evita_duarte 10.03.06, 18:00 Ciekawe co to bedzie za szkola. W moich czasach liceum w Deblinie przyjmowalo tylko chlopakow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evita_duarte link 10.03.06, 18:01 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3203852.html Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Gimnazjum dla pilotow 10.03.06, 18:01 Teraz w Dęblinie na pilotów przyjmują kobiety, może i do szkół tamtejszych przyjmować będą dziewczyny..? Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Gimnazjum dla pilotow 10.03.06, 18:04 stephen_s napisał: > Teraz w Dęblinie na pilotów przyjmują kobiety, może i do szkół tamtejszych > przyjmować będą dziewczyny..? > Stefku to niestety jest bardzo teoretyczne. I tak przyjmuja mniej dziewczyn niz chlopakow. Poza tym przyjecie dziewczyny jest utrudnione. Nie chce mi sie pisac szczegolow ale slyszalam rozne historie jak sie dziewczyny przekonuje juz po przyjeciu ze sie nie nadaja i zeby dobrowolnie zmienily szkole :/ Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Ps 10.03.06, 18:06 Wiesz na pewno beda przyjmowac tylko czy pozwolom im zostac i nie beda utrudniac. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Gimnazjum 10.03.06, 18:45 Nie jestem optymistką.U nas nire ma żadnej koncepcji kształcenia ani koordynacji.Były szkoły, licea z klasami o profilu wojskowym.Było mniej więcej po równo chłopaków i dziewczyn.Mieli zajęcia na poligonie, obozy kondycyjne, dodatkowe godziny z WOPu itp.Niestety wojsko nie przyjmuje nowych kadr, raczej zwalnia się stare - redukcja etatów. Z lotnictwem może być podobnie, chociaz tu widze dla absolwentów perspektywy - moga prowadzić np szkółki pilotazu dla bogatych właścicieli awionetek, albo najmowac się do prywatnych linii lotniczych, ale to wymaga większych kwalifikacji, które można uzyskać dopiero w wyższej a przynajmniej sredniej szkole lotniczej.Po gimnazjum niewiele będa umieć. A co do szkoły w Dęblinie - jest szkołą wojskową i pewnie dotknęła ją już wojskowa bieda. Odpowiedz Link Zgłoś
janbugaj Re: Gimnazjum 10.03.06, 19:21 Czy kobiety majac te dni moga pilotowac wojskowe samoloty? Ja nie wiem, dlatego pytam sie o zdanie. Jesli nie moga, szkolenie takich pilotow to pieniadze wyrzucone w bloto. Skoro w tym zawodzie liczy sie najbardziej dyspozycyjnosc to chyba jakas kpina.. Odpowiedz Link Zgłoś
snegnat Re: Gimnazjum 10.03.06, 19:38 > Czy kobiety majac te dni moga pilotowac wojskowe samoloty? Ja nie wiem, dlatego > pytam sie o zdanie. Jesli nie moga, szkolenie takich pilotow to pieniadze > wyrzucone w bloto. Skoro w tym zawodzie liczy sie najbardziej dyspozycyjnosc to > chyba jakas kpina.. Pilot wojskowy to nie tylko pilot mysliwca. To są także piloci samolotów transportowych, bombowców, śmigłowców itp. Dlatego kobieta nie powinna miec żadnych problemów z pilotowaniem samolotu nawet gdyby miała wyjątkowo ciezki dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
janbugaj Re: Gimnazjum 10.03.06, 19:49 To chyba jakas kpina. Mialem nieprzyjemnosc byc w wojsku prawie przez rok. Skad wy macie wyobrazenie o tym piekle? Chyba z glownie z MASHa bo rzeczywistosc jest o wiele bardziej brutalna. Jezeli mialoby istniec prawdziwe rownouprawnienie to dziewczyny w trudnych dniach bylyby wykopywane na misje bez prawa do odwolania. No, chyba ze po wykonaniu rozkazu, jak to w wojsku :D Odpowiedz Link Zgłoś
snegnat Re: Gimnazjum 10.03.06, 20:34 > To chyba jakas kpina. Mialem nieprzyjemnosc byc w wojsku prawie przez rok. Skad > wy macie wyobrazenie o tym piekle? Chyba z glownie z MASHa bo rzeczywistosc jes > t > o wiele bardziej brutalna. Jezeli mialoby istniec prawdziwe rownouprawnienie to > dziewczyny w trudnych dniach bylyby wykopywane na misje bez prawa do odwolania. > No, chyba ze po wykonaniu rozkazu, jak to w wojsku :D Nie wiem czy wiesz, ale w IDF kobiety słóża na równi z męzczyznami. A nie można powiedzieć żeby Izraelskie wojsko było kiepskie. Odpowiedz Link Zgłoś
niedowiarek1 Re: Gimnazjum 10.03.06, 21:01 Miałeś mieć nieprzyjemność być w wojsku? z łapanki Cie tam wzieli,człowieku w dawnych latach załapał byś sie do marynarki na trzy lata, szkołę zycia bys przynajmniej polizał.Żartowniś w czapkę niewidkę. Odpowiedz Link Zgłoś
janbugaj [...] 10.03.06, 23:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
snegnat Re: Gimnazjum 10.03.06, 23:56 Wiesz dlaczego bylem tylko rok w wojsku? Bo nie wytrzymalem. Taki macho jak Ty nie wytrzymał w wojsku?? No nie wierze ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte W wojsku 11.03.06, 02:40 nauczyli cie takiego chamstwa czy wyniosles to z domu? Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: W wojsku 12.03.06, 12:03 A znasz ten kawał, jak do baru wpada dzik? Brudny, nieogolony, śmierdzący, z flachą wódy w łapie. Rozwala drzwi kopem, wywraca parę stołów i wrzeszczy: - Jest Puchatek? - Nie ma, ale będzie wieczorem. - pada odpowiedź. - To powiedzcie mu, że Prosiaczek wrócił z wojska. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Gimnazjum 10.03.06, 20:45 Jeszcze jeden przekonany, ze miesiączka to choroba, w dodatku choroba psychiczna:))) Janiebugaju, nie wiem jaka kobieta wmówiła ci że z racji miesiączkowania jest osobą specjalnej troski - pewno miała w tym jakiś interes. Może jesteś nauczycielem wuefu? Dziewczyny zazwyczaj najbardziej cierpią z powodu miesiączki jak chcą się urwac z lekcji;) Odpowiedz Link Zgłoś
janbugaj Re: Gimnazjum 10.03.06, 23:40 Jesli miesiaczka to nie taki problem - i okazecie sie skuteczne - jestem pierwsza osoba ktora wysle was w wir walki. Bedzie to rowniez pewien sposob na eliminacje z puli genetycznej co bardziej dziarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Gimnazjum 12.03.06, 12:29 PMS to akurat może być czynnik ZA posłaniem kobiety w bój ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Gimnazjum 10.03.06, 22:17 Ło rany... A wiesz, że kobiety z kolei lepiej nadają się na pilotów, bo z racji budowy ciała lepiej znoszą przeciążenia? Odpowiedz Link Zgłoś
bleman A konkretnie z racji nizszego wzrostu :] 10.03.06, 22:33 Podobnie nizsi mezczyzni lepiej znosza przeciazenia. Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: Gimnazjum 10.03.06, 23:51 praktycznie rzecz biorąc dla pilotów samolotów bojowych nie ma miejsca w sektorze prywatnym. głównie dlatego, że wykształcono w nich inne nawyki- chodzi o element ryzyka, w samolotach przewozu pasażerskiego najważniejsze jest bezpieczeństwo, a nie brawura. Odpowiedz Link Zgłoś
margot_may Re: Gimnazjum 11.03.06, 00:03 możesz rozwinąć? mój czujnik ironii nie jest aż tak czuły... Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Gimnazjum dla pilotow 10.03.06, 20:44 tak przyjmuja mniej dziewczyn niz > > chlopakow. Sadze ze chlopakow jest wiecej chetnych. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.machine Re: Gimnazjum dla pilotow 10.03.06, 20:46 bleman napisał: > tak przyjmuja mniej dziewczyn niz > > > > chlopakow. > > Sadze ze chlopakow jest wiecej chetnych. Zresztą podobnie jak więcej jest chętnych kobiet do szkół pielęgniarskich niż mężczyzn Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Gimnazjum dla pilotow 11.03.06, 02:42 bleman napisał: > tak przyjmuja mniej dziewczyn niz > > > > chlopakow. > > Sadze ze chlopakow jest wiecej chetnych. Tak. Jednak wsrod chetnych chlopakow przyjmuja wiekszy procent niz wsrod chetnych dziewczyn. Tam jest wiecej chetnych kobiet niz w przecietnym technikum samochodowym np Odpowiedz Link Zgłoś
tom.machine Re: Gimnazjum dla pilotow 10.03.06, 20:18 evita_duarte napisała: > Ciekawe co to bedzie za szkola. W moich czasach liceum w Deblinie przyjmowalo > tylko chlopakow. Zrozumiałem po pierwszym przeczytaniu "W moich czasach liceum debilnie przyjmowało tylko chłopaków" W ogólnym kontekście chyba zbytnio się nie pomyliłem:) Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Gimnazjum dla pilotow 11.03.06, 02:43 tom.machine napisał: > evita_duarte napisała: > > > Ciekawe co to bedzie za szkola. W moich czasach liceum w Deblinie przyjmo > walo > > tylko chlopakow. > Zrozumiałem po pierwszym przeczytaniu "W moich czasach liceum debilnie > przyjmowało tylko chłopaków" W ogólnym kontekście chyba zbytnio się nie > pomyliłem:) > Posikalam sie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: Gimnazjum dla pilotow 11.03.06, 14:44 Kształcenie kobiet w takiej szkole jest mniej więcej tak samo nonsensowne, jak uczenie faceta roli przeszkolanki. Ale dziwnie pojmowane „równouprawnienie” wciska się wszędzie. Nagle babom się latać zachciewa. Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: Gimnazjum dla pilotow 11.03.06, 14:47 Wlasnie! "Dac kurze grzędę...". Zachcialo sie babom szkol - dostaly szkoly, zachcialo prawa do glosowania - prosze bardzo. Takie sa skutki! Trzeba bylo krotko trzymac, zeby wiedziala, kto tu rzadzi. A teraz babie sie wydaje, ze wszystko wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: Gimnazjum dla pilotow 11.03.06, 15:28 Będę robił rumor, jak baba za taką samą robotę dostanie mniej kasy jak facet, ale jak wydaje się państwowe pieniądze na babskie fanaberie (bo się paniusi zachciało być pilotem), to też będę robił rumor. Daj palec, a utną ci rękę - za ileś lat następczyni ministry Środy pewnie zażąda w takiej szkole jeszcze parytetu. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Gimnazjum dla pilotow 12.03.06, 09:53 Wielkim błędem państwa jest, że w chwili obecnej nie wydaje pieniędzy na szkolenie pilotów. Skutek tego jest taki, że piloci w PL kształcą się za własne, grube pieniądze, a potem latają w zagranicznych liniach lotniczych. Polska na tym traci, bo po pierwsze ludzie z talentem, ale nie mający kasy na b. drogie szkolenie, odpadają w przedbiegach, a po drugie - jak już ktoś się wyszkoli, to pracuje za granicą, a w Polsce pilotów jest za mało. Żeby wyłapać talenty, trzeba na początku szkolić więcej ludzi. Część z nich się po drodze wykruszy, zostaną natomiast perły które z nawiązką odpracują zainwestowaną w nich kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Gimnazjum dla pilotow 12.03.06, 09:49 Baby latają już od dawien dawna, czy ci się to podoba czy nie. Obudziłeś się ciutkę za późno. Jeśli tobie coś się we łbie nie mieści, to nie znaczy że to coś nie istnieje. Nie pozdrawiam bo nie lubię głupoty - córka szybowniczki i pilota. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Gimnazjum dla pilotow 12.03.06, 15:06 chicarica napisała: > Baby latają już od dawien dawna, czy ci się to podoba czy nie. Obudziłeś się > ciutkę za późno. Jeśli tobie coś się we łbie nie mieści, to nie znaczy że to co > ś > nie istnieje. > Nie pozdrawiam bo nie lubię głupoty - córka szybowniczki i pilota. Dołączam się - była szybowniczka. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Gimnazjum dla pilotow 12.03.06, 11:25 > Kształcenie kobiet w takiej szkole jest mniej więcej tak samo nonsensowne, jak > uczenie faceta roli przeszkolanki. No ciekawe, ciekawe. Proszę, podaj, gdzie jeszcze (w sensie zawodu) nie widzisz kobiet i gdzie nie widzisz facetów? Pewnie facet - pielęgniarz też wywołuje u Ciebie odruch "co za bezsens"? Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Gimnazjum dla pilotow 12.03.06, 06:53 Parę lat temu pływałam rankami na basenie "Czarnych" w Radomiu, który to basen należy właśnie do tamtejszego lotniska. Jakie było moje zdziwienie ( na basenie zazwyczaj byłam jedyną kobietą, o tak wczesnej porze) gdy w czerwcu razem ze mną zaczęły przychodzić dziewczyny z hufca, nie chcę skłamać, że z lotniczego, bo to akurat wyleciało mi z głowy. Było ich 20 i zostały przyjęte na 1-szy rok studiów, znowu nie chce skłamać ale chyba w Dęblinie. Czy to, że kobieta chce zostać pilotem jest dziwne ?? Przecież zamiłowanie do latania może dotyczyć zarówno męzczyzn jak i kobiety. Kryteria naboru do szkoły w Dęblinie są bardzo ostre, nie kojerzę jednak by któryś z parametrów określał ile kandydat musi mieć w biodrach lub biuście :))) Liczy się sprawność fizyczna, zdrowe zęby i serducho oraz idealny wzrok. Mój brat cioteczny marzył o szkole w Dęblinie. Niestety - jest krótkowidzem. Wyobrażacie sobie, jak by się czuł gdyby do szkoły nie przyjęto go ze względu na płeć ??? Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Boykotka pytannie ot 13.03.06, 06:14 Niestety już tylko pochodzę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: Boykotka pytannie ot 13.03.06, 13:31 boykotka napisała: > Niestety już tylko pochodzę :))) Ja tez:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Gimnazjum dla pilotow 12.03.06, 09:46 Akurat trochę mam pojęcia o tym, więc się wypowiem. Po pierwsze, lotnictwo wojskowe i cywilne to dwie zupełnie różne sprawy, tak więc nie można porównywać tego gimnazjum (które, jak rozumiem, będzie przygotowywać głównie do latania sportowego i cywilnego) z Dęblinem, który ma liceum lotnicze typowo wojskowe. Kobiety w lotnictwie cywilnym są od dawna i świetnie sobie radzą, mamy panie pilot w Locie, mamy rewelacyjne szybowniczki zdobywające medale na mistrzostwach świata (sprawdźcie sobie w wyszukiwarce takie osoby jak np. Adela Dankowska, Maksymiliana Paszyc, a z młodych Joanna Biedermann) i szkolące młodą kadrę. W aeroklubach jest mnóstwo dziewczyn i dobrze sobie radzą. "Te dni" nie mają absolutnie nic wspólnego z umiejętnościami w powietrzu - faceci chyba lekko demonizują miesiączkę, zresztą jak wszystko czego nie znają i nie rozumieją. Moja własna matka - jedyna dziewczyna w grupie szkolonych pilotów szybowców - jako pierwsza z całej grupy zrobiła 3 diamenty. Co do wojskowych - akurat mam w rodzinie osobę pracującą w firmie w której zatrudnia się także emerytowanych pilotów śmigłowcowych z wojska, i z doświadczenia tej firmy wynika, że ci piloci po prostu nie nadają się do latania cywilnego. Po prostu wojsko niestety odmóżdża i uczy b. złych nawyków, nie kształcąc jednocześnie wszechstronnie (aerodynamika, fizyka, meteorologia itp.). Przykładem niechże będzie wypadek śmigłowca z Leszkiem Millerem. Jeśli natomiast chodzi o zapotrzebowanie na kadry, to nie jest tak, że świeże kadry nie są potrzebne. W wojsku faktycznie redukuje się etaty, ale lotnictwo cywilne nadal odczuwa głód pilotów. Przykłady: istnieje OGROMNE zapotrzebowanie na pilotów w nowopowstających tanich liniach. W tej chwili szukają tam pilotów już wyszkolonych, ale to kwestia 2-3 lat, jak zrozumieją że żeby mieć kadry, muszą sami szkolić. Kolejna rzecz: nasze polskie Pogotowie Lotnicze zamierza w najbliższym czasie kupić sporą ilość śmigłowców ratunkowych, a w Polsce NIE MA w tej chwili takiej ilości wyszkolonych pilotów (wojskowych raczej nie będą zatrudniać, z powodów jakie wymieniłam powyżej). Będą musieli najprawdopodobniej zainwestować w szkolenie u siebie i w takiej sytuacji człowiek, który już ma jakieś podstawy, np. licencję szybowcową czy samolotową turystyczną, jest na wygranej pozycji z kompletnie zielonym. W ogóle skończyć gimnazjum i mieć już jakieś doświadczenie w lataniu, niech to będzie tylko szybowiec, to już jest dobry początek. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Za szybko się wysłało. 12.03.06, 09:48 Dlatego myślę, że to gimnazjum jak najbardziej przyjmować będzie dziewczyny, ponieważ już od dawna dziewczyny szkolą się na szybowcach i samolotach i są w tym dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: Za szybko się wysłało. 12.03.06, 10:34 Mów co chcesz. Są liczne miejsca, gdzie facet nie powinien mieć wstępu, są też takie, gdzie kobieta nie powinna mieć wstępu. Do tych drugich zaliczam m.in. pokład jakiegokolwiek latawca albo wiatraczka. Bez odbioru ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Za szybko się wysłało. 12.03.06, 10:36 Na razie to zadbaj o to, żebyś sam miał tam wstęp, bo na moje oko to pojęcie o lataniu masz niewielkie. :P Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica PS. Jakoś dziwnie się składa 12.03.06, 10:40 że te miejsca gdzie kobiety mają mieć wstęp, typu kuchnia, pieluchy, szpitalne podcieranie tyłków starcom, przedszkola itp. to przeważnie pioruńsko nudna ciężka tyrka, a miejsca "dla facetów" są pasjonujące i fajne, np. kabina samolotu. Stary, poluzuj berecik, bo widzę że ci się pod nim nie mieści że w pewnych dziedzinach już dawno was zdetronizowano. Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 12.03.06, 10:52 Zdetronizowano, dobre sobie. Od latania babek na zasadzie "ot, ciekawostka zoologiczna, dziewczyna za sterami" do detronizacji to chyba daleka droga i raczej niemozliwa do przebycia. Luzować nie mam zamiaru, choć przyznaję, ze nigdy nie latałem. Babę ze skrzydłami odbieram podobnie, jak odebrałbym babę w mojej drużynie piłkarskiej - nie tu jej miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 12.03.06, 10:55 Na szczęście dla latających bab niezbyt liczy się, jak je odbiera jakiś tam nikomu nie znany strusi ogon. :P Nie są one także ciekawostką zoologiczną, tylko normalnymi, pracującymi pilotami i wygrywającymi medale szybowniczkami. I jest ich sporo. Jeszcze raz powtarzam, to że o czymś nie słyszał jakiś strusi ogon, nie oznacza że to nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 12.03.06, 11:04 Aha, jeszcze jedno: masz jakiś konkretny argument przeciwko temu, żeby baby latały, czy tylko swój własny ciasny horyzont? Argumenty typu ciąża/miesiączka odrzucam od razu, bowiem moja własna Mama robiła akrobacje (wymagany warunek) do licencji samolotowej turystycznej I klasy będąc ze mną w ciąży. Miesiączki ja np. w żaden sposób nie odczuwam, robię w tym czasie wszystko to co w inne dni, chodzę do pracy, na basen, nad jezioro, na rower i w góry, jedyna różnica to że co parę godz. muszę zmienić wkładkę. Aha, no i dzień przed miesiączką mam ból głowy, ale sprawę załatwiają 2 apapy. Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 12.03.06, 11:13 Nic nie będę argumentował - nie powinny latać i już. Tak samo baba na kopach by mi wyleciała z szatni przed meczem bez podania zadnego uzasadnienia. Dla mnie takie miejsce to sacrum i kropka. Ja też nie przychodzę np. na babskie wieczorki “na ploty" i nie usiłuję im swoją obecnością na siłę wmawiac, ze jestem im tam niebędnie potrzebny. Jak piloci akceptują takie sytuacje - ich problem, ze swojej strony tylko mogę wyrazic zdziwienie. Gdybym był pilotem, na pewno bym kolezanki w eskadrze nie zaakceptował. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 12.03.06, 11:18 Mhm, czyli po prostu zero argumentów, zwykłe emocje ;) A potem się mówi, że to baby nie kierują się logiką, tylko emocjami. Na szczęście możesz sobie tylko poklikać, na zasadzie psy szczekają, karawana idzie dalej. PS. W lotnictwie cywilnym nie ma czegoś takiego jak "eskadra", a i akceptacja lub jej brak też niewielkie ma znaczenie. Po prostu człowiek robi swoje i tyle, a że jakiś strusi ogon ma z tym problem, to już strusiego ogona sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica PS. Widocznie piloci 12.03.06, 11:19 mają szersze horyzonty niż jakiś tam strusi ogon, pewnie dlatego strusi ogon nie jest pilotem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: PS. Widocznie piloci 12.03.06, 11:27 po prostu strusiego ogona interesowały futbol i motocykle, a nie latanie. Widzę, ze ktoś kto roi o szerokich horyzontach ma je tak naprawdę na tyle ciasne, ze wydaje mu się, ze świat konczy się na samolotach ;P Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PS. Widocznie piloci 12.03.06, 11:42 Lepiej że na samolotach, niż gdyby miał kończyć się na facetach ;) Do grania w futbol (założę się, że twoje zainteresowanie futbolem ogranicza się do oglądania meczyków z browcem w ręku i ewentualnie raz na miesiąc kopania piłki z kumplami amatorsko) nie potrzeba ani wielkiej wiedzy, ani jakichś szczególnych umiejętności czy sprawności. Z motocyklami jest podobnie. Do pilotowania samolotów trzeba mieć gigantyczną wiedzę z kilku dziedzin i parę cech, jakich nie da się nauczyć. Dlatego samoloty podobają mi się znacznie bardziej. PS. Jeśli ktoś na pytanie dlaczego nie widzi kobiet w lataniu odpowiada "nie, bo nie", to trudno traktować taką osobę jak poważnego partnera w dyskusji. Nie podałeś ani jednego sensownego powodu, poza "męskim sacrum", które traktuję w kategoriach czysto emocjonalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 12.03.06, 11:28 Strusi jest kolejna osoba, ktora udowadnia swoim istnieniem potrzebe feminizmu ;) 'Nie bede argumentowal', 'baba na kopach by wyleciala', 'miejsce to sacrum [wiec baba nie ma wstepu]', 'bym kolezanki w eskadrze nie zaakceptowal' - przeciez to pokaz najciemniejszej z ciemnot - tym denniejszej, ze 'nie bedzie argumentowal'. Ciekawe, czemu kolega nie-z-eskadry tak sie kobiet boi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 12.03.06, 11:33 No cóż, jest to w pewnym sensie odświeżające, zobaczyć kogoś, kto nie bawi się w racjonalizacje, ale wali po prostu "Baba na boisku to świętokradztwo" :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 12.03.06, 11:42 W pewnym sensie tak ;)) Podejrzewam jednak, ze poza netem nie jest taki szczery, szczegolnie w towarzystwie kolezanke :) Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 12.03.06, 11:46 niektorym najwyrazniej trudno zrozumieć, ze czasami facet potrzebuje azylu, gdzie nie ma kobiet i nie zyczy sobie ich obecności tam. Analogicznie jest zresztą z kobietami - skoro chcą kawiarń tylko dla siebie, a niektore postulują osobne wagony komunikacji miejskiej, to niech zrozumieją, że facet tez chętnie stworzyłby sobie rezerwat, gdzie mu nikt z butami nie wlezie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 12.03.06, 11:49 > niektorym najwyrazniej trudno zrozumieć, ze czasami facet potrzebuje azylu, > gdzie nie ma kobiet i nie zyczy sobie ich obecności tam. Owszem, nie pojmuję tego. A jestem facetem. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 12.03.06, 12:01 No, kabina samolotu to dość drogi azyl, powiedz mi, dlaczego państwo miałoby ten azyl facetom zapewniać za pieniądze z podatków, które kobiety także płacą? Kup se, stary, chatkę nad jeziorem, na ryby pojedź, a nie na koszt państwa zapewniaj facetom azyl w postaci segregacji płciowej przy naborze na szkolenie pilotów. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 12.03.06, 12:05 PS. W dzisiejszych czasach za szkolenie każdy płaci sam, i to grube pieniądze. Chcesz azylu, to se go kup. Kto płaci ten wymaga, skoro płaci baba, to nic ci do tego że się szkoli. A na rynku pracy pilotów też jest selekcja i jak ktoś jest kiepski, to nikt go za stery nie wpuści, więc skoro wpuszczają tam baby, to znaczy że baby są dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 11:28 Nienaruszalne "sacrum" męskiego kopana skórzanym balonem po murawie :))) Swoją drogą - rozumiem, że w takim razie uważasz, że skoro np. w USAF i Marines jak najbardziej latają kobiety, to decydenci w Ameryce nie wiedzą, co robią? Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 11:42 feminizm jest potrzebny tam, gdzie kobiety za taką samą pracę dostają mniejsze pieniądze. Natomiast feminizm, który każe latać z kosiarką wszędzie tam, gdzie obie plcie wypełniają rozne role, wynikające z ich odmiennej budowy biologicznej i psychiki (u licha ciężkiego, po coś ten dymorfizm płciowy istnieje) i przycina wszystko co wystaje albo zalepia plasteliną tam, gdzie jest dziura jest już objawem skretynienia społeczeństwa. stephen_s napisał: > Nienaruszalne "sacrum" męskiego kopana skórzanym balonem po murawie :))) > dla laika to kopanie skórzanego balona, dla innych coś, co wyznacza w duzej mierze tożsamość. stephen_s napisał: > Swoją drogą - rozumiem, że w takim razie uważasz, że skoro np. w USAF i Marines > > jak najbardziej latają kobiety, to decydenci w Ameryce nie wiedzą, co robią? > Amerykę podziwiam za doprowadzenie do niebywałego postępu technicznego, nie za głupkowate pomysły, dyktowane politpoprawnością. Odpowiedz Link Zgłoś
illiterate Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 11:45 No to jak - sa te argumenty, czy ich nie ma? Nie badz niesmialy, strusi ;) Czy dyfmorfizm plciowy istnieje wlasnie po to, zeby kobiety nie mogly latac? I skad pomysl na zabawe plastelina? Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 11:46 Nadal nie podałeś, jakie to konkretnie cechy wynikające z odmiennej budowy fizycznej i psychicznej czynią kobietę nieodpowiednim kandydatem na pilota. Posługuj się konkretami, stary, a nie pustymi hasłami i emocjami. Chciałoby się powiedzieć - "jak baba", ale baby są znacznie konkretniejsze od ciebie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:00 Akurat tu będę się poslugiwał emocjami - gdyby moją pasją i sposobem na oderwanie się od codzienności byloby latanie, to bym nie chciał mieć kobiety w poblizu. Ani na lotnisku ani na pokladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:14 Na szczęście nie jest to twoją pasją, ale gdyby miało być, to lojalnie ostrzegam - nikt się tam raczej twoim chceniem czy niechceniem nie będzie przejmował, a element który nie potrafi współpracować z innymi (mężczyznami i kobietami) w tym pięknym sporcie bardzo szybko jest bezlitośnie eliminowany - istnieje zwyczaj "siadania na linie", po czymś takim nie pozostaje nic innego, jak tylko podkulić ogon, odejść z honorem i poszukać sobie innego miejsca w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:17 Co to jest "siadanie na linie"? Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:26 To taki symboliczny rytuał stosowany w przypadku osób, z którymi nie da się współpracować podczas szkolenia szybowcowego, np. są niekoleżeńskie, konfliktowe, nie potrafią działać w grupie, mają fochy albo nie chcą pomagać innym, albo robią rzeczy które zagrażają innym. Przed startem, kiedy szybowiec ma już zapiętą linę holowania do wyciągarki czy do samolotu, cała ekipa (czasem z instruktorem) po prostu na tej linie siada, uniemożliwiając tym samym start i dając tej osobie do zrozumienia, że nie chcą jej widzieć na lotnisku. Po czymś takim wypada tylko ładnie się pożegnać i odejść. Tak na moje oko, gdyby strusi ogonek demonstrował swoją niechęć do koleżanek na lotnisku, to byłby pierwszym kandydatem do siadania na linie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:16 > Akurat tu będę się poslugiwał emocjami - gdyby moją pasją i sposobem na > oderwanie się od codzienności byloby latanie, to bym nie chciał mieć kobiety w > poblizu. Ani na lotnisku ani na pokladzie. Hehe, niezły egocentryzm. TY nie chcesz mieć kobiety w pobliżu, więc kobiety nie powinny mieć prawa szkolić się na pilotów? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:27 To kup se samolot, zrób kurs latania i lataj do woli. Bez żadnych bab. Kto ci broni? Gdyby na kurs chcieli przyjąć jakąś kobietę, to też jest na to sposób: wykupisz całe lotnisko i będziesz mógł dyktować warunki. Możesz także bojkotować linie lotnicze w których pilotami są kobiety. Co prawda może to oznaczać konieczność latania wyłącznie liniami arabskimi, ale czego się nie robi dla męskiego sacrum;) Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:28 W Emirates chyba też latają kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:30 W Arabii Saudyjskiej też jest jakaś pani pilot :) Nie wiem, czy wojskowa, czy cywilna... Oj, nie ma dla Strusia azylu, nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:31 Spoko, może niedługo wymyślą podróże w czasie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 11:48 Hm, to w takim razie proszę o podanie KONKRETNYCH argumentów, czemu niby kobiety nie powinny latać. Bo, kochany, z tego co znam historię lotnictwa, to kobiety latają niemalże od początku jego istnienia. > dla laika to kopanie skórzanego balona, dla innych coś, co wyznacza w duzej > mierze tożsamość. No, jeśli Twoją tożsamość wyznacza kopanie piłki..? > Amerykę podziwiam za doprowadzenie do niebywałego postępu technicznego, nie za > głupkowate pomysły, dyktowane politpoprawnością. Czy masz jakieś dowody na to, że dopuszczenie kobiet do latania obniżyło skuteczność USAF? Jeśli nie, czemu niby byl to "głupkowaty" pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 11:55 Stephen, ja jestem w stanie przewidzieć, jakie argumenty można wysunąć. 1. Kwestię ciąży i miesiączki już wyjaśniłam powyżej. Dodam, że sama jestem dzieckiem, które latało w łonie matki :) 2. Kwestia emocjonalności - sam strusi pędzelek jest tu żywym dowodem. Drugi dowód to konkretny przypadek: dziewczyna mojego brata, której podczas lotu pękł bodajże wał silnika, chyba w Wildze albo w Cessnie. Sytuacja nie do opanowania, wielu ludzi w tej sytuacji zamyka oczy i modli się o lekką śmierć. Dziewczyna na zimno, lotem szybowym wylądowała. Jak wyszła z samolotu, to ponoć przez pół dnia nie była w stanie w dłoniach utrzymać szklanki - nikt by nie był. Ale w chwili stresowej bezbłędnie opanowała emocje i na zimno podjęła dobre decyzje, czym uratowała sobie życie. 3. Kwestia orientacji przestrzennej - zarówno ja, jak i mama, lepiej parkujemy samochód tyłem (co jest swoistym testem) niż mój ojciec i chłopak, którym rzadko udaje się to zrobić bez poprawek. Czytam mapę lepiej niż mój własny ojciec, zawodowy pilot. 4. Kwestia budowy ciała - cycki za sterami się mieszczą, sama sprawdziłam, a mam niemałe ;) Mundur można uszyć na każdą figurę. Coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:02 akurat orientacja przestrzenna STATYSTYCZNIE jest znacznie lepsza u mezczyzn ;) i nie ma się co napinać ze "u mnie w rodzinie jest odwrotnie". Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:07 Szczerze? Obawiam się, że tak samo jak są baby z dobrą orientacją przestrzenną, tak samo są faceci z kiepską. Nie jest to żaden argument, żeby nie dopuścić kobiety do pracy w zawodzie, skoro ma dobrą. Ocena jest na szczęście oparta na umiejętnościach i cechach, nie na płci. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:07 > akurat orientacja przestrzenna STATYSTYCZNIE jest znacznie lepsza u > mezczyzn ;) Racja. Co oznacza tyle, że PRZECIĘTNY facet ma ją lepszą od PRZECIĘTNEJ kobiety. Co nie oznacza, że KONKRETNY facet nie może mieć jej fatalnej, a KONKRETNA kobieta - świetnej. Jeśli chcesz popolemizować dalej, to zawczasu uprzedzam, że z różnic poznawczych między płciami pisałem magisterkę :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:06 Dowodów nie mam, bo nikt pewnie takich wyliczeń nie prowadzi. Nie ma jednak rowniez dowodów, że skuteczność wzrosła. Wzrosły niewątpliwie za to wydatki na wojsko, bo zatrudnienie w nim takiej ilości kobiet oznacza choćby konieczność budowy pomieszczeń dla pań w koszarach ;) Od prowadzenia wojny są mężczyzni i niech tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:07 Bo co, bo ty tak sądzisz? Dla pilotów cywilnych nie buduje się koszar, więc nadal nie jest to argument przeciwko kobietom w lotnictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:10 Była wyraznie mowa o USAF, nie o lotnictwie cywilnym... Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:16 No to ja zaznaczam, że czekam nadal na argumenty dotyczące lotnictwa cywilnego. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 12:12 > Dowodów nie mam, bo nikt pewnie takich wyliczeń nie prowadzi. Nie ma jednak > rowniez dowodów, że skuteczność wzrosła. Już wyżej pisałem, ze istnieją przesłanki, że kobiety (z racji wzrostu) lepiej nadają się na pilotów, bo lepiej znoszą przeciążenia :) > Wzrosły niewątpliwie za to wydatki na > wojsko, bo zatrudnienie w nim takiej ilości kobiet oznacza choćby konieczność > budowy pomieszczeń dla pań w koszarach ;) A nie wyobrażasz sobie, że zatrudnienie pewnej liczby kobiet oznacza, że o tyle mniej zatrudni się mężczyzn..? Co za róznica, czy budujemy dwa małe baraki, czy jeden duży? Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: "Sacrum"? ROTFL :)))) 12.03.06, 11:44 Wydaje mi się, że "męskie sacrum" w dziedzinie pilotażu zostało już dawno odmitologizowane, a że strusi fajfusek żyje nada w świecie własnych urojeń, to już jego problem, nie mój. ;) Pozdrawiam - baba zafascynowana samolotami ;) Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Podsumowując 12.03.06, 12:11 uważam, że dyskusja ze strusim fajfuskiem nie ma sensu, bo nikt tu nikogo nie przekona. A czy fajfuskowi się to podoba, czy nie, baby latały od zawsze, latają i latać będą, zapewne nigdy nie usłyszawszy nawet zdania fajfuska na ten temat, bowiem jedyne co fajfusek zrobić może, to ugryźć się w nos z wściekłości i wylać swe żale na forum, świadom że nikt się jego opiniami kierować nie będzie ;) Jestem jednak pełna zrozumienia dla jego frustracji ;) Pozdrawiam wszystkich logicznie myślących facetów :) Pomacham Wam z góry! :) Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: Podsumowując 12.03.06, 12:28 Nie ma mowy o frustracji z mojej strony, raczej o wyrazaniu wlasnego zdania. Moje prawo głosić, ze mi się coś nie podoba. Ciesz się, że to tylko net i możesz się bezkarnie napinać. W realu za „fajfusika”. to byś się głęboko w ścianę wbiła głową. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Podsumowując 12.03.06, 12:31 W realu wyleciałbyś z lotniska. A co do wbijania głową w ścianę, uważaj stary, nie widziałeś mnie, z tym może być różnie. Głosić sobie możesz, ale obawiam się, że mało kto się tym przejmuje, że jakiś fajfusek poszczekuje na forum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: Podsumowując 12.03.06, 12:37 Nie sądzę, zebym dał się zaskoczyć. Nie warto spierać się z kretynką - teraz ściąga mnie do swojego poziomu a potem moze pokonać doświadczeniem, dlatego kończę dyskusję póki czas. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Podsumowując 12.03.06, 12:39 > Nie warto spierać się z kretynką... ... powiedział osobnik, co zagroził kobiecie wbiciem w ścianę... Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Podsumowując 12.03.06, 12:43 Widzisz, stary, argumentów żadnych nie przedstawiłeś, a teraz się obrażasz jak małe dziecko. Oj biedny chłoptaś, idź popłacz mamie że tak cię na forum zniszczyli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Podsumowując 12.03.06, 12:31 > Ciesz się, że to tylko net i możesz się bezkarnie napinać. W realu za > „fajfusika”. to byś się głęboko w ścianę wbiła głową. Też mi dżentelmen... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
strusi_ogon Re: Podsumowując 12.03.06, 12:38 Dżentelmenstwo ma swoje granice, nikt nie pozwala na siebie bezkarnie pluć. Odpowiedz Link Zgłoś
stephen_s Re: Podsumowując 12.03.06, 12:41 > Dżentelmenstwo ma swoje granice, nikt nie pozwala na siebie bezkarnie pluć. Jednak reakcją na plucie nie może być przemoc fizyczna... Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Podsumowując 12.03.06, 12:45 Do dyskusji merytorycznej nie dałeś się zaprosić, zacząłeś poszczekiwać, potem wygrażać, takie są skutki. Lepiej faktycznie skończyć tę dyskusję, bo tak jak napisałam w "podsumowaniu", donikąd ona nie prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 12.03.06, 12:20 > Nic nie będę argumentował - nie powinny latać i już. A ja uważam, że jak kobieta mówi, to facet powinien słuchać z szacunkiem w pozycji klęcznej. I nic nie będę argumentować - nie powinni się odzywać nie pytani i już. Howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 13.03.06, 13:36 > A ja uważam, że jak kobieta mówi, to facet powinien słuchać z szacunkiem w > pozycji klęcznej. Zalezy co mowi i jak jest ubrana ;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 13.03.06, 19:07 bleman napisał: > > A ja uważam, że jak kobieta mówi, to facet powinien słuchać z szacunkiem > w > > pozycji klęcznej. > > Zalezy co mowi i jak jest ubrana ;-)))) Nie pyskuj tylko na kolana! Odpowiedz Link Zgłoś
ladny_kwiatek Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 13.03.06, 19:12 A mezulka tak wytresowalas? Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 13.03.06, 19:14 ladny_kwiatek napisał: Jasne a teraz tresuje Blemanka, a co tobie do tego brzydka lodygo Odpowiedz Link Zgłoś
ladny_kwiatek Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 13.03.06, 19:15 Jaka cienka jest granica miedzy ofiara a katem Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 13.03.06, 19:17 ladny_kwiatek napisał: > Jaka cienka jest granica miedzy ofiara a katem Nie wiem o co ci chodzi, jaka ofiara jakim katem? Przeczytaj to jeszcze raz i wez pod uwage ze my sie tu nawzajem lubimy, dokuczamy, tresujemy, klocimy etc a dopiero osadzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
ladny_kwiatek Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 13.03.06, 19:19 Tak, tak - "my sie tylko bawimy" Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: PS. Jakoś dziwnie się składa 13.03.06, 19:21 ladny_kwiatek napisał: > Tak, tak - "my sie tylko bawimy" A kto tak powiedzial. Jak kazde blemanowi kleczec mowiac do mnie to jestem powazna jak smierc :P A ty co ? szkoda ci? Odpowiedz Link Zgłoś