dagny1001 10.01.06, 17:27 Co sądzicie o wydłużeniu urlopów macierzyńskich? Z jednej strony - potrzebne, z innej - zmniejszają szanse kobiet na rynku pracy. Ktoś ma jakiś pomysł na idealne rozwiązanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tad9 Re: Urlopy macierzyńskie 10.01.06, 17:28 dagny1001 napisała: > Co sądzicie o wydłużeniu urlopów macierzyńskich? Z jednej strony - potrzebne, > z innej - zmniejszają szanse kobiet na rynku pracy. Ktoś ma jakiś pomysł na > idealne rozwiązanie? Zmniejszenie szans kobiet na rynku pracy - to jest właśnie "idealne rozwiązanie" :-))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Urlopy macierzyńskie 10.01.06, 17:49 Uwazasz,że kobiety są tak wielkim zagrozeniem na rynku pracy dla tadopodobnych, że trzeba aż dodatkowych zabiegów "rządaowych" by z nimi wygrac i dostac pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Re: Urlopy macierzyńskie 10.01.06, 17:41 Idealnie by było, gdyby państwo przestało się wtrącać do życia prywatnego obywateli i nie decydowało o długości urlopów. Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 Re: Urlopy macierzyńskie 10.01.06, 17:45 diablica.26 napisała: > Idealnie by było, gdyby państwo przestało się wtrącać do życia prywatnego > obywateli i nie decydowało o długości urlopów. O to, to !!! Już pracodawcy sami by o to najlepiej zadbali! Odpowiedz Link Zgłoś
hirondelle123 Re: Urlopy macierzyńskie 11.01.06, 16:49 A twoim zdaniem decyduje? Przecież urlop możesz wziąść a możesz zrezygnować, to tylko propozycja więc w czym widzisz problem? Odpowiedz Link Zgłoś
dagny1001 Re: Urlopy macierzyńskie 11.01.06, 17:11 Państwo decyduje o tym, że pracodawca musi ten urlop dać. I wiedząc o tym, może mieć opory przed zatrudnieniem młodej kobiety Odpowiedz Link Zgłoś
hirondelle123 Re: Urlopy macierzyńskie 11.01.06, 17:51 A, od tej strony patrząc to rozumiem. Wcześniej odniosłam wrazenie, ze twoim zdaniem istneinie urlopów macierzyńskich jest jakąś ingerencją w wolność pracownika, nie pracodawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica.26 Re: Urlopy macierzyńskie 11.01.06, 18:53 Bardzo sensownie podsumował to Ziemkiewicz: fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz/news?inf=704911 Odpowiedz Link Zgłoś
hirondelle123 Re: Urlopy macierzyńskie 11.01.06, 21:48 Tak, podpisuję się pod tym co Ziemkiewicz napisał (choc generalnie faceta nie trawię) Odpowiedz Link Zgłoś
dagny1001 Re: Urlopy macierzyńskie 12.01.06, 11:16 Wszystko racja, ale Ziemkiewicz - zwykle wszechwiedzący - też nie podaje sensownego rozwiązania problem, tylko krytykuje. Tyle to wszyscy wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: Urlopy macierzyńskie 11.01.06, 17:56 To niech pracodawcy sami zaczną rodzić dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
starling1 Re: Urlopy macierzyńskie 10.01.06, 23:16 Rozwiązanie o którym mówisz-pozostawienie tego w ręckach pracodawcy byłoby jedną opcją.Inną np. 'wariant skandynawski'-obydwoje rodzice zostają na pewien okres czasu z dziećmi,oczywiście przy rządach klerykałów taka opcja odpada.No i wreszcie zabezpieczenie kobiet przed utratą pracy-co jednak wydaje się być niemożliwe do zrealizowania przy tak długich urlopach. Mam nadzieję,że po wejściu projektu szybko się okaże,że skutki mogą się okazać w dłuższej perspektywie czasu katastrofalne.Może coś jest na rzeczy?Kobiety lepiej wykształcone,niezależne,ambitne i generalnie lepsze są nie do zniesienia dla zakompleksionych,słabych mężczyzn-z których cały pis się składa. Odpowiedz Link Zgłoś
amazonne Re: Urlopy macierzyńskie 11.01.06, 12:12 Nic nowego jak dla mnie. Wszystkie działania rządu, a wiec becikowe, dłuższe macierzyńskie, zapędy w kierunku niedotowania środków antykoncepcyjnych, likwidacja stanowiska ds równego statusu, pomysłów LPR - pozamykać złobki i przedszkola - matki bedą siedzieć w domu dążą do jednego, aby kobiecie pokazać gdzie jej miejsce, a W DOMU PRZY GARACH I DZIECIACH. ALe tych faktów nie zauważają same zainteresowane czyli kobiety, kobiety-matki i przyszłe matki. Jeżeli nie są zainteresowane pracą zawodową i karierą, to rozumiem maja takie prawo, moga siedzieć w domu na garnuszku swojego męża. Ale co z kobietami ambitnymi zawodowo? Dlaczego politycy nie słuchają kobiet? Nie znam zadnej kobiety która uważałaby becikowe za sukces. Wolałyby aby te pieniadze wydane były w inny sposób: nizszy VAT na ubranka, wiecej złobków, przedszkoli itd. Ja mam juz dziecko i kolejnego nie urodzę. I ani becikowe w wysokosci 20 tys. mnie nie zachęci ani urlop trzyletni. Mam w zyciu inne ciekawe rzeczy do robienia. Jedyne co mogłoby mi się przytrafić to wpadka i w tym wypadku dziecko urodzę. Zresztą patrząc na planowane działania rządu ograniczajace dostępność do środków antykoncepcyjnych niedługo mogę się spodziewać ukrócenia radosnego NIEprokreacyjnego sexu. Odpowiedz Link Zgłoś
sokka Re: Urlopy macierzyńskie 11.01.06, 21:26 dłuższe urlopy macierzyńskie są ok., zostawianie dziecka po 16 tyg. nie jest dobrym rozwiązaniem ani dla matki, ani dla dziecka. jednakowoż nie rozumiem, dlaczego na kolejne dzieci przysługują dłuższe urlopy, co to w końcu za różnica czy wraca się do pracy przy pierwszym, czy kolejnym maleństwie. becikowe to nonsens. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
hirondelle123 Re: Urlopy macierzyńskie 11.01.06, 21:51 dagny1001 napisała: > Co sądzicie o wydłużeniu urlopów macierzyńskich? Z jednej strony - potrzebne, > z innej - zmniejszają szanse kobiet na rynku pracy. Ktoś ma jakiś pomysł na > idealne rozwiązanie? W tej sprawie nie ma idealnego rozwiązania. Tak zle i tak niedobrze, niestety... Ale w sumie te urlopy narobią więcej szkody niż pozytku, oczywiście patrząc w dłuższej perspektywie. Odpowiedz Link Zgłoś
isabelle7 Re: Urlopy macierzyńskie 14.01.06, 14:33 To prawda. Długi urlop długa nieobecnosc w pracy. lepiej podniesc rodzinne wynosi 45 zl... Odpowiedz Link Zgłoś