Gość: monia27 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 21:14 Jak można się dostać najbezpieczniej z Hammamet do Tunisu? Jak trafić do mediny w Tunisie? Bardzo proszę o wskazówki wyjeżdzam w maju. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zzzzzzzzzz Re: Hammamet - Tunis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.09, 21:34 jechać busem tanio i bezpiecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Hammamet - Tunis IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 25.04.09, 21:44 Z Hammametu najlepiej louggiem lub taxi. Można pociągiem ale trzeba się przesiadać. Na medyne od postoju lougges w Tunisie (znajduje sie niedaleko cmentarza, przy dworcu autobusowym południowym) mozna dojechać albo taxi albo tramwajem nazywanym metrem, linią nr 1. Z pociągu można dojść pieszo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leoniara Re: Hammamet - Tunis IP: *.acn.waw.pl 26.04.09, 14:20 z louagge też można dojść pieszo... Nawet bardzo polecam, bo przechodzi się obok cudownego targu, ze świeżą mięta i głową barana!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia27 Re: Hammamet - Tunis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 19:20 Dzięki śliczne za informacje. Jeśli możecie to napiszcie ile kosztuje louagge i ile taxsi. Jakiś namiar, w którą stronę się kierować z louagge żeby dojść do mediny. Próbowałam znaleźć jakiś przewodnik po Tunisie ale niestety nie udało mi się i nie wiem czy na własną rękę dam radę zwiedzić najciekawsze miejsca w Tunisie i zrobić jakieś zakupy na targu. Poradźcie. Barcelonę, Rzym zwiedzałam na własną rękę ale miałam przewodnik więc to nie było trudne, trafiłam wszędzie tam gdzie chciałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdam110 Re: Hammamet - Tunis IP: *.biol.uw.edu.pl 26.04.09, 21:09 W Tunisie byłam właśnie z Hammametu loagge. Zapłaciliśmy 3,5 dinara od osoby w jedną stronę. Zwiedzałam Tunis, Kartaginę i Sibi Bu Said z Pascalem, z którym również zawsze zwiedzam Europę. Jest tam też mapka Tunisu. Wystarczył. A dokładniejsza mapkę Tunisu miałam z wycieczki z Sahelem na Saharę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Hammamet - Tunis IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 27.04.09, 06:40 Przewodnika po Tunisie nie znajdziesz - musza wystarczyc ci przewodniki po Tunezji. W wiekszości są mapki centrum Tunisu. Jak juz dojedziesz do Tunisu to możesz w informacji turystycznej (np. na dworcu kolejowym) dostać plan miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia27 Re: Hammamet - Tunis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 10:43 Dzięki za info. Gdzie w Hammamet jest postój loagge? czy to duże miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Hammamet - Tunis IP: *.pr1-nat.espol.com.pl 27.04.09, 21:48 Gość portalu: monia27 napisał(a): > Gdzie w Hammamet jest postój loagge? Tak najprościej to w centrum. Hammamet nie jest szczególnie duży ale hotele rozciągnięte są wzdłuż morza, więc może się okazać że trzeba będzie czymś do centrum podjechać. Ale to już zorientujesz sie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia27 Re: Hammamet - Tunis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.09, 21:56 Może zadam głupie pytanie ale nigdy nie byłam w Tunezji i nazwy nic mi nie mówią, co to za środek lokomocji loagge? Gdzie do niego wsiadałaś w Hammamet i gdzie kupowałaś bilet, dokąd Cię dowiózł w Tunisie? Ja będę w Hotelu Kilma. Czy jeden dzień Ci wystarczył żeby zwiedzić Tunis, Kartaginę i Sidi Bou Said? Jeśli możesz to napisz jak nawięcej wskazówek pomocnych przy zwiedzaniu Tunisu. Z góty serdeczne dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdam110 Re: Hammamet - Tunis IP: *.biol.uw.edu.pl 26.04.09, 22:51 Są to takie wieloosobowe taksówki zwykle 8. Bilet kupuje się u kierowcy. W Tunisie od przystanku tych taksówek do dworca i dalej poruszalismy sie pieszo mając mapkę miasta. Zwiedziliśmy całą Kartaginę na herbatę miętową pojechaliśmy do Sibi. A na końcu wracając na chwilę weszliśmy do mediny. Nie zwiedziliśmy muzeum Bardo bo raz nie było czasu a dwa byliśmy bardzo zmęczeni. Cała wycieczka kosztowała nas około 50 dinarów za dwie osoby ze wszystkimi biletami. Poniewaz byliśmy w czasie ramadanu i knajpki były w ciągu dnia nieczynne, zakupy zrobiliśmy w supermarkecie w Kartaginie i w zaułkach ruin zjedliśmy nie rzycając się w oczy poszczącym Tunezyjczykom. I korzystałam z Pascala wcześniej ustalając plan wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia27 Re: Hammamet - Tunis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.09, 16:13 Dzięki za info. Gdzie w Hammamet jest postój loagge? czy to duże miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
magdam110 Re: Hammamet - Tunis 30.04.09, 08:17 Kiedy jedziesz ? Teraz nie mogę znależć mapki ale w przyszłym tygodniu zeskanuję i wyślę Ci na maila ( tylko podaj) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia27 Re: Hammamet - Tunis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.09, 10:32 Dzięki magdam, wyjeżdżam 21.05. Będę wdzięczna za maila. Pisz na marzenamk82@wp.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Hammamet - Tunis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 18:49 A dzie się kupuje bilety autobusowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia27 Re: Hammamet - Tunis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 18:53 Prośba do magdam110, jeśli znajdziesz chwilkę, tp bardzo proszę o ta mapkę. Będę baaaaardzo wdzięczna. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś