Dodaj do ulubionych

Komentarz Hanny Samson

24.04.07, 10:18
do afery wokół "starych bab":

stopfanatykom.blox.pl/2007/04/Nieelegancka-kultura.html
Obserwuj wątek
    • pavvka Re: Komentarz Hanny Samson 24.04.07, 10:41
      O Targalskim był artykuł we wczorajszym Dużym Formacie. Z tego co tam napisali
      robi wrażenie socjopaty.
      • bene_gesserit Re: Komentarz Hanny Samson 24.04.07, 10:50
        He, mialam dokladnie takie samo wrazenie.
        • pavvka Re: Komentarz Hanny Samson 24.04.07, 11:45
          Artykuł jest tu, jeśli kogo interesuje:
          www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4078612.html
          • brak.polskich.liter Re: Komentarz Hanny Samson 24.04.07, 17:55
            IMO facetowi przydalaby sie pomoc psychiatryczna.
    • zalozylam_nowe Re: Komentarz Hanny Samson 24.04.07, 11:16
      w cywilizowanych krajach obowiazuje zakaz dyskryminacji ze wzgledu na wiek
      m.in. nie wolno go okreslac w ogloszeniach
      • pavvka Re: Komentarz Hanny Samson 24.04.07, 11:18
        Ale to daje tyle, że pracodawca dla picu zaprosi na rozmowy kwalifikacyjne
        osoby w różnym wieku, żeby nie łamać prawa, a potem jeśli chce młodych, to i
        tak takich wybierze.
        • zalozylam_nowe Re: Komentarz Hanny Samson 24.04.07, 11:58
          tez myslalam, ze to tak dziala, ale od ludzi tam pracujacych uslyszalam, ze
          niezupelnie, poniewaz prawo nie tylko odzwierciedla przekonania spoleczne, ale
          tez je kreuje

ludzie maja tendencje do myslenia, ze skoro takie jest prawo, to jest korzystne
          (zagranica, bo my mamy zbyt dluga tradycje traktowania panstwa jako wroga), a
          jezeli to prawo jest wspierane w danej spolecznosci przez inne regulacje (np.
          wewnatrz wielkich firm), przez programy promocji diversity na uniwersytetach,
          przez przekaz w massmediach, to taki kompleksowy wplyw ksztaltuje swiadomosc
      • hekatte Re: Komentarz Hanny Samson 29.04.07, 13:43
        > w cywilizowanych krajach obowiazuje zakaz dyskryminacji ze wzgledu na wiek
        > m.in. nie wolno go okreslac w ogloszeniach

Polska jest zacofanym kulturowo grajdołkiem, w ktorym jeden podstarzaly
        redaktorzyna z drugim podobnie przebrzmialym kolesiem możę bezkarnie puszczac
        takie komentarze w mediach. Gdzie nam do cywilizacji ....
    • monika_04 Re: Komentarz Hanny Samson 24.04.07, 11:27
      Troszkę to podejście do pracowników w starszym wieku sie zmienia choć niewiele.
      Pamiętam czytałam w GW artykuł o pani po 40-tce którą przyjęto do McDonaldsa
      (choć nie wiem czy to dobry przykład). Młodsi uciekają po prostu na Zachód.
      • bri Re: Komentarz Hanny Samson 24.04.07, 11:32
        Ja czytałam duży artykuł w Harvard Business Review na temat zatrudniania ludzi
        koło pięćdziesiątki. W zasadzie wynikało z niego, że główną barierą są tu
        uprzedzenia pracodawców. Na wielu stanowiskach takich jak np. kasy w
        supermarketach itp. tacy pracownicy spradzają się nawet lepiej niż młodzi i
        przede wszystkim rzadziej porzucają pracę, co znacznie ogranicza koszty
        szkoleń. Konkluzją artykułu było, że pracodawcy czy tego chcą czy nie będą
        musieli się do starszych pracowników przekonać bo wkrótce o innych będzie dużo
        trudniej.
    • pavvka Re: Komentarz Hanny Samson 24.04.07, 11:51
      A ten tekst Szaranowicza był jakoś nagłośniony w mediach? Bo ja pierwszy raz o
      nim słyszę. No ale teraz mam jeszcze jeden powód, żeby go nie lubić hehe
      • bri Re: Komentarz Hanny Samson 24.04.07, 11:53
        Nie wiem, też pierwszy raz słyszałam o tej jego wypowiedzi, ale mogłam
        przeoczyć.
        • kocia_noga Re: Komentarz Hanny Samson 25.04.07, 13:59
          He,łatwo przeoczyć, bo to norma.Słucham ostatnio radia (teraz klikam z kafejki
          ze względu na uzależnienie od forumowania) i takie kwiatki sa na porządku
          dziennym.I to w nobliwych stacjach.Mam nawet wrażenie,że im nobliwsza,tym
          obrzydliwsza.
          • monika_04 Re: Komentarz Hanny Samson 25.04.07, 14:26
            Skoro to takie powszechne... i nikt nie zwraca na to uwagi.. może czas
            piętnować? Każda taką uwagę? Wysłać maila do mówiącego, do dyrekcji radia czy
            TV. Nie wiem czy taka akcja by coś dała, ale może pomogła?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka