evita_duarte 27.02.10, 21:04 Na pewno jestem spóźniona, ale czytał ktoś White Oleander? Ewentualnie widział film? Jakieś przemyślenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Spóźniona 27.02.10, 21:19 Nie widzialam i w ogole pierwszy raz slysze. To bylo w Polsce wydane/pokazane? Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Spóźniona 27.02.10, 22:20 bene_gesserit napisała: > Nie widzialam i w ogole pierwszy raz slysze. To bylo w Polsce > wydane/pokazane? Książka jest. JA czytałam po angielsku, filmu nie widziałam, więc nie wiem czy warty polecenia. Ksążka napisana pięknym językiem o dziewczynach i kobietach, o mężczyznach też. O matkach i córkach chyba głównie. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.pl Ale czemu pretekstem do opisania doli.. 27.02.10, 22:23 ..corek i matek jest zabojstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Ale czemu pretekstem do opisania doli.. 28.02.10, 01:30 marouder.pl napisał: > ..corek i matek jest zabojstwo? CZy ja wiem, czy pretekstem? Tu chodzi też o te matki zastępcze, cały wachlarz chrakterów i ich chłopaków, mężów niektórych na uboczu, niektórych nie. Każda rodzina inna, każda ze swoimi problemami- a wszystkie prawdziwe (w sensie wiarygodne). Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Re: Ale czemu pretekstem do opisania doli.. 28.02.10, 02:29 Jesli zapewniasz, ze rzecz jest opisana dobrym jezykiem a losy bohaterek wiarygodne, chetnie przeczytam:) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Spóźniona 27.02.10, 22:35 Zalamalas mnie. Mam w domu pare stosow rzeczy czekajacych na przeczytanie. Jak mi wpadnie w rece, to doloze do stosiku :) Odpowiedz Link Zgłoś
pazdzioszek2010 Re: Spóźniona 27.02.10, 23:00 > Jak mi wpadnie w rece, to doloze do stosiku :) Najgorsze w stosikach książek do przeczytania jest to, że stosiki są kolejkami typu Last In, First Out. :( Na domiar złego strumień wejściowy ma większą przepustowość niż ten drugi, niż wyjściowy. ;( I co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Spóźniona 28.02.10, 01:26 bene_gesserit napisała: > Zalamalas mnie. > Mam w domu pare stosow rzeczy czekajacych na przeczytanie. > Jak mi wpadnie w rece, to doloze do stosiku :) > Naprawdę, a co czeka w kolejce? Bo mi ciągle fajnych rzeczy do czytania brakuje. A czytam wszstko w zasadzie jeśli tylko napisane jest ładnym jęzkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Spóźniona 28.02.10, 02:12 Nie wiem, mi to glupio pisac o takich rzeczach, bo to sa sprawy intymne :) Mam trzech zaleglych Lodge'ow, wstep do 'Kuchni zydowskiej' (receptury przejrzalam, arcyciekawego wprowadzenia w obyczajowosc i swięta - nie:(, w kolejce czeka trzeci Larsson, ale nie obiecuje sobie zbyt wiele. Biografie Kapuscinskiego - na mur beton, jak kupimy, a na polce od dawna - autobiografia Andy Rottenberg, ale wciaz nie mam sily, bo czytalam z nia wywiady i troche sie boję tego. 'Cakelove' znakomitego cukiernika, Warrena Browna, zdaje sie mojej bratniej duszy. Ostatnia Janion napoczęta, urocze studium antropologiczne o kocie - 'Kot - historia i legendy' Laurence Bobis, do dokonczenia dwie straszne ksiazki - Planetę slumsów' davisa i 'Rozbitkowie, rzecz o paryskich kloszardach' (pisane przez terapeutę, ktory pracowal z bezdomnymi, Patricka Declerca), 'Opium intelektualistow' Raymonda Arona, jakies studia z psychologii miasta, a chlop jeszcze probowal mnie zainteresowac czymstam o mysli poznego sredniowiecza, ale naprawdę nie sądzę, bo to jakies koszmarne nudziarstwo. Tego jest naprawde o wiele więcej, czuje sie osaczona i cala ta gora sprawia, ze wolę se posiedziec na forum albo obejrzec 'Prawdziwą krew', he he he. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Spóźniona 28.02.10, 09:59 bene_gesserit napisała: > osaczona i cala ta gora sprawia, ze wolę se posiedziec na forum > albo obejrzec 'Prawdziwą krew', he he he. > jak ja cię rozumiem... ja oglądam W11 i Detektywów - co za ulga dla umysłu :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Spóźniona 28.02.10, 10:45 'True blood' polecam. Serial jest po prostu genialny. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Spóźniona 28.02.10, 11:50 bene_gesserit napisała: > 'True blood' polecam. Serial jest po prostu genialny. Wczoraj załapałam się jedynie na końcówkę i nie za bardzo mi się to podobało, co zobaczyłam - cholera! Za to obejrzałam ten hicior nastolatek - Zmierzch - i do TB wyjęto sobie kilka motywów żywcem, no trochę je parodiując;) Koleżankę od Zmierzchu próbowałam namówić na TB, ale nie dała się. Pierwszy odcinek ją skutecznie zniechęcił ponoć, którego ja znowuż nie widziałam, więc nie wiem co dokładnie. A ogólnie, to 'odarcie wampirów z tajemniczości'. Hm. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Spóźniona 28.02.10, 11:56 TB to ekranizacja kilkunastotomikowej serii jakiejs amerykanskiej autorki. Imho film jest ultraciekawy, bo wampiry wystepuja w nich jako Inni- Obcy doskonali. Owszem, powtorka z problemow rasowych, ale wampiry nie są ludzmi. Jesli to poleci jeszcze bardziej w strone socjologizowania problemu, będę wniebowzięta. Noi - realizm magiczny uwielbiam od kiedy pamietam, jakos to bardzo wspolgra z moja wrazliwoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Spóźniona 28.02.10, 12:22 Ale spoko, ja oglądam póki co:) Wkurzyło mnie tylko, że zamordowano babcię. Podejrzewam, że to ktoś, kto się nieźle kamufluje jako człowiek pośród ludzi, albo w ogóle człowiek. Ja tam czekam kiedy się bzykną;) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Spóźniona 28.02.10, 16:50 Niestey, nie mam HBO, w ogóle moja kablówka bardzo się popsuła i dają tylko najgorszy chłam. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Spóźniona 28.02.10, 22:57 kocia_noga napisała: > > Niestey, nie mam HBO, w ogóle moja kablówka bardzo się popsuła i > dają tylko najgorszy chłam. Ja też nie mam, wypożyczyłyśmy ten film. To jest dla nastolatek i nastolatków, więc nie wiem, czy by Cię interesowało. Przewidywalne, jak Harry Potter, aczkolwiek dużo ło mniłości i dużo bladych lic;) Serial jest na Foxlife, dziś powtarzają. Robię wyjątek, bo zwłaszcza ostatnio mam na seriale ekhm długie zęby. Ma fajny niecodzienny klimat, jak na wampirowate dosyć oryginalny, choć schematy są, no i to co napisała Bene - analogie na tle rasowym, mniejszościowym. I jest parę jeszcze w nim rzeczy kręcących... Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Spóźniona 28.02.10, 03:08 Książki nie czytałam, ale oglądałam film, tylko że już dosyć dawno chyba. Podobał mi się, ale niewiele pamiętam, co może świadczyć nie za dobrze, ale zaręczam - o mnie raczej;) Kojarzę matkę w więzieniu, córkę, która przeszła przez x rodzin zastępczych i inne problemy, przez bezdomność i wreszcie na tyle stanęła na nogi, że sama zaczęła pomagać innym dzieciakom. Kilka domów/matek zastępczych i o nich też sporo. Otarcie się o prawdziwe dno i rozpacz. Przede wszystkim główna bohaterka jakoś mi utkwiła w głowie jednak. Ja bym poleciła, choć to jest coś równie 'amerykańskiego' jak Daleka północ, jeśli wiecie, co mam na myśli. I film jest aktualnie, na dniach, do dostania z jakąś gazetą, albo w jakiejś kolekcji, za 10 zeta, albo coś koło tego. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Spóźniona 28.02.10, 03:35 Mam nadzieję, że to nie zostanie uznane za spam - film z filmem Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Spóźniona 28.02.10, 05:31 Już z Twojego opisu widzę, że film trochę inny niz książka. Boję się, że robiony pod publiczke i zepsuje mi wrażenie po książce, ale i tak zobaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Spóźniona 03.03.10, 18:12 nie jest chyba zły, ja zaczęłam od filmu, ale wygląda na wierny dość, sądząc po opisach akcji wyżej - tylko że w filmie ewidentnie doskwiera brak czasu na przedstawienie wszystkiego, te kolejne "domy" są powiedzmy naszkicowane i opatrzone najbardziej charakterystycznymi przywarami. trochę mniej udanie, zdecydowanie za płytko imo przedstawiona jest relacja astrid-matka, chociaż teoretycznie ma być osią. ciekawe są za to przemiany wizualne astrid - od kopiowania stylu poszczególnych "domów" do absolutnej opozycji wobec wyglądu matki. w każdym razie narobiło mi to apetytu na książkę, poszłam dziś, a tu nici w empiku, kupiłam za to drugą tej samej autorki, "pomaluj to na czarno". oleandra nadrobię później. Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Spóźniona 04.03.10, 19:50 Też zamówiłam sobie drugą, ale poczeka w ogonku trochę. Oleandra możesz przez net zamowic. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Spóźniona 28.02.10, 10:03 easz napisała: > > Mam nadzieję, że to nie zostanie uznane za spam - > > film z filmem > ale znów ten watek genderowy - dwukrotnie w komentarzach powtarzające się,że film jest dla kobiet, czyli wada. Ten np las, o którym pisała bene, jest dobry i dla wszystkich, chociaż kobiet w nim nie ma w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Spóźniona 28.02.10, 10:53 E tam, dlaczego wada od razu? 'Kolor purpury' i inne oskarowe przedsiewziecia tez byly ewidetnie dla kobiet. A 'Las' przez brak kobiet (wystepują tylko dwaj aktorzy) w jakis (poboczny, niezamierzony) sposob o kobietach jest, imho (wspologlądacz nie podziela tezy, ale sie nie zna). Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Spóźniona 28.02.10, 11:46 kocia_noga napisała: > ale znów ten watek genderowy - dwukrotnie w komentarzach > powtarzające się,że film jest dla kobiet, czyli wada. Ten np las, o > którym pisała bene, jest dobry i dla wszystkich, chociaż kobiet w > nim nie ma w ogóle. Nie czytałam wypowiedzi pod, ale jeśli, to tym razem to naprawdę głupie gadanie, bo mimo że film jest głównie o kobietach, to jednak jest b. uniwersalny. Raczej o związkach rodzic-dziecko i o dorastaniu, samodzielnym radzeniu sobie w życiu, odnajdywaniu siebie. Nie ma tu raczej rzeczy w pospolitym znaczeniu 'babskich', tyle tylko, że bohaterka jest dziewczunką/ą. Imo film broni się jako samodzielna jednostka;) I skoro babki oglądają rzeczy z różnych półek, to może dosyć już tego biadolenia na 'babskie' filmy - nie chcesz nie oglądasz, ale jak facet ma ochotę, to innym wara. Kto jest za? :) Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Spóźniona 28.02.10, 20:46 Bo wiesz gdyby było o chłopcu, którego matka jest w więzieniu a ojciec nieznany to wtedy byłoby cool. On byłby outsiderem jak ci wszyscy uciekający z domu, buszujący w zbożu etc. Wtedy film byłby o odkrywaniu świata i przygodzie. Jak jest o dziewczynce to jest babski i już. Odpowiedz Link Zgłoś