ppp992 03.08.08, 06:50 www.pardon.pl/artykul/5730/reklama_piwa_obraza_i_poniza_kobiety_zobacz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szymonblaszczyk Re: Reklama. 03.08.08, 11:21 dziwne tylko że w tej "uprzedmiatawiajacej" reklamie zagrała kobieta ... sorry - ale mnie ta reklama śmieszy - tak samo jak reklama w której facet w wielgachnych okularach nie potrafi okna umyć trzeba mieć wiecej do siebie dystansu tak jak z reklamą mobilekinga - feministki podniosły protest bo jak zwykle wiedzą co dla kobiet najlepsze - wiec skoro to jest takie złe to dlaczego występują w niej kobiety? najwyraźniej dla nich to nie ejst uwłaczajace. A dystansu do siebie zero ... tak myśle gdyby ktoś nakręcił reklame faceta w niedwuznacznej syuacji z 3 kobietami i wahajacym się kieliszkiem wina też bym się z tego zaśmiał Odpowiedz Link Zgłoś
facio84 Re: Reklama. 03.08.08, 11:39 To jest to "pastwienie się", o którym wspominała dziewczyna w sąsiednim temacie? A szkoda, bo czytałem Diunę i myślałem, że znajdziemy wspólny język. Chłopak ma rację - feministki występują w imieniu wszystkich kobiet, mimo, że ogromna ich liczba nie chce mieć nic z nimi wspólnego. Trochę jak z przerośniętym ego księżniczki, która myśli, że jest najpiękniejsza i wszystko wie lepiej. A jak nie jest po jej myśli, to zaczyna krzyczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Reklama. 03.08.08, 12:26 Oczywiscie, ze to jest pastwienie sie. Upastwiony pewnie teraz skreca sie z bolu i umiera, wijac sie w rytmie mojego demonicznego smiechu. Przeciwko debilkingowi zaprotestowala garstka - 'nakaz cenzurowania' reklamy byl sprytnym chwytem marketingowym agencji, ktora wymyslila kampanie debilkingowi. A ogromna liczba kobiet korzysta w najlepsze z osiagniec emancypacji - czy mowimy o prawie do glosowania czy do edukacji, nie mowiac juz o prawie do aborcji. Odpowiedz Link Zgłoś
facio84 Re: Reklama. 03.08.08, 12:54 Pierwszy akapit jest poniżej Twojego poziomu... To, co zrobił Mobilking jest naturalnie chwytem marketingowym. Choć ja traktuje te reklamy z przymróżeniem oka... Cóż - potrafię! Ale przecież protest f*ministek, o którym pisał Szymon, naprawdę istniał. Więc nie pisz tak, jakby to od początku było uknute. Po pierwszej emisji organizacje kobiece zaczęły toczyć pianę. Poza tym, jeśli już mówimy o chwytach, to odnośnie tych osiągnięć sufrażystek, o których wspomniałaś - w mojej opinii były one pionkami polityków i bankierów. Sytuacja gospodarcza wymagała zwiększenia liczby rąk do pracy, a zarobków podzielenia na dwoje. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Reklama. 03.08.08, 13:38 facio84 napisał: > Pierwszy akapit jest poniżej Twojego poziomu... Pozwol, ze ja bede decydowac, jaki jest moj poziom :) Sarkazm to najlepsza odpowiedz na absurdalne zarzuty. > > To, co zrobił Mobilking jest naturalnie chwytem marketingowym. Choć ja traktuje > te reklamy z przymróżeniem oka... Cóż - potrafię! Coz, to ze potrafisz wzniesc sie ponad to, co ciebie nie dotyka, nie swiadczy o tobie w zaden sposob.Rownie dobrze moglabym wzruszyc ramionami ogladajac reklame, ktora zlinkowal maluma. 'Coz, ja potrafie!' Protest feministek w sprawie debilkinga polegal na wyslaniu kilkunastu listow przez poszczegolne osoby; tzw 'srodowisko' nie zareagowalo w zaden sposob - wiem, bo niedlugi czas po awanturze z debilkingiem bylam na spotkaniu z ikonami polskiego feminizmu i tam sie o tym mowilo - ze srodowisko celowo nie zareagowalo, aby nie nabijac swoim kosztem kabzy bezwglednemu operatorowi. > > Ale przecież protest f*ministek, o którym pisał Szymon, naprawdę istniał. Więc > nie pisz tak, jakby to od początku było uknute. Po pierwszej emisji organizacje > kobiece zaczęły toczyć pianę. Konkretnie ktore? Mozesz zlinkowac jakies informacje prasowe na ten temat? Dzieki z gory. Noi - to wolny kraj, kazdy ma prawo powiedziec, co mu sie nie podoba. To chyba nic zlego? Czy te protesty zaczynaly sie od slow 'my, kobiety polskie' albo 'w imieniu wszystkich Polek' lub 'dzialajac z upowaznienia wszystkich kobiet swiata'? > Poza tym, jeśli już mówimy o chwytach, to odnośnie tych osiągnięć sufrażystek, > o których wspomniałaś - w mojej opinii były one pionkami polityków i bankierów. Mam w nosie takie teorie. Dla mnie istotne jest to, ze moglam isc na studia, za ktore zaplacilam rownowartosc dobrego samochodu - z WLASNYCH pieniedzy. Oraz ze nie wydano mnie za maz za bogatego starca. Oraz ze nie umarlam przy 12-tym pologu, jak moja prababka. Itd. Jesli twoja teoryjka to prawda, moge z wlasnych pieniedzy wzniesc pomnik politykom i bankierom. > Sytuacja gospodarcza wymagała zwiększenia liczby rąk do pracy, a zarobków podz > ielenia na dwoje. To ciekawa teoria, ale kobiety w 'tamtej sytuacji gospodarczej', pomijajac nieliczne przedstawicielki klasy wyzszej, pracowaly bardzo ciezko, tyle ze za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
facio84 Re: Reklama. 03.08.08, 14:04 > Pozwol, ze ja bede decydowac, jaki jest moj poziom :) > Sarkazm to najlepsza odpowiedz na absurdalne zarzuty. Ja tam nic nie decyduję, tylko wyrażam opinię. Ale rzeczywiście - wycofam się z niej, skoro niezbyt trafnie oceniłem tenże poziom. > Rownie dobrze moglabym wzruszyc > ramionami ogladajac reklame, ktora zlinkowal maluma. 'Coz, ja > potrafie!' Może tak też powinnaś zrobić, zamiast przelewać jad przez wątrobę. To, że jedna reklama pokaże jakiś obraz, to nie znaczy, że jest on powszechny. Ale rozumiem, że lobby (w tym wypadku f*ministek) wykorzystuje każdy chwyt do forsowania swoich poglądów. > Konkretnie ktore? Mozesz zlinkowac jakies informacje prasowe na ten > temat? Dzieki z gory. Bardzo proszę: "Zdaniem skarżących: "reklama pogłębia stereotypy, propaguje dyskryminację i uprzedmiotowienie kobiet"; "reklama uwłacza godności kobiet przedstawiając je jako niezdarne, nieporadne istoty, niepotrafiące dorównać mężczyznom"; "reklama utrwala negatywne stereotypy i podział na płeć lepszą i gorszą". Skarżący stwierdzili ponadto, że "reklama pokazuje i utrwala obraz kobiety jako głupiej niezaradnej istoty, której głównym atutem jest seksowne ciało"." To, że nie podpisała się pod tym żadna Ośka, Zadra, czy inna Zołza, nic nie znaczy. Z cytowanych określeń wynika, że były to reprezentantki lobby f*ministycznego. > Czy te protesty zaczynaly sie od > slow 'my, kobiety polskie' albo 'w imieniu wszystkich Polek' > lub 'dzialajac z upowaznienia wszystkich kobiet swiata'? Udajesz chwilowo nieświadomą? Przecież to oczywiste, że f*ministki uzurpują sobie prawo do występowania w imieniu wszystkich kobiet, bo wiedzą, co dla nich dobre. Mimo, że nie jest ich większość wśród kobiet, to po prostu najgłośniej krzyczą. > Mam w nosie takie teorie. Na pewno w nosie? Znałem kilka takich mądrali, które miały raczej szerokie biodra, a nie nosy... > To ciekawa teoria, ale kobiety w 'tamtej sytuacji gospodarczej', > pomijajac nieliczne przedstawicielki klasy wyzszej, pracowaly > bardzo ciezko, tyle ze za darmo. A mężczyźni nie? Oczywiście, kobiety były jedynymi ofiarami tego strasznego, męskiego świata... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Reklama. 03.08.08, 15:56 Czym sie rozni 'feministka' od 'f*ministki'? > Może tak też powinnaś zrobić, zamiast przelewać jad przez wątrobę. To, że jedna > reklama pokaże jakiś obraz, to nie znaczy, że jest on powszechny. Ale rozumiem > , że lobby (w tym wypadku f*ministek) wykorzystuje każdy chwyt do forsowania sw > oich poglądów. Jaki chwyt forsuje sie na tym forum przy pomocy reklamy spolecznej, w ktorej kobieta z calej sily kopie faceta w jadra? Skad przekonanie, ze media nie maja zadnego wplywu na nasze postawy i normy spoleczne? > > Konkretnie ktore? Mozesz zlinkowac jakies informacje prasowe na ten > > temat? Dzieki z gory. > > Bardzo proszę: > "Zdaniem skarżących: "reklama pogłębia stereotypy, propaguje dyskryminację i up > rzedmiotowienie kobiet"; "reklama uwłacza godności kobiet przedstawiając je jak > o niezdarne, nieporadne istoty, niepotrafiące dorównać mężczyznom"; "reklama ut > rwala negatywne stereotypy i podział na płeć lepszą i gorszą". > Skarżący stwierdzili ponadto, że "reklama pokazuje i utrwala obraz kobiety jako > głupiej niezaradnej istoty, której głównym atutem jest seksowne ciało"." > > To, że nie podpisała się pod tym żadna Ośka, Zadra, czy inna Zołza, nic nie zna > czy. Te informacje znam, ale - no wlasnie - kto to podpisal? W czyim imieniu wystepowal. O to pytam. Wiec? Z cytowanych określeń wynika, że były to reprezentantki lobby f*ministyczn > ego. Jest mnostwo kobiet, ktore maja feministyczne poglady, ale nie maja feministycznej tozsamosci - ba, wrecz sie obrazaja, kiedy je tak nazwac. Jest mnostwo kobiet, ktore mogly sie poczuc urazone ta reklama, a nie sa feministkami. Skad wiec wniosek, ze to dzielo feministycznego lobby? > > Czy te protesty zaczynaly sie od > > slow 'my, kobiety polskie' albo 'w imieniu wszystkich Polek' > > lub 'dzialajac z upowaznienia wszystkich kobiet swiata'? > > Udajesz chwilowo nieświadomą? Przecież to oczywiste, że f*ministki uzurpują sob > ie prawo do występowania w imieniu wszystkich kobiet, bo wiedzą, co dla nich do > bre. Hm, ja po prostu tego nie zauwazylam. Mozesz podac jakies - najlepiej liczne - przyklady tej uzurpacji? Zaciekawiles mnie. > > Mam w nosie takie teorie. > > Na pewno w nosie? Znałem kilka takich mądrali, które miały raczej szerokie biod > ra, a nie nosy... Jak bardzo lubisz rozmawiac o damskich biodrach? > > To ciekawa teoria, ale kobiety w 'tamtej sytuacji gospodarczej', > > pomijajac nieliczne przedstawicielki klasy wyzszej, pracowaly > > bardzo ciezko, tyle ze za darmo. > > A mężczyźni nie? E, jasne - mezczyzni tez pracowali za darmo, wobec czego do dzis dnia nie rozwinal sie system monetarny, ani nawet handel wymienny. (sarkazm, z ww powodu) Oczywiście, kobiety były jedynymi ofiarami tego strasznego, mę > skiego świata... Tak uwazasz? Mocno konserwatywny poglad. Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Reklama. 05.08.08, 01:29 Nie wiem, jakie spiski knują f*ministki. Najpierw wytłumacz, co to za potwór i z jakiej planety pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz85_0 Re: Reklama. 06.08.08, 14:57 wydaje mi się ze tego typu reklamy tworzone są po to zeby naglosnic cala akcje. Mi się podobalo, jestem uzytkownikiem MK i jest ok, maja niskie stawkie, i fajna promocje z doladowaniami. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz85_0 Re: Reklama. 06.08.08, 15:00 cytat: „ A co z MOBILKINGIEM? Bo to chyba konkurencja? Czyli jedni SPONSOR TYTULARNY ,a drudzy sponsor wspomoagający? I reklamy obok siebie???” a może to plotka, mobilking był chyba tam pierwszy więc nie powinien pozwolic na cos takiego, a który bylby tytualrny? Rozwin ten watek. Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Reklama. 04.08.08, 13:59 facio84 napisał: > Chłopak ma rację - feministki występują w imieniu wszystkich kobiet, mimo, że o > gromna ich liczba nie chce mieć nic z nimi wspólnego. Trochę jak z przerośnięty > m ego księżniczki, która myśli, że jest najpiękniejsza i wszystko wie lepiej. Raczej księcia - jak dotąd mam wrażenie, że to różni panowie występują w moim imieniu, myślą, że są naj i wiedzą lepiej, co jest dla mnie dobre (bo jest dla nich dobre) itd. Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: Reklama. 03.08.08, 12:33 Teraz wszyscy marketingowcy będą to robić, żeby zyskać darmową reklamę, jak ludzie się będą bulwersować. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Reklama. 03.08.08, 13:39 Calkiem mozliwe, ze osiagna tylko tyle, ze w pubie dziewczyny beda sie odwracac z pogardliwym prychnieciem od prostakow, ktorzy pija guinessa :) Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: Reklama. 03.08.08, 13:48 A ja się obawiam, że jak już, to zrobią antyreklame wszystkim piwom, bo z przekazu nie jest to takie oczywiste, o którą markę chodzi. Nie jest nawet oczywiste, że w ogóle chodzi o piwo. A poza tym ta reklama nie jest aż tak szokująca, żeby ktoś na nią zwrócił uwagę. To raczej oni sami próbują wokół tego zrobić szum. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Reklama. 03.08.08, 15:28 Może też być tak, że obrażanie kobiety spowszednieje i sięgnie się szerzej po staruszki kopiace faceta po jajach. Na koncu nikt na nic się nie będzie użalał, bo tego typu reklama padnie, no chyba, że dla odróżnienia się przybierze formy eleganckie i etyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
rozczochrany_jelonek Re: Reklama. 04.08.08, 10:14 nie można jednoznacznie stwierdzić że to kobieta , więc nie wiem dlaczego reklama miałaby akurat je poniżać . Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Reklama. 04.08.08, 10:22 A co twoim zdaniem? W tekście wyraźnie mowa o "czymś" co mozemy dzielić z przyjacielem lub dwoma. C.w.e.l ? Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Reklama. 04.08.08, 10:32 rozczochrany_jelonek napisał: > nie można jednoznacznie stwierdzić że to kobieta Oj, Dżelonku, nie nauczyli Cię w szkole o trzeciorzędowych cechach płciowych? Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Reklama. 04.08.08, 17:41 też uważam, że to facet jest to śnięte pośrodku, z blatem na górze rotf Odpowiedz Link Zgłoś
3.14-czy-klak Re: Reklama. 04.08.08, 11:08 mnie się podoba, duża gracja i delikatość, ja tam za cholerę nie zrobiłbym minety zeby mi ta flaszka (dodatkowo zimna) nie spadła z pleców,gratuluję reprezentantki Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Reklama. 04.08.08, 17:09 nie żebym chciała obrażać reprezentantkę, ale czy ona nie ma gumowych plerów? cóś mało aktywna jest, ale rozumiem, że utrzymanie piwa było priorytetem w tej konkurencji. Odpowiedz Link Zgłoś
3.14-czy-klak Re: Reklama. 05.08.08, 08:57 jak gumowe to chyba zaleta?jak koci grzbiet nie?:) a co do aktywności to Ci mówie, jest w sam raz zaufaj:) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Reklama. 06.08.08, 15:10 no, koci grzbiet albo z wentylem do pompki, jedno z dwojga;) może to mariola okocim spojrzeniu? eeee tam, tak to usnąć można co najwyżej albo piwko se chlapnąć znudów albo karty na stół. prosz, jeden blat, tyle zastosowań. Odpowiedz Link Zgłoś