sir.vimes 07.03.07, 08:20 Jednak chciałabym pogadać o miejscach na terytorium Polski (w obecnych jej granicach) istotnych dla historii - herstorii. Zaczyna się cudna , idealna na krótkie weekendowe wyjazdy pogoda:))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ancila Re: Ok. Nowy wątek o tym samym 07.03.07, 08:55 Dworek w Żarnowcu w Beskidzie Niskim - ofiarowany na 25-lecie pracy pisarskiej Marii Konopnickiej - obecnie znajduje się tam jej Muzeum. W przybudówce na pięterku mieszkała Maria Dulębianka - malarka, emancypantka (walczyła o dopuszczenie kobiet do krakowskiej ASP, o prawa wyborcze dla kobiet, kandydowała do Sejmu galicyjskiego), bardzo bliska przyjaciółka Konopnickiej - towarzyszyła poetce przez ostatnie 20 lat jej życia. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Ok. Nowy wątek o tym samym 07.03.07, 13:56 Puławy, dzieło dam z rodu Czartoryskich. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Dolny Śląsk... 08.03.07, 10:37 Odkąd tu mieszkam (z przerwami już prawie 7 lat), zakochałam się. Tu latwiej wymienić, gdie nie jechać, niż gdzie jechać... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dolny Śląsk... 08.03.07, 10:43 Ale to ma być zwiazane z kobietami - wiec gdzie te znane kobiety (zywe lub martwe) - napisz. Odpowiedz Link Zgłoś
malila Sandomierz 08.03.07, 10:57 i Halina Krępianka www.sandomierz.org/legendy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Dolny Śląsk... 08.03.07, 13:15 > Ale to ma być zwiazane z kobietami - wiec gdzie te znane kobiety (zywe lub > martwe) o bietach nie doczytałam, ae chcecie, to mace, chociazby Książ i jego Daisy von Pless, której mąż i dzieci znane są z serialu Magnat... A kobiety fikcjne też czy tylko prawdziwe? Bo jakby fikcja, to Grodno ze zbrodniczą kasztelanką Małgorzatą. Albo okolice Kowar, zameczek w którym mieszkała nieszczęśliwa pooć Eza Radziwiłłówna, której nie dane było zostać cesarzową Nimiec. Z rzpaczy na suchoty jej się zeszło. \Jej ślady można też odnaleźć w okolicach lądka zdroju... Więcej ie pamiętam od reki, sprawdzę wdomu, bo mam wykaz ciekawostek dot. znancyh kobiet a D.Śl. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Ok. Nowy wątek o tym samym 08.03.07, 21:11 Na ile można wierzyć Wikipedii... Kraków - Nawojka (czy ona naprawdę istniała?) pl.wikipedia.org/wiki/Nawojka Raczej na pewno istniały w Krakowie siostry Studzińskie :) pl.wikipedia.org/wiki/Filipina_i_Konstancja_Studzi%C5%84skie A tak przy okazji - czy słyszałyście coś o tym? pl.wikipedia.org/wiki/Artyku%C5%82y_panie%C5%84skie Nie znam się specjalnie na historii. Jeśli jest tu jakaś specjalistka, to może będzie wiedzieć, co tu jest prawdą, a co legendą...? Odpowiedz Link Zgłoś
dagmama A kogo podziwiamy? 08.03.07, 21:49 Elżbietę I Tudor? Hm... Jakieś propozycje? Nie jestem historykiem, za bardzo nie mam autorytetów męskich czy żeńskich, ale może jakies propozycje? Bo mnie imponuje przede wszystkim to, ze w czasach niekwestiowanego patriarchatu, kobiety odważyły się zabrać głos. Odpowiedz Link Zgłoś