Gość: pestka IP: *.pl 22.11.01, 15:51 Hej! Szukam informacji na temat ksiazek dla kobiet i o kobietach. Zadne Harlequiny mnie nie interesuja. Szukam dobrych ksiazek ....moze czytaliscie cos interesujacego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: soso Re: literatura gender IP: 195.41.66.* 22.11.01, 18:30 W tej chwili z beletrystyki przychodzi mi do glowy tylko Ingeborg Bachmann: 'Malina' To o kobiecie, ktora zyje w zwiazku jednoczesnie z 2 mezczyznami. Jeden z nich to Malina, wytworny, cieply i nieco romantyczny, drugi roziskrzony i dzieciaty, nie pamietam imienia. Rzecz dzieje sie we Wiedniu. Intelektualista kontra facet bez problemow. Ciekawe studium kobiety, samotnosci i o rozstrzyganiu dylematow zyciowych. Jezeli kiedykolwiek przezylas katusze niemoznosci bycia z kims drogim to poczujesz ta powiesc. Nie jest to moze latwa lektura, troche przygnebiajaca momentami ale ciekawa. Inne jej ksiazki tez sa dobre i zawsze 5 gwiazdek na 5 mozliwych. Niestety, autorka zginela tragicznie i nic juz nie napisze. Szkoda. 'Malina' jest bardzo daleko od Harlekinow choc takze o uczuciach. såså Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pio Re: literatura gender IP: 212.244.29.* 27.11.01, 19:37 Gość portalu: pestka napisał(a): > Hej! > > Szukam informacji na temat ksiazek dla kobiet i o kobietach. > Zadne Harlequiny mnie nie interesuja. Szukam dobrych ksiazek ....moze > czytaliscie cos interesujacego. Mnostwo w internetowej ksiegarni feministycznej: www.feminoteka.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwia Re: literatura gender IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.05.02, 17:28 Mam do polecenia jedną rzecz, ale naprawdę rewelacyjną: Margaret Atwood, wszystko! To bardzo dobra proza, wyśmienita lektura i bardzo kobieca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: literatura gender IP: *.dialup.warszawa.pl 27.11.01, 21:45 Przyszlo mi do głowy właśnie,że czytałąm fascynującą ksiżkę Żedromskiego "Dzieje grzechu". Żyjemy dobrych parę lat po napisaniu książki, temat, może trochę nieaktualny pod względem możliwości rozwoju kobiet, jednak polecam jako ciekawostę. Na szczęście samodzielnym kobietom nie grozi dzisiaj to co spotkało główną bohaterkę (a co spotkało nie powiem), ale może warto potraktować opowieść jako przestrogę. A może jako nauczkę, a może jako ciekawą lekturę. W każdym razie gorąco polecam. gwarantuję niepowtarzalne przeżycia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej polecam "Płeć mózgu" IP: *.ipz.edu.pl / 192.168.100.* 20.05.02, 17:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zula zula poleca IP: *.leased-02.binet.pl 28.05.02, 13:58 drogi macieju, feministki starają się udowodnić, że mózg nie ma płci...taka totalna równość, ale moim zdaniem to nie jest prawda, nie mozna całkiem zanegowć biologii. książki, które mogę z czystym sumieniem polecić: gender- film, media- b. fajna, nowa książka, jesli lubisz kino- polecam biegnaca z wilkami- Clarissa P. Estes- to taka szalona hiszpanka, która analizuje bajki pod kątem archetypów kobiety w niej ukrytych- naprawdę b. ciekawa i taka ciepła, stawia raczej na to, co powinna każda z nas zacząć dla siebie robić, a nie lituje się nad rolą biednej, nękanej kobietki w patriarchacie świat bez kobiet- A. Graff- ksiązka, która rozdrapuje wszystkie rany, ale też budzi świadomość. Brutalna momentami. Kobieta bez winy i wstydu- Eichelberger i nie wiem co jeszcze :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siva Re: literatura gender IP: 2.4.STABLE* 04.06.02, 12:18 Gość portalu: pestka napisał(a): > Hej! > > Szukam informacji na temat ksiazek dla kobiet i o kobietach. > Zadne Harlequiny mnie nie interesuja. Szukam dobrych ksiazek ....moze > czytaliscie cos interesujacego. Sprawdz na www.feminoteka.pl - tam nie ma ani jednej ksiazki, ktorej bym nie mogla polecic. Z kregu sagowo-sensacyjno-ekologicznego swietna jest ksiazka Starhawk "Piaty swiety zywiol" - kazdy facet, ktory ja przeczyta od razu powinien stac sie feminista. pozdrawiam i zycze milej lektury:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niunia Re: literatura gender IP: *.toya.net.pl / 10.0.227.* 09.06.02, 13:58 Agnieszka Grass "Swiat bez kobiet" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siva Re: literatura gender IP: 2.4.STABLE* 09.06.02, 22:08 Gość portalu: Niunia napisał(a): > Agnieszka Grass "Swiat bez kobiet" pozdrawiam Chyba Agnieszka Graff :) rowniez pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś