Dodaj do ulubionych

Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie

IP: *.smrw.lodz.pl 17.08.07, 15:01
Co sadzicie na temat Tunezja + libia 7 + 7

jest taki last w Triadzie ... warto nie warto

są jakies pułapki w tym wszystkim

pzdr deo
Obserwuj wątek
    • Gość: baboo78 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.chello.pl 17.08.07, 16:40
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21193&w=66509826
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21193&w=65533139
      poszukasz troche to znajdziesz na pewno jescze coś
      • deoand Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie 18.08.07, 10:44
        dzieki serdeczne baboo .. poczytałem poczytałem ...
        euforia powiedzmy srednia ...
        ale jakbys mógł mi podrzucic linki do wycieczek
        fakultatywnych ... bo cos mi wyszukiwanie słabo idzie ...
        znalazłem biuro sahel ale nie otwiera sie ich strona ...

istota pytania jest to ze chciałbym zobaczyc Tunis bedę
        mieszkał w Hammamed i może cos jeszcze ale co warto ???

mam w koncu tylko 7 dni pobytu...

czyli jakie są lokalne biura podróży i ewentualnie jaka
        jest różnica cenowa między fakultetami od rezydenta a na
        mięscie ????

jeszcze jedno czy w czasie objazdu jest jakiś fakultet
        płatny ... chocby jak w Turcji - wieczór turecki który
        warto zobaczyc ??
        i jaki jest z grubsza przelicznik walut tzn dolara czy
        euro

czy brac euro czy dolary

pzdr deo

• Gość: baboo78 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.chello.pl 18.08.07, 19:16
          www.globtroter.pl/waluta/

Tu masz przelicznik, uaktualniany codziennie. Kiedy wyjeżdżałem praktycznie nie
          było znaczenia w tunezji którą walutą się operowało. Odnośnie kasy to podpowiem
          ci jeszcze jedno:
          Walute libijską bedziecie kupować od cinkciaży, tak zwane niebieskie stoliki
          (tam warto mieć jednak dolary) kurs wymiany jest taki sam jak w przypadku
          tunezyjskich dinarów ale... dopiero od kwoty 100$. Poniżej tej sumy kurs jest
          zaniżany, więc warto się złożyć z współ towarzyszami podróży i wymięnić większą
          kwote.
          Co do tamtejszych biur podróży to jedynie sahel jest godny polecenia, a różnice
          cenowe są spore nawet 50%. W Tunezji jedyny interesujący fakultet to wycieczka
          na Sahare. Ostatnie dwa zdania nie wynikają z mojego doświadczenia, tylko z
          dosyć dokładnych relacji.
          Na objeździe fakultety są dwa:
          Trypolis nocą i rejs statkiem plus rybna kolacja. oby dwie były na tyle drogie
          że nikt nie reflektował, a żeby takowa wycieczka się odbyła musi zgłosić się co
          najmniej 10 osób. Na terenie hotelu w Libii jest bar z fają wodną, bardzo tani
          więc polecam. To chyba wszystko, jakby co to pytaj, chętnie pomoge. pozdro.
          • Gość: baboo78 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.chello.pl 18.08.07, 19:19
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=21193&w=67552052
            Tu masz kogoś zorientowanego jeśli chodzi o biuro Sahel, chyba bo wszystkiego
            nie czytałem, ale spróbuj sie popytać.
            • Gość: deo Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.smrw.lodz.pl 18.08.07, 20:45
              Dzieki to chyba pilot mówi gdzie sa takie kantory czy
              cinkciarze w Libii

sahare sobie jednak daruje chyba bo to dwa dni ... i dosc
              drogo 150 Dinarów ? czyli ponad 300 pln jak pisali gdzies
              tam ? 1 dinar 2,1 pln to duzo ...

a chcę sie troche poopalac nad morzem jednak ...

natomiast wymysliłem sobie że pojade z tym biurem do Tunisu
              - lubie byc w stolicy kraju ... taki sobie snobizm i do
              Kartaginy ...

no dzięki mam jakąs jasnośc ...

na pustyni byłem w Egipcie ... to nie do końca to samo
              pewnie ale jeepem jechałem po takich piaskowych wzgórzach

dzieki wielkie pzdr deo

warto czy nie warto ale klamka zapadła i trzeba z siebie
              wydobyć pokłady optymizmu i jechac zobaczyc nowe kraje

i Kadafiego też hahahahah

aa a wódke można mieć w bagażu jak się będzie przekraczało
              granicę libijską ... no jakąs jedna butelczyne koniaku na
              profilaktyke zemsty Kadafiego a w Tunezji to nie wiem
              jakiego ...
              • Gość: baboo78 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.chello.pl 19.08.07, 11:03
                Nie radze przemycać żadnego alkoholu do Libii. Autokary sprawdzają wyrywkowo ale
                lepiej nie ryzykować bo kary ponoć są duże i mogą zatrzymać cały autokar
                baaaardzo długo na granicy. Możesz pokombinować z drinkiem w butelce cocacoli
                ale czy warto to ja nie wiem. Pomyśl sobie:
                Cały autokar przeszukują, rewizje osobiste, stoicie na granicy 4 godziny dłużej
                i to wszystko przez ciebie :) ja nie wiem jakby zareagowało 40 osób które
                jechało by z tobą ale ja bym raczej sympatją do ciebie nie pałał przez reszte
                wycieczki. Lepiej chyba zaopatrzyć się w jakieś tabletki. A i bardzo ważne (ale
                to pilot kilkakrotnie będzie powtarzał) NIE ROBIĆ ZDJĘĆ chociaż ciekawych rzeczy
                można się naoglądać. Granica to ich obiekt militarny i za zdjęcia mogą się
                bardzo pogniewać i aparat na pewno zabiorą bez żadnego ale. Ale wybór należy do
                ciebie, kto nie ryzykuje ten nie ma Podobno :)
                • Gość: deo Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.07, 12:40
                  ale zaraz zaraz ... napisz jasniej ...

do pijaków nie należą ale jedna butelke koniaku zawsze z soba brałem
                  czy to do Egiptu czy do Turcji i bez problemów ...

to teraz jak jest lece do Tunezji ... i biore butelke koniaku ...
                  normalne ale jeśli pierwszy bedzie objazd to co ...
                  mam wylac koniak czy jest jakis depozyt ale gdzie ???

Wyjasnij proszę bo sie cały zaniepokoiłem ...

w ogóle nie brac ze soba żadnego alkoholu a jak tak to po powrocie
                  do tunezji gdzie niby mozna kupic koniak ...
                  w Egipcie były sklepy w których mozna było kupic koniak i alkohole w
                  24 godziny po przylocie a jak jest tu ...

napisz dikładnie jak to jest ... bo miałem zamiar zabrac standartowo
                  jedna butelkę a teraz ... co z nią zrobie jak pierwszy bedzie objazd
                  ... nie mam zwyczaju upic sie całą butlą na raz

zaniepokojony deo !!!??????
                  • Gość: jarek Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.gorzow.mm.pl 19.08.07, 13:12
                    ile wymienialiście kasy w Libi na jedną osobę
                    • Gość: baboo78 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.chello.pl 19.08.07, 17:20
                      U nas było tak:
                      Jedna noc w hotelu transferowym, druga noc w hotelu w Matmacie (już chyba o nim
                      czytałeś) i w tym hotelu również nocujecie po powrocie z Libii. U dyrektora
                      hotelu można zostawiać paczki na przechowanie, płaci się za każdą siatkę chyba
                      2-3 dinary (zdarzyły się braki w siatkach. Gineły zapalniczki,słodycze,drobne
                      sprawy, alkohol nikomu nie zginą).
                      Jeśli chodzi o kwestje pieniędzy to oczywiście zależy na co masz zamiar wydawać.
                      Pierwsza sprawa to fototikety czyli możliwość robienia zdjęć na obiektach które
                      się zwiedza. 1 fototiket kosztuje 5 dinarów, obiektów jest zdaje się 4 ale
                      właściwie opłaca się wykupić 1 (moim zdaniem) A mianowicie przy zwiedzaniu
                      starożytnego miasta Laptismagna. ceny wody i jedzenia są porównywalne z tymi w
                      Tunezji, może troche niższe. Tak traktując wycieczke, czyli:
                      woda, jakaś herbata, mały posiłek, zielona książeczka Kadafiego, shisa, na dwie
                      osoby wydaliśmy 60 dinarów libijskich. Jeśli ktoś lubi zakupy niech się nastawi
                      na Libie, sprzedawcy nie są nachalni i przyjemniej się chodzi po straganach, a i
                      towary raczej są lepszej jakości, niestety nie należy się targować.
                      • deoand Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie 19.08.07, 17:41
                        dzieki rozumiem , że nalezy zostawic w hotelu w Matmacie ...
                        ...
                        a za kamerę tez sie płaci czy ten fototicket obejmuje wszystko ...

nie mozna sie targowac ???

książeczkę z Kadafim pewno że kupie chocby z ciekawości ??

a tak ogolnie to zadowolony -lona ? jestes bo cos mna targaja
                        miesznane uczucia ...

pasja podróznicza i chęc ogladania nowych miejsc ma zwyciężyc czy tez
                        kiepsko sie wybrało ???

pzdr deo
                        • Gość: baboo78 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.chello.pl 19.08.07, 18:32
                          Za kamery płaci się jeszcze więcej, ale nie pamiętam ile bo nie korzystałem. Czy
                          warto? Uważam że zawsze warto zwiedzić nowe miejsca, po prostu, moim zdaniem,
                          Tunezja to kultura niskich lotów, szczególnie to co widziałem, Libia o wiele
                          ciekawsza tam czuć tradycje muzułmańską. Ogólnie jestem zadowolony, ale do
                          Tunezji raczej nie wrócę. Rok temu byłem w Turcji i różnica jest powalająca,
                          zarówno w jakości usług, ilości miejsc do zwiedzania jak i kultury osobistej
                          tuziemców. Z powodu tak dużej dysproporcji jestem zawiedziony Tunezją ale
                          zadowolony że byłem, widziałem i moge coś na ten temat powiedzieć.
                          • Gość: deo Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.07, 19:32
                            Dzięki jeszcze raz ... z grubsza mamy jak widzę podobne podejście do
                            turystyki

serdecznie pozdrawiam i może kiedyś na szlaku ... kto to wie

w Tunezji pewno nie ale gdzie indziej ???

deo
                            • Gość: jarek Re: deo IP: *.gorzow.mm.pl 19.08.07, 20:01
                              w jakim terminie lecisz ?
                            • Gość: baboo78 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.chello.pl 19.08.07, 20:16
                              Świat jest w sumie mały. Życzę powodzenia i beztroskiego wyjazdu.
                              • Gość: deo Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.07, 20:39
                                od 6 do 20 wrzesnia
                                • Gość: jarek Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.gorzow.mm.pl 19.08.07, 20:44
                                  to raczej się nie spotkamy my mamy wylot 13.09
                                  • Gość: deo Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.07, 20:51
                                    kto wie.... jeślibyśmy mieli najpierw pobyt a potem objazd to akurat
                                    ale może być odwrotnie też
                        • Gość: merhaba Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: 83.16.192.* 19.08.07, 23:36
                          W Libii się nie targujesz i tyle- nie ma takiego zwyczaju. Jeszcze
                          się natargujesz w Tunezji:)
                          Wróciłam 10 dni temu z tego objazdu, zadowolona
                          • Gość: jarek Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.gorzow.mm.pl 20.08.07, 07:54
                            Troche mnie martwicie tym objazdem w zeszłym roku byłem w turcji
                            (było super). Nastawiam sie że i tak będzie w tunezji i libii.
                            • Gość: Joania Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.nysa.3play.net.pl 21.08.07, 08:19
                              Jarek ty się nie martw. Napewno będzie super. W końcu to wakacje,
                              Afryka (trochę mniej dzika)i przygoda. Zresztą będzie co ma być :) A
                              będzie napewno super!
    • kasiao0 Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie 25.08.07, 01:14
      wraz z mężem bylismy bardziej zadowoleni z objazdu Tunezji+ Libia
      niż z samego pobytu w Tunezji. naszym pilotem był Pan Jacek
      Daszyński- było wesoło i ciekawie.spotkalismy sympatycznych ludzi.
      wstawanie bardzo wczesnie rano ale warto byc też wcześniej z
      powrotem. druga grupa z innym pilotem p.Agnieszką wyjeżdzała później
      od nas ale i powroty miała późniejsze. pozwolenie na robienie zdjęc
      kosztuje 5 dinarów, kamera 10 dinarów.w Trypolisie jest dużo wolnego
      czasu. mnie się podobało. wolę zwiedzanie niż 2 tygodnie leżenia
      przy basenie lub na plaży.
      • Gość: Joania Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.nysa.3play.net.pl 30.08.07, 08:53
        Nie wie ktos przypadkiem ile trzeba mieć kaski na objeździe w samej
        Libii?
        • Gość: deoand Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.smrw.lodz.pl 05.09.07, 21:22
          Hej

moze ktos leci jutro do Tunezji + Libia i wie co będzie
          pierwsze ...

chyba że sie wszyscy własnie pakuja

pzdr deo
      • Gość: iwcia Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.07, 13:36
        Ja również wolę zwiedzanie niz byczenie ciągłe na plaży, dlatego zastanawiam sie
        nad ta opcja 7+ 7.Chcę zabrać ze sobą 11-letnia córkę i się zastanawiam czy to
        nie będzie dla niej zbyt męczące? Jak myślicie?
        Pewnie przesadzam ?
        • deoand Re: Triada Tunezja + Libia 7 + 7 co sądzicie 20.09.07, 22:03
          hej !!!

własnie wróciłem ... ogolnie rzecz biorąc warto ... niezły
          program nieźli piloci i co nieco sie zobaczy a może nawet
          wpadnie na śniadanko lub kolacyjkę do wodza Trypoli i całej
          Libii zreszta też

pzdr deo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka