Dodaj do ulubionych

dar ezzahra ---------------- 19 . kwiecień

IP: 83.2.77.* 31.03.07, 19:37
Witam was moi mili :-)

Mam takie pytanie do was, mianowicie chodzi mi tutaj czy moze ktos z was
wybiera sie z katowic do tunezji dnia 19.04 ?
Co polecacie w poblizu DAR EZZAHRA ? Chcialbym zwiedzic Tunis a tak ze
sprawdzic sie na 'latawcu' za motorowka, lot balonem? moze cos innego
polecacie, z gory dzieki za wskazowki

pozdrowko z Wadowic ;-)

Obserwuj wątek
    • Gość: macieK Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: 83.2.77.* 04.04.07, 22:48
      odswiezam
      • Gość: Yasmina Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: 217.153.167.* 05.04.07, 11:07
        Ja sie wybieram, a wlasciwie wybieramy - jedziemy we 2. Niestety nie z Katowic
        a z Warszawy :) na 7 dni
        Czytalam ze hotel znajduje sie nieco na odludziu ale jest blisko stacji
        kolejowej co daje mozliwosc zwiedzania okolic Tunisu. Dwie przecznice od hotelu
        jest sklep spozywczy.
        • Gość: maciek Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: 83.2.77.* 05.04.07, 18:58
          osobiscie chcialem zmienic dzis ten hotel ze wzgledu na to ze jest na odludziu,
          jednak chyba przy nim zostane, mam nadzieje ze pociagi przynajmniej czesto
          jezdza :-)))
          • Gość: Yasmin Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: *.chello.pl 05.04.07, 20:01
            ja juz mam rozklad jazdy pociagów - to na papierze, a w glowie.. pomysly na
            miejsca ktore warto odwiedzic :)
            po 1 Sidi bou said
            po 2 Kartagina
            po 3 Tunis
            po 4 Friguia Park
            Bilety sa tanie, a jakos pociagow nieporownywalna z nasz kolejka WKD
            • Gość: maciek Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: 83.2.77.* 05.04.07, 21:10
              napewno bede chcial zaliczyc Friguia Park, doczytalem sie ze jest to bardzo
              przyjemne miejsce. Tak na marginesie to nie moge sie doszukac tej strefy
              hotelowej nawet na google maps, mam nadzieje ze rezydent udzieli jakies
              wskazowki czym i jak dostac sie w wybrane miejsca ;-)
              • Gość: Yasmina Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: *.chello.pl 05.04.07, 21:30
                Ja rowniez nieczego na temat hotelu/miejscowosci nie znalazlam
                • Gość: maciek Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: 83.2.77.* 05.04.07, 21:47
                  ... poza jednym komentarzem ze widac z hotelu kominy fabryki oraz ze na basen w
                  niedziele nie da sie wejsc bo jest tylu arabow ... szkoda tak ze, ze plaza jest
                  ogolna
              • Gość: Carmen Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: *.mofnet.gov.pl 06.04.07, 14:54
                Bo tam nie ma strefy hotelowej :P Tzn. jest hotel z basenem ogrodzony płotem ;)
                Byłam tam pod koniec września 2006. W pierwszym tygodniu miałyśmy z koleżanka
                towarzystwo 9 polaków, 1 włoszkę i biznesmenów pracujących w Tunisie, którym
                hotel służył jako tymczasowy dom. W drugim tygodniu zostałyśmy same z włoszką,
                biznesmenami i raz francuskimi emerytami ;)Czasami na jedna noc przyjeżdżali
                jeszcze francuscy emeryci, którzy mieli chyba wycieczkę świat w 7 dni ;)
                Hotel ładny i duży. W środku były otwarte 2 kafejki których nie zwiedzałyśmy.
                Pozostałe kafejki hotelowe były w tym czasie zamknięte ale tez było po sezonie i
                ludzi w tym ogromnym hotelu można było policzyć na palcach ;)
                Jedzenie dobre, a ponieważ było nas tak mało to się przejadaliśmy ;)
                Plaża niestety publiczna, ale za to zaraz obok basenu i można było sobie
                zostawić przy nim rzeczy i wyjść za bramę (pilnowaną przez czujną ochronę). Była
                kąpiel w ciepłym morzu bez martwienia sie o rzeczy.
                Jeśli ma się widok na morze (przy na małym zaludnieniu ma się na 100% bez
                żadnych łapówek) to widać również Tunis, Kartaginę, Sidi Bu Said, przylądek i
                kominy które znajdują się w Tunisie ;)
                Obsługa bardzo miła i bardzo szczęśliwa jak Polacy mówią po francusku :) Z
                angieskim nie wiem, bo koleżanka znała francuski a ja łamanym angielskim tez się
                dogadałam ;)
                Jedyny nieprzyjemny incydent to kradziż.

UWAGA NA PIENIĄDZE!!!! Nie trzymać ich w pokoju tylko faktycznie lepiej wynająć
                skrytkę.
                Kradzieże były 2 i obie w ostatni dzień pobytu. Zawsze ukradziono z porfela 20
                dolarów innych pieniędzy nie ruszano chyba żeby "klient" sie nie zoorietował.

Na mapie należy szukać bodajże Ezzahra zaraz przy zakończeniu przylądka. Od
                strony Tunisu.

Czekam na pytania ;)
                • Gość: Carmen Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: *.mofnet.gov.pl 06.04.07, 14:56
                  zapomniałam. Tubylcy nie mieli wstępu na teren basenu a jak juz to na baardzo
                  krótko.
                  • Gość: maciek Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: 83.2.77.* 06.04.07, 16:24
                    dzieki za rady, czy aby przypadkiem nie jest to tutaj na mapie gdzie pisze
                    HAMMAM LIF w tej zatoce ? (link do mapki:
                    maps.google.com/maps?f=q&hl=pl&q=Sidi+Bu+Said&layer=&ie=UTF8&z=10&ll=36.765292,10.446625&spn=0.589671,1.109619&t=h&om=1)

moze korzystalas z uslug pociagow badz innych srodkow ? Czy mozna się dostać do
                    tego zoo lub innych ciekawych miejsc ?
                    • Gość: Carmen Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: *.zabrze.net.pl 06.04.07, 23:30
                      Dokładnie to to miasteczko :) a tutaj
                      maps.google.com/maps?f=q&hl=pl&q=Sidi+Bu+Said&layer=&ie=UTF8&om=1&z=17&ll=36.740552,10.323157&spn=0.003749,0.007296&t=h
                      jest zbliżenie na hotel.

Stacja kolejowa jest jakieś 5-10 min od hotelu, trzeba obejść ten park czy nie
                      wiem co to jest :). Po wyjściu z hotelu w prawo, na skrzyżowaniu w lewo i już
                      prawie widać tory :) Bez obaw. Nie słychać w hotelu telepiących się pociągów :)
                      Tu jest zbliżenie na stacje
                      maps.google.com/maps?f=q&hl=pl&q=Sidi+Bu+Said&layer=&ie=UTF8&om=1&z=18&ll=36.739198,10.318002&spn=0.001874,0.003648&t=h
                      Jeździłyśmy z koleżanką zarówno pociągiem do Tunisu, a potem do kolejką z Tunisu
                      do Kartaginy, Sidi Bou Said. Nie pamiętam ile kosztowały bilety, ale jeździłyśmy
                      pociągiem I klasą i nie byłyśmy zrujnowane ;) Po przyjeździe pisałam na ten
                      temat posta na tym forum więc musisz szukać szczegółowych informacji. Z tego co
                      mi teraz świta to za bilet do Tunisu i z powrotem płaciłyśmy chyba od 1,5-2,5
                      dinara na głowę. Kolejka też mniej więcej w tej cenie. Pilotka poradziła 1 klasę
                      i tego się trzymaliśmy. Ichniejsza 1 to nasz 2 ;) Na stacji możesz też dostać
                      gratis dokładny rozkład jazdy, na którym w tabelce są wszystkie stacje i godziny
                      :) Na kolejce tego nie dostałyśmy, ale często jeździ.
                      Jedzie się ok 30 min i Tunis to stacja końcowa. Jeśli od razu będziesz chciał
                      się przesiąść na kolejkę w kierunku Kartaginy i dalej to czeka Cię ok 20 min
                      szybki spacer przez miasto. Grunt to mieć dobry przewodnik i zwiedza się
                      doskonale :) Tunezyjczycy są szalenie przyjaźni i chętni do pomocy. Jak już będą
                      wiedzieli dokąd jedziesz to nie pozwolą Ci wysiąść gdzie indziej ;) Musiałbyś
                      się bardzo starać, żeby zabłądzić ;)
                      Do Zoo nie pojechałyśmy i nawet nie wiedziałam, że tam takie jest ;)
                      Generalnie Tunis, Kartaginę i inne miasteczka na trasie kolejki zwiedzałyśmy
                      same. Nie opłaci się brać wycieczki za 60 $ bo za o wiele mniejszą cenę
                      zwiedzasz wszytko dokładnie co chcesz bez biegania i nakazów typu 30 min na
                      zwiedzenie Kartaginy :/
                      Oprócz 3 wypadów (z czego 2 tylko we 2 dziewczyny - blondynki ;)) do Tunisu i
                      dalej wybrałyśmy się jeszcze na zorganizowaną przez biuro podróży wycieczkę 2
                      dniową do El Jam, Saharę i inne atrakcje. BYŁO BOSKO :D Warto zabrać wszystkie
                      atrakcje bo również jazda dorożkami po oazie, które czasami są niepolecane były
                      fantastyczne :)

Teraz coś dla kobiet wybierających się bez męskiego towarzystwa.
                      Przed wyjazdem naczytałyśmy się strasznych opowieści o naprzykrzaniu się arabów
                      itp. Fakt, tamtejsi "macho" lubią zaczepiać białe dziewczyny, ale jak się nie
                      zwraca na nich uwagi, nie nosi się krótkich spódnic i odsłoniętych ramion to
                      jest bezpiecznie. Wszytko w ramach rozsądku. Nie polecam wieczornych wypadów na
                      miasto ;) Jeździłyśmy same pociągiem i kolejką i nic się takiego nie działo.
                      Uważajcie trochę na suk w Tunisie, ale i tam nic się takiego nie dzieje ;) I nie
                      obrażajcie się jak zaczną do Was po polsku krzyczeć "Baba Jaga", bo u nich
                      dzięki polskiej telewizji to jest komplement... ;)

Jeszcze raz przypominam o kradzieżach w pokoju!!!

Acha, albo to nie był sezon albo co ale nie miałyśmy takich ładnych kwiatków na
                      pościeli jak są na zdjęciach w innych hotelach :( Chociaż pieniążka
                      zostawiałyśmy. Za to pokój był codziennie posprzątany i ręczniki wymienione.

Byłyśmy z biurem OASIS.
                      • Gość: maciek Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: 83.2.77.* 07.04.07, 10:29
                        ja podobnie jak ty z oasisem, dziekuje Ci bardzo za wszystko i Wesolych Swiat !!!

pozdrawiam
                        maciek
                        • Gość: Carmen Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: *.zabrze.net.pl 08.04.07, 15:02
                          Dziękuję i wzajemnie :) Miłego pobytu w Tunezji :) Mam nadzieję, że wrócicie tak
                          zadowoleni jak ja :)
                          • Gość: maya Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: *.acn.waw.pl 09.04.07, 12:17
                            Ale milo:)) tez wylatuje 19ego! Maciek, w ile osob lecicie? Woda ma miec z 17
                            stopni, pewnie o kapaniu nie ma mowy..
                            • Gość: Yasmina Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: *.chello.pl 09.04.07, 13:14
                              Dzieki Carmen :) Okazuje sie ze jest to malo turystyczne miasteczko - lubie
                              takie klimaty. Świetnie ze bez problemu bedzie mozna kupic wode etc. Hotel
                              wyglada na dosc przyzwoity, chyba ze zdjecie bylo robione w najbardziej
                              reprezentacyjnym miejscu ;)
                              Jolu a Ty z jakiego miasta wyruszasz?
    • Gość: alojjola Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 12:19
      witam, czy mozna prosic o strony z rozkładami pociągów i autobusów, co to jest
      Frigula Park, i jak się tam dostać Jola
    • Gość: Carmen Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: *.zabrze.net.pl 08.04.07, 15:40
      Raczej tak. Tam nie ma innych hoteli :) W tym parku na przeciwko hotelu budowali
      coś z drewna co wyglądało jak campingi, ale równie dobrze mogły to być
      przygotowywane jakieś budy na zakończenie i świętowanie Ramadanu ;) (rozpoczął
      się w czasie mojego pobytu) Bez problemu zrobisz zakupy chociażby w markecie po
      drugiej stronie torów (1 min od stacji kolejowej) przy głównej ulicy. Więcej
      sklepów znajduje się w samym centrum Hammam Lif. Wychodząc główną bramą hotelową
      skręć w lewo i cały czas idź prosto. Po jakiś 30 h dojdziesz do głównego placyku
      i głównej ulicy. Jest tam też suk, ale nie pamiętam w jakie dni. Suk jest też
      na tym placyku za parkiem przy torach. Bodajże w czwartek rano. Wrażenia
      zapachowe niepowtarzalne ;)

Acha... po lewej stronie hotelu jest mały meczet, ale innowiercy w Tunezji nie
      mają wstępu do miejsc kultu.

Zdjęcia:
      Widok z balkonu:
      img241.imageshack.us/img241/1897/1002094sl8.jpg
      img177.imageshack.us/img177/6728/1002098lq6.jpg
      img85.imageshack.us/img85/6636/1002101jj9.jpg
      img254.imageshack.us/img254/9888/1002102dq0.jpg
      img141.imageshack.us/img141/9639/1002105ly1.jpg
      Hol: img89.imageshack.us/my.php?image=1002284vn1.jpg
      Szwedzki stół(y): img89.imageshack.us/my.php?image=1002289zz7.jpg tak
      wygląda już praktycznie po śniadaniu gdy panowie zaczęli sprzątać ;)
      Napiszę tylko, że na śniadanie było kilka gatunków słodkich bułeczek i ciastek,
      bagietka, jajko sadzone, dżemy, pomidory, chałwa, oliwki serki, sok, mleko,
      kakao, herbata, kawa, owoce i inne rzeczy których juz nie pamiętam :)
      (duch to wycięta postać ;P)

Widok z tarasu: img243.imageshack.us/my.php?image=1002297lw6.jpg
      • Gość: maciek Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: 83.2.77.* 08.04.07, 18:11
        dzieki za zdjecia, przynajmniej juz wiem co i jak wyglada, mam nadzieje ze
        pogoda dopisze to i po tej plaży sobie pobiegam :))

pozdrawiam
    • dowoz.na.lotnisko.pyrzowice Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci 09.04.07, 17:21
      Jeśli potrzebujesz dostać się z Katowic lub okolic na lotnisko w
      Pyrzowicach,Balicach lub na Okęcie to napisz do mnie maila-oferuję transport
      samochodem kombi z klimatyzacją, w tygodniu transport możliwy w
      godz.popołudniowych i wieczornych oraz nocnych , w weekendy 24h.Cena
      atrakcyjna-do uzgodnienia w zależności od ilości km.
      W razie zainteresowania proszę o kontakt mailowy:
      dowoz.na.lotnisko.pyrzowicemalpkagazeta.pl
    • Gość: maciek Re: dar ezzahra ---------------- 19 . kwieci IP: 83.2.77.* 27.04.07, 19:42
      ... już po wszystkim ;-)
      generalnie hotel dla ludzi którzy wybieraja sie do Tunezji na wypoczynek typu
      'leżakowanie'.
      Osobiście nie przepadam za życiem ala leniwiec:-))) Hotel jedyny w mieście,
      przez co można sie czuć jak małpka w zoo. Plaza zaniedbana, brudna, szkło! Obok
      hotelu wpadają ścieki do morza. Pokoje zadbane, obsługa hotelowa na +4, języka
      angielska trudna być (francuski i niemiecki OK). Jednak nie można wymagać od
      nich zbyt wiele ponieważ i w Polsce ciężko turyście dogadać sie po angielsku.
      Plusem położenia hotelu na pewno jest stacja kolejowa w Ezzahra, poprzez która w
      łatwy sposób możemy dostać sie do Tunisu a później TGM do Sidi bądź Kartaginy.
      Pytania ? (NO SPAM)canter@onet.eu

pozdrawiam, a szczególnie " polską ekipę " z która miałem przyjemność sie poznać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka