Dodaj do ulubionych

pytanie do tych co byli w Tunezji

IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.06, 18:46
witam
zadam pytanie zupełnie z innej "beczki".Czy ktoś z was po powrocie z Tunezji na drugi dzień rozchorował się ?? Mi się to przydażyło nie wiem czy ma to związek z pobytem w Tunezji ale jestem lekko tym przerazony.Po powrocie dostałem wysokiej gorączki ogólne krańcowe wyczerpanie i do tego ból węzłów pod pachami.Byłem na pogotowiu tam stwierdzili zapalenie oskrzeli dostałem antybiotyk i po krzyku,po dwóch tygodniach mam nawrót znowu bolą węzły chłonne temperatua 37 stopni i jestem totalnie zmęczony.Dodam ze ww Tunezji czułem sie super dzieci równierz a teraz to, no i mam małego pietra czy czegoś tam nie złapałem,a wszystko przez węzły chłonne które mnie nigdy w zyciu nie bolały a teraz spędzaja mi sen z powiek .Może nieco panikuję ale napiszcie czy ktoś z was miał podobne objawy po powrocie.Czy to tylko zbieg okoliczności.
pozdrawiam
olaf
Obserwuj wątek
    • Gość: Minter Re: pytanie do tych co byli w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 20:23
      Wróciłem 3 dni temu i jestem zdrowy.
      • Gość: angus Re: pytanie do tych co byli w Tunezji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 08:25
        hej!!! my wróciliśmy 2,5 tyg. temu.jak wrócilismy to dziecko miało angine,do
        dzis ma jeszcze kaszel w nocy-mimo antybiotyku.mój mąż dostał temp.39 i
        antybiotyk,L-4 i nie przeszło mu do końca,a mnie już trzyma od dwóch
        tyg:kaszel,gardło-i mimo tabletek nie przechodzi.Myślimy że to przez
        klimatyzacje lub przez zmiane klimatu-ale też nam przez myśl przeszło że może
        coś tam załapaliśmy...pozdro-a gdzie byliście, w jakim hotelu???

• mmmagdaa Re: pytanie do tych co byli w Tunezji 17.07.06, 09:29
          czesc !!! wrocilismy w sobote z Sousse i nic nam nie jest, oprocz tego ze maz
          troche kazlal, a jest to spowodowane oczywiscie klimatyzacja!!!! w autobusach w
          hotelu no i w samolocie, a pozniej wychodzisz na gorace i wilgotne powietzre i
          stad te choroby, mam n adzieje!!!! Zycze zdrowia!!!
          • Gość: talencja Re: pytanie do tych co byli w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.06, 11:01
            ja rok temu jak wrocilam z tunezji to tez sie rozchorowalam. wymoioty, goraczka
            i biegunka przez 2 tygodnie . :/ale co tam jade do tunezji i w tym roku :)
    • Gość: cypres Re: pytanie do tych co byli w Tunezji IP: *.man.poznan.pl 17.07.06, 13:57
      moja dziewczyna po powrocie dostala zapalenia gardla... tydzien z glowy
      Mi osobiscie nic nie bylo ale z tego co wiem to dosc czeste sa zapalenia gardla
      i oskrzeli po powrocie. nic tylko musisz isc do porzadnego lekarza :)
      • Gość: olaf Re: pytanie do tych co byli w Tunezji IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.06, 17:58
        witam
        Hm co powiedzieć ciesze sie (choć brzmi to kretyńsko) że to tylko zykłe choroby ja dostałem skierowanie do szpitala i choć boję się to jestem doberej myśli.zobaczymy co się z tego "wykluje".Mam nadzieję że wszystko będzie ok a te węzły chłonne to zwykły zbieg okoliczności.
        pozdrawiam
        olaf
        Dam znać co i jak za jakiś czas
        Tunezaja to z pewnością piękny kraj i mam nadzieję zawitać tam jeszce kiedyś ;-)
    • schade Re: pytanie do tych co byli w Tunezji 17.07.06, 18:09
      Cześć. U nas rozchorowali się wszyscy tzn. cała czwórka.
      Mały złapał zapalenie oskrzeli z wysoką gorączką a nas bolą gardła do teraz.
      Wróciliśmy 6.07. w sumie u nas też były upały. I parę dni po powrocie mieliśmy
      problemy z żołądkami.
    • Gość: olaf Re: odpowiedź do tych co byli w Tunezji IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.06, 19:40
      witam
      Wróciłem ze szpitala po prawie 10 dniach pobytu (miałem powiększone węzły chłonne pod pachami)powiem tak przeszedłem małe piekło psychiczne po pierwsze chcieli mnie położyc w izolatce ,byłem wszak w afryce a tam rózne świństwa moga sie przytrafić po usilnych błaganiach połozyli mnie na normalnej sali no i się zaczęło badania na wszystko, nic "afrykańskiego " nie znaleźli,no to zaczęła sie jeszce większa katorga lekarze zawsze podejrzewaja najgorsze czyli w moim wypadku to chłoniak (nowotwór) przeszedłem wszystkie możliwe badania od usg brzucha po gastroskopię żołądka ( pobranie szpiku odwołał wspaniałomyślnie pan ordynator wysyłając mnie na konsultacje do pani od zatok gardła itd ta mądra dama ustaliła że mam zapalenie gardła stąd- powiększone węzły chłonne) Reasumując miałem wspaniałą wycieczkę i naprawdę wiele wiele strachu i niepokoju po imprezie ,dlatego wspominam o tym, ponieważ może się to przydażyć każdemu z was ,spowodowane jest to np tamtejszą klimatycacją czy temperaturami które powoduja grypy katary czasami ,jak w moim przypadku ,powiększone węzły chłonne.Lekarze podejrzewają najgorsze a wcale tak nie jest a już napewno nie jest przyczyną Tunezja jako kraj afrykański
      pozdrawiam wszystkich i do Tunezji z pewnością kiedyś wrócę.
      • Gość: Lekarka Re: odpowiedź do tych co byli w Tunezji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.06, 15:39
        Cześć. Nie miej żalu do lekarzy, sam byłeś nieźle wystraszony (przeczytaj
        pierwsze posty:) Lepiej wykluczyć to najgorsze i szczerze: moim zdaniem powinni
        Cię byli położyć w izolatce - różnie mogło być i po co narażać innych pacjentów.
        Na studiach o chorobach tropikalnych nie uczymy się prawie wcale - kiedyś Polacy
        tak nie podróżowali i nie ma tradycji, powinno to się zmienić. Co do chłoniaka:
        znam przypadek, który został zlekceważony na początku i źle się to skończyło.
        Punkcja szpiku też nie jest aż tak straszna. Także nie narzekaj, zajęli się Tobą
        naprawdę nader czule.
        P.S. Nie słyszałam, żeby od samej anginy czy zapalenia gardła dorosły miał
        powiększone pachowe węzły chłonne, spływ chłonki z gardła tamtędy nie idzie.
        • Gość: olaf Re: odpowiedź do tych co byli w Tunezji IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.06, 16:26
          Nie mam żalu do lekarzy, ma pani rację byłem mocno wystraszony i cząstka tego strachu gdzieś się nadal tli.Pani post scriptum też to jakby utrwaliło bo nie wiem do końca jakie były przyczyny powiększonych węzłów .Ale staram się myśleć pozytywnie skoro lekarze niczego się nie doszukali to jest ok.za dwa miesięce wizyta kontrolna u hematologa zamknie -mam nadzieję- ten epizod w moim życiu
          pozdrawiam serdecznie
          • nikita.nika Re: odpowiedź do tych co byli w Tunezji 29.07.06, 17:55
            Wrocilam z Tunezji tydzien temu moj syn do tej pory ma zapalenie ucha juz 2
            antybiotyk bierze lekarz powiedzial ze jest za to odpowiedzialna jakas bakteria
            i przepisal silniejszy antybiotyk. Na razie czekamy na poprawe..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka