niedzwiedziczka 28.05.04, 11:38 www.wprost.pl/ar/?O=60586 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dluga Re: powrót Mężczyzny? IP: *.iry.warszawa.supermedia.pl 28.05.04, 11:51 I cale szczescie:) Odpowiedz Link Zgłoś
feminista Re: powrót Mężczyzny? 28.05.04, 11:55 Jako żem feminista, stanowczo protestuję przeciwko takiemu ujęciu sprawy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggigus art z Wprost nie trzyma sie kupy IP: *.dip.t-dialin.net 28.05.04, 12:01 czytalam tylko fragment o dlugosci zycia. Przykro mi, ale cytowanie tak malo powaznego pisma, jak Wprost, nie ma sensu. moze dla redaktorow Wprost mezczyzna powrocil. Dla reszyt ludzkosci nigdzie nie znikal. Odpowiedz Link Zgłoś
dokowski A Ziemia jest płaska 28.05.04, 13:10 "Pierwsze społeczeństwa zdominowane przez kobiety pojawiły się w epoce kamiennej - przewodziły im kapłanki, a obowiązującą religią był kult Matki Ziemi. To stąd prawdopodobnie wywodzi się mit o Amazonkach." Brednie już obalone przez naukę. Nie istniały społeczności ani kultury dowodzone przez kobiety. Źródła mitów greckich są zupełnie innej natury, niż takie prostackie pomysły. W ten sam sposób można wywodzić istnienie bogów na Olimpie Odpowiedz Link Zgłoś
sadysfakcja Re:turn of mużczina. 28.05.04, 13:56 "Czuję się coraz bardziej zaszokowana bezmyślnym pomiataniem mężczyznami, które tak mocno wrosło w naszą kulturę." 1. Pomiatani przez kogo? Przez samych siebie? 2. Pomiatani? Lubią to! Ci, którym się schlebia nie zasługują na miano mężczyzn. Żałośnie taplają się w kobiecym uwielbieniu. Mięczaki! 3. Pomiatani są Ci, którzy na to zasługują? 4. -Obraz mocno wrośniętego w naszą kulturę bezmyślnego pomiatania mężczyzn.- Czy ktoś ma jakieś interesujące przykłady (może być nowy wątek)? Odpowiedz Link Zgłoś
e_wok Re:turn of mużczina. 28.05.04, 16:11 ja mam przyklad pomiatania. Do wiezien zamyka sie czesciej mezczyzn niz kobiety. To klasyka pomiatania, chyba nikt nie zamierza twierdzic, ze ma to jakis zwiazek z wieksza przestepczoscia wsrod mezczyzn niz wsrod kobiet - kolejny implikujacy pomiatanie szkodliwy stereotyp. Podobnie jak ten, ze wiecej gwalcicieli jest wsrod mezczyzn niz wsrod kobiet. Nie no, po prostu, jak juz zaczelam wymieniac przyklady to przestac nie moge, tyle ich jest! Odpowiedz Link Zgłoś
sadysfakcja E_wok... 28.05.04, 16:46 żartujesz? Bo ja częściowo żartuję, ale zastanawiam się, czy rzeczywiście tak jest z tym pomiataniem? Zwróć uwagę, że część mężczyzn naprawdę obawia się kobiet, i wynika to z ich doświadczeń, a nie uprzedzeń. Dlatego też zależy mi na przykładach ukazujących takie sytuacje, które przybliżałyby nam obraz mężczyzn pomiatanych. Może oni sami powinni się wypowiedzieć. Czekam na coś z życia wzięte i autentyczne, nie jakieś mity i stereotypy. Odpowiedz Link Zgłoś
e_wok Bez przesady 28.05.04, 16:54 Mezczyzni ZAWSZE obawiali sie kobiet. Tylko co z tego? Chcesz twierdzic, ze np. sredniowieczny mezczyzna byl pomietlem kobiety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: graga Re: obawa przed kobietami IP: *.ny325.east.verizon.net 28.05.04, 17:00 A... konkretnie na czym to polega, jakies przyklady. Wiem, ze mezowie, ktorzy zabawia, boja sie powrotu do domu (jesli sa przyzwoici, inni sie nie boja), rzadko sie bija, ze nie zrobia tego o co zona blaga od dwoch lat. A tak powaznie, to w zyciu publicznym w Polsce zauwazam nie tyle lek co lekcewazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sadysfakcja Oczekiwałabym... 28.05.04, 17:10 jakiejś wypowiedzi o lęku, nie o lekceważeniu. Można by wtedy odnieść to do naszych lęków wobec mężczyzn. Może jakiś mężczyzna z tego forum byłby na tyle szczery i uchylił nam rąbka tajemnicy. Mam taką nadzieję. I prosiłabym o coś autentycznego, z własnych doświadczeń, nie teoretyczne bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
magic00 Re: powrót Mężczyzny? 31.05.04, 12:12 Jakiś syndrom obleganej twierdzi czy co? A którzby chciał tak straszliwie tępić meżczyzn, czy wręcz usunąć ich z powierzchni ziemi, jak sugeruje autor artykułu? To raczej naukowcy ogłaszali, że możliwy będzie świat bez facetów (pewno po to, aby tak szukującym hasłem zainteresować masy swoimi odkryciami), a nie feministki. I jak się odgryza tym babom - Wzrost agresji u uczniów następuje dlatego, że to baby uczą a nie faceci. Przepełnione klasy, żenująco niska pensja nauczyciela nie ma nic do tego. Zapomniał też o przemożnym wpływie telewizji i gier komputerowych. Z jednym się zgodze, ojciec czynnie uczestniczący w życiu rodziny jest potrzebny. Wątpię jenak szczerze, że te samotne matki to zaciekłe feministki, które stwierdziły, że facet im do niczego nie potrzebny i znoszą trudy samotnego macierzyństwa tylko i wyłącznie w imię feministycznych ideałów.... Odpowiedz Link Zgłoś