z Tunezji dotyczące porblemów zdrowotnych-na co należy zwracać szczególną uwagę,jakie leki warto zabrać itp... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kinia Re: choroby w Tunezji IP: *.jgora.dialog.net.pl 01.08.05, 22:55 Należy uważać: nie pić wody z kranu nawet do mycia zębów używać wody butelkowanej, uważać na lód w drinkach-robiony z "kranówki", nie jesć majonezów, uważać na sałatki i owoce kupowane na straganach. Z elków mozna zabrać coś na biegunkę i bóle brzucha ( Loperamid, Laramid, no-spa )i przed wszystkim dobry humor :-)) Pozdrawiam i miłych wakacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inez68 Re: choroby w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 10:13 Z tą wodą do mycia zębów to już lekka przesada, cały czas używałam do tego wody z kranu, jest ona owszem mocno chlorowana, ale nie ma potrzeby kupowania specjalnie wody do płukania zębów. Chlorowana mocno woda jest przecież w większości naszych większych miast. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinia Re: choroby w Tunezji IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.08.05, 10:25 Nie chodzi o to czy jest chlorowana mocno czy słabo. Woda tam jest wydobywana z morza i uzdatniana, poza tym zaewiera różne bakterie w większym stężeniu niż w naszej kranówce. Dla spokoju żołądka i wakacji zlaecam myucie zębów wodą butelkowaną. Pozdrowionka :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inez68 Re: choroby w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 11:15 Kinia ty jesteś chyba tu pierwszą osobą z takimi radami, płukanie zębów wodą butelkową zalecane jest w Egipcie - pomyliłaś chyba kierunki, małe dzieci płuczą wodą z kranu i nie choruja, nie przesadzaj z tą profilaktyką bo narażasz ludzi na dodatkowe wydatki :)))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinia Re: choroby w Tunezji IP: *.jgora.dialog.net.pl 02.08.05, 12:30 Mieszkałam troszke w Tunezji i każdy robi według swojego uznania, a woda butelkowana w dobrych hotelach jest zadarmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Inez68 Re: choroby w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 09:03 Ja mieszkałam również i nawet z małymi dziećmi, naprawdę przesadzasz, bo ja normalnie mleko robiłam na tej wodzie - pisząc że mieszkałaś zaczynam w to wątpić skoro wypisujesz takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinia Re: choroby w Tunezji IP: *.jgora.dialog.net.pl 03.08.05, 10:09 Mieszkałam prawie rok czasu w Tunezji. Pisze o tej wodzie bo jeśli ma ktoś "słaby" żołądek (tak jak ja) to musi uważać. Oczywiście masz rację nie należy popadać w paranoję ale ostrożności nigdy nie zawiele :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
trishelle Re: choroby w Tunezji 03.08.05, 09:55 na pewno cos na zatrucie, np. smecte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumire Re: choroby w Tunezji IP: 213.17.128.* 03.08.05, 10:18 Ja na nic nie chorowałam, jadłam miejscowe specjały, a ząbki myłam wodą z kranu (paskudną co prawda, ale nic mi po niej nie dolegało). Tunezyjska kuchnia jest dobra, trochę w niej wpływów francuskich przetrwało, ale dość ostro przyprawiana i na to warto wziąć poprawkę, zanim się człowiek rzuci do bufetu. Można sobie dla bezpieczeństwa zabrać jakieś tabletki na żołądek, zawsze to lepiej, ale w panikę nie ma co popadać. Bardziej bym się martwiła o mocne słońce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grodek Re: choroby w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 12:56 Myć zęby normalną wodą z kranu, pić drinki i napoje, tylko nie żreć jak świnia. Po dwóch urlopach w Tunezji zauważyłem, że kłopoty żołądkowe mają ci, którzy (zwłaszcza mając wykupione All Inclusive) na śniadanko konsumują płatki na mleku, duszone pomidorki, jajka, jogurt, mortadelę i w ogóle wszystko co podano. Dotyczy to oczywiście nie tylko śniadań. Gdybym w Polsce najadł się pomidorów i popił je mlekiem tez dostałbym rozstroju żołądka. Pozdrowionka i miłego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś