Dodaj do ulubionych

Tydzień pobytu a Sahara

30.06.06, 00:41
planujemy tygodniowy pobyt we wrześniu w Sousse.Jedziemy właściwie po to by
jechać na 2 dni na pustynię (Mąż marzy o zobaczeniu miasteczka z Star
Wars ).Czy jest to wykonalne?Czy tydzień to nie jest za krótko?
Obserwuj wątek
    • piootr3 Re: Tydzień pobytu a Sahara 30.06.06, 06:26
      Jeżeli chcecie zobaczyć miasteczko z Gwiezdnych Wojen, to na pustyni możecie
      długo go szukać... Myślę , że tygodnia by zabrakło!
      A teraz na temat : macie dwie możliwości
      1) Wycieczka fakultatywna ze zwiedzaniem
      2) Samodzielna wyprawa
      O wycieczce nie wypowiadam się, bo nie byłem.
      Jeżeli chodzi o samodzielną wyprawę, to trzeba dojechać do Gabes , a z tamtąd
      louagem do Matmaty. Jest to tzw. Kraina Ksarów. Te domki , to ksary.
      Mieszkańcy , to Troglodyci. W Matmacie jest wiele hotelików i można się
      przespać.
      Do Gabes można dojechać koleją, lub louagem.
      Louage, jest to taksówka ośmiomiejscowa, jedzie bardzo szybko i kosztuje
      noiewiele więcej niż pociąg. Polecałbym. Dworzec kolejowy w Susse jest
      niedaleko Mediny. Station Louage troszkę dalej, więc radziłbym jechać taksówką.
      Powodzenia
    • Gość: laccara Re: Tydzień pobytu a Sahara IP: *.um.poznan.pl 30.06.06, 07:57
      Wycieczka na saharę jest super ale star wars to nic wielkiego. Gorąco polecam
      przejażdżkę jeepami - gwarantuję niezapomniane wrażenia a z całej wyprawy to
      chyba najciekawsza atrakcja. 2 z siedmiu dni to trochę mało tym bardziej że
      pierwszy i siódmy dzień są zwykle realizowane częsciowo.
    • Gość: Betka Re: Tydzień pobytu a Sahara IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 30.06.06, 09:39
      Jesli jedizecie na tydzien to troszke krótko, ale Sahare polecam z pełną
      odpowiedzialnością. Te dwa dni to niezapomniana wycieczka, jeśli mogę Ci
      doradzić to wybierzcie ofertę biura Sahell Voyages, oferta ich jest bardzo
      bogata i naprawde warto z nimi jechac. Pan Paweł staje na głowie żeby było
      super. Acha i Twój mąż-jeśli jest fanem gwiezdnych wojen bedize zadowolony,
      podczas pobytu pierwszy luch je się w kanjpie gdzie kręcili gwiezdne wojny, no
      i potem wycieczka na sahare jeepami do miasteczka na pustyni.POlecam CI ta
      oferte, bardoz bogaty program.Jesli jedizecie na tydizen to lepiej zarezerwuj
      wczesniej. Przesyłam stronkę, poczytaj sobie:
      www.sahelvoyages.com/wycieczki/saf2d.htm
      Życzę udancyh wakacji:)
      Beata
      • Gość: Betka Re: Tydzień pobytu a Sahara IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 30.06.06, 09:42
        Acha i w tydzien jest to wykonalne:)Wycieczka zajmuje dwa dni, a byc w Tunezji
        i nie pojechac na Sahare......:)
        I nie polecam wycieczki na Sahare na własną rękę- to już jest mniej wykonalne.
    • piootr3 Re: Tydzień pobytu a Sahara 30.06.06, 11:33
      No tak, jak masz dużo pieniędzy , to jest to najleprza forma wycieczki. Jak
      sobie szybciutko obliczyłem, zapłacisz za 2-dniowy wyjazd 330 TND = 760 PLN.
      Oczywiście dla dwóch osób. Zdzierstwo i tyle... Jeżeli stać Cię , to w
      porządku, jeżeli nie , to masz jeszcze jedną opcję. Wynajęcie samochodu
      kosztuje 60$ dziennnie, nocleg w pokoju dwuosobowym ok.50 TND, na jedzenie
      wydasz ok. 60TND. Musisz tylko zainwestować w mapę, którą kupisz na Okęciu.
      No, ale wybór należy do Ciebie.
      Tunezja jest bardzo bezpiecznym krajem i Pan Prezydent trzyma wszystkich ostro
      za mordkę, nie trzeba się bać. Ludzie, szczególnie na prowincji ,bardzo
      życzliwi i pomocni. Drogi bardzo dobre. Prawo jazdy akceptowane. Oznakowanie i
      napisy po arabsku i francusku. Powodzenia w wyborze...
      • Gość: Betka Re: Tydzień pobytu a Sahara IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 30.06.06, 11:49
        Piotrze jasne że na własną rękę jest taniej, ale na tej samej zasadzie można
        przecież kupić tylko bilet do Tunezji a resztę zorganizować sobie samemu.
        Niestety za gotowe się płaci.Faktycznie wyjazd na Sahare nie jest super tani
        ale pamietaj ze robisz ponad 600 km w dwa dni, masz opłacone wstępy, nocleg,
        autokar, jeepy, jedzenie przewodnika polskiego itd i nic Cie nie interesuje,
        oprócz tego żeby podziwiać widoczki:)
        Są dwa sposoby na wypoczynek, ale jeśli ktoś wybiera się na tydzien to każdy
        dzień jest ważny i czas się liczy.
        Pozdrawiam Beata
        • Gość: ellam Re: Tydzień pobytu a Sahara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 15:20
          Byłam tydzień w Hammamet i też pojechaliśmy na 2-dniową Saharę. Po drodze:
          kolosseum w El Jem, na Saharze przejażdżka wielbłądami. W drodze powrotnej
          słone jezioro, oaza Douz /czy tak jakoś/, kraina baśni z 1001 nocy, meczet w
          Kairouan i fabryka dywanów. Wycieczka bardzo intensywna, ale nie żałuję, pomimo
          tego, że 2 dni hotelowe stracone. Gdybyśmy nie byli na tej wycieczce,
          stracilibyśmy dużo więcej - niezapomniane wrażenia. Dzieci miały 7 i 10 lat.
          Jeżeli zdecydujesz się na tę wycieczkę - radzę Ci zabrać ze soba jakiś
          pojemniczek na pustynny piasek. Ja nic nie zabrałam i nasypałam piasku do
          pokrowca na aparat. Pokrowiec oczywiscie do wyrzucenia, bo piasek jest tak
          drobny, że nie sposób go póżniej wytrzepac. Ale piasek sahary stoi u mnie w
          szklanym pojemniczku i jest nacenniejszą pamiątką z pobytu, na dodatek za darmo.
          • Gość: Lucas Re: Tydzień pobytu a Sahara IP: 212.106.168.* 03.07.06, 22:22
            A ja na szczęscie zrezygnowałem z wycieczki na Saharę i wcalę tego nie żałuję,
            miałem z żoną ok 360 DT w kieszeni na samowolne wyprawy w różne miejsca oraz na
            więcej pamiątek.
            • ellam Re: Tydzień pobytu a Sahara 03.07.06, 23:36
              No, to jakis mało obrotny z Ciebie facet, skoro za wycieczkę na Saharę miałeś
              zapłacić 360 DT.
              • Gość: Vei Re: Tydzień pobytu a Sahara IP: *.zdnet.com.pl 04.07.06, 11:59
                Witam,

Troche nie rozumiem. Dlaczego malo obrotny? 2 razy po 180 dinarow - daje akurat 360 (on i zona) i jest to w miare normalna cena za wycieczke u rezydenta czy z Sahel (jesli bierzesz bryczki i wielblady).

Pozdr.
              • Gość: Lucas Re: Tydzień pobytu a Sahara IP: 212.106.168.* 04.07.06, 23:37
                Akurat nastawiliśmy się na wypoczynek a nie na zwiedzanie, pozatym wolę tę kasę
                dołożyć sobie na następne wakacje ...
            • Gość: Ewa Re: Tydzień pobytu a Sahara IP: 212.75.118.* 04.07.06, 09:15
              Jeżeli nie byłeś na tej wycieczce to właśnie masz czego żałować, bo nie wiesz co
              straciłeś. Wycieczka na Saharę jest super, to oprócz wspaniałych plaży najlepsza
              atrakcja w Tunezji.
    • jola1978 Re: Tydzień pobytu a Sahara 04.07.06, 11:20
      Byłam 2 tygodnie temu na Saharze - jeśli chcesz, mogę przesłać Ci mailem
      zdjęcia interesującego Cię miasteczka - napisz. Mój adres: jola1978@gazeta.p
    • Gość: dan Re: Tydzień pobytu a Sahara IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 20:25
      ja też polecam wycieczkę fakultatywną powody są następujące wszystko jest dopięte na ostatni gózik my turyści mamy jedno zadanie robić zdjęcia i czerpać przyjemnośc z tego z zobaczymy czy drogo??? no tak tanie to może nie jest ale powiedz ile razy będziesz na Sacharze ile razy odwiedzisz w życiu góry atlas albo kto ci pokaże dywan który zmiani kolor w zależności od kąta patrzenia na niego ile razy pojedziesz w kolumnie jepów czy wreszcie postawisz nogę w koloseum el jem wydaje się ze rachunek jest prosty opłaca się bo jak wcześniej wspomniałem jedynym zadaniem jest czerpać maximum tego co można zobaczyć dotknąć
      i zapamiętać
      pozdrawiam
      i błagam zobaczcie to, wycieczka jest szalenie wyczerpująca ale WARTO!!!!!!
      dan
    • kasia7913 Re: Tydzień pobytu a Sahara 24.07.06, 23:13
      Zgadzam się w zupełności ze stwierdzeniem,że wyprawa na Saharę to niesamowite i
      cudowne przeżycie.Dopiero co,bo cztery dni temu wróciłam z Tunezji.Nasz pobyt
      (mój i męża) trwał właśnie 7 dni.Tę wyprawę polecił nam rezydent biura Exim
      tours-koszt na os. ok. 500 zł(można płacić w dolarach).Jest to daleka
      podróż,ale warta poświęcenia.Autokar klimatyzowany,częste postoje.Muszę
      przyznać,że dzięki tej wyprawie nasza kolekcja zdjęć jest bogata i robi
      wrażenie:amfiteatr w Kartaginie,piękne widoki-lasy palmowe wśród gór
      Atlas,kaniony,wyprawa na wielbłądach-60 min.,jazda jeepami-3 godz. i postój w
      miejscu,gdzie kręcono sceny do filmu "Gwiezdne Wojny" z 1998r.,zwiedzanie
      skalnych domów Berberów,no i piękny wschód słońca.WARTO!WARTO!WARTO!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka