Dodaj do ulubionych

obumarly plod

08.01.04, 15:02
Witam wszystkich,

jestem w 6 tygodniu ciazy i wczoraj mialam przeprowadzane po raz pierwszy
badanie USG, ktore niestety wykazalo, iz plod nie jest w ogole rozwiniety.
Musze byc poddana zabiegowi usuniecia ciazy.
Czy ktos z Panstwa moze zetknal sie z podobnym problemem moze podzielic sie
ze mna swoimi doswiadczeniami. Co moglo miec wplyw na taka sytuacje, czy
musze poddac sie badaniom genetycznym?
Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • apropos5 Re: obumarly plod 08.01.04, 15:23
      Droga Magdo!
      Bardzo Ci wspolczuje- sama w sierpniu poroniłam.......

Mojej kolezance przydazyla si epodobna historia- pierwsze ugs nie pokazalo
      lekarzowi bijacego serduszka (co nieodpowiadalo wiekowi ciazy), jednak kazal
      jej przyjsc z atydzie i wtedy okazalo sie,ze widac serce ,i ze plod rozwija sie!
      Moze Twoj lekarz podjal pochopna decyzje? Moze warto poczekac kilka dni????????

pytalas o zabieg...-nic nie bedziesz czula, bedzies uspiona... ech przypominaja
      mi s ie te upiorne chwile

pytalas i badania, poszukaj na tym forum jest ti wiele watkow na ten temat.
      Jestem myslami z Toba! Aga
      • yousta1 Re: obumarly plod 08.01.04, 16:59
        Madziu
        Nie chcę Ci robic nadziei ale 6 tydzień to bardzo wcześnie więc może jeszcze
        wszystko się zmieni!Słyszałam o przypadkach, że serduszko zaczynało bić w 8
        tygodniu więc radziłabym jeszcze poczekać z zabiegiem.
        Gdyby jednak okazało się, że dzidziuś się nie rozwija to proszę nie załamuj
        się. Tak się po prostu czasami zdarza, pech i tyle a 3 m-ce "odczekania"szybko
        miną i znów będziesz mogła cieszyć się 2 kreseczkami.
        W maju czułam to co ty teraz jak lekarz powiedział mi w 11 tyg, że moje
        maleństwo nie żyje a teraz jestem w 19 tyg ciązy i odpukać wszystko jest o.k
        Ściskam Cię baaardzo mocno i koniecznie daj znać jak wyniki
        Justa
    • kalinosia Re: obumarly plod 08.01.04, 16:08
      hej, przykro mi sad Ja tez przez to przeszlam w zeszlym roku (12 tydz) . Tez
      mialam wylyzeczkowanie martwego plodu. Samego zabiegu nie czujesz, bo spisz.
      Trwa on ok. 15 min. Pozniej mozesz odczuwac bole podbrzusza i bedziesz kilka
      dni krwawic. Po ok. 6 mcach znowu mozna starac sie o dziecko. Jedno poronienie
      o niczym nie przesadza i wlasciwie nie ma wplywu na kolejne ciaze. Przyczyn
      moze byc wiele (czasem przyczyne mozna wykryc w bag hist-pat plodu).
      Najczesciej jest to po prostu wada plodu (i moze dobrze, ze organizm "odrzuca"
      taki plod, bo co by bylo gdyby rodzily sie potworki!). Przyczyna moga byc tez
      wady w narzadach rodnych (np. dwurozna macica - to byla najprawdopodobna
      przyczyna mojego poronienia), przebyte infekcje (zwykle przeziebienie w
      pierwszych tygodniach ciazy moze skonczyc sie tragicznie sad ). Jak juz
      ochloniesz zrob sobie USG narzadow rodnych, zeby wykluczyc jakiekolwiek wady!
      Na ok. 3 mce przed kolejna proba zajscia w ciaze dobrze jest zaczac brac kwas
      foliowy (folik), ktory zapobiega wadom rozwojowym cewy nerwowej. Trzymaj sie -
      pzdr-aga
      • moniak7 Re: obumarly plod 08.01.04, 16:37
        Ja tez uwazam, ze powinnas powtorzyc badania u innego lekarza za tydzien. Skad
        on juz teraz wie, ze plod sie nie rozwinal? zdarza sie, ze nie widac jeszcze
        bijacego serca w tak wczesnej ciazy. Poczekaj i powtorz USG, ale u kogos
        innego. Bylo sporo takich watkow tu na forum, poszukaj, moze cos ci to
        pomoze.Moj madry lekarz rodzinny powtarzal, sprawy bardzo trudne nalezy
        koniecznie konsultowac u kilku lekarzy.
        zycze ci aby wszystko skonczylo sie dobrze i daj znac co u ciebie.Przeczytaj
        opinie beemka do watku w ktorym tez pisalas. Ona tez uwaza podobnie. Pozdrawiam
        Monia
        • moniak7 Re: obumarly plod 08.01.04, 16:40
          Chcialam jeszcze dodac, ze lekarka podczas mojej ciazy kazala mi przyjsc na
          pierwsze USG po 7-miu tygodniach, bo jak stwierdzila wczesniej nie ma sensu, bo
          wynik moze byc niejednoznaczny. Poszlam w 8-9 tygodniu i serce juz
          bilo.Pozdrawiam
    • kluseczka74 Re: obumarly plod 09.01.04, 16:42
      Madziu
      Wiem co czujesz . Ja w listopadzie 9 tygodniu dowiedzialam się, że moja fasolka
      jest martwa od 2-3 tygodni. Przeszłam przez wywołanie poronienia i zabieg. To
      trudne ale można przezyć. W tej chwili już czekam na drugi okres i może w marcu
      popracujemy nad nowym dzidziusiem. Już wiem, że ze mną wszystko w porządku
      teraz tylko czas i troche szczęścia. Na ból fizyczny dostaniesz w szpitalu
      środki a na psychiczny - no cóż tylko czuły partner, przyjaciółka i CZAS.
      Pozdrawiam Cię cieplutko i trzymam kciuki aby następnym razem sie udało.
      Kacha
      • alfa36 do KASI 09.01.04, 17:10
        Kasiu, jakie zrobilaś badania? Co powiedzieli Ci lekarze? Ja jestem w podobnej
        sytuacji -4 tygodnie po zabiegu, wlasnie dostałam pierwszą miesiączkę
        asia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka