Dodaj do ulubionych

Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!!

25.03.06, 11:05
To, że do nowej władzy czuję więcej sympatii niż do reżimu Kwaśniewskiego, nie
zwalnia mnie od obowiązku surowej krytyki praktyk, czy nawet ewentualnych
zagrożeń stwarzanych przez rządzących. Pojawiają się, niestety, niepokojące
znaki mogące świadczyć o zagrożeniu swobód obywatelskich. Oto w Sejmie jakaś
"pełnomocniczka kobiet" (????)przedstawiła "obywatelski" projekt mówiący o
funduszu alimentacyjnym. Projekt zakłada mn. utworzenie "centralnego rejestru
dłużników", oraz kierowanie uchylających się od płacenia na roboty publiczne,
dług można by ściągać też od ... dziadka dziecka (o babci - ni słowa). Sądy
miałyby "prześwietlać" dłużników i kontrolować komorników nie ściągających
długów (mieliby być za to usuwani z zawodu). Projekt pojawił się w Sejmie
jeszcze w 200r roku, wtedy został odrzucony, dziś - jak pisze - "GW" - dzięki
poparciu PiS i LPR ma szanse. Biję na alarm!!!!
Obserwuj wątek
    • bitch.with.a.brain Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:08
      Dziadkow i babcie nalezy zostawic w spokoju.
      ale poprawa ściagalnosci alimentow to dobra rzecz.
    • zdanka1 Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:10
      Sama sie podpisałam, jak zbierali podpisy pod tym projektem obywatelskim:)
      • bitch.with.a.brain Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:11
        a co ci dzaidkowie zawinili?:)Za dziecko powinno sie odpowiadac jak jest
        niepelnoletnie.
      • tad9 Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:14
        zdanka1 napisała:

> Sama sie podpisałam, jak zbierali podpisy pod tym projektem obywatelskim:)

Babcią chyba nie jesteś .... . Przecież to jawny idiotyzm: szarpać dziadka.
        Powiedzmy, że jakiś 30 latek zapłodni kobietę i zniknie. Dlaczego ma za to
        płacić jego 60 letni ojciec? Wszak 30 latek jest od dawna pełnoletni i działa na
        własny rachunek. Równie dobrze rodzice mogą ponosić konsekwencje czynów swoich
        dorosłych dzieci w każdej innej sprawie. Bo niby co wyjątkowego jest w alimentach?
        • dziewice Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:15
          ok ale 60 latek zrobil tego 30 letniego idiote, trzeba odpowiadac za to co sie
          zrobilo. proste.

--
          CEO
          • dziewice Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:15
            do konca.

--
            CEO
            • bitch.with.a.brain Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:16
              moze jeszcze do wiezienia rodzicow jak dziecko dorosle cos zrobi
              • dziewice Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:19
                zbrodnia, a odpowiedzoalnosc za robienie dzieci to dwie rozne sprawy, wyobraz
                sobie sytuacje Kobiety ktora zostaje sama z dzieciakami, bo zwiazala sie z
                nieodpowiedzialnym facetem (pileczka, tv, piwko, itd). Spora czesc spoleczenstwa
                w tym raju zarabia grubo ponizej 1 000 pln, co w takiej sytuacji taka Kobieta
                moze zrobic ?

--
                CEO
                • dziewice Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:25
                  najlepiej niech sobie kupi dwustronnie stodnie americanos za 400pln, ktorych
                  wyprodukowanie w chinach kosztuje 20pln :)

--
                  CEO
                  • bitch.with.a.brain Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 14:10
                    dziewic ty sam z sobą tak rozmawiasz i polemizujesz?:)
                    • dziewice Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 14:41
                      rozszyfrowalas mnie.

--
                      CEO
                      • bitch.with.a.brain Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 15:15
                        zawsze wiedzialam ze jestes agentem o 100 twarzach:)
                        • dziewice Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 15:22
                          cos bym powiedzial, ale sobie daruje :)

--
                          CEO
                          • bitch.with.a.brain Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 18:39
                            powiedz,co ci szkodzi
                            • dziewice Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 18:43
                              w sumie nie, mialem kilka pomyslow, ale zaden nie byl wart napisania.
                              --
                              CEO
                              • bitch.with.a.brain Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 18:49
                                biedactwo, jak to jest miec same bezwartościowe pomysły??:)))
                                • dziewice Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 19:01
                                  roznie, czasem lepiej, a czasem gorzej. popadlem w marwitoholizm.
                                  --
                                  CEO
                                  • bitch.with.a.brain Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 19:03
                                    hmm..a czym to sie objawia??
                                    • dziewice Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 19:05
                                      bitch.with.a.brain napisała:

> hmm..a czym to sie objawia??
                                      objawow jeszcze nie mam, ale pije duzo sokow :(

--
                                      CEO
                                      • bitch.with.a.brain Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 19:09
                                        to niedlugo bedziesz żólty:)
                                        A soki marwitt są pyszne:)
                                        • dziewice Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 19:20
                                          bardziej przypominam zyda albo turka, wiec mi nie grozi.

sok jak sok

> to niedlugo bedziesz żólty:)
                                          > A soki marwitt są pyszne:)
        • zdanka1 Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:18
          Przecież to jawny idiotyzm: szarpać dziadka.
          > Powiedzmy, że jakiś 30 latek zapłodni kobietę i zniknie.

No widzisz sam sobie odpowiedziałeś - ten 60 latek staje sie automatycznie
          dziadkiem tego dziecka, a nie jakiegoś tworu zapłodnionej kobiety . Czy sie to
          dziadkowi podoba czy nie , we wnuczku są jego geny:))))))))
          • tgmen Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:19
            zdanka1 napisała:

> dziadkowi podoba czy nie , we wnuczku są jego geny:))))))))

Nie wiem ale czasami dziedziczysz na krzyż....czyli po babci...
          • tad9 Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:22
            zdanka1 napisała:

> No widzisz sam sobie odpowiedziałeś - ten 60 latek staje sie automatycznie
            > dziadkiem tego dziecka, a nie jakiegoś tworu zapłodnionej kobiety . Czy sie
            >to dziadkowi podoba czy nie , we wnuczku są jego geny:))))))))

A jeśli 30 latek, w którym są geny ojca pobije kogoś i zwieje do Paragwaju? Czy
            powinniśmy wsadzić jego ojca do kryminału? Wszak powołał do życia sprawcę, są w
            sprawcy jego geny, wychowywał sprawcę przez długie lata, czy nie powienien być
            współopowiedzialny za jego czyny?
            • zdanka1 Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:26
              Zgłoś swój projekt do Ministwrstwa Sprawiedliwości, zapewne min. Ziobro weżmie
              go pod uwage, gdyż w Funduszu Alimentacyjnym twój przypadek nijak się nie
              miesci. Wariant B to zbieranie podpisów pod projektem - czym proponuję sie
              zająć, jesli uwazasz taki projekt za dobry.
            • hirondelle123 Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:28
              Nie, bo alimenty to nie żadna kara a jedynie konieczność łożenia na członka
              najbliższej rodziny.
          • zdanka1 Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:24
            A co do dziadka- Tad, znowu manipulujesz - cały ten projekt jest w sieci - mowa
            tam , nie o dziadku, ale o RODZICACH dlużnika - w poprzednim projekcie ktośw
            padł nawet na pomysł dodania rodzeństwa(czego akurat nie popieram)------>
            uwazam zreszta, ze w ogóle nie weim, po co ten raban, bo projekt trafia
            najpierw pod obrady sejmu , a projekt- jak sama nazwa wskazuje- nigdy nie jest
            ostatecznym zakończeniem ustawy w ostatecznym kształcie. Kolejna burza w
            szklance wody, dzwoni w jakimś kosciele, ale w jakim , to nei wiesz.
            • hirondelle123 Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:30
              zdanka1 napisała:

> A co do dziadka- Tad, znowu manipulujesz - cały ten projekt jest w sieci -
              mowa
              >
              > tam , nie o dziadku, ale o RODZICACH dlużnika - w poprzednim projekcie ktośw
              > padł nawet na pomysł dodania rodzeństwa(czego akurat nie popieram)------>

To nie żaden projekt tylko prawo obowiązujące od 1964 roku...
              Projekt polega chyba na tym, że postanowiono zacząć to prawo respektować.

• hirondelle123 Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:26
          Obowiązuje prawo krwi a wnuk jest z dzidkiem blisko spokrewniony. Nie zapominaj
          też że to działa w obie strony - dziadek ma prawo wystąpic o alimenty do wnuka
          podobnie jak ojciec do syna.
    • hirondelle123 Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:22
      Oto w Sejmie jakaś
      > "pełnomocniczka kobiet" (????)przedstawiła "obywatelski" projekt mówiący o
      > funduszu alimentacyjnym. Projekt zakłada mn. utworzenie "centralnego rejestru
      > dłużników", oraz kierowanie uchylających się od płacenia na roboty publiczne,
      > dług można by ściągać też od ... dziadka dziecka (o babci - ni słowa).

Nie "można by" i nie "projekt" tylko prawo obowiązujące od (prawie) zawsze.
      Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy mówi:

Art. 128. Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także
      środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej
      oraz rodzeństwo.

Krewnym w linii prostej jest tak samo dziadek jak i babcia więc nie gadaj
      głupstw.
      Zaś kierowanie uchylających się na roboty publiczne to świetny pomysł, dużo
      lepszy od zamykania ich w więzieniach. Oni zazwyczaj twierdzą, że nie płacą bo
      nie mają pracy - no więc państwo da im pracę, powinni być zadowoleni. Po co
      protestować?

• tad9 Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:29
        hirondelle123 napisała:

> Nie "można by" i nie "projekt" tylko prawo obowiązujące od (prawie) zawsze.
        > Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy mówi:

Kierowałem się tym:

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3235057.html
        • totalna_apokalipsa Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 11:59
          Tad, róznica tam polega na tym, ze dortąd to ty musisz wystapić o alimenty do
          rodziny, a teraz gmina zrobiłaby to za Ciebie i nie pałętałbyś sie po sadach,
          na wypadek, jak urodzisz małą Tadzie :P
          • zlotoslanos Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 12:11
            Egzekwowanie wywiazania z obowiazku alimentacyjnego nadal jest u nas
            spierniczony. Dlaczego panstwo nie moze znalesc narzedzi by zasadzone alimenty
            wyegzekwowac a jezeli sie nie da to co to jest ' zaliczka alimentacyjna' ? Z
            czego te kobiety maja utrzymywac dzieci? Sad swoje, ojcowie swoje i panstwo
            swoje a na koncu tego lancucha pokarmowego niedozywione dzieci.
            • kot_behemot8 Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 12:22
              zlotoslanos napisała:

> Egzekwowanie wywiazania z obowiazku alimentacyjnego nadal jest u nas
              > spierniczony. Dlaczego panstwo nie moze znalesc narzedzi by zasadzone
              alimenty
              > wyegzekwowac a jezeli sie nie da to co to jest ' zaliczka alimentacyjna' ? Z
              > czego te kobiety maja utrzymywac dzieci? Sad swoje, ojcowie swoje i panstwo
              > swoje a na koncu tego lancucha pokarmowego niedozywione dzieci.

No własnie. I dlatego moim zdaniem każdy pomysł mogący poprawić ściągalność
              alimentów jest dobry, nawet jeśli wydaje się głupi;) (vide odbieranie prawa
              jazdy - podobno wypróbowano to w Anglii i okazało się zadziawiająco skuteczne)
              • dziewice Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 12:26
                super pomysl z tym prawem jazdy

--
                CEO
                • zlotoslanos Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 13:12
                  Pod warunkiem ,ze delikwent ma prawo jazdy bym zrobila rozszerzenie na wozki
                  widlowe.
    • kot_behemot8 Tad, a masz może lepsze pomysły 25.03.06, 12:12
      na poprawienie ściągalności alimentów? Bo krytykować to każdy potrafi, a ja
      uważam że na dzieci powinni łozyć rodzice, ostatecznie dziadkowie ale na pewno
      nie podatnicy. Dlaczego ja jako podatnik mam płacić, bo Kowalski pracuje na
      czarno i miga się od płacenia na własne dziecko???
      • kochanica-francuza Tad ma zawsze lepsze pomysły 25.03.06, 14:37
        polegające na tym, że na dziecko ma łożyć matka , a tatuś niech robi co chce.

Jako alimentowana automatycznie w czasach inflacji, kiedy za alimenty można było
        kupić a to tenisówki, a to pismo, a to małą paczkę zapałek, aż bank odmówił ich
        przesyłania, bo OPłATY MANIPULACYJNE stały się wyższe od samych alimentów -
        jestem stanowczo ZA!!!!!!
        • gytha_ogg Re: Tad ma zawsze lepsze pomysły 25.03.06, 15:09
          > Jako alimentowana automatycznie w czasach inflacji, kiedy za alimenty można
          był
          > o
          > kupić a to tenisówki, a to pismo, a to małą paczkę zapałek, aż bank odmówił
          ich
          > przesyłania, bo OPłATY MANIPULACYJNE stały się wyższe od samych alimentów -
          > jestem stanowczo ZA!!!!!!

a co to znaczy "alimentowana automatycznie"? pytam z ciekawosci, bo naprawde
          nie wiem, czy to uniemozliwilo Ci np. wystapienie do sadu o podwyzszenie
          alimentow?
          • guitarra_espanola Re: Tad ma zawsze lepsze pomysły 25.03.06, 15:11

>
            > a co to znaczy "alimentowana automatycznie"?
            nie wiem, czy to fachowe określenie, po prostu alimenty się pobierały z konta
            ojca i szły na konto matki

pytam z ciekawosci, bo naprawde
            > nie wiem, czy to uniemozliwilo Ci np. wystapienie do sadu o podwyzszenie
            > alimentow?

pojęcia nie mam
            • gytha_ogg Re: Tad ma zawsze lepsze pomysły 25.03.06, 16:39
              > pytam z ciekawosci, bo naprawde
              > > nie wiem, czy to uniemozliwilo Ci np. wystapienie do sadu o podwyzszenie
              > > alimentow?
              >
              > pojęcia nie mam

no to chyba nalezalo sie tego dowiedziec :) chociaz skoro chodzi tylko o to:
              > po prostu alimenty się pobierały z konta
              > ojca i szły na konto matki
              to sadze, ze bez problemu mozna bylo wytoczyc sprawe o podwyzszenie. gdyby moja
              mama wielokrotnie nie wytepowala z taka sprawa podaczas hiperinflacji, to ja
              tez dostawalabym kilka groszy dzisiaj, ale od tego sa sady i kazdy powinien
              znac swoje prawa i dzialac we wlasnym interesie.
              w tym momencie uwazam, ze pretensje mozesz miec tylko do siebie.
              • guitarra_espanola Re: Tad ma zawsze lepsze pomysły 25.03.06, 16:47

>
                > w tym momencie uwazam, ze pretensje mozesz miec tylko do siebie.

dlaczego? tatuś nie wpadł na to, że za jego alimenty mogę sobie kupić jedynie
                sznurówki , a na życie potrzeba nieco więcej?
                • gytha_ogg Re: Tad ma zawsze lepsze pomysły 25.03.06, 17:24
                  a Ty nie wpadlas na to, ze nic dla niego nie znaczysz i jesli sama sobie nie
                  wywalczysz, to on bedzie robil tylko to, co jest w jego interesie?
                  sorry za brutalnosc, ale sama mam podobna sytuacje i nie wyobrazam sobie liczyc
                  na to, ze moj "tatus" pomysli o mnie kiedykolwiek, jesli ja o to nie zadbam...
                  • gytha_ogg Re: Tad ma zawsze lepsze pomysły 25.03.06, 17:27
                    * aha, mowiac o sobie, mam raczej na mysli moja mame, bo to ona dzialala, kiedy
                    ja bylam dzieckiem, teraz od paru lat dzialam sama we wlasnym imieniu, dlatego
                    jakos przyzwyczailam sie mowic w pierwszej osobie :) ale troche to glupio
                    zabrzmialo, za co przpraszam.
                  • kochanica-francuza Re: Tad ma zawsze lepsze pomysły 25.03.06, 17:27
                    gytha_ogg napisała:

> a Ty nie wpadlas na to, ze nic dla niego nie znaczysz i jesli sama sobie nie
                    > wywalczysz, to on bedzie robil tylko to, co jest w jego interesie?

a wiesz, jakoś nie, wtedy żywiłam wobec niego złudzenia, baaardzo śmieszne, prawda?

a "tatuś" było użyte ironicznie
                    • gytha_ogg Re: Tad ma zawsze lepsze pomysły 25.03.06, 17:37
                      no coz, za naiwnosc tez sie placi.... w wielu przypadkach.
                      dalej podtrzymuje, ze pretensje mozesz miec do siebie, ewentualnie
                      do "tatusia", ale na pewno nie do ustawodawstwa w tym momencie.
                      • kochanica-francuza Re: Tad ma zawsze lepsze pomysły 25.03.06, 17:38
                        gytha_ogg napisała:

> no coz, za naiwnosc tez sie placi....

rozumiem. ja jestem winna, że jako dziecko wierzyłam, że ojcu na mnie zależy

(rodzice rozwiedli się, gdy miałam 2 lata)
                      • kochanica-francuza Re: Tad ma zawsze lepsze pomysły 25.03.06, 17:39
                        gytha_ogg napisała:

> no coz, za naiwnosc tez sie placi.... w wielu przypadkach.
                        > dalej podtrzymuje, ze pretensje mozesz miec do siebie, ewentualnie
                        > do "tatusia", ale na pewno nie do ustawodawstwa w tym momencie.

na pewno nie do siebie.
                        • gytha_ogg Re: Tad ma zawsze lepsze pomysły 25.03.06, 17:54
                          przepraszam, jasne, ze nie do siebie, ale do matki - owszem. bo to ona byla za
                          Ciebie wowczas odpowiedzialna i reprezentowala Twoje interesy.

(przepraszam, po prostu w uproszczeniu dziecko i matke traktuje jak jedna
                          osobe, w sensie tej samej strony na rozprawie)
                          • guitarra_espanola Re: Tad ma zawsze lepsze pomysły 25.03.06, 18:38
                            gytha_ogg napisała:

> przepraszam, jasne, ze nie do siebie, ale do matki - owszem. bo to ona byla za
                            > Ciebie wowczas odpowiedzialna i reprezentowala Twoje interesy.

matka była w niezłej kondycji finansowej i wyszarpywanie alimentów miałoby
                            wymiar ideologiczny; poza tym się zawzięła. Gdybym ją poprosiła, ale nigdy tego
                            nie zrobiłam.
                            • kochanica-francuza Poza tym jak by nie patrzeć 25.03.06, 18:46
                              na mój osobisty przypadek - pomysły tada i tadopodobnych sprowadzają się do "Za
                              dziecko odpowiedzialna jest tylko i wyłącznie matka".
                              • gytha_ogg Re: Poza tym jak by nie patrzeć 25.03.06, 19:19
                                no coz, w przypadku, gdy ojciec od tej odpowiedzialnosci sie uchyla, a matka mu
                                na to pozwala - wowczas sila rzeczy odpowiedzialna jest tylko i wylacznie
                                matka.
                                • kochanica-francuza Re: Poza tym jak by nie patrzeć 25.03.06, 19:24
                                  gytha_ogg napisała:

> no coz, w przypadku, gdy ojciec od tej odpowiedzialnosci sie uchyla, a matka mu
                                  >
                                  > na to pozwala - wowczas sila rzeczy odpowiedzialna jest tylko i wylacznie
                                  > matka.

Tak, zwłaszcza gdy np.:

1.Ojciec ukrywa dochody, pracując na czarno.

2. Znika w sinej dali i nikt go nie widzi.
                                  • kochanica-francuza a zresztą tadowi chodzi o to 25.03.06, 19:26
                                    by rzeczonej matce UTRUDNIć ściąganie alimentów, jeśli ona się o te alimenty
                                    stara i ściga dłużnika.
                                    • gytha_ogg Re: a zresztą tadowi chodzi o to 25.03.06, 19:28
                                      jesli to ten sam tad, ktory ponizej wyglasza opinie, jakoby tylko matka byla
                                      odpowiedzialna w ogole za POCZECIE dziecka (nie mowiac o dalszym jego
                                      wychowaniu i utrzymaniu) - to temu panu juz podziekujemy... :/
                                      • kochanica-francuza Re: a zresztą tadowi chodzi o to 25.03.06, 19:31
                                        gytha_ogg napisała:

> jesli to ten sam tad, ktory ponizej wyglasza opinie, jakoby tylko matka byla
                                        > odpowiedzialna w ogole za POCZECIE dziecka (nie mowiac o dalszym jego
                                        > wychowaniu i utrzymaniu) - to temu panu juz podziekujemy... :/

no pewnie że ten sam. tad jest tylko jeden, ale za to jaki! ;-)
                                  • gytha_ogg Re: Poza tym jak by nie patrzeć 25.03.06, 19:26
                                    > Tak, zwłaszcza gdy np.:
                                    >
                                    > 1.Ojciec ukrywa dochody, pracując na czarno.
                                    >
                                    > 2. Znika w sinej dali i nikt go nie widzi.

napisalam wyraznie "a matka mu na to pozwala" - wiec wymienione przez Ciebie
                                    przyklady raczej nie odnosza sie do takiej sytuacji, nieprawdaz?
                                    • kochanica-francuza Re: Poza tym jak by nie patrzeć 25.03.06, 19:27

> napisalam wyraznie "a matka mu na to pozwala" - wiec wymienione przez Ciebie
                                      > przyklady raczej nie odnosza sie do takiej sytuacji, nieprawdaz?

Ale tadowi chodzi o wszystkie możliwe sytuacje. "Niezależnie od wszystkiego,
                                      ojciec ma prawo mieć dziecko w d..." - oto jego wizja.
    • gytha_ogg Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 13:01
      > Projekt zakłada mn. utworzenie "centralnego rejestru
      > dłużników", oraz kierowanie uchylających się od płacenia na roboty publiczne,

i bardzo dobrze!!!!!!
      co do dziadkow, to rzeczywiscie sprawa kontrowersyjna, ale zgadzam sie w pelni,
      ze powinno sie zaostrzyc zasady egzekucji swiadczen alimentacyjnych. przyklad
      faceta migajacego sie od placenia znam z autopsji - regularnie jestem zmuszona
      wysylac listy polecone do komornika sadowego, aby ten sciagnal mi zalegle
      alimenty. dupek potrafi nie przysylac ich miesiacami, a potem przyslac
      jednorazowa kwote, jakby nigdy nic. tylko dzieki pomocy komornika co jakis
      czas dostaje uregulowane sumy, ale czy sadzicie, ze kiedykolwiek zobaczylam na
      oczy jakies odsetki??? odsetki owszem, sa przewidziane w ustawie, a w zyciu
      ciesze sie, jak w ogole dostane z wielkim opoznieniem nalezna mi sume...
      uwazam, ze na takie zachowanie powinny byc nakladane kary, kto to widzial!!
      gdybym ja np. spozniala sie ze zwrotem pozyczki jakiemus bankowi o kilka
      miesiecy, to by mnie zjedli zywcem..
    • atropa_belladonna Poprawa ściągalności alimentów to pomysł 25.03.06, 16:47
      bardzo dobry, najwyższy czas na to w kraju, gdzie 90% doopków nie płaci na
      własne dzieci. Z dziadkami sprawa rzeczywiście kontrowersyjna, ale może to i nie
      takie głupie. Sami powinni czuc się winni, że wychowali nieodpowiedzialnego
      gnoja i poczuwać się do utrzymywania wnuka.
      • kochanica-francuza Re: Poprawa ściągalności alimentów to pomysł 25.03.06, 16:51

> takie głupie. Sami powinni czuc się winni, że wychowali nieodpowiedzialnego
        > gnoja i poczuwać się do utrzymywania wnuka.

Może się starali, a gnój wyrósł i tak i wkurza ich jak jasna cholera...
        • atropa_belladonna Re: Poprawa ściągalności alimentów to pomysł 25.03.06, 16:53
          Też prawda. Dlatego napisałam, że pomysł kontrowersyjny i raczej nie mam zdania
          w tej kwestii. Ale samą idee poprawy ściągalności jak najbardziej popieram,
          wreszcie PiS czymś błysnął ;)
    • bri Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 17:21
      Może tam było raczej od "dziadków" czyli od babci i dziadka ale coś Ci się
      pomyliło?
      • tad9 /// 25.03.06, 18:55
        Zwracam uwagę, że jednym z wynosznych pod niebiosa skutków "rewolucji
        seksualnej" jest tzw. "odzielenie seksu od prokreacji". Skoro odzielenie takie
        nastąpiło, sama idea alimentów wydaje się wątpliwa. Mężczyzna, owszem, ma
        udział w seksie, ale co do prokrecji rzecz jest już dyskusyjna. Akt seksualny i
        skutki aktu to dwie różne rzeczy. Jeśli kobieta DAŁA się zapłodnić, jest to jej
        sprawa prywatna. O ile mężczyzna nie przyjmie na siebie DOBROWOLNIE
        współodpowiedzialności, trudno mieć do niego jakiekolwiek pretensje.
        • kochanica-francuza Re: /// 25.03.06, 18:58
          tad9 napisał:

> Zwracam uwagę, że jednym z wynosznych pod niebiosa skutków "rewolucji
          > seksualnej" jest tzw. "odzielenie seksu od prokreacji".

Gdy kobieta nie stosuje środków anty, nie następuje ono, koleś. Podobnie w
          małżeństwie, które mając dziecko rozwodzi się.
          • tad9 Re: /// 25.03.06, 19:01
            kochanica-francuza napisała:

> Gdy kobieta nie stosuje środków anty, nie następuje ono, koleś.

No dobrze, ale stosowanie środków antykoncepcyjnych to sprawa prywatna. Dlaczego
            mężczyzna ponosić ma konsekwencje tego, że kobieta nie stosuje środków
            antykoncepcyjnych?
            • evita_duarte Re: /// 25.03.06, 19:04
              tad9 napisał:

> kochanica-francuza napisała:
              >
              > > Gdy kobieta nie stosuje środków anty, nie następuje ono, koleś.
              >
              >
              >
              > No dobrze, ale stosowanie środków antykoncepcyjnych to sprawa prywatna.
              Dlaczeg
              > o
              > mężczyzna ponosić ma konsekwencje tego, że kobieta nie stosuje środków
              > antykoncepcyjnych?
              >

Bo stosowanie srodkow antykoncepcyjnych to tez jego odpowiedzialnosc.
              • tad9 Re: /// 25.03.06, 19:11
                evita_duarte napisała:

> Bo stosowanie srodkow antykoncepcyjnych to tez jego odpowiedzialnosc.

Mylisz się. Odpowiedzialna powinna bć strona, która ponosi skutki swojej
                decyzji. To kobieta zachodzi w ciążę. To ona ponosi skutki nie stosowania
                środków antykoncepcyjnych. Rozważmy stosunek seksualny,którego uczestnikom nie
                chodzi o zapłodnienie. Kto powinien dbać o zabezpieczenie? Kobieta! To ona może
                zostać zapłodniona.
                • evita_duarte Re: /// 25.03.06, 19:22
                  tad9 napisał:

> evita_duarte napisała:
                  >
                  > > Bo stosowanie srodkow antykoncepcyjnych to tez jego odpowiedzialnosc.
                  >
                  >
                  > Mylisz się. Odpowiedzialna powinna bć strona, która ponosi skutki swojej
                  > decyzji. To kobieta zachodzi w ciążę. To ona ponosi skutki nie stosowania
                  > środków antykoncepcyjnych. Rozważmy stosunek seksualny,którego uczestnikom nie
                  > chodzi o zapłodnienie. Kto powinien dbać o zabezpieczenie? Kobieta! To ona
                  może
                  > zostać zapłodniona.
                  >
                  >
                  Bzdura na resorach. Facet jak nie chce zostac ojcem musi ponosic
                  odpowiedzialnosc za zabezpieczenia. A jak nie- to niech placi na dziecko. Do
                  tanga trzeba dwojga- dziecko ma dwoje rodzicow.
            • bitch.with.a.brain Re: /// 25.03.06, 19:10
              a dlaczego kobieta ma ponosic konsekwencje tego,ze mezczyzna nei stosuje?
              • tad9 Re: /// 25.03.06, 19:12

> a dlaczego kobieta ma ponosic konsekwencje tego,ze mezczyzna nei stosuje?

Dlatego, że to ONA zachodzi w ciążę. Skoro nie dba o swój interes ....
                • dziewice Re: /// 25.03.06, 19:13
                  to czyli, jezeli cie pobije to to Twoja wina bo nie dbasz o swoj interes, mogles
                  sie obronic

Tak?

--
                  CEO
                  • tad9 Re: /// 25.03.06, 19:15
                    dziewice napisał:

> to czyli, jezeli cie pobije to to Twoja wina bo nie dbasz o swoj interes, mogle
                    > s
                    > sie obronic
                    >
                    > Tak?

Owszem - gdybym ZGODZIŁ się na pobicie. Mówimy o DOBROWOLNYCH stosunkach
                    seksualnych, nie o gwałtach.
                    > --
                    > CEO
                    • dziewice Re: /// 25.03.06, 19:16
                      ale ok, sytuacja w pubie, wchodzisz to. bierzesz na siebie ryzyko.

--
                      CEO
                    • bri Re: /// 25.03.06, 22:27
                      Ale ona się zgodziła tylko na seks a nie na ciążę. Poza tym ciąża trwa tylko 9
                      miesięcy a potem rodzi się dziecko. Obecna sytuacja prawna jest taka, że oboje
                      rodzice są za nie odpowiedzialni. Więc wspólnie powinni uzgodnić kwestię
                      ewentualnej antykoncepcji.
                • bitch.with.a.brain Re: /// 25.03.06, 19:17
                  ale to mezczyzna zostaje ojcem.skoro nie dba o swoj interes...
            • kot_behemot8 Tad, nie kombinuj tyle;)) 25.03.06, 19:44
              Dlaczeg
              > o
              > mężczyzna ponosić ma konsekwencje tego, że kobieta nie stosuje środków
              > antykoncepcyjnych?
              >

Z tego samego powodu z którego ten sam mężczyzna odpowiada za spowodowanie
              wypadku samochodowego mimo że winny był mechanik który nie wymienił klocków
              hamulcowych chociaż miał to zrobić. Po prostu: własciciel odpowiada za wypadki
              spowodowane wadliwością sprzętu;)
              Poza tym popełniasz zasadniczy błąd, ten sam co inni którzy próbowali tej samej
              sztuczki - zapominasz, że alimenty nie są na matkę tylko na dziecko. A dziecko
              ma przyrodzone prawo do opieki obojga rodziców zaś alimenty są formą opieki.
              Dziecka kompletnie nie obchodzi czy mamusia się zabezpieczała, czy tatuś jest
              zwolennikiem seksu bez prokreacji itd. To są sprawy między dorosłymi a dziecku
              należą się alimenty i już.
        • gytha_ogg Re: /// 25.03.06, 19:24
          odnosze wrazenie, ze to prowokacja, bo chyba nie ma az tak glupich
          facetow... :/
          • kochanica-francuza Re: /// 25.03.06, 19:25
            gytha_ogg napisała:

> odnosze wrazenie, ze to prowokacja, bo chyba nie ma az tak glupich
            > facetow... :/
            On nie jest głupi, tylko egoista.
            • atropa_belladonna I mizogin: /// 25.03.06, 19:33

• kochanica-francuza Re: I mizogin: /// 25.03.06, 19:35
                Podsumowując, to chyba chodzi mu o to, żeby mężczyźni przechadzali się napuszeni
                w słusznej dumie bycia mężczyznami, a kobiety gdzieś w kącie rodziły na wyścigi,
                ukrywając - rzecz jasna - obwisłe biusty, brzuchy i inne skutki wielokrotnych ciąż.
                • atropa_belladonna Re: I mizogin: /// 25.03.06, 19:39
                  Otóż to, taki islamski model społeczeństwa, bleeeee
                  • kochanica-francuza Ależ oddajmyż sprawiedliwość tadzikowi 25.03.06, 19:44
                    atropa_belladonna napisała:

> Otóż to, taki islamski model społeczeństwa, bleeeee

jemu nie przeszkadza, że kobiety po ulicy bez chust chodzą

chociaż zaraz... czy to nie on pisał o prowokacyjnych strojach???

i nie potrafił/nie chciał opisać nie-prowokacyjnego?
    • sagittarius954 Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 19:13
      A przecież można tatę wpisać do rejestru długów, delikwent nie powinien dostać
      kredytu, karty kredytowej itp. co wcale nie ułatwi mu życia wręcz
      przeciwnie.Jestem dziadkiem , nie zbieram rachunków ani moja żona kwot wydanych
      na wnuczkę, dość pomyśleć,że córka występując o podwyższenie alimentów i
      przedstawiając kwoty zaległe przez tatusia może zostać zrozumiana przez sąd w
      sposób, który mnie obciąży, czy protestowałbym? Dziadkiem ani ojcem nie zostaje
      się automatycznie z nadania tytułu, to trzeba czuć, sądzę że zostałbym
      skrzywdzony moralnie, przyjmując jednak wyrok .Dla dziecka nie liczy się
      pieniądz ,ale uczucie którym się go otacza.Prawo które krzywdzi, staje się
      antyprawem omijanym i pogardzanym przez społeczeństwo. Tego nikt nie chce
      zrozumieć w 4 RP. Taką mamy czy nie?
      • bri Re: Nadciąga alimentacyjny terror państwowy!!! 25.03.06, 22:30
        Nie rozumiem w ogóle Twojej wypowiedzi. Ojcem i dziadkiem trzeba się czuć ale
        matką to już "z nadania tytułu" się zostaje?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka