margot_may 18.05.05, 01:16 komentarz emira kuwejtu na wieść o przyznaniu prawa do głosowania kobietom: dzięki bogu, mamy to już z głowy... :DDD Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Re: podobał mi się... IP: 195.94.201.* 18.05.05, 08:39 hehehe :) znakomite! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trevik Re: podobał mi się... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.05.05, 09:59 Oni nie przyznali wylacznie prawa glosu - przyznali czynne _i bierne_ prawa wyborcze a to sie niemalze kloci z koranem, dlatego to wiadomosc tak istotna. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: podobał mi się... 18.05.05, 10:22 No , kurcze dalej nie wiem , co miał na mysli ten emir... że mają to z głowy . Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: podobał mi się... 18.05.05, 10:40 Myslę ze ten emir od dłuzszego czasu zdawał sobie sprawe że zbliża sie moment przyznania kobietom praw, że jest to nieuniknione. Moze sie tego obawiał (chciałbym i boje sie), może sie bał reakcji mezczyzn. W końcu zdecydowali sie i maja to juz z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: podobał mi się... 18.05.05, 12:41 Ostatecznie Koran przyznaje równe prawa kobietom i mężczyzną. Ograniczenie wpływu kobiety na decydowane o sprawach społeczności związane jest z koniecznością podporządkowania się głowie rodziny ( obowiązek posłuszeństwa). Tak więc ewentualne ograniczenie czynnego prawa wyborczego może mieć związek z możłiwością wpływania przez męża na decyzje żony. Generalnie Koran nie akceptuje demokracji w dziesijszym rozumieniu tego słowa. Shira jest organem doradczym; a taże ma prawo odwołać Kalifa, gdyby ten sprzeniewieżył się podstawowym zasada Koranu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miś Kolabor Re: podobał mi się... IP: 64.246.36.* 18.05.05, 20:32 Jak sobie wychoduje jakąś Środę, to dopiero wtedy pojmnie co uczynił. Odpowiedz Link Zgłoś