turbomini 28.08.07, 08:43 www.gazetawyborcza.pl/1,75480,4433153.html Przeczytałam, ale jakoś nie do końca uwierzyłam w bajkę, jakoby w naszej IV RP ludzie tryskali taką miłością do odmienności seksualnej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pavvka Re: Rafalala i IV RP 28.08.07, 08:53 Ja czytałem, i nie pamiętam, żeby tam było coś na temat tryskania przez całe społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: Rafalala i IV RP 28.08.07, 08:58 "Ja naprawdę czuję się kochana przez Polaków. Mnie się kocha, a nie toleruje." Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Rafalala i IV RP 28.08.07, 09:12 Takie tam grafomańskie chrzanienie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Rafalala i IV RP 28.08.07, 09:13 OK, przegapiłem ten kawałek. Ale z tekstu wynika, że np. wspólnota świadków Jehowy raczej ją (go) mało kochała. A teraz Rafalala pewnie znalazła sobie otoczenie, w którym może funkcjonować będąc akceptowana. Odpowiedz Link Zgłoś
turbomini Re: Rafalala i IV RP 28.08.07, 09:25 Ale ona pisze, że kochają ją zwykli szarzy przechodnie: ludzie w autobusach, w hipermarketach, że czuje się bezpieczna w tym kraju, że może taka być i wszyscy uważają, że jest cool. Nie wątpię, że najbliższe otoczenie ją akceptuje, a nawet podziwa, ale co do ludków w autobusach, to już jestem raczej sceptyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Rafalala i IV RP 28.08.07, 10:30 turbomini napisała: > Ale ona pisze, że kochają ją zwykli szarzy przechodnie: ludzie w > autobusach, w hipermarketach, że czuje się bezpieczna w tym kraju, > że może taka być i wszyscy uważają, że jest cool. I tu przyznałbym rację niedo-wiarkowi :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Rafalala i IV RP 28.08.07, 12:33 Bo ona wygląda jak kobieta, trzeba się długo rpzyglądać,żeby sobie uświadomić ze to umalowany facet.Wiec ludzie np w autobusie zpojrza na nogi zgrabnej dziewczyny i już. Odpowiedz Link Zgłoś
bleman Re: Rafalala i IV RP 28.08.07, 20:48 > Bo ona wygląda jak kobieta, trzeba się długo rpzyglądać,żeby sobie uświadomić z > e > to umalowany facet. raczej krotko, orazu widac ze to umalowany facet. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Rafalala i IV RP 28.08.07, 21:08 bleman napisał: > > Bo ona wygląda jak kobieta, trzeba się długo rpzyglądać,żeby sobie uświad > omić z > > e > > to umalowany facet. Popieram blemana. > raczej krotko, orazu widac ze to umalowany facet. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: Rafalala i IV RP 28.08.07, 21:54 ja jak spojrzałam z tyłu to się wpatrzyłam w jej nogi i tyłek i poczułam zazdrość,że jest taka zgrabna:)Nie przyszło mi do głowy że to facet. Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: przeciez jestes zgrabniejsza :P 29.08.07, 12:53 Uważasz,że mam ładniejsze nogi?;) Odpowiedz Link Zgłoś
bitch.with.a.brain Re: tak :) 29.08.07, 21:39 najlepszy komplement w moim życiu:) Odpowiedz Link Zgłoś
vivian.darkbloom ten tekst przyniesie odwrotny skutek 28.08.07, 09:14 tekst jest ciekawy, ale jeśli chodzi o akceptację transwestytów cyz transseksualistów to jego efektem raczej nie będize wzrost tolerancji i otwartosci. Rafalala pochodzi z rodizny patologicznej czy jak to się ładniej określa: dysfunkcyjnej. To może nie mieć zadnego zwiazku z jej orientacją, ale wielu ludzi pomyśli: no nic dziwnego, ze Rafalala jest taka, wychowywała się w domu dziecka etc. etc. i tekst raczej utwierdzi stereotyp, że homoseksualizm, transseksualizm etc ma pochodzenie społeczne a nie biologiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: ten tekst przyniesie odwrotny skutek 30.08.07, 00:00 vivian.darkbloom napisała: > tekst raczej > utwierdzi stereotyp, że homoseksualizm, transseksualizm etc ma > pochodzenie społeczne a nie biologiczne. I ze 'takie rzeczy' nie dotycza 'nas - normalnych i przyzwoitych ludzi'. Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: ten tekst przyniesie odwrotny skutek 30.08.07, 07:53 Fakt - niektórzy tak pomyślą. Wg mnie jednak historia jest ciekawsza właśnie dlatego, że bohater(ka) pochodziła z takiej rodziny dysfunkcyjnej. Dla mnie fakt, że pochodziła z tak patologicznej rodziny, a mimo tego doszła do ładu ze swoją seksualnością (nie wyparła jej), a przy tym dożyła dorosłości nie będą zatłuczoną tępymi pałkami przez swoich rówieśników i krewnych jest jednak pozytywny. Pokazuje to, że ludzie sami z siebie (nawet prości, biedni i niewykształceni) są zdolni tolerować odmienność wśród bliskich - wystarczy ich na to nieco nakierować eliminując ksenofobiczne ideologię i nie dopuszczając do tego aby oszołomscy liderzy znajdowali posłuch. Odpowiedz Link Zgłoś
facet123 Re: Rafalala i IV RP 30.08.07, 07:46 Ja też w tą polską tolerancję nie wierzę. To, że taki przypadek, jak opisany w tym artykule, nie spotkał się z jawną przemocą, agresją i nietolerancją to tylko kwestia przypadku, a może też odpowiedniego filtrowania bodźców. Stwierdzenie, że mnie nic złego nie spotkało, więc chyba nietolerancji nie ma jest maksymalnie krótkowzroczne i egoistyczne. Czasem ludzie wierzą w to, że inni są dobrzy tak długo jak się da, aż ich nie spotka coś paskudnego (brutalny gwałt, pobicie), a potem okazuje się, że nie dość, że spotkało ich coś maksymalnie przykrego i poniżającego to jeszcze nie mają do kogo zwrócić się po pomoc, bo wszyscy traktują ich z przymróżeniem oka ("no tak, ciotę pobili, nic dziwnego"). Słyszę czasem wypowiedzi dobrze sytuowanych, mieszkających w dużych miastach gejów którzy mówią, że nie ma u nas problemu nietolerancji, a nawet oskarżają ruchy gejowskie o szerzenie niepotrzebnego zamieszania. Łatwo tak powiedzieć komuś kto mieszka w dużym, cywilizowanym ośrodku ludzkim, porusza się samochodem pomiędzy luksusowym biurem, a parkingiem podziemnym w apartamentowcu i bawi się na imprezach tylko dla zaproszonych gości podobnych sobie. Łatwo chyba wtedy zapomnieć, że geje rodzą się z takim samym prawdopodobieństwem wszędzie na świecie, czyli również na polskiej prowincji, gdzie przyznanie się do swojej orientacji oznacza wykluczenie ze społeczności i ciągłą ucieczkę przed okazywaną agresją, a jedyną pseudo-oazą może być seminarium duchowne. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_04 Re: Rafalala i IV RP 30.08.07, 08:00 Wystarczy przeczytać komentarze pod tym artykułem na forum Duży Format by pozbyć się złudzeń na temat tolerancyjności Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś