kocia_noga 28.12.08, 17:55 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,86007,6080779,Smutny_koniec_jajecznicy.html Gastroseksualny - to facet co umie sobie upichcić posiłek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piekielnica1 Re: Opad szczeny 28.12.08, 19:42 etam upichcic, pichci to garkotluk, gastroseksualny to artysta Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus no wlasnie 28.12.08, 22:07 gastroseskulany jada tylko, gdy uwodzi. Hehe, znam chyba jednego gastroseks. - gotuje z namaszczeniem, ma cala polke ksiazek kuch., fartuch, kolekcje dobrych (drogich) win i inne gadzety na co dzien gotuje zona, gastroseks. zaprasza gosci i urzadza show Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Opad szczeny 29.12.08, 01:23 Ojej, pan Nęcki chyba nie widział mojego taty, wujka i przyjaciela w akcji. Oni uwielbiają gotować i im to wychodzi w przeciwieństwie do mnie. Wracam ze spotkania z moim przyjacielem i on dzisiaj stwierdził, że on lubi gotować i bardzon nie chciałby, żeby ktoś wkroczył do jego królestwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Opad szczeny 29.12.08, 09:51 Żuchwa mi opadła z powodu tego określenia, a poza tym widać jak na dłoni całe 'znawstwo' takich autorytetów jak Pawłowski i Nęcki - założę się,że jest takich duzo więcej - strażników światopoglądu niekontaktujących z rzeczywistością. No i te wyjaśnienia! Skoro facet już zniżył się do kobiecej dziedziny, to musiał mieć jakiś męski powód no i musi sobie przypomnieć,że zawsze to on jest geniuszem kuchni a baba garkotłukiem zaledwie. Jak ktoś od dzieciństwa nasłuchał się o synu boskim zbawicielu - samcu wśród samców to jasne że mu się we łbie musi poprzewracać. Odpowiedz Link Zgłoś
spiteful Re: Opad szczeny 29.12.08, 21:20 kocia_noga napisała: Skoro facet już zniżył się do kobiecej > dziedziny, to musiał mieć jakiś męski powód Kobieca dziedzina????? Potwierdziłaś durny stereotyp! Teraz babeczki wydrapią Ci oczy. A ja w tym czasie będę sobie robił pyyyszny omlecik. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Opad szczeny 30.12.08, 13:57 spiteful napisał: > Kobieca dziedzina????? Potwierdziłaś durny stereotyp! Teraz babeczki wydrapią C > i > oczy. A ja w tym czasie będę sobie robił pyyyszny omlecik. No przecież nie ja, tylko autor tego dzieła. No i żeby facet mógł zajmować siuę kuchnią to już musi być odmieńcem seksualnym.Szczena opada sama. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Opad szczeny 30.12.08, 23:11 Nie wiem skąd ten opad? Przecież feministki celują w neologicznych potworkach. Jak się jakiś trafi z drugiej strony to Wam opada. Już wiecie jak się czuję.^^ A inna sprawa, że określenie brzydkie, głupie i niepotrzebne. brrr Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Opad szczeny 30.12.08, 23:13 Boleslaw Lesmian tez celowal w neologicznych potworkach, przypomne. Ktore mialy sens (estetyczny), tak jak sens (rownosciowy) maja potworki feministyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Opad szczeny 31.12.08, 02:39 W ogóle Skamandryci, nie zapominajmy o Lemie. A cel komercyjny wszystkomającego czegoś (i tu zonk, bo nie pomnę, o którym telefonie była mowa :P)? Sens równościowy to ostatnio ładnie skwitował Urban w rozmowie z Daniszewską, ale to trzeba sobie w świątecznym numerze odgrzebać. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Opad szczeny 31.12.08, 12:34 Mozemy wymienic znakomita wiekszosc poetow i poetek wszechczasow, nie zapominajmy. A sens rownosciowy to pewnie bawi tych, ktorzy moga sie z niego smiac, bo ich jakos nie dotyczy. Najwyrazniej swinki ci tego w noc wigilijna tresciwie nie wyjasnily - a szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Opad szczeny 31.12.08, 15:00 Akurat na święta zabrałem tylko przeziębiona samiczkę :) Urban nabijał się z organizacji żądających ograniczenia praw mężczyzn za stulecia dyskryminacji. Takie postrzeganie równości źle świadczy o ich samoocenie. Skoro nie można poprawić sytuacji kobiet to przynajmniej pogorszmy sytuację mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Opad szczeny 31.12.08, 15:04 dzikowy napisał: > Urban nabijał się z organizacji żądających ograniczenia praw mężczyzn za > stulecia dyskryminacji. A coś więcej na ten temat? Przyznam że pierwszy raz słyszę o czymś takim i równocześnie mam podejrzenia że to interpretacja Urbana jeno. Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Opad szczeny 02.01.09, 02:40 kocia_noga napisała: > dzikowy napisał: > > > Urban nabijał się z organizacji żądających ograniczenia praw > mężczyzn za > > stulecia dyskryminacji. > > > A coś więcej na ten temat? Przyznam że pierwszy raz słyszę o czymś > takim i równocześnie mam podejrzenia że to interpretacja Urbana jeno. Z Urbanem to jest ciężka sprawa, bowiem on ma specyficzne poczucie humoru. PS Kocia, te 11 tys. postów to Ty przekroczyłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Opad szczeny 02.01.09, 10:16 saszenka2 napisała: > Z Urbanem to jest ciężka sprawa, bowiem on ma specyficzne poczucie > humoru. On ma typowe seksistowskie i alkoholicze poczucie humoru; były lata, kiedy czytałam jego pismo regularnie i właśnie to sprawiło że dawno przestałam - dołowanie się antykobiecością i czarnym pesymizmem. > PS Kocia, te 11 tys. postów to Ty przekroczyłaś? Tak, niestety. Chyba się uzależniłam od tego forum. Gdybym codziennie poświęciła połowę czasu na pisanie czego innego, może już miałabym na koncie jaką książkę cudną albo ten cały doktorat. Wnuczek mi brak, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Opad szczeny 02.01.09, 23:22 kocia_noga napisała: > saszenka2 napisała: > > > Z Urbanem to jest ciężka sprawa, bowiem on ma specyficzne poczucie > > humoru. > > On ma typowe seksistowskie i alkoholicze poczucie humoru; były lata, > kiedy czytałam jego pismo regularnie i właśnie to sprawiło że dawno > przestałam - dołowanie się antykobiecością i czarnym pesymizmem. Rzeczywiście Urban nie jest optymistą i mojej sympatii nie wzbudza. Sprawia obleśne wrażenie, aczkolwiek to bardzo subiektywna ocena jego osoby. > > > PS Kocia, te 11 tys. postów to Ty przekroczyłaś? > > Tak, niestety. Chyba się uzależniłam od tego forum. Gdybym > codziennie poświęciła połowę czasu na pisanie czego innego, może już > miałabym na koncie jaką książkę cudną albo ten cały doktorat. > Wnuczek mi brak, ot co. > Ale za to my możemy poznawać Twoje poglądy, które są ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Opad szczeny 31.12.08, 15:15 Nawet w cyrku trudno przeskoczyc od "uzywajmy slowa >>psycholozka<<" do "pogorszmy sytuacje mezczyzn". Congrats - jakos ci sie udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikowy Re: Opad szczeny 02.01.09, 03:23 To nie moje dygresje są zbyt luźne, to odbiorcy mogą mieć zbyt ciasne horyzonty:P Odpowiedz Link Zgłoś
tad9 zmaskulinizować polskie kuchnie! 29.12.08, 09:58 Jestem za tym, by sfeminizowana polska kuchnia dostała solidny zastrzyk męskiego wigoru i intelektu. Wiadomo przecież, na najlepsi kucharze to mężczyźni. Kobiety nie gotują. Kobiety karmią. To mężczyźni wynoszą gotowanie do poziomu sztuki. Ile było sławnych kucharek? Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: zmaskulinizować polskie kuchnie! 29.12.08, 10:03 tad9 napisał: > Jestem za tym, by sfeminizowana polska kuchnia dostała solidny zastrzyk męskieg > o > wigoru i intelektu. Jestem za - do mycia garów, maaarsz! > Wiadomo przecież, na najlepsi kucharze to mężczyźni. Kobiet > y > nie gotują. Kobiety karmią. Nie kumam? Matka nie karmiła, czy co?? > To mężczyźni wynoszą gotowanie do poziomu sztuki. > Ile było sławnych kucharek? A ilu sławnych kucharzy? Możesz podać nazwiska? Ale nie w postaci linku, tylko tych, co ich znasz, z pamięci wymienić potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: zmaskulinizować polskie kuchnie! 29.12.08, 11:08 Tadziula 'zapomina', ze przez stulecia kucharzenie bylo meskim zawodem, bo odbywalo sie w 'meskich' godzinach i wymagalo 'meskiej' sily. Co, wskutek emancypacji i postepu technologii zmienilo sie obecnie - i wuala - wybitne kobiety w kuchni pojawily sie i swietnie sie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
siegfriedswaelderin Re: zmaskulinizować polskie kuchnie! 29.12.08, 17:09 Jeszcze zapytaj, ile było sławnych matematyczek, fizyczek i architektek - to już będzie pełnia szczęścia. tad9 napisał: > Ile było sławnych kucharek? Odpowiedz Link Zgłoś
spiteful Re: zmaskulinizować polskie kuchnie! 29.12.08, 21:16 Tad9 - coś słabo!!!! Cała sztuka trzaskania garnkami w kuchni prowadzi WŁAŚNIE do tego, by NAKARMIĆ!!! Jak ludzie są NIENAKARMIENI, to znaczy, że nie była to sztuka kulinarna, tylko postmodernistyczne dolewanie koniaku do jajecznicy, żeby fajny płomień szczelił. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Opad szczeny 30.12.08, 01:50 myślałam, że gastroseksualny to ten, co wyjada nocą z lodówki. swoją drogą gastro do seksualny pasuje mniej więcej jak dolegliwości gastryczne do amorów. fuuuuj Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Opad szczeny 30.12.08, 03:02 six_a napisała: > myślałam, że gastroseksualny to ten, co wyjada nocą z lodówki. > swoją drogą gastro do seksualny pasuje mniej więcej jak dolegliwości gastryczne > do amorów. > fuuuuj > > Też mi się to tak skojarzyło, z tym, że mi z nieprzyjemnym badaniem przewodu pokarmowego. Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: Opad szczeny 30.12.08, 06:54 a ja myslalam ze to taki co ma orgazm wylacznie podczas gastroskopii. Odpowiedz Link Zgłoś
bruford Re: Opad szczeny 30.12.08, 11:37 Nie to nie o gastroskopię chodzi.Gastroseksualny to taki co wreszcie zrozumiał ,że wysublimowany i dopracowany posiłek jest więcej wart od paru przereklamowanych skurczów mięsni zwanych bombastycznie orgazmem. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszcze.ja.live Re: Opad szczeny 30.12.08, 12:40 > zrozumiał ,że wysublimowany i dopracowany posiłek jest więcej wart > od paru przereklamowanych skurczów mięsni zwanych bombastycznie > orgazmem Jezeli ktos nie potrafi kobiecie zapewnic orgazmu to chociaz niech ja utuczy wysmienita kolacja. Chociaz to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Opad szczeny 30.12.08, 12:48 To zdecydowanie nie to samo, i mialam wrazenie (moze mylne), ze brufiemu chodzi raczej o wyrafinowana forme onanizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
bruford Re: Opad szczeny 30.12.08, 12:49 Miałem , heh , raczej na myśli męski orgazm.Poza tym zgodnie z zasadami równouprawnienia , kto nie gotuje ten nie je. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszcze.ja.live Re: Opad szczeny 30.12.08, 13:06 > kto nie gotuje ten nie je. bez orgazmu i kolacji? na szczescie kobieta teraz potrafi upolowac/zarobic, ugotowac i baterie w wibratorze zmienic Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Opad szczeny 30.12.08, 14:02 bruford napisał: > No i git.A nie o to w końcu chodzi? JaSNE! Chodzi o to, żeby mieć dodatkową rozkosz z powodu jedzenia. Ja jestem za, u mnie w rodzinie to faceci najlepiej przyrządzali ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Opad szczeny 31.12.08, 01:04 kocia_noga napisała: > bruford napisał: > > > No i git.A nie o to w końcu chodzi? > > > JaSNE! Chodzi o to, żeby mieć dodatkową rozkosz z powodu jedzenia. > Ja jestem za, u mnie w rodzinie to faceci najlepiej przyrządzali > ryby. U mnie w rodzinie tato najlepiej gotuje. Ma po prostu do tego smykałkę i to lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszcze.ja.live Re: Opad szczeny 30.12.08, 14:14 > A nie o to w końcu chodzi? Feministkom podobno, ale zeby facetom? ugotowac i zjesc w samotnosci? o seksie nie wspomne Odpowiedz Link Zgłoś
bruford Re: Opad szczeny 30.12.08, 14:43 Eee, ten obrzydliwy, seksistowski stereotyp , że to niby facet wszystko zrobi dla tych paru przereklamowanych skurczów.Eee, żeby to chociaż było równie efektowne jak u kobiet to jeszcze byłoby o co powalczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Opad szczeny 30.12.08, 14:47 Eee, gdyby seks kojarzyl ci sie z bliskoscia, wzajemnoscia, radoscia, miloscia i milionem przyjemnosci wynikajacych z wzajemnego dotykania, lizania, ocierania, calowania, wsadzania i wyjmowania, masowania, muskania, glaskania i kąsania, to moze, eee, nie kojarzylby ci sie z przereklamowanymi kilkoma skurczami jedynie. Czego ci noworocznie zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszcze.ja.live Re: Opad szczeny 30.12.08, 16:53 > Eee, gdyby seks kojarzyl ci sie z bliskoscia, wzajemnoscia, > radoscia, miloscia i milionem E tam, gdyby tylko nie potrafil dawac, ale zdaje sie nasz dyskutant nie potrafi rowniez brac. I w milosci i w konsumpcji efektow kulinarnej tworczosci. Odpowiedz Link Zgłoś
bruford Re: Opad szczeny 31.12.08, 10:11 Jak to w przypadku każdego przeciętnego mężczyzny jest jeszcze parę innych możliwości Odpowiedz Link Zgłoś
jeszcze.ja.live Re: Opad szczeny 31.12.08, 13:55 > Jak to w przypadku każdego przeciętnego mężczyzny ale nie rozmawiamy o przecietnych mezczyznach i przecietnych kobietach, tylko o feministkach i artystach kucharzach. Mezczyzna przyznaje ze jest przecietny a wymagania ze ho,ho. pl.youtube.com/watch?v=P9SUw0ARqwc&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Opad szczeny 31.12.08, 15:10 jeszcze.ja.live napisała: > pl.youtube.com/watch?v=P9SUw0ARqwc&feature=related Ciekawam kiedy on wyćwiczył te sztuczki - pewnie podczas długich bezczynnych godzin w pracy, a wziąłby się wtedy za prasowanie, odkurzanie, popielił w ogródku. Gdyby był babą siedzącą za darmo w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Opad szczeny 31.12.08, 15:21 www.youtube.com/watch?v=Ui4qq2NSVBs www.youtube.com/watch?v=7O19wU3bqJ0&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Opad szczeny 31.12.08, 17:05 bene_gesserit napisała: > www.youtube.com/watch?v=Ui4qq2NSVBs > www.youtube.com/watch?v=7O19wU3bqJ0&feature=related Jest róznica między tymi kobietami robiącymi makaron a facetem podrzucającym tasak - szybkie i sprawne przygotowanie potrawy jest umiejętnością praktyczną, którą ćwiczy się praktykując przyrządzanie, a nie bawiąc się z nudów sprzętem. Odpowiedz Link Zgłoś
bruford Re: Opad szczeny 31.12.08, 10:14 bene_gesserit napisała: > Eee, gdyby seks kojarzyl ci sie z bliskoscia, wzajemnoscia, > radoscia, miloscia i milionem przyjemnosci wynikajacych z > > Czego ci noworocznie zycze. > Zdecydowanie zapomniałaś o palecie smakowo-zapachowej która znaczenia ma niebagatelne.Niemniej jednak świat przynosi wiele ciekawych propozycji nie mających nic wpólnego z lizaniem bliskością itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Opad szczeny 30.12.08, 14:56 bruford napisał: > Eee, ten obrzydliwy, seksistowski stereotyp , że to niby facet > wszystko zrobi dla tych paru przereklamowanych skurczów.Eee, żeby to > chociaż było równie efektowne jak u kobiet to jeszcze byłoby o co > powalczyć. Qui, qui ! Adresuj do autora tego artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Opad szczeny 30.12.08, 13:35 bruford napisał: > Miałem , heh , raczej na myśli męski orgazm.Poza tym zgodnie z > zasadami równouprawnienia , kto nie gotuje ten nie je. Gdyby kobiety, specjalisto od kulinarnych orgazmow, myslaly w ten sposob, wszystkie dzieci swiata umarlyby z glodu. Odpowiedz Link Zgłoś
bruford Re: Opad szczeny 30.12.08, 13:51 bene_gesserit napisała: > bruford napisał: > > > > Gdyby kobiety, specjalisto od kulinarnych orgazmow, myslaly w ten > A to ja jedynie wrzuciłem taki wtręcik który ongiś namiętnie powatrzała pewna feminista radykalna.Ale myślę ,że i ona wyłączała ze sporu jednostki niesamodzielne. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Opad szczeny 30.12.08, 21:18 chyba że pójdziesz do restaurantu, wtedy możesz nie gotować, a jesz. paradoks normalnie. :) Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Opad szczeny 30.12.08, 21:13 najlepiej tuczą kobiety, że wspomnę w tym miejscu śp. babę jagę, co spłonęła była w piecu. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Opad szczeny 30.12.08, 13:59 six_a napisała: > myślałam, że gastroseksualny to ten, co wyjada nocą z lodówki. > swoją drogą gastro do seksualny pasuje mniej więcej jak dolegliwości gastryczne > do amorów. > fuuuuj > Ja tobym znalazła co innego odpowiedniejszego dla tego terminu... > Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Opad szczeny 30.12.08, 11:18 Gastroseksualny musial byc Jezus karmiac te tlumy odrobina chleba, ryba i gasiorkiem wina. Ale czy to stwierdzenie moze byc poprawne politycznie czy jest to obraza? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Opad szczeny 30.12.08, 14:05 Jezusem mało kto się interesuje, można śmiało! On w koszuli nocnej chadzał, włosy długie blond posiadał, do kurew mówił, że to jego psiapsióły, żenić się nie chciał a poza tym plótł o jakichś policzkach, bliźnich itp. Żeby nie jego tatuś, co piorunem może poczęstować nikt by sobie w ogóle nim głowy nie zawracał. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Opad szczeny 30.12.08, 21:22 >Żeby nie jego tatuś, co piorunem może poczęstować n... zeus? właśnie i przy okazji: w kolędach to ja proponuję przerzucić ciężar na matulę, a nie jakimś oseskiem się ciągle zajmować. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Opad szczeny 30.12.08, 21:31 Może zeus może deus, taki z brodą co się lubi podku...ć i walnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
six_a Re: Opad szczeny 30.12.08, 23:58 My name is Zeus. J. Zeus... powinnam wrócić do skrabli ale mi się nie chce;) Odpowiedz Link Zgłoś
nekomimimode Re: Opad szczeny 30.12.08, 23:52 szczerze mówiąc to nie wime o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Opad szczeny 31.12.08, 09:48 No o tęgastroseksualnośc,że niby facet zacvhodzący do kuchni nie jest już prawdziwym mężczyzną. Ale jeszcze 'artystyczne gotowanie' ujdzie, to tylko pańska fanaberia - gastroseksualnośc, natomiast baby nie mające skrzydeł żeby wznieść się pozostają przy pogardzanym karmieniu. I tu Piekielnej przypomniał się niejaki J., co nie gotował nawet artystycznie, ale karmił jak za przeproszeniem baba. No ale to w sumie mało ważne wobec faktu że J. głosił poglądy sprzeczne z nauką kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Opad szczeny 31.12.08, 12:55 Dzieki Kocia - mianuje Cie swoim Rzecznikiem. A swoja droga ci wielcy kucharze-artysci sami z glodu by padli gdyby im przyszlo rozporzadzac budzetem jakim dysponuje wiekszosc kobiet karmiacych cale wielodzietne rodziny i mezusia-tatusia niezgule, ktory pracy niejednokrotnie znalezc lub utrzymac nie potrafi. Artysta-kucharz bez dostepu do bialych trufli nawet do kuchni nie wchodzi, a kobieta musi wzyzywic rodzine tym co sie pod reke nawinie. On jest wielkim artysta, a ona garkotlukiem. Ale wiekszosc kobiet gotujacych zupe na gwozdziu przyzna i potwierdzi - mezczyzni sa najlepszymi kucharzami swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Opad szczeny 02.01.09, 09:54 Fakt, Rzeczniczka - stracilam rewolucyjna czujnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Opad szczeny 02.01.09, 10:19 Piekielna, podejdź do płota.Nie tłumaczę ani nie wyrażam za ciebie twoich opinii, jeśli tak to odebrałaś, to jest to nieporozumienie. "Rewolucyjna czujność" - już drugi raz użyłaś tego sformułowania w odniesieniu do mnie. Masz coś do mnie, anse - niuanse? Odpowiedz Link Zgłoś
piekielnica1 Re: Opad szczeny 02.01.09, 10:50 > Masz coś do mnie, anse - niuanse? Jestes przewrazliwiona, to miala byc forma podzieki, ale ja widocznie jestem zbyt agresywna, i z natury jestem taka wredna. Pewnie wyglada ze zawsze atakuje nawet jak nie atakuje a wrecz przeciwnie. > "Rewolucyjna czujność" Za kazdym razem uzywalam tego stwierdzenia w stosunku do siebie. przeciez to ja popelnilam ten kardynalny blad i poprzednio widocznie tez. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Opad szczeny 02.01.09, 15:42 Dzięki za wyjaśnienie. Pewnie jestem przewrażliwiona faktycznie albo nietrafnie odczytałam twoje intencje :) Odpowiedz Link Zgłoś