Gość: deo IP: *.smrw.lodz.pl 17.08.07, 15:01 Co sadzicie na temat Tunezja + libia 7 + 7 jest taki last w Triadzie ... warto nie warto są jakies pułapki w tym wszystkim pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: baboo78 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.chello.pl 17.08.07, 16:40 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21193&w=66509826 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21193&w=65533139 poszukasz troche to znajdziesz na pewno jescze coś Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie 18.08.07, 10:44 dzieki serdeczne baboo .. poczytałem poczytałem ... euforia powiedzmy srednia ... ale jakbys mógł mi podrzucic linki do wycieczek fakultatywnych ... bo cos mi wyszukiwanie słabo idzie ... znalazłem biuro sahel ale nie otwiera sie ich strona ... istota pytania jest to ze chciałbym zobaczyc Tunis bedę mieszkał w Hammamed i może cos jeszcze ale co warto ??? mam w koncu tylko 7 dni pobytu... czyli jakie są lokalne biura podróży i ewentualnie jaka jest różnica cenowa między fakultetami od rezydenta a na mięscie ???? jeszcze jedno czy w czasie objazdu jest jakiś fakultet płatny ... chocby jak w Turcji - wieczór turecki który warto zobaczyc ?? i jaki jest z grubsza przelicznik walut tzn dolara czy euro czy brac euro czy dolary pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboo78 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.chello.pl 18.08.07, 19:16 www.globtroter.pl/waluta/ Tu masz przelicznik, uaktualniany codziennie. Kiedy wyjeżdżałem praktycznie nie było znaczenia w tunezji którą walutą się operowało. Odnośnie kasy to podpowiem ci jeszcze jedno: Walute libijską bedziecie kupować od cinkciaży, tak zwane niebieskie stoliki (tam warto mieć jednak dolary) kurs wymiany jest taki sam jak w przypadku tunezyjskich dinarów ale... dopiero od kwoty 100$. Poniżej tej sumy kurs jest zaniżany, więc warto się złożyć z współ towarzyszami podróży i wymięnić większą kwote. Co do tamtejszych biur podróży to jedynie sahel jest godny polecenia, a różnice cenowe są spore nawet 50%. W Tunezji jedyny interesujący fakultet to wycieczka na Sahare. Ostatnie dwa zdania nie wynikają z mojego doświadczenia, tylko z dosyć dokładnych relacji. Na objeździe fakultety są dwa: Trypolis nocą i rejs statkiem plus rybna kolacja. oby dwie były na tyle drogie że nikt nie reflektował, a żeby takowa wycieczka się odbyła musi zgłosić się co najmniej 10 osób. Na terenie hotelu w Libii jest bar z fają wodną, bardzo tani więc polecam. To chyba wszystko, jakby co to pytaj, chętnie pomoge. pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboo78 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.chello.pl 18.08.07, 19:19 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21193&w=67552052 Tu masz kogoś zorientowanego jeśli chodzi o biuro Sahel, chyba bo wszystkiego nie czytałem, ale spróbuj sie popytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.smrw.lodz.pl 18.08.07, 20:45 Dzieki to chyba pilot mówi gdzie sa takie kantory czy cinkciarze w Libii sahare sobie jednak daruje chyba bo to dwa dni ... i dosc drogo 150 Dinarów ? czyli ponad 300 pln jak pisali gdzies tam ? 1 dinar 2,1 pln to duzo ... a chcę sie troche poopalac nad morzem jednak ... natomiast wymysliłem sobie że pojade z tym biurem do Tunisu - lubie byc w stolicy kraju ... taki sobie snobizm i do Kartaginy ... no dzięki mam jakąs jasnośc ... na pustyni byłem w Egipcie ... to nie do końca to samo pewnie ale jeepem jechałem po takich piaskowych wzgórzach dzieki wielkie pzdr deo warto czy nie warto ale klamka zapadła i trzeba z siebie wydobyć pokłady optymizmu i jechac zobaczyc nowe kraje i Kadafiego też hahahahah aa a wódke można mieć w bagażu jak się będzie przekraczało granicę libijską ... no jakąs jedna butelczyne koniaku na profilaktyke zemsty Kadafiego a w Tunezji to nie wiem jakiego ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboo78 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.chello.pl 19.08.07, 11:03 Nie radze przemycać żadnego alkoholu do Libii. Autokary sprawdzają wyrywkowo ale lepiej nie ryzykować bo kary ponoć są duże i mogą zatrzymać cały autokar baaaardzo długo na granicy. Możesz pokombinować z drinkiem w butelce cocacoli ale czy warto to ja nie wiem. Pomyśl sobie: Cały autokar przeszukują, rewizje osobiste, stoicie na granicy 4 godziny dłużej i to wszystko przez ciebie :) ja nie wiem jakby zareagowało 40 osób które jechało by z tobą ale ja bym raczej sympatją do ciebie nie pałał przez reszte wycieczki. Lepiej chyba zaopatrzyć się w jakieś tabletki. A i bardzo ważne (ale to pilot kilkakrotnie będzie powtarzał) NIE ROBIĆ ZDJĘĆ chociaż ciekawych rzeczy można się naoglądać. Granica to ich obiekt militarny i za zdjęcia mogą się bardzo pogniewać i aparat na pewno zabiorą bez żadnego ale. Ale wybór należy do ciebie, kto nie ryzykuje ten nie ma Podobno :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.07, 12:40 ale zaraz zaraz ... napisz jasniej ... do pijaków nie należą ale jedna butelke koniaku zawsze z soba brałem czy to do Egiptu czy do Turcji i bez problemów ... to teraz jak jest lece do Tunezji ... i biore butelke koniaku ... normalne ale jeśli pierwszy bedzie objazd to co ... mam wylac koniak czy jest jakis depozyt ale gdzie ??? Wyjasnij proszę bo sie cały zaniepokoiłem ... w ogóle nie brac ze soba żadnego alkoholu a jak tak to po powrocie do tunezji gdzie niby mozna kupic koniak ... w Egipcie były sklepy w których mozna było kupic koniak i alkohole w 24 godziny po przylocie a jak jest tu ... napisz dikładnie jak to jest ... bo miałem zamiar zabrac standartowo jedna butelkę a teraz ... co z nią zrobie jak pierwszy bedzie objazd ... nie mam zwyczaju upic sie całą butlą na raz zaniepokojony deo !!!?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.gorzow.mm.pl 19.08.07, 13:12 ile wymienialiście kasy w Libi na jedną osobę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboo78 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.chello.pl 19.08.07, 17:20 U nas było tak: Jedna noc w hotelu transferowym, druga noc w hotelu w Matmacie (już chyba o nim czytałeś) i w tym hotelu również nocujecie po powrocie z Libii. U dyrektora hotelu można zostawiać paczki na przechowanie, płaci się za każdą siatkę chyba 2-3 dinary (zdarzyły się braki w siatkach. Gineły zapalniczki,słodycze,drobne sprawy, alkohol nikomu nie zginą). Jeśli chodzi o kwestje pieniędzy to oczywiście zależy na co masz zamiar wydawać. Pierwsza sprawa to fototikety czyli możliwość robienia zdjęć na obiektach które się zwiedza. 1 fototiket kosztuje 5 dinarów, obiektów jest zdaje się 4 ale właściwie opłaca się wykupić 1 (moim zdaniem) A mianowicie przy zwiedzaniu starożytnego miasta Laptismagna. ceny wody i jedzenia są porównywalne z tymi w Tunezji, może troche niższe. Tak traktując wycieczke, czyli: woda, jakaś herbata, mały posiłek, zielona książeczka Kadafiego, shisa, na dwie osoby wydaliśmy 60 dinarów libijskich. Jeśli ktoś lubi zakupy niech się nastawi na Libie, sprzedawcy nie są nachalni i przyjemniej się chodzi po straganach, a i towary raczej są lepszej jakości, niestety nie należy się targować. Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie 19.08.07, 17:41 dzieki rozumiem , że nalezy zostawic w hotelu w Matmacie ... ... a za kamerę tez sie płaci czy ten fototicket obejmuje wszystko ... nie mozna sie targowac ??? książeczkę z Kadafim pewno że kupie chocby z ciekawości ?? a tak ogolnie to zadowolony -lona ? jestes bo cos mna targaja miesznane uczucia ... pasja podróznicza i chęc ogladania nowych miejsc ma zwyciężyc czy tez kiepsko sie wybrało ??? pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboo78 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.chello.pl 19.08.07, 18:32 Za kamery płaci się jeszcze więcej, ale nie pamiętam ile bo nie korzystałem. Czy warto? Uważam że zawsze warto zwiedzić nowe miejsca, po prostu, moim zdaniem, Tunezja to kultura niskich lotów, szczególnie to co widziałem, Libia o wiele ciekawsza tam czuć tradycje muzułmańską. Ogólnie jestem zadowolony, ale do Tunezji raczej nie wrócę. Rok temu byłem w Turcji i różnica jest powalająca, zarówno w jakości usług, ilości miejsc do zwiedzania jak i kultury osobistej tuziemców. Z powodu tak dużej dysproporcji jestem zawiedziony Tunezją ale zadowolony że byłem, widziałem i moge coś na ten temat powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.07, 19:32 Dzięki jeszcze raz ... z grubsza mamy jak widzę podobne podejście do turystyki serdecznie pozdrawiam i może kiedyś na szlaku ... kto to wie w Tunezji pewno nie ale gdzie indziej ??? deo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: deo IP: *.gorzow.mm.pl 19.08.07, 20:01 w jakim terminie lecisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baboo78 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.chello.pl 19.08.07, 20:16 Świat jest w sumie mały. Życzę powodzenia i beztroskiego wyjazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.07, 20:39 od 6 do 20 wrzesnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.gorzow.mm.pl 19.08.07, 20:44 to raczej się nie spotkamy my mamy wylot 13.09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.07, 20:51 kto wie.... jeślibyśmy mieli najpierw pobyt a potem objazd to akurat ale może być odwrotnie też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merhaba Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: 83.16.192.* 19.08.07, 23:36 W Libii się nie targujesz i tyle- nie ma takiego zwyczaju. Jeszcze się natargujesz w Tunezji:) Wróciłam 10 dni temu z tego objazdu, zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.gorzow.mm.pl 20.08.07, 07:54 Troche mnie martwicie tym objazdem w zeszłym roku byłem w turcji (było super). Nastawiam sie że i tak będzie w tunezji i libii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joania Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.nysa.3play.net.pl 21.08.07, 08:19 Jarek ty się nie martw. Napewno będzie super. W końcu to wakacje, Afryka (trochę mniej dzika)i przygoda. Zresztą będzie co ma być :) A będzie napewno super! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiao0 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie 25.08.07, 01:14 wraz z mężem bylismy bardziej zadowoleni z objazdu Tunezji+ Libia niż z samego pobytu w Tunezji. naszym pilotem był Pan Jacek Daszyński- było wesoło i ciekawie.spotkalismy sympatycznych ludzi. wstawanie bardzo wczesnie rano ale warto byc też wcześniej z powrotem. druga grupa z innym pilotem p.Agnieszką wyjeżdzała później od nas ale i powroty miała późniejsze. pozwolenie na robienie zdjęc kosztuje 5 dinarów, kamera 10 dinarów.w Trypolisie jest dużo wolnego czasu. mnie się podobało. wolę zwiedzanie niż 2 tygodnie leżenia przy basenie lub na plaży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joania Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.nysa.3play.net.pl 30.08.07, 08:53 Nie wie ktos przypadkiem ile trzeba mieć kaski na objeździe w samej Libii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deoand Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.smrw.lodz.pl 05.09.07, 21:22 Hej moze ktos leci jutro do Tunezji + Libia i wie co będzie pierwsze ... chyba że sie wszyscy własnie pakuja pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwcia Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 13:36 Ja również wolę zwiedzanie niz byczenie ciągłe na plaży, dlatego zastanawiam sie nad ta opcja 7+ 7.Chcę zabrać ze sobą 11-letnia córkę i się zastanawiam czy to nie będzie dla niej zbyt męczące? Jak myślicie? Pewnie przesadzam ? Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie 20.09.07, 22:03 hej !!! własnie wróciłem ... ogolnie rzecz biorąc warto ... niezły program nieźli piloci i co nieco sie zobaczy a może nawet wpadnie na śniadanko lub kolacyjkę do wodza Trypoli i całej Libii zreszta też pzdr deo Odpowiedz Link Zgłoś