Dodaj do ulubionych

Genetycznie sucha skora

08.01.04, 19:10
Ja wiem, ze sucha skora nie jest choroba typowo kobieca, bo mezczyzn tez sie ima.
Tym nie mniej moze mi pomozecie.
Od jakis dwoch lat mam przesuszona skore, stan ten sie pogarsza do tego
stopnia, ze skora na lydkach jest juz jak pergamin. Nie mam jeszcze
trzydziestu lat , ale cos mi sie wydaje ze skore mam o cale wieki starsza.
Na poczatku myslalam, ze to woda, potem, ze to moze reakcja na stres a dzis
sie dowiedzialam dodatkowo, ze moze to byc genetyczne schorzenie. Tu musze
dodac, ze nie znam nikogo z mojej rodziny, kto by mial ten problem.
Swiat lekow na problemy z sucha skora nie ma juz dla mnie tajemnic.Probowalam
wszystkiego.
Czy ktos moglby mi pomoc?
Obserwuj wątek
    • monikaj Re: Genetycznie sucha skora 12.01.04, 04:53
      Ja też mam suchą skórę. Nie wiem czy w takim samym stopniu jak Ty bo nigdy nie
      stosowałam żadnych leków na to, nawet nie wiedziałam, że takowe istnieją. Ja
      stosuję balsamy nawilżające na całe ciało po kazdej kąpieli. Jeśli tego nie
      zrobię moja skóra swędzi a czasem się łuszczy. Stosuję też peelingi i
      generalnie jakoś to działa. Poza tym jestem uczulona na większość kosmetyków
      co objawia się właśnie jeszcze większą suchością. Dlatego muszę używać tych
      bez zapachów i barwników i nawet bez aloesu (mimo że to ponoć dla alergików).
      Najwięcej problemów mam ze skóra wokół oczu... i też szukam odpowiedzi i
      sposobu na to.
      Niestety nie wiem nic o genetycznych podstawach suchej skóry....
      • andida Re: Genetycznie sucha skora 12.01.04, 17:34
        czesc Monika
        Masz podobne objawy jak ja. A czy zauwazylas zauwazylas moze ze ten problem sie
        nasila w zimie?
        Co do oczu, to polecam Avene albo RochePosay (tez tylko w aptekach).

Mnie tylko przeraza walka z ta skora do konca zycia. Ja mam juz dosc chodzenia
        do lozka ja sardynka tlusta od oleju..
        Pzd.
        • monikaj Re: Genetycznie sucha skora 13.01.04, 05:42
          Witam ponownie smile. Faktycznie problem nasila się wraz ze spadkiem temperatury.
          Nie wiem czy kiedykolwiek stosowałaś ale ja używam Mleczka do ciała Nivea z
          olejkiem migdałowym (w granatowej butelce)i jestem z niego bardzo zadowolona.
          Wchłania się momentalnie i nie uczula i stosowany po każdej kąpieli daje
          naprawdę niezłe rezultaty. Próbowałam innych balsamów ale wszystkie miały
          jakieś ale... nawet inne (te droższe) z serii Nivea. To fakt że ta sucha skóra
          jest uciążliwa ale za to nigdy nie miałam problemu z pryszczami... smile)) Chyba
          już zdążyłam się do tego trochę przyzwyczaić bo moje problemy zaczęły się jak
          byłam nastolatką a teraz dobijam do trzydziestki.
          Największy problem mam z doborem kosmetyków do twarzy. Make-up mam tylko od
          wielkiego święta i duże problemy z dobraniem nawet najzwyklejszego kremu.
          Wypróbowałam już ich sporą ilość i przeważnie nawet jeśli to krem nawilżający
          czy natłuszczający to moja skóra reaguje jeszcze większym wysuszeniem. W tej
          chwili najlepiej sprawdza się Neutrogena - krem ochronny i ... Alantan (ten
          oczywiście tylko na noc). Zaczynam dostrzegać pierwsze objawy starzenia się
          skóry ale nawet boję się zastosować jakieś kremy anty bo pewnie narobię sobie
          tylko większej szkody. Spróbuję polecone przez Ciebie kremy pod oczy, może mi
          podpasują.
          Próbowałaś może jakieś zabiegi u kosmetyczki?
          Pozdrawiam serdecznie smile
    • intraday Re: Genetycznie sucha skora 12.01.04, 10:09
      Wejdz na forum zdrowie lub włosy tam są lekarze dermatolodzy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka