niedo-wiarek 06.02.09, 11:11 W stosunku do kogo feministka powinna być lojalna: syna czy synowej? W stosunku do kogo Ty byłabyś lojalna? Załóżmy, że zaistniał konflikt i syn jest trochę bardziej winny niż synowa. :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pavvka Re: Lojalność 06.02.09, 12:08 To pytanie z gatunku "należy myć ręce czy nogi?" Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 12:23 Owszem, ale tylko w przypadku, gdy można stanąć po obu stronach równocześnie (np. zaproponować kompromis). A to nie zawsze możliwe. Wątek dotyczy sytuacji, w których trzeba opowiedzieć się za jedną ze stron. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Lojalność 06.02.09, 12:39 rzuć może przykładem takiego konfliktu - rozwodzą się? jedno zdradziło drugie? ktoś zaciągnął długi nie informując drugiej strony? Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 12:53 sir.vimes napisała: > rzuć może przykładem takiego konfliktu - rozwodzą się? jedno >zdradziło drugie? Np. rozwodzą się, bo zdradzali się wzajemnie. Żadna ze stron nie jest 100% bez winy, ale patrząc z boku (jako obca osoba) teściowa przyznałaby 55% racji synowej i 45% racji synowi. Porozumienie jest niemożliwe, obie strony się nienawidzą. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Lojalność 06.02.09, 13:14 No jeśli się wzajemnie zdradzali a teraz rozwodzą to ja się głównie ich dziećmi zajmę i wobec tychże dzieci (czyli moich słodkich wnuczek;P) będę lojalna. A syn z synową niech sobie wyrywają kłaki bez mojej pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 13:19 OK, siedzicie Ty, syn i synowa na łódce. Trzeba kogoś wywalić, bo łódka zatonie. Za kim staniesz - synem czy synową? :) Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 13:32 To nieistotne, bo do brzegu zbyt daleko. Osoba wyrzucona za burtę po prostu utonie. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Lojalność 06.02.09, 13:42 Myślę, że nikogo w tej sytuacji się nie wyrzuca tylko próbuje uratować wszystkich. Nawet jeśli wyrzuciłbyś synową by uratować własnego syna jaką masz gwarancję, że się w domu nie powiesi po śmierci ukochanej żony? Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 13:47 Nie powiesi się, bo oboje się nienawidzą ;) Poza tym starałem się nakreślić sytuację, w której trzeba wybierać. Oczywiście umiejętność wyboru to niekoniecznie kobieca cecha (dlatego kobiety często gorzej sprawdzają się na kierowniczych stanowiskach), ale zakładam, że w przypadku feministek nie stanowi to problemu. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Lojalność 06.02.09, 14:00 niedo-wiarek napisał: Oczywiście > umiejętność wyboru to niekoniecznie kobieca cecha (dlatego kobiety często gorze > j sprawdzają się na kierowniczych stanowiskach Jako seksista powinienieś znać inne równie dowcipne problemy do rozgryzienia, np wilk, koza i kapusta. Ale jako facet możesz nieumieć ich rozwiązać (dlatego faceci częśto wolą się pozabijać niż pomyśleć). Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Lojalność 06.02.09, 14:03 > Ale jako facet możesz nieumieć ich rozwiązać (dlatego faceci częśto > wolą się pozabijać niż pomyśleć). ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 14:16 Starałem się postawić problem w sposób możliwie atrakcyjny. Powinienem przewidzieć, że kobiety lepiej sprawdzają się w zadaniach fabularyzowanych. Wtedy mogą pomijać istotę problemu i czepiać się szczegółów (typu: ile wioseł jest na łódce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 14:17 niedo-wiarek napisał: > Starałem się postawić problem w sposób możliwie atrakcyjny. * abstrakcyjny (zanim jakaś geniuszka się czepi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Lojalność 06.02.09, 23:55 niedo-wiarek napisał: > Starałem się postawić problem w sposób możliwie atrakcyjny. Powinienem przewidz > ieć, że kobiety lepiej sprawdzają się w zadaniach fabularyzowanych. Wtedy mogą > pomijać istotę problemu i czepiać się szczegółów (typu: ile wioseł jest na łódc > e ;) Niedowiarku, zejdź na ziemię, wymyśl coś bardziej życiowego, realnego, to pogadamy. Zarzucasz absurdalny przykład, to takowe otrzymujesz odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 07.02.09, 09:50 saszenka2 napisała: > Niedowiarku, zejdź na ziemię, wymyśl coś bardziej życiowego, > realnego, to pogadamy. Zarzucasz absurdalny przykład, to takowe > otrzymujesz odpowiedzi. Wyszedłem od problemu, a przydład miał tylko funkcję pomocniczą. Poza tym wcale nie był absurdalny :) Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: Lojalność 06.02.09, 14:02 Jak się nienawidzą to czego się razem pchają na łódkę i to z teściowa do tego? Nie płynęłabym z nimi w takim razie. A umiejętność wyboru to ogólnie nie bardzo ludzka cecha - ci co szybko wybierają często są niezadowoleni, a ci co wybierają powoli - no, cóż, wybierają powoli ;P Jasne, że jak banda gestapowców wpada do mieszkania to priorytetem jest ratowanie swojego dziecka ale konflikt miedzy synem a synowa to nie jest taka sytuacja. Ja w takiej sytuacji wybrałabym siebie - czyli starałabym się by ich osobisty konflikt pozostał bardziej ich sprawą niż moją. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 14:20 Skoro zaistniały problemy z wyobrażeniem sobie sytuacji bardziej codziennej, musiałem przywołać sytuację ekstremalną. Ale oczywiście rzeczywiście może być tak, że problem nakreślony przeze mnie jest kompletnie księżycowy, a problemy z teściowymi to patriarchalny mit. Teściowe w rzeczywistości się nie wtrącają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Lojalność 06.02.09, 14:25 niedo-wiarek napisał: Teściowe w rzeczywistości się nie wtrącają ;) No to skoro się nie wtrącaja, to zastanówmy się nad taką sytuacją: teść ma wybrać, po czyjej stronie stanąć - czy po stronie młodej ładnej synowej, czy po stronie syna. Oczywiście na łódce. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 14:26 A ten teść jest feministą czy nie? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Lojalność 06.02.09, 14:28 niedo-wiarek napisał: > A ten teść jest feministą czy nie? :) Nie, jest wędkarzem i monarchistą. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 14:30 kocia_noga napisała: > Nie, jest wędkarzem i monarchistą. Może popytaj wędkarzy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Lojalność 06.02.09, 14:31 niedo-wiarek napisał: > kocia_noga napisała: > > > Nie, jest wędkarzem i monarchistą. > > Może popytaj wędkarzy ;) A co z kozą i kapustą? Wymiękłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 14:34 kocia_noga napisała: > A co z kozą i kapustą? Wymiękłeś? Trochę tak. Bigos to jednak nie na moje zdrowie ;( Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes No chyba raczej nie 06.02.09, 14:47 myślę, że teściowie i teściowe się raczej nie wtrącają , mitologizuje sie przypadki wtrącania i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
evita_duarte Re: No chyba raczej nie 06.02.09, 20:22 sir.vimes napisała: > myślę, że teściowie i teściowe się raczej nie wtrącają , mitologizuje sie > przypadki wtrącania i tyle. > Powiedz to mojej :) Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Lojalność 06.02.09, 14:57 Zbyt daleko, to ile? Wyrzucam Pavvkę, on zawsze dopłynie. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Lojalność 06.02.09, 15:08 Ja nie byłbym taki głupi żeby wsiadać z teściową do łódki na pełnym morzu. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Lojalność 06.02.09, 16:16 pavvka napisał: > Ja nie byłbym taki głupi żeby wsiadać z teściową do łódki na pełnym > morzu. Niedo nic nie pisał o pełnym morzu. Może to było 15 km, a tyle przepłyniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Lojalność 06.02.09, 17:00 niedo-wiarek napisał: > To nieistotne, bo do brzegu zbyt daleko. Osoba wyrzucona za burtę po prostu uto > nie. Ale czemu ma utonąć? Przecież może się chwycić łódki. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 17:05 pavvka napisał: > Ale czemu ma utonąć? Przecież może się chwycić łódki. Jeśli akurat to Cię zajmuje, możesz sobie podmienić łódkę na helikopter :) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Lojalność 06.02.09, 17:08 Ale skoro już się w trójkę tym helikopterem wznieśli, to czemu nie mogą lecieć dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 17:10 Bo paliwo wycieka, a lecą nan oceanem :) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Lojalność 06.02.09, 17:12 I jak się jedną osobę wyrzuci, to przestanie wyciekać? I dlaczego nie wyrzucić teściowej? Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 17:16 pavvka napisał: > I jak się jedną osobę wyrzuci, to przestanie wyciekać? Chyba tak. W każdym razie tak było w ostatnim odcinku piątego sezony serialu LOST :) > I dlaczego nie wyrzucić teściowej? Bo to wątek skierowany do (potencjalnych) teściowych. Dotychczas żadna nie zadeklarowała, że sama wyskoczy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Lojalność 06.02.09, 17:20 niedo-wiarek napisał: > Chyba tak. W każdym razie tak było w ostatnim odcinku piątego sezony serialu LO > ST :) Oglądasz za dużo sajens fikszyn, dlatego Ci głupie pomysły do głowy przychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 17:24 pavvka napisał: > Oglądasz za dużo sajens fikszyn, dlatego Ci głupie pomysły do głowy > przychodzą. Czyli taki wyciek jest z technicznego punktu widzenia niemożliwy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Lojalność 06.02.09, 17:32 Wyciek, który automatycznie ustaje po pozbyciu się z pokładu jednej osoby? Hmmm... może chodzi o to żeby zatkać tę dziurę w baku wtykając do niej teściową? Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 17:33 Chodzi o to, że przy zmniejszonym obciążeniu helikopter doleci trochę dalej :) Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 17:41 Zresztą, możesz sobie sam obejrzeć: www.youtube.com/watch?v=ore0aggdcaM Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza A jeśli teściowa jest najlżejsza? 06.02.09, 17:56 Hę? Pavvka, z twoich obserwacji, kto się częściej zatywa: baby czy chłopy? Według mojej chłopy, no ale ja jestem potencjalną teściową, a ty nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: A jeśli teściowa jest najlżejsza? 06.02.09, 18:06 Ale jeśli chcemy zatkać kimś dziurę w baku, to może właśnie szczupłą teściową da się tam wetknąć, a grubego zięcia nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: A jeśli teściowa jest najlżejsza? 06.02.09, 18:09 pavvka napisał: > Ale jeśli chcemy zatkać kimś dziurę w baku, to może właśnie szczupłą > teściową da się tam wetknąć, a grubego zięcia nie. A jeśli dziura jest duża? To gruby zięć będzie w sam razik, a teściowa za cienka. Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Lojalność 07.02.09, 00:01 niedo-wiarek napisał: > pavvka napisał: > > > Oglądasz za dużo sajens fikszyn, dlatego Ci głupie pomysły do głowy > > przychodzą. > > Czyli taki wyciek jest z technicznego punktu widzenia niemożliwy? :) Niedowiarku, przestań oglądać science fiction, jakieś seriale z Bondami, którzy mogą wszystko, a skup się na rzeczywistości. Sięgnij po literaturę fachową, gazety, a wymyślisz bardziej realistyczny przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 07.02.09, 09:51 saszenka2 napisała: > wymyślisz > bardziej realistyczny przykład. Ty też twierdzisz, że ten wyciak paliwa jest niemożliwy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Lojalność 06.02.09, 23:52 niedo-wiarek napisał: > OK, siedzicie Ty, syn i synowa na łódce. Trzeba kogoś wywalić, bo łódka zatonie > . Za kim staniesz - synem czy synową? :) Niedowiarku, czyżbyś miał ferie i nie bardzo wiedział, jak je spożytkować? Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 07.02.09, 09:48 saszenka2 napisała: > Niedowiarku, czyżbyś miał ferie i nie bardzo wiedział, jak je > spożytkować? A co, masz jakieś propozycje? :) Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Ale zakładasz, ze się bierze stronę winnego 06.02.09, 12:38 z powodu źle pojętej lojalności? jak dziecko narozrabiało to przecież nie będę go w tym POpierać. Natomiast wspierać i pomóc - tak. Odpowiedz Link Zgłoś
bertrada Re: Lojalność 06.02.09, 13:07 Teściowa nie powinna się wtrącać w życie dorosłych ludzi, bez względu na światopogląd jaki prezentuje. Sami narozrabiali, niech sami sobie radzą. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Lojalność 06.02.09, 13:08 O mamusiu - niedowiarek to godny nastepca dziewic, ktorego noworoczne postanowienie to 'codziennie jeden watek na ff, koniecznie bez sensu i off topic'. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 14:14 Nie wiem, nie wiem, dlatego właśnie pytam feministek, geniuszko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Lojalność 06.02.09, 14:31 niedo-wiarek napisał: > Logika to patriarchalny wymysł ;) Nie, matematyczny. To nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 06.02.09, 14:32 Oj, dorgie przyjaciółki, czy naprawdę uważacie mnie za takiego głupka, czy po prostu staracie się zrobić mi przykrość? ;( Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Nie karmic trolla n/t 06.02.09, 15:15 Jak na razie to Ty trollujesz w moich wątkach. Coś mi się wydaje, że jesteś specyficznym gatunkiem trolla wszędzie wietrzącym trolli ;) Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy A nie prościej być po prostu uczciwym? 06.02.09, 19:23 To łatwiejsze niż, typowe dla szuj, opowiadanie się po czyjejś stronie bez związku z prawdą, logiką i sprawiedliwością? Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: A nie prościej być po prostu uczciwym? 07.02.09, 10:01 No tak, ale czy to sprawiedliwe, że jeden ma matkę, która go kocha, a drugi taką, która ma go gdzieś? :) Odpowiedz Link Zgłoś
saszenka2 Re: Lojalność 06.02.09, 23:49 Niedowiarku, ludzka przyzwoitość nakazuje kierować się prawdą, a nie sympatią. Albo najlepiej nie wtrącać się w sprawy syna i synowej, a jeśli już ktoś chce się wtrącać, to powinien zachować obiektywizm i poprzeć synową, jeśli to ona ma rację, nie zważając przy tym na więzy krwi. Odpowiedz Link Zgłoś
niedo-wiarek Re: Lojalność 07.02.09, 10:00 saszenka2 napisała: > Niedowiarku, ludzka przyzwoitość nakazuje kierować się prawdą, a nie > sympatią. Niekoniecznie. Czasem etyka nakazuje kierować się właśnie lojalnością rodzinną :) Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Lojalność 11.02.09, 00:31 niedo-wiarek napisał: > W stosunku do kogo feministka powinna być lojalna: syna czy > synowej? W stosunku do kogo Ty byłabyś lojalna? Załóżmy, że > zaistniał konflikt i syn jest trochę bardziej winny niż synowa. :) Jeśli już tak teoretycznie kombinujesz, a lubisz czytać, to przeczytaj sobie "Wybór Zofii", może Ci się trochę poczucie humoru uszlachetni? I Twoje wybory też mogą na tym zyskać. A pytania wyjść z kosza. Jest też film. Odpowiedz Link Zgłoś